Imię Boże a nauka Św.Jehowy
Autor |
Wiadomość |
Teofilos
|
 Re: Imię Boże a nauka Św.Jehowy
Teofilos napisał(a): Cytuj: Yarpen_Zirgin
Powinieneś złożyć reklamację żydom ze starożytnosci, którzy imię Boże przetłumaczyli jako "ego eimi" - "Ja jestem" i "eimi ego eimi" - "Jestem który jestem". To raczej nieudane tłumaczenie Hieronima nie zaś Żydów tak jak to sugerujesz Tekst grecki ma tam frazę ,, Ego eimi ho on - jestem ( ten ) będący, nie zaś jestem który jestem a cóż to za tłumaczenie  ? eimi to czasownik w 1 osobie = jestem , ego zaimek osobowy - ja czyli jestem ja jestem Chcąc otrzymać frazę ,, Jestem który jestem '' napiszymy to w ten sposób ἐγώ εἰμι ὅς εἰμι ( ego eimi hos eimi ) = jestem który jestem w LXX 3:14 czytamy : Ο ὢν ἀπέσταλκέν με πρὸς ὑμᾶς. Będący posłał mnie do was , Twierdzenie że Bóg ma na imię ,, Jestem '' to poważnie nieporozumienie . W filmiku zostało wszystko wyjaśnione więc nie ma potrzeby tego podważać
|
Wt lut 11, 2014 17:02 |
|
|
|
 |
formek1
|
tak to też tytuły. Cytuj: elohim , el to w tłumaczeniu bóg / bogowie - często w St T są cytaty JHWH Elohim powiedział w tłumaczeniu Jahwe Bóg powiedział , nikt oprócz was nie kwestionuje tytularnie Elohim jako Boga Ale argument ? To chyba dobrze że nikt inny tego nie kwestionuje. Świadczy tylko o tym że cały świat jest w błędzie.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Wt lut 11, 2014 19:17 |
|
 |
andej
|
Jakie znaczenie mają słowa? Semicie utożsamiali imię z istotą. Bóhg jest nieskończony. Nie da się Go zamknąć w jednym imieniu. Stąd wielość imion odzwierciedlajacych Jego różne oblicza. (właściwie aspekty oblicza) Czy dla Boga ma znaczenie, jakiego imienia uzywamy mówiąc o Nim lub zwracając się do Niego? Jeśli dla mężczyzny nie ma znaczenie, czy dziecie zwraca się tatku, czy tateńku, tatusiu czy jeszcze inaczej, to jakei znaczenie ma brzmienie imienia dla Boga? Znacznie ważniejsze jest to, jaki mamy do Niego stosunek. Jeśli kieruje nami miłość do Niego, to używane imię nie ma żadnego znaczenia. A JESTEM nie jest złym imieniem. Bo On JEST przed stworzeniem świata, JEST w starożytności, JEST teraz i JEST w przyszłości.
|
Śr lut 12, 2014 16:10 |
|
|
|
 |
formek1
|
andej napisał(a): Jakie znaczenie mają słowa? Semicie utożsamiali imię z istotą. Bóhg jest nieskończony. Nie da się Go zamknąć w jednym imieniu. Stąd wielość imion odzwierciedlajacych Jego różne oblicza. (właściwie aspekty oblicza) Czy dla Boga ma znaczenie, jakiego imienia uzywamy mówiąc o Nim lub zwracając się do Niego? Jeśli dla mężczyzny nie ma znaczenie, czy dziecie zwraca się tatku, czy tateńku, tatusiu czy jeszcze inaczej, to jakei znaczenie ma brzmienie imienia dla Boga? . ma znaczenie dla nas. (32) Wszakże stanie się, że ktobykolwiek wzywał imienia Pańskiego, wybawiony będzie; bo na górze Syon i w Jeruzalemie będzie wybawienie, jako rzekł Pan, to jest w ostatkach, które Pan powoła.
|
Śr lut 12, 2014 17:24 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Także Dz 12,4 I nie ma w żadnym innym (oprócz Jezusa - od m_m) zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, w którym moglibyśmy być zbawieni O które więc imię chodzi?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr lut 12, 2014 17:46 |
|
|
|
 |
andej
|
Nie chodzi o imię (słowo) ale o osobę. Nie ma magicznych słów. Chodzi o to by wzywać, zwracać się do Niego. Bo to On jest Celem.
|
Śr lut 12, 2014 22:02 |
|
 |
formek1
|
andej napisał(a): Nie chodzi o imię (słowo) ale o osobę. Nie ma magicznych słów. Chodzi o to by wzywać, zwracać się do Niego. Bo to On jest Celem. No oczywiście masz racje.Tylko do kogo ja nie znasz imienia to nie wiadomo .
|
Śr lut 12, 2014 22:44 |
|
 |
Teofilos
|
Cytuj: Jakie znaczenie mają słowa? Semicie utożsamiali imię z istotą. Bóhg jest nieskończony. Nie da się Go zamknąć w jednym imieniu. Stąd wielość imion odzwierciedlajacych Jego różne oblicza. (właściwie aspekty oblicza) Czy to Semici utożsamili Boