Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 2:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
medieval_man napisał(a):

Wielu pisarzy wczesnochrześcijanskich (o wiele lepiej znających od nas kontekst epoki) rozumiało Psalm 45 i cytat z niego w Liście do Hebrajczyków jako potwierdzenie boskości Jezusa. Jest to dla nas dowodem pośrednim.

No własnie ta boskosc to dopasowywanie sobie czegoś czego nie ma w tym wersecie.
Skoro te same słowa z króla nie czynią Bioga wiec tez nie czynią Boga z Jezusa.

Cytuj:
Należałoby przy tym zapytac autora Listu do Hebrajczyków dlaczego świadomie użył wobec Jezusa określenia zaczerpniętego z Psalmu 45 tytułując Go Bogiem.

Pod natchnieniem to napisał wiec nawet nie musiał wiedziec dlaczego.
Cytuj:
Należałoby zapytać (wiedząc, że w ST nazywano w niektórych miejscach króla bogiem) z jakiego powodu autor Listu do Hebrajczyków uważał, że Jezus jest królem. A także, że jest arcykapłanem.

To akurat wynika z natchnienia autora przez Boga.

Wt sie 20, 2013 15:33

medieval_man napisał(a):
Można to sobie tak interpretować.

Istotne jest to, żeby taka rzekomo "sobie" interpretacja, nie była sprzeczna z tym co expressis verbis pisze w Biblii.
Hebr: 1:9: "Twój Bóg". A zatem Jezus miał Boga, tymczasem JEDYNY Bóg nie ma nad sobą żadnego innego Boga.
Jana 20:17 - Jezus o Swym Ojcu mówi jako o "Moim i waszym Bogu"
1 Kor. 8:5, 6; 1 Tym. 2:5. - Ap. Paweł nie filozofuje, gdyż dla niego jest jasne, iż JEDYNYM Bogiem jest Ojciec, a nie Jezus.
Jeśli sobie interpretujesz inaczej, niż uważa sam Jezus i Paweł - to Twój duży problem....

Wt sie 20, 2013 15:49
Moderator

formek1 napisał(a):

czyli tam gdzie Tobie pasuje jest natchnienie (tytułowanie Jezusa Bogiem według okreslenia Elohim a nie YHWH, lub królem czy arcykapłanem), a tam gdzie nie pasuje, natchnienia nie ma?

Zwracam uwagę, że słowo Bóg (Elohim) z Ps 45 w Liście do Hebrajczyków nie zostało przetłumaczone przez autora (ponoć natchnionego) jako Kyrios (co byłoby tłumaczeniem słowa Elohim), ale jako Theos

Tomek44 napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Istotne jest to, żeby taka rzekomo "sobie" interpretacja, nie była sprzeczna z tym co expressis verbis pisze w Biblii.
Hebr: 1:9: "Twój Bóg". A zatem Jezus miał Boga, tymczasem JEDYNY Bóg nie ma nad sobą żadnego innego Boga.

Oczywiście, Jezus będący człowiekiem wypowiadał się o Bogu Ojcu, jako człowiek.
Nie mam z tym żadnego problemu.
:-D

Wt sie 20, 2013 15:55
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):

czyli tam gdzie Tobie pasuje jest natchnienie (tytułowanie Jezusa Bogiem według okreslenia Elohim a nie YHWH, lub królem czy arcykapłanem), a tam gdzie nie pasuje, natchnienia nie ma?

Zwracam uwagę, że słowo Bóg (Elohim) z Ps 45 w Liście do Hebrajczyków nie zostało przetłumaczone przez autora (ponoć natchnionego) jako Kyrios (co byłoby tłumaczeniem słowa Elohim), ale jako Theos

Natchnienie jest zawsze .Tyle że jedne rzeczy pisarz biblijny mógł rozumiec a innych nie.

Wt sie 20, 2013 17:40
Moderator

Podobnie jak współczesny czytelnik ;-)

Wt sie 20, 2013 18:17
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Podobnie jak współczesny czytelnik ;-)

To czy czytelnik rozumie to mało istotne. Ale to że pisarz nie rozumiał rzeczy które pisał to zupełnie co innego.

