Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość
Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
@Tomek44, oczywiscie, ze gdyby sw Pawel za kazdym razem powtarzal, niezaleznie od kontekstu i tego, co chcial przekazac sluchaczom "Ojca i Syna i Ducha sw", to bys uwierzyl w Trojce?

Pismo sw to calosc, a nie akurat ten wyrwany fragment, ktory tobie pasuje. I tylko w calosci, takze z uwzglednieniem tekstow dla ciebie niezrozumialych, bo wierzysz bardziej ludziom niz Bogu, nalezy Biblie czytac.

Śr sie 21, 2013 18:02

@Kael
Ależ Ap. Paweł NIC NIE WYRYWAŁ Z KONTEKSTU pisząc TYLKO o
1. JEDYNYM Bogu Ojcu,
2. JEDYNYM Panu Jezusie Chrystusie.
On znał ten zwrot Jezusa, który przytoczyłeś - ale MIMO TO NIE WIERZYŁ W TRÓJCĘ.
Gdyby trójca istniała - to by wystarczyło, żeby napisał:
"Bo choć istnieje wielu bogów i wielu panów dla nas istnieje JEDEN Bóg w trójcy", "Bóg trójjedyny", "Bóg w trójcy jedyny" czy coś w tym stylu.
Tymczasem napisał tak jak napisał - czyli o wierze w JEDNEGO Boga Ojca i JEDNEGO Pana Jezusa Chrystusa, człowieka.
Wykazywanie, że Paweł się pomylił, bądź, że sobie niedoczytał ewangelii Mateusza jest niepoważne.

Śr sie 21, 2013 18:14
@Tomek44 tyo nie Pawel wyrywa z kontekstu, tylko ty.

Gdzie Pawel pisze
Tomek44 napisał(a):
o wierze w JEDNEGO Boga Ojca i JEDNEGO Pana Jezusa Chrystusa, człowieka
? No?
Nigdzie, ale przeciez mozna sobie dopisac to, w co sie samemu wierzy, zeby bardziej wiarygodnie wygladalo.

Jan pisze wyraznie, ze Slowo bylo u Boga i Bogiem bylo Slowo, a wy z tego robicie jakies "byty przedludzkie" i cuda-wianki, zeby nie musiec przyznac, ze wasz "prorok" naklamal.

Na tym poziomie znajomosci Pisma sw jako calosci, ktory ty prezentujesz, naprawde nie ma o czym rozmawiac.

Śr sie 21, 2013 18:25

Jeśli Paweł nic nie wyrywał z kontekstu - to niepoważne jest wykazywanie, iż on kłamał piszac o
Cytuj:
wierze w JEDNEGO Boga Ojca i JEDNEGO Pana Jezusa Chrystusa, człowieka

w 1 Tym. 2:5 i 1 Kor. 8:5, 6.

Po drugie nikt nie neguje "boskiej natury" Jezusa - ale i tak "dla nas", czyli dla Pawła i innych chrześcijan JEDYNYM Bogiem był Bóg Ojciec.
Cuda-wianki niestety to trójca, a nie JEDYNY Bóg Ojciec oraz JEDEN Pan Jezus Chrystus. człowiek.

Śr sie 21, 2013 18:37
W jednym miejscu Pawel pisze o Jezusie jako o czlowieku (ktorym TAKZE byl), a w innym nie stad, ni z owad (wedlug was)
Cytuj:
1 Wielokrotnie i na różne sposoby przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków, 2 a w tych ostatecznych dniach1 przemówił do nas przez Syna. Jego to ustanowił dziedzicem wszystkich rzeczy, [b]przez Niego też stworzył wszechświat1. 3 Ten [Syn], który jest odblaskiem Jego chwały i odbiciem Jego istoty2, podtrzymuje wszystko słowem swej potęgi, a dokonawszy oczyszczenia z grzechów, zasiadł po prawicy Majestatu na wysokościach.[/b]Hbr 1,1-3

Do tego Kol 1,15, Flp 2,6-10.
Ale przeciez Pawel napisal raz "czlowiek", wiec na pewno myslal: TYLKO czlowiek.

