Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zagadka biblijna
JedenPost prawidłowo zrozumiał nie tylko pierwszą, ale też drugą część pytania - czyli całość zadania. A zatem...
|
Cz lut 07, 2013 11:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No bo jakbyście się mieli tak dalej przemawiać, to ja zawsze chętnie coś wkleję 
|
Cz lut 07, 2013 12:19 |
|
 |
JedenPost
|
To ja nie mam nic przeciwko, nie chciałbym przetrzymywać, a i ciekawym 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lut 07, 2013 12:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hmm (moja babcia by powiedziała, że Wy się przemawialiście, a ja się przymawiałam, to chyba jakieś regionalne powiedzenia są  ), dzięki, choć obawiam się że na możliwości grupy to może być znów zbyt łatwe.  To, co widzicie na zdjęciu mogło się łatwo stać pośrednią przyczyną hańby pewnego mężczyzny. Którego?
|
Cz lut 07, 2013 12:41 |
|
 |
JedenPost
|
Abimeleka, tego co to mu na głowę takie cuś zrzucono?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lut 07, 2013 12:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 no widzisz. Jasne. No to do następnego. Jeśli mi się uda kiedyś odgadnąć to postaram się tak zamotać, żebyście dwa dni zgadywali.
|
Cz lut 07, 2013 13:00 |
|
 |
JedenPost
|
No dobra, moja pierwsza zagadka:    o kogo chodzi?
|
Cz lut 07, 2013 13:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O Tobiasza, ojca. He he, fajny ptaszek.
|
Cz lut 07, 2013 13:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1. ktoś leży na plaży 2. mały ptaszek 3. ale można go wymacać
|
Cz lut 07, 2013 13:52 |
|
 |
JedenPost
|
też trafnie, ale MARIEL oczywiście typuje prawidłowo 
|
Cz lut 07, 2013 13:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W lit. rabinicznej wśród jej potomków wymienia się jednego z autorów biblijnych ksiąg. W Biblii wprowadziła członków swojego narodu do domu Izraela wbrew tym zapisom:
"Tylko w miastach należących do narodów, które ci daje Pan, twój Bóg, jako dziedzictwo, niczego nie zostawisz przy życiu. Gdyż klątwą obłożysz Chetytę, Amorytę, Kananejczyka, Peryzzytę, Chiwwitę i J.ebusytę, jak ci rozkazał Pan, Bóg twój, abyście się nie nauczyli czynić wszystkich obrzydliwości, które oni czynią ku czci bogów swoich, i byście nie grzeszyli przeciw Panu, waszemu Bogu." Pwt 20, 16-18 "Gdy Pan, Bóg twój, wprowadzi cię do ziemi, do której idziesz, aby ją posiąść, usunie liczne narody przed tobą: Chetytów, Girgaszytów, Amorytów, Kananejczyków, Peryzzytów, Chiwwitów i J.ebusytów: siedem narodów liczniejszych i potężniejszych od ciebie. Pan, Bóg twój, odda je tobie, a ty je wytępisz, obłożysz je klątwą, nie zawrzesz z nimi przymierza i nie okażesz im litości. Nie będziesz z nimi zawierał małżeństw: ich synowi nie oddasz za małżonkę swojej córki ani nie weźmiesz od nich córki dla swojego syna, gdyż odwiodłaby twojego syna ode Mnie, by służył bogom obcym. Wówczas rozpaliłby się gniew Pana na was, i prędko by was zniszczył." Pwt 7, 1-4
|
Cz lut 07, 2013 15:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rachel?
|
Cz lut 07, 2013 15:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hmm, no ja nie mam teraz stosownego wersetu, ale Rachel była córką Labana, a ten był chyba aramejczykiem(?) W każdym razie nie chodzi o nią, kobieta o którą pytam wprowadziła ze sobą caaałkiem pokaźną grupę.
|
Cz lut 07, 2013 15:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może Moabitka Rut
|
Cz lut 07, 2013 19:17 |
|
 |