Wt sie 20, 2013 18:51

medieval_man napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Oczywiście, Jezus będący człowiekiem wypowiadał się o Bogu Ojcu, jako człowiek.
Nie mam z tym żadnego problemu.

Widać, że oazowe ściągawki, czy tam jakiekolwiek inne, niestety zwalniają z samodzielnego myślenia. dawno spotkałem się z sofizmatem: "Jezus JAKO człowiek" - co w domyśle ma oznaczać, że "i tak jest Bogiem" - choć Biblia temu wyraźnie przeczy.
1. Skoro Jezus wypowiadał się "jako człowiek" - to znaczy, że nie jest Jedynym Bogiem. Jedyny Bóg - Ojciec NIGDY nie był człowiekiem. Zawsze był Bogiem.
2. Jezus wypowiedział się o Ojcu jako "Mój Bóg" - akurat po zmartwychwstaniu.
3. Apostoł Paweł w 1 Tym 2:5, również pisał o Jedynym Bogu i jedynym pośredniku miedzy Bogiem a ludźmi - człowieku Jezusie Chrystusie - mimo, iż wówczas Jezus był już w niebie. A zatem mimo, iz był już w niebie - to nie był Jedynym Bogiem.
4. Apostoł Paweł w 1 Kor 8:5, 6 tak samo pisał te słowa w okresie, jak juz Jezus był w niebie, po zmartwychwstaniu. Również i te słowa wykluczają prawdziwość twierdzeń jakoby Jezus był jedynym Bogiem.

Jeśli piszesz: "nie mam z tym żadnego problemu" - to masz olbrzymi problem. Przeczysz bowiem słowom Jezusa i innym natchnionym przez Boga słowom w Biblii.
Ja rozumiem, że ksiądz kazał Ci wierzyc w trójcę, której absolutnie nie rozumiesz, tylko ślepo wierzysz w jej istnienie - ale zrozum, że zaprzeczanie Słowu Bożemu to nie powód to śmiechu - jak to robisz w swym ww. poście. Raczej do płaczu.

Wt sie 20, 2013 18:55
Moderator

Tomek44 napisał(a):
Widać, że oazowe ściągawki, czy tam jakiekolwiek inne,

W każdym razie nie brooklyńskie
Tomek44 napisał(a):
niestety zwalniają z samodzielnego myślenia. dawno spotkałem się z sofizmatem: "Jezus JAKO człowiek" - co w domyśle ma oznaczać, że "i tak jest Bogiem" - choć Biblia temu wyraźnie przeczy.

To tylko Twoja opinia i Twoja (tfu... brooklyńska) interpretacja Biblii
Tomek44 napisał(a):
1. Skoro Jezus wypowiadał się "jako człowiek" - to znaczy, że nie jest Jedynym Bogiem. Jedyny Bóg - Ojciec NIGDY nie był człowiekiem. Zawsze był Bogiem.

Tak: Ojciec nigdy nie był człowiekiem a wg Credo nikejsko-konstantynopolitańskiego: zstąpił z nieba. I za sprawą Ducha Świętego przyjął ciało z Maryi Dziewicy i stał się człowiekiem.
Tomek44 napisał(a):
2. Jezus wypowiedział się o Ojcu jako "Mój Bóg" - akurat po zmartwychwstaniu.

Według Ciebie po zmartwychwstaniu przestał być człowiekiem?
Tomek44 napisał(a):
3. Apostoł Paweł w 1 Tym 2:5, również pisał o Jedynym Bogu i jedynym pośredniku miedzy Bogiem a ludźmi - człowieku Jezusie Chrystusie - mimo, iż wówczas Jezus był już w niebie. A zatem mimo, iz był już w niebie - to nie był Jedynym Bogiem.

jak wyżej: nie przestał byc człowiekiem i jest nim nadal
Tomek44 napisał(a):
4. Apostoł Paweł w 1 Kor 8:5, 6 tak samo pisał te słowa w okresie, jak juz Jezus był w niebie, po zmartwychwstaniu. Również i te słowa wykluczają prawdziwość twierdzeń jakoby Jezus był jedynym Bogiem.