Zeby nie przyznac sie do pomylki, co do prawdziwej natury Jezusa Chrystusa, wymysliliscie sobie "byt przedludzki". A co powiecie na koncu czasow, kiedy bedziecie musieli Jezusowi "czlowiekowi" oddac czesc Boska?
Cytuj:
9 Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył
i darował Mu imię
ponad wszelkie imię,
10 aby na imię Jezusa
zgięło się każde kolano
istot niebieskich i ziemskich i podziemnych.
11 I aby wszelki język wyznał,
że Jezus Chrystus jest PANEM7 -
ku chwale Boga Ojca. Flp 2,9-11

Śr sie 21, 2013 18:48

No więc widzisz.
Czym innym być Bogiem Jedynym a czym innym być doskonałym Jego odwzorowaniem.
Adam z Ewą zostali stworzeni na obraz i podobieństwo Boga.
Paweł w liście do Efezjan 5:1 wzywał do naśladowania Boga. Piotr - to samo. w 1 Piotra 1:14-16 wzywa do bycia "świętymi", tak jak Bóg jest święty.

Poza tym oczywiście, że Jezus był wykonawcą woli Boga Ojca przy stwarzania wszechświata - sam będąc pierworodnym stworzeniem - a mimo to sam nie był "Majestatem na wysokościach", lecz "zasiadł po prawicy Majestatu na wysokościach".
Ale i w tym fragmencie Hebrajczyków NIC NIE MA o trójcy!!!!
Ja wiem, że jako katolikowi ciężko Ci przyjąć do wiadomości, iz Ap. Paweł przeczy istnieniu trójcy - ale powtórzę po raz kolejny - bezsensowne jest wykazywanie, iż Paweł sie pomylił, bądź był pijany lub chory, kiedy pisał WYŁĄCZNIE o JEDYNYM Bogu: Ojcu, a nie o "Bogu trójjedynym".
Nie imputuj Ap. Pawłowi, że bredził w 1 Tym 2:5 i 1 Kor. 8:5-6.

Edit:
Dopisałeś Filipian.
Brawo. Przecież i tutaj nic nie ma o tym, że Jezus jest JEDYNYM Bogiem, ani nic tutaj nie ma o trójcy!!!!
Natomiast wszystko Jezus robi ku chwale Boga Ojca.

Jana 8:50 BT
Cytuj:
"Ja nie szukam własnej chwały. Jest Ktoś, kto jej szuka i osądza."

Ostatnio edytowano Śr sie 21, 2013 19:11 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz

Śr sie 21, 2013 19:04
Cytuj:
@medieval_man
Oczywiście, że cała Biblia mówi o jedynym Bogu Ojcu, a nie o trójcy.
Pokaż choć jeden werset, który mówi o trójcy. Nie ma takiego. A są wersety, które temu wprost przeczą. Dlatego Jezus ani Paweł nie uczyli o trójcy bo ona nie istnieje.
Poza tym ja jedynie cytuję wersety biblijne a nie creda nikejsko- konst.

O jedynym Bogu Ojcu podaje jedynie Stary Testament.
My chrześcijanie wiedzę o Bogu Ojcu, Bogu Jezusie i Duchu Świętym czerpiemy z Nowego Testamentu.
Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie(J 14,11),
Gdy jednak przyjdzie Pocieszyciel, którego Ja wam poślę od Ojca, Duch Prawdy, który od Ojca pochodzi, On będzie świadczył o Mnie(J 15,36).
Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc najwyższego osłoni Cię(Łk 1, 35)

Śr sie 21, 2013 19:10
@Alus, to beznadziejne.
SJ nie zobacza, bo zamkneli oczy.
Na pytanie kim jest Jezus Chrystus, wymysla najdziwniejsze odpowiedzi: od czlowieka (a niby dlaczego Jezus-czlowiek ma byc wazniejszy od innego czlowieka?) do "bytu przedludzkiego", ktory moze byc nawet kosmita, byleby nie byl Bogiem,

Dlaczego jednak "Bog zazdrosny", ktory zabranial oddawania czci innym bozkom wywyzszyl Jezusa - nie Boga i nakaze oddawanie Mu czci Boskiej? SJ nie wiedza.
Bog zaprzecza samemu sobie, a oni - nie wiedza. Jak mantre powtarzaja "Jezus nie jest Bogiem i Duch sw nie jest Osoba". A kim sa? Nie wiadomo.

No i jak oni padna na kolana przed czlowiekiem Jezusem? A padna!

Śr sie 21, 2013 19:15

@Alus
Przeczytaj uważnie moje poprzednie posty, bo to co piszesz juz skomentowałem. Zwłaszcza przeczytaj Jana 17:21.
Poza tym powtórzę:
Ap. Paweł NIE INTERPRETOWAŁ słów Jezusa tak jak to dziś czynia katolicy i nie wierzył w trójcę.
1 Tym. 2:5, 1 Kor. 8:5, 6.
Mimo, iż znał te słowa Jezusa, które przytoczyłaś. Skoro ani Jezus ani Paweł nie wierzyli w trójcę - to bez sensu jest dawać wiarę credo nikejsko-konstantynopolitańskiemu oraz bajeczkom o trójcy.

