Autor |
Wiadomość |
movsd
|
A tu masz o ruchu kontynentów:
http://wiadomosci.polska.pl/kalendarz/k ... ?id=268388
Cytuj: Wreszcie, na podstawie pomiarów satelitarnych stwierdzono, że kontynenty naprawdę się ruszają – np. Ameryka Północna oddala się od Europy w tempie 4 cm rocznie.
|
Śr wrz 03, 2008 0:31 |
|
|
|
 |
WIST
|
TutajDaniel
A to rozumiem masz dowody archeologiczne - odnaleziono pierwszą łódz?
Pozatym, nie odnosłeś się do kwestia lądowego połączenia z Australią...
|
Śr wrz 03, 2008 0:55 |
|
 |
elka
|
w przypadku podawania opracowań i wklejania książek wskazane byłoby podanie autora
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
N wrz 28, 2008 19:52 |
|
|
|
 |
Drożdżu
|
Zdaje sobie sprawę z faktu że temat jest stary jak świat (wiem że jest to pojęcie BARDZO względne  ) lecz po poświęceniu godziny na przeczytanie tego tematu, jako fascynat pisma świętego, po prostu nie jestem w stanie się niewypowiedzieć... Mam również świadomość, że tekst ten oprócz mnie przeczyta wiele innych osób...
Widzę, że TutajDaniel jest osobą bardzo wierzącą przez co bardzo miło się czytało jego wypowiedzi  Niestety myli on pewne ważne pojęcia. Autorzy-redaktorzy spisywali swoje teksty pod natchnieniem Ducha ŚWIĘTEGO, nie ducha fizyka ani ducha geologa. Oznacza to że (wg. Konstytucji Dogmatycznej o Objawieniu Bożym "Dei Verbum") wykorzystywali własną wiedzę, własną tradycję i własne umiejętności w celu spisania treści objawionej im przez Boga poprzez obecność Ducha Świętego (duże uproszczenie definicji zastosowane ze względów praktycznych).
Autorzy biblijni NIE MIELI POJĘCIA kiedy świat (chodzi o datę) został stworzony ani nie byli świadomi jego rozmiarów. Przecież dla treści przekazu biblijnego (tym bardziej naszego zbawienia) nie ma to większego znaczenia. Oczywiście nie chodzi mi o automatyczne przekreślanie faktów historycznych (bez wartości etycznej bądź dogmatycznej) występujących w PŚ (np. dokładny przebieg podróży Pawłowych)
Jezus ani razu nie powiedział do apostołów: posyłam was, abyście nauczali o procesie stworzenia świata, antropogenezie człowieka, istnieniu kosmitów czy poprawności badania rozpadu izotopu 14C.
Nie możemy w skrajny sposób przypisywać Biblii prawd, których z założenia nie miała wnosić. Musimy pamiętać że interpretacja PŚ jest odkryciem myśli jaką chciał nam przekazać autor pod wpływem Ducha Św. Należy poznać tło historyczne i kulturowe w jakim dany tekst powstawał. Np. Biblijny opis stworzenia świata z 1 rozdz. ks. Rodzaju nie jest relacją stworzenia świata, tylko opisem wielkości, mądrości i miłosierdzia Bożego.
Natomiast opis Potopu nie ma na celu zrelacjonowanie przebiegu potopu, jego zasięgu występowania czy wielkości gór jakie zalała(skąd Żydzi mieliby wiedzieć o istnieniu Mount Everestu?), od tego wszystkiego jest nauka, bo mimo wszystko fakt WYSTĄPIENIA potopu jest niepodważalny. Opis potopu jest opowiadaniem o niesamowitej miłości, jaką Bóg obdarzył człowieka, o zaufaniu jakim Noe obdarzył Boga itp.
Wszystko co napisałem jest CAŁKOWICIE zgodne z nauczaniem Ojca Świętego tzn. świat nie powstał w 7 dni i teoria ewolucjii (najprawdopodobniej) jest prawdziwa i tak również uważa Głowa Kościoła.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś niedosyt to przekierowuję do Encykliki Ojca Św. JPII "fides et ratio" (wiara i umysł) w której jest właśnie potrząsany rzekomy konflikt miedzi wiarą a nauką
Ostatnie co mi sie nasunęło to pewna niespójność logiczna wypowiedzi TutajDaniel-a. Z jednej strony określasz archeologię jako wiarygodne źródło potwierdzające rzekomą "wersję biblijną". z drugiej strony podważasz wiarygodność naprawdę WIELU nauk (i osób) podając argumenty typu: błędy w rozumowaniu, całkowita domyślność, "a czemu miałby im ufać??" itp. Nie trzeba być biblistą by wykryć nieścisłość twoich wypowiedzi
Pozdrawiam i z Bogiem!!