Ten fragment nie zaprzecza boskości Jezusa
Tomek44 napisał(a):
Jeśli piszesz: "nie mam z tym żadnego problemu" - to masz olbrzymi problem. Przeczysz bowiem słowom Jezusa i innym natchnionym przez Boga słowom w Biblii.

jakoś nie widzę, zebym przeczył.
Możemy tak sie przepychać bez sensu: ja też uważam, że Ty masz problem
Tomek44 napisał(a):
Ja rozumiem, że ksiądz kazał Ci wierzyc w trójcę, której absolutnie nie rozumiesz, tylko ślepo wierzysz w jej istnienie - ale zrozum, że zaprzeczanie Słowu Bożemu to nie powód to śmiechu - jak to robisz w swym ww. poście. Raczej do płaczu.

Ja tez rozumiem, że Russel kazał Ci nie wierzyć w Trójcę więc ślepo nie wierzysz - ale zrozum, że zaprzeczanie Słowu Bożemu to nie powód do przechwałek

Wt sie 20, 2013 19:46
Zobacz profil WWW
Cytuj:
@formek1 z toba rozmawiac, to jak kamienie gryzc.

Kochana, gdyby Tobie obiecano, że w liczbie 144 tysięcy wespół z Jezusem będziesz królowała na tronie Boga, to też dokonywałabyś podobnej ekwilibrystyki, aby tylko osiągnąć ów tron Boga.

Śr sie 21, 2013 9:09
@Alus, ale te 144 tys juz dawno sie wypelnily.
Formek1 i nastepni SJ sa bez szans.

Śr sie 21, 2013 11:55

@medieval_man
Cytuj:
Tak: Ojciec nigdy nie był człowiekiem a wg Credo nikejsko-konstantynopolitańskiego: zstąpił z nieba. I za sprawą Ducha Świętego przyjął ciało z Maryi Dziewicy i stał się człowiekiem.

I tu jest wyjaśnienie sprzeczności nauk KK z Biblią, z tym co sam Jezus mówił o Bogu - Swym Bogu i Ojcu.
Jezus nie wyznawał żadnego "credo nikejsko-konstantynopolitańskiego". Ap. Paweł też nie.
Pozabiblijne bajki nikejskie włóż lepiej między bajki.
W pierweszej kolejności chodzi o bajeczkę w trójcę.
1 Kor. 8:5-6 ewidentnie przeczy tej bajeczce. 1 Tym. 2:5 tak samo.
Tu nie chodzi o "boskość" Jezusa, tylko o to, że wersety nazywają JEDYNYM Bogiem tylko i wyłącznie ojca, a nie trójcę, czyli Ojca+Syna +.... no właśnie - nie wiadomo kogo..... Te wersety nic nie piszą o tym, że dla Pawła istnieje trójca, czy też "trzecia osoba boska"....
Jak widzisz ja wierzę w to w co wierzy Jezus i Ap. Paweł. Ty natomiast ślepo i bezpodstawnie wierzysz w bajeczki nikejsko-konstantynopolitańskie.

Śr sie 21, 2013 16:39
Cytuj:
7 Jednakże mówię wam prawdę: Pożyteczne jest dla was moje odejście. Bo jeżeli nie odejdę, Pocieszyciel nie przyjdzie do was. A jeżeli odejdę, poślę Go do was1. 8 2 On zaś, gdy przyjdzie, przekona świat o grzechu, o sprawiedliwości i o sądzie. 9 O grzechu - bo nie wierzą we Mnie; 10 o sprawiedliwości zaś - bo idę do Ojca i już Mnie nie ujrzycie; 11 wreszcie o sądzie - bo władca tego świata został osądzony. 12 Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz [jeszcze] znieść nie możecie. 13 Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe. 14 On Mnie otoczy chwałą, ponieważ z mojego weźmie i wam objawi. 15 Wszystko, co ma Ojciec, jest moje. Dlatego powiedziałem, że z mojego weźmie i wam objawi. J 16,7-15

Rozumiem, ze Pan Jezus nie wiedzial co mowi, mowiac osobowo o Duchu sw?
I jako kto mial On Ducha sw przysylac? Jako "byt przedludzki"? A jakim prawem? I Kim jest ow Duch, jezeli bierze z tego co jest Jezusa i poucza nas o Prawdzie, ktora zna tylko Bog?

Tyle energii wkladacie w to, zeby nie czcic Jezusa, choc na koncu czasow i tak padniecie przed Nim na kolana oddajac Mu Boska czesc.