Ostatnio edytowano Śr sie 21, 2013 19:18 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz

Śr sie 21, 2013 19:15
Czyli Pawel wedlug ciebie wierzyl, ze Jezus byl li i jedynie czlowiekiem?

Śr sie 21, 2013 19:16

^^
Arcana85 w jednym z postów przedstawił szeroko kim jest Jezus. Pewnie czytałeś.

Śr sie 21, 2013 19:21

Tomek44 napisał(a):
^^

Niestety Kael i Alus pisza o rzeczach ktorych nie rozumieją
Stad tak trudno jest dyskutować .Bo werset jedno a one wiedza lepiej.
Zreszta to i tak nie ma znaczenia dla nich czy Jezus Był Bogiem czy nie poniewaz dla nich wszyscy ludzie zostana zbawieni. Nawet ci którzy w Jezusa nie wierzą.
Dyskusja zatem z nimi jest tylko dla zabicia czasu bo wniosków żadnych z tego nie ma.
Bo jeśli wszyscy zostana zbawieni to fakt czy Jezus jest Bogiem czy nim nie jest to sprawa drugorzędna i nie mająca żadnego znaczenia tylko jest przyczynkiem do pisania na forum postów.

Śr sie 21, 2013 21:31
formek1 napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
^^

Niestety Kael i Alus pisza o rzeczach ktorych nie rozumieją
Stad tak trudno jest dyskutować .Bo werset jedno a one wiedza lepiej.
Zreszta to i tak nie ma znaczenia dla nich czy Jezus Był Bogiem czy nie poniewaz dla nich wszyscy ludzie zostana zbawieni. Nawet ci którzy w Jezusa nie wierzą.
Dyskusja zatem z nimi jest tylko dla zabicia czasu bo wniosków żadnych z tego nie ma.
Bo jeśli wszyscy zostana zbawieni to fakt czy Jezus jest Bogiem czy nim nie jest to sprawa drugorzędna i nie mająca żadnego znaczenia tylko jest przyczynkiem do pisania na forum postów.

Oczywiście trudno zrozumieć ludzi, którzy wbrew nauce Jezusa uznawanej przez 2 tysiące lat przez miliardy ludzi, skorygują Jego naukę poprzez poprzestawianie przecinków pozbawiając Go bóstwa na rzecz chimery "bytu przedludzkiego"
Na dodatek nie potrafią wyjaśnić czym jest ów byt.
O zbawieniu prosto i jasno mówi Jezus - osądzi wszystkich ludzi ze wszystkich narodów, a kryterium stanowić będzie miłość cokolwiek uczyniliście jednemu z tych moich braci najmniejszych, Mnie uczyniliście.
Bóg nie będzie wybierał pośród ŚJ wyimaginowanych 144 tys, to tylko błędne zrozumienie Apokalipsy przez ŚJ.
Aby zrozumieć Apokalipsę, i Biblię należy znać kulturę, Tradycję Izraelitów i wtedy zrozumie się, że liczba 144 w symbolice Biblii stanowi liczbę pełni, czyli wszystkich ludzi, którzy żyli wedle przykazań Bożych.

Cz sie 22, 2013 7:33
@formek1, ja gdzies pisze, ze wszyscy ludzie zostana zbawieni? Ja mam duze watpliwosci co do zbawienia np SJ :x

Ja tylko pisze to co Biblia, ze przed Jezusem zegnie sie kazde kolano. Takze SJ.

A to co arkana wkleil i to co ty wyczytales sobie u sw.Pawla to sie kupy nie trzyma.
Widac wy nie wiecie Kim jest Jezus i tak sie szarpiecie miedzy czlowiekiem/bytm przedludzkim/nie-wiadomo-kim. Przecinki przesuwacie, gramatyke zmieniacie, kobinujeciem jak kon pod gorke, a na koncu padniecie przed Nim na kolana, jak przed Bogiem. I po co wam to wszystko?

Cz sie 22, 2013 8:07

Kael napisał(a):
@formek1, ja gdzies pisze, ze wszyscy ludzie zostana zbawieni? Ja mam duze watpliwosci co do zbawienia np SJ :x

Ja tylko pisze to co Biblia, ze przed Jezusem zegnie sie kazde kolano. Takze SJ.

Mylisz sie .
Nie zegnie sie każde kolanio i nie zgina się.
I takich ludzi którzy nie wierzą i nie bea wierzyc w Jezusa jest i bedzie tysiące i biblia o tym jasno mówi.
To włąsnie jest jakaś dowolna interpretacja wersetów Biblijnych.

Cz sie 22, 2013 14:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 84  Następna strona