Z tą ufnościa papieża w ewolucje miałem na myśli ze papież MOŻE uznawać ewolucje i nie jest to z niczym sprzecznei  Również nie zaprzeczam teorii kreacjonizmu, lecz mówie że szukanie jego genezy w Piśmie Świętym jest bezcelowe... 
|
So wrz 26, 2009 21:22 |
|
 |
radek33
|
 Re: biblia jako kłamstwo
0bcy_astronom napisał(a): Przeglądając interneta natknąłem się na takie coś więc zanim pójdę spać zacytuję wam to i owo co znalazłem (jeżeli już było to sorki) Cytuj: "Zanim zacznę wskazywać błędy Biblii, muszę wyznać, że wierzę w możliwość istnienia "inteligentnego Stwórcy".
Stworzenie
Zacznijmy od dwóch pierwszych ksiąg Biblii, a konkretniej Księgi Rodzaju (Genesis). Pierwszy rozdział zakłada, że Bóg stworzył Adama i Ewę w tym samym czasie. W drugim rozdziale natomiast Bóg tworzy Adama, potem Adam kręci się dokoła, nazywa zwierzęta, robi kilka rzeczy. W końcu rozmawia z Bogiem i mówi, że jest samotny. Bóg odpowiada "OK, dostarczę Ci partnerkę", następnie wyjmuje żebro i stwarza Ewę.
W dwóch pierwszych rozdziałach księgi pojawia się konflikt między wersjami stworzenia, więc która jest prawdziwa? Teraz wierzący powiedzą: "No cóż to są po prostu dwie różne wersje tej samej historii". W porządku, ale w takim razie nie mówcie, że Biblia musi być traktowana dosłownie i jeśli coś mówi, to tak jest. Bo to oczywiście kłamstwo.
Współczesny człowiek ma dwadzieścia cztery żebra. Czy Adam miał 25, 24, a może 23? Czy odrosło mu to dwudzieste czwarte, czy też może miał zapasowe dwudzieste piąte od początku? Jeśli Bóg stworzył Adama, dlaczego nie mógł stworzyć Ewy w ten sam sposób? Stworzenie Ewy z żebra Adama jest jak klonowanie, które stworzyło fizyczną jedność, coś jak kazirodztwo. Może Bóg zapomniał metody, którą stworzył Adama? Biblia ukazuje Boga jako niesamowitego naukowca i degraduje go do roli karnawałowego kuglarza...
Potop
Według Biblii Potop pochłonął cały świat. Problem tego stwierdzenia leży w tym, że pisarze Biblii myśleli, że Ziemia jest płaska i znali jedynie małą część planety. Podczas gdy to nie wyklucza możliwości potopu całej Ziemii, wyklucza natomiast możliwość posiadania wiedzy do postawienia takiego stwierdzenia przez tych pisarzy. Zdrowy rozsądek w dwudziestym pierwszym wieku pozwala nam wnioskować, że idea zatopienia całego świata jest niedorzeczna. Nawet wtedy, gdyby stopił się cały lód na planecie.
Myślę, że wszyscy zgodzimy się, że nie ma żadnej możliwości, aby Noe mógł zebrać 10 miliardów gatunków na swojej Arce, a następnie porozwoził je po całej ziemii do ich naturalnych środowisk. Opowieść o Noe nawiązuje prawdopodobnie do historii o wylewie Eufratu, 125mil na południowy-wschód od dzisiejszego Bagdadu. Archeolodzy mają dowody na to, że była tam sześciodniowa burza ok. roku 2900 przed Chrystusem, oraz na to, że rzeka przybrała 22 stopy, wylała i pochłonęła wiele osób. Ocalały sumeryjski król Zuisudra załadował prywatną barkę różnymi towarami, przetrwał powódź, bezpiecznie wylądował na szczycie wzgórza i złożył ofiarę w świątyni za jego bezpieczne lądowanie.
Brzmi znajomo? Wielka powódź, szczęśliwe lądowanie na szczycie wzgórza? Przynajmniej sześć innych kultur w tym regionie ma podobne historie dotyczące powodzi i są na to geologiczne i archeologiczne dowody. Historia Noego nie ma dowodu poza Biblią.
Mojżesz i Morze Czerwone
Tysiące Żydów było rzekowo zniewolonych przez egipskiego faraona. Nigdzie jednak nie można znaleźć na to ŻADNYCH dowodów. Nigdzie poza Biblią nie ma dowodu na to, że Żydzi byli kiedykolwiek w Egipcie, tak samo jak nie ma dowodu na to, że Mojżesz poszedł do faraona, powiedział "Uwolnij moich ludzi", na to, że uciekli i przez czterdzieści lat wędrowali przez pustynię. Gdyby tysiące ludzi spędziło czterdzieści lat wędrując przez pustynię, to powinien być na to dowód. Do licha! Mamy dowody, że dwoje ludzi żyło w jaskini miliony lat temu, więc musiałyby być dowody na tysiące ludzi!
Przejdźmy teraz do Nowego Testamentu
Jezus Chrystus
Starożytny żydowski historyk o imieniu Józef napisał o Jezusie i jego zwolennikach. Później pierwszowieczny rzymianin również napisał o Jezusie, oraz jego ukrzyżowaniu, przynajmniej na to mamy dowody (Chociaż dziesiątki lub setki lat po fakcie).