Śr sie 21, 2013 16:51
Kael napisał(a):
@Alus, ale te 144 tys juz dawno sie wypelnily.
Formek1 i nastepni SJ sa bez szans.

ŚJ już 8 razy wyznaczali kolejne daty końca świata, może liczenie tych 144 tys wybrańców zaczynają liczyć od kolejnych ustalonych dat.

Śr sie 21, 2013 17:33
Moderator

Tomek44 napisał(a):
@medieval_man
Cytuj:

I tu jest wyjaśnienie sprzeczności nauk KK z Biblią, z tym co sam Jezus mówił o Bogu - Swym Bogu i Ojcu.
Jezus nie wyznawał żadnego "credo nikejsko-konstantynopolitańskiego". Ap. Paweł też nie.
Pozabiblijne bajki nikejskie włóż lepiej między bajki.
W pierweszej kolejności chodzi o bajeczkę w trójcę.
1 Kor. 8:5-6 ewidentnie przeczy tej bajeczce. 1 Tym. 2:5 tak samo.
Tu nie chodzi o "boskość" Jezusa, tylko o to, że wersety nazywają JEDYNYM Bogiem tylko i wyłącznie ojca, a nie trójcę, czyli Ojca+Syna +.... no właśnie - nie wiadomo kogo..... Te wersety nic nie piszą o tym, że dla Pawła istnieje trójca, czy też "trzecia osoba boska"....
Jak widzisz ja wierzę w to w co wierzy Jezus i Ap. Paweł. Ty natomiast ślepo i bezpodstawnie wierzysz w bajeczki nikejsko-konstantynopolitańskie.

Daruj sobie agitację.
Forum służy rozmowom, dyskusjom, wzajemnemu zrozumieniu a nie agitacjom domorosłych wyznawców Russela.
Jesli chcesz, wykaż, w jaki sposób, Twoim zdaniem Pismo święte w całości, a nie tylko 1 Kor 8,5-6 przeczy istnieniu Trójcy.
Ale tak na poważnie.
Bez agitek

Śr sie 21, 2013 17:36
Zobacz profil WWW

@Kael
Jeśli np. w Rwandzie w 1994r. bojówki Hutu poszatkowały na kawałki w danym pomieszczeniu pięciu Tutsi - w wyniku czego na podłodze było pięć głów, dziesięć rąk, dziesięć nóg i pięć tułowiów i to wszystko pomieszane na jednej stercie - to powiesz: "jest pięciu CAŁYCH Tutsi", czy też powiesz: "pięciu Tutsi zostało porabanych na kawałki'?
Twój sposób "dowodzenia" trójcy do powyższego absurdu się sprowadza.
Jedne kawałki trójcy bierzesz z jednych wersetów, a inne kawałki z innych.
Idąc twym tropem weź np. Jana 17:21, gdzie Jezus modlił się: "aby wszyscy byli jedno", tak jak Jezus w Ojcu i Ojciec w Synu - aby wszyscy byli jedno "w Nas" (czyli zarówno w Ojcu jak i Synu). Tym samym powinieneś i apostołów i innych uczniów zaliczyć do grona trójcy.

Powtórzę: dla Ap. Pawła istnieje TYLKO:
1. JEDEN Bóg Ojciec
2. JEDEN Pan Jezus Chrystus - człowiek
Gdyby istniała "trzecia osoba boska", gdyby istniała trójca - to by Paweł o tym wprost napisał zwłaszcza w kontekście JEDYNEGO Boga Ojca oraz JEDYNEGO Pana Jezusa Chrystusa.
Powtórzę - Paweł nie bawił się w żadne creda nikejsko-konstantynopolitańskie.
Paweł pisał wszystko POD NATCHNIENIEM BOŻYM.

@medieval_man
Oczywiście, że cała Biblia mówi o jedynym Bogu Ojcu, a nie o trójcy.
Pokaż choć jeden werset, który mówi o trójcy. Nie ma takiego. A są wersety, które temu wprost przeczą. Dlatego Jezus ani Paweł nie uczyli o trójcy bo ona nie istnieje.
Poza tym ja jedynie cytuję wersety biblijne a nie creda nikejsko- konst.

Śr sie 21, 2013 17:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 84  Następna strona