Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
formek1 napisał(a): Alus napisał(a): Bóg nie jest idiotą, a mówi do Syna Boże , bo Jezus jest Synem Boga i Bogiem.
Ja też jestem Bogiem w takim razie. Czy i do Ciebie Bóg kiedyś zwrócił się per "Boże"? W którym to było Psalmie: Rzekł Bóg do formka1: Boże?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt sie 16, 2013 19:33 |
|
|
|
 |
formek1
|
medieval_man napisał(a): formek1 napisał(a): Alus napisał(a): Bóg nie jest idiotą, a mówi do Syna Boże , bo Jezus jest Synem Boga i Bogiem.
Ja też jestem Bogiem w takim razie. Czy i do Ciebie Bóg kiedyś zwrócił się per "Boże"? W którym to było Psalmie: Rzekł Bóg do formka1: Boże? A w którym to psalmie Bóg zwrócił sie do Jezusa :Boże
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Pt sie 16, 2013 19:36 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
teraz będziesz czepiał sie słowa psalm?
|
Pt sie 16, 2013 20:04 |
|
|
|
 |
formek1
|
medieval_man napisał(a): teraz będziesz czepiał sie słowa psalm? Czy to ja napisałem o psalmie?
|
Pt sie 16, 2013 21:07 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
a czy ja pisałem o Jezusie? zapytałem: Czy i do Ciebie Bóg kiedyś zwrócił się per "Boże"?
Ale rozumiem: nie chcesz odpowiedzieć, więc kręcisz
|
So sie 17, 2013 9:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Ja też jestem Bogiem w takim razie. Mów do mnie Boże. Słowa słowa słowa. @formek1, wierz w co chcesz, ale to nie jest wiara na podstawie Slowa Bozego. to wasze dowolne interpertacje na bazie wiary w ludzki rozum(ek) jaiego "proroka", ktory musial sobie wlasny obraz Boga stworzyc, zeby jemu pasowalo. Rozsmieszasz mnie twoim pouczeniem, ze ja mam sie doksztalcic w kwestiach tlumaczen. Czyzbys sam studiowal Biblie w oryginale? Plus wiedze o czasach wspolczesnych Jezusowi Chrystusowi? Przeciez to ty wierzysz slepo grupce ludzi, ktora po 2000 lat wymyslila "co autor mial na mysli" i zaczela przeinaczac jasne slowa Biblii.
|
So sie 17, 2013 11:00 |
|
 |
formek1
|
medieval_man napisał(a): a czy ja pisałem o Jezusie? zapytałem: Czy i do Ciebie Bóg kiedyś zwrócił się per "Boże"?
Ale rozumiem: nie chcesz odpowiedzieć, więc kręcisz Do mnie sie tak nie zwrócił tak jak do Jezusa tez sie tak nie zwrócił.
|
So sie 17, 2013 21:14 |
|
 |
formek1
|
Kael napisał(a): formek1 napisał(a): Ja też jestem Bogiem w takim razie. Mów do mnie Boże. Słowa słowa słowa. @formek1, wierz w co chcesz, ale to nie jest wiara na podstawie Slowa Bozego. to wasze dowolne interpertacje na bazie wiary w ludzki rozum(ek) jaiego "proroka", ktory musial sobie wlasny obraz Boga stworzyc, zeby jemu pasowalo. Rozsmieszasz mnie twoim pouczeniem, ze ja mam sie doksztalcic w kwestiach tlumaczen. Czyzbys sam studiowal Biblie w oryginale? Plus wiedze o czasach wspolczesnych Jezusowi Chrystusowi? Przeciez to ty wierzysz slepo grupce ludzi, ktora po 2000 lat wymyslila "co autor mial na mysli" i zaczela przeinaczac jasne slowa Biblii. A co ty mozesz o mnie wiedzieć? Nic .Więc to samo wiesz o tłumaczeniach Biblii. najgorsze jest to że nawet w dobie internetu nikomu nie chce sie troche poświęcic czasu na sprawdzenie tego co pisze. I dlatego piszesz banialuki,.
|
So sie 17, 2013 21:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ja też jestem Bogiem w takim razie. Mów do mnie Boże. Słowa słowa słowa. Pytam kim jest wasz byt przedludzki, a Ty piszesz, że jesteś Bogiem.....skoro jesteście bogami, to i logiczne, że pozbawiliście Jezusa bóstwa. Cytuj: Do mnie sie tak nie zwrócił tak jak do Jezusa tez sie tak nie zwrócił. Skoro nie do Jezusa to do kogo bóg kieruje słowa Do Syna zaś... (Hb 1,14)....do wydumanego przez ŚJ bytu przedludzkiego?
|
N sie 18, 2013 8:56 |
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): Cytuj: Ja też jestem Bogiem w takim razie. Mów do mnie Boże. Słowa słowa słowa. Pytam kim jest wasz byt przedludzki, a Ty piszesz, że jesteś Bogiem.....skoro jesteście bogami, to i logiczne, że pozbawiliście Jezusa bóstwa. Cytuj: Do mnie sie tak nie zwrócił tak jak do Jezusa tez sie tak nie zwrócił. Skoro nie do Jezusa to do kogo bóg kieruje słowa Do Syna zaś... (Hb 1,14)....do wydumanego przez ŚJ bytu przedludzkiego? Czy ty rozumiesz że to tylko słowa? To tylko tłumaczenie ludzkie bo tak im pasowało.? Gdybym przetłumaczył ten werset : "do Syna zas rzekł: jeleniu ty mój" tez bys w to wierzyła.? KONTEKST jest ważny przy tłumaczenieu a nie słowa. Juz pisałem przetłumacz zrozumiale dla kogos zdanie wypowiedzine do mnie: "O boże ,ty jeszcze tu jestes? Czy jestem bogiem , czy raczej nie? Doslowne tłumaczenie wypacza sens tego zdania.