Jezus nie był jedynym mesjaszem w tym czasie. Wiedzieliście o tym? Było wielu mesjaszy. Jest udokumentowany przypadek faceta nazwanego Apoloniuszem z Tyany (Apollonius of Tyana), którego wyznawcy w pierwszym wieku utrzymywali, że przechodził przez ściany, leczył chorych i wskrzeszał zmarłych. Był prześladowiany ze względu na jego religijne przekonania, został postawiony przed lokalnym rzymskim sądem. Ukrzyżowano go, a po śmierci wstał z martwych. Brzmi znajomo?
Ironicznie "Żywot Briana" Monty Pythona jest bardziej wierny co do plagi mesjaszów, niż Biblia.
Biblia...
Ludzie zawsze kochali cytować Biblię, chociaż zawsze wybiórczo. Jeśli wierzysz, że Biblia jest słowem Bożym, nie możesz traktować jej wybiórczo, musisz uznać ją całą i żyć według niej. Konserwatywne osoby uwielbiają cytować sławny fragment: "Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, ich krew spadnie na nich". A zatem homoseksualizm jest grzechem. Ale jeśli przewrócisz stronę na następny rozdział, tam jasno pisze, że powinieneś ukamienować nieposłuszne dziecko!!! Przeto wybierasz części Biblii, które Ci pasują i wygodnie ignorujesz te, które Ci nie odpowiadają. Czyż jest to w porządku, jeżeli jest to słowo Boga?
Według innych fragmentów sprzedanie córki do niewoli jest w porządku, a dla mężczyzny grzechem jest posiadanie długich włosów. Śmieszne. Widziałeś kiedyś rysunek Jezusa z krótkimi włosami? Śmiem wątpić. Jeśli wierzysz, że twój Bóg jest nieomylny, to nie możesz nie uznawać niektórych zasad dlatego, że się z nimi nie zgadzasz. Zatem cokolwiek robisz, nie traktuj Biblii jako wskazówki w sprawie moralności. Popiera ona stronniczość, brutalność, zabobon i morderstwo.
Jeśli twoja religia i Ty wierzycie, że Biblia jest prawdziwa ze względu na wiarę, to nic co przeczytasz nie przekona Cię, że jest inaczej i nie przemieni Cię w ateistę... "Nie, bo wierzę". Zorganizowane religie są odpowiedzialne za większość wojen na świacie, a kolejna duża może jeszcze przyjść. Biblia kontroluje Cię, bo dajesz z siebie wszystko, ponieważ wierzysz, że na końcu czeka na ciebie wielka nagroda.
Na zakończenie powiem, żebyś odłożył książkę, wyszedł i zobaczył jak świat rzeczywiście wygląda i ZROBIŁ coś dobrego dla świata, ludzi, bez względu na ich wiarę.
Przeczytałem kiedyś świetną wypowiedź, cytuję: "Wiem, że próbujesz ratować moją duszę, ale zgadnij, co ja robię? Próbuję ratować twój rozum."
Zamknij więc Książkę i przestań czytać "Największe kłamstwo wszechczasów"." Jestem Ciekaw jak się do tego odniesiecie. Tzn cobyście odpowiedzieli na takie słowa... Ty jesteś duchowo - intelektualnie ułomnym, totalnym kłamcą, nieświadomym, że Biblia jest zbieżna z fizyką teoretyczną i czołowymi noblistami z fizyki teoretycznej, którzy wskazują na twórczy umysł Wszechmogącego Boga, przyczynę istnienia świata materialnego, umownie zwanego. A rzeczywiste i rzetelne fakty są na blogu kreacjonizm.salon24.pl
_________________ I poznacie prawdę,a prawda was wyswobodzi,bo przyczyną wszelkiego zła jest brak wiedzy biblijnej zbieżnej ze świecką. www.ksiegaponadczasowa.salon24.pl
|
Pn cze 18, 2012 18:11 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Nie podając żadnych konkretów, ubliżając innym i nie potrafiąc złożyć poprawnego zdania po polsku nie przekonasz raczej nikogo do niczego... no, może poza tym, że nie warto zwracać uwagi na to, co piszesz.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn cze 18, 2012 19:41 |
|
 |
radek33
|
JedenPost napisał(a): Nie podając żadnych konkretów, ubliżając innym i nie potrafiąc złożyć poprawnego zdania po polsku nie przekonasz raczej nikogo do niczego... no, może poza tym, że nie warto zwracać uwagi na to, co piszesz. Czyli masz poważny problem, bo nie rozumiesz rzeczywistych i rzetelnych faktów oraz jesteś ograniczony do umownej pisowni.
_________________ I poznacie prawdę,a prawda was wyswobodzi,bo przyczyną wszelkiego zła jest brak wiedzy biblijnej zbieżnej ze świecką. www.ksiegaponadczasowa.salon24.pl
|
Pn cze 18, 2012 19:54 |
|
 |
JedenPost
|
Tak, do umownej logiki i umownego znaczenia słów też. Strasznie się z tym czuję, ale co zrobić.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn cze 18, 2012 20:20 |
|
|
|