|
N sie 18, 2013 14:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli formek1 nie wierzy Biblii, tylko temu, co sobie z niej wybral. A przeciez ta reszta to tez "tylko slowa". Kontekst tu akurat jest jasny, ale formkowi nie pasuje. A wiec formek1 na pewno nie jest chrzescijaninem i jego opinia o Jezusie Chrystusie jest opinia niewierzacego.
|
N sie 18, 2013 15:20 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Formek1 - przeciez wszyscy widzą, że kręcisz. Nie wstyd Ci? formek1 napisał(a): Czy ty rozumiesz że to tylko słowa? To tylko tłumaczenie ludzkie bo tak im pasowało.?
Gdzie tu masz do czynienia z tłumaczeniem? Czytasz wersję grecką? tam jest to wyraźnie napisane. formek1 napisał(a): Gdybym przetłumaczył ten werset : "do Syna zas rzekł: jeleniu ty mój" tez bys w to wierzyła.?
A dlaczego miałbyś tak "przetłumaczyć"? Zasady nie obowiązują kiedy się nie chce? A trzymając się zasad jest wyraźnie: "a do Syna Twój tron, o Boże..." formek1 napisał(a): KONTEKST jest ważny przy tłumaczenieu a nie słowa.
Juz pisałem przetłumacz zrozumiale dla kogos zdanie wypowiedzine do mnie:
"O boże ,ty jeszcze tu jestes?
Już pisałem Ci wyraźnie. Żydzi nie wzywali imienia Boga do czczych rzeczy jak Ci sie wydaje
|
N sie 18, 2013 15:54 |
|
 |
formek1
|
Kael napisał(a): Czyli formek1 nie wierzy Biblii, tylko temu, co sobie z niej wybral. A przeciez ta reszta to tez "tylko slowa". Kontekst tu akurat jest jasny, ale formkowi nie pasuje. A wiec formek1 na pewno nie jest chrzescijaninem i jego opinia o Jezusie Chrystusie jest opinia niewierzacego. Nazwa "chrzescijanin" nie bierze sie z wiary w Jezusa jako Boga. Poczytaj sobie najpierw na ten temat. jak poczytasz skąd wzięła się nazwa" chrześcijanie" to wtedy sie wypowiadaj.
|
N sie 18, 2013 18:59 |
|
 |
formek1
|
medieval_man napisał(a): Formek1 - przeciez wszyscy widzą, że kręcisz. Nie wstyd Ci?
Czy ty rozumiesz że to tylko słowa? To tylko tłumaczenie ludzkie bo tak im pasowało.?
Gdzie tu masz do czynienia z tłumaczeniem? Czytasz wersję grecką? tam jest to wyraźnie napisane. Gdzie mam do czynienia z tłumaczeniem? Wszędzie gdzie mamy jakiekolwiek słowo w Biblii to jest tłumaczenie. Chyba nie myslisz że psalmista pisał po polsku? formek1 napisał(a): Gdybym przetłumaczył ten werset : "do Syna zas rzekł: jeleniu ty mój" tez bys w to wierzyła.?
A dlaczego miałbyś tak "przetłumaczyć"? Zasady nie obowiązują kiedy się nie chce? A trzymając się zasad jest wyraźnie: "a do Syna Twój tron, o Boże..." Po polsku tak jest czy po hebrajsku? Bo ja widze znaki łacińskie a nie hebrajskie. formek1 napisał(a): KONTEKST jest ważny przy tłumaczenieu a nie słowa.
Juz pisałem przetłumacz zrozumiale dla kogos zdanie wypowiedzine do mnie:
"O boże ,ty jeszcze tu jestes?
Już pisałem Ci wyraźnie. Żydzi nie wzywali imienia Boga do czczych rzeczy jak Ci sie wydaje Przertłumacz zatem to zdanie . jakby ono brzmiało aby ktos nie uznał ze jestem bogiem?
|
N sie 18, 2013 19:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Kael napisał(a): Czyli formek1 nie wierzy Biblii, tylko temu, co sobie z niej wybral. A przeciez ta reszta to tez "tylko slowa". Kontekst tu akurat jest jasny, ale formkowi nie pasuje. A wiec formek1 na pewno nie jest chrzescijaninem i jego opinia o Jezusie Chrystusie jest opinia niewierzacego. Nazwa "chrzescijanin" nie bierze sie z wiary w Jezusa jako Boga. Poczytaj sobie najpierw na ten temat. jak poczytasz skąd wzięła się nazwa" chrześcijanie" to wtedy sie wypowiadaj. Nazwa chrześcijanin tyczy li tylko wyznawców Jezusa Boga. Trzon stanowi słowo chrzest - Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego(Mt 28,19). Żydzi stosowali jedynie obmycia/kąpiele rytualne, co aktualnie czynią SJ. Brakuje w tym akcie asystencji Boga Jezusa i Ducha Świętego. http://www.kosciol.pl/article.php/20060807185550494
|
Pn sie 19, 2013 7:50 |
|
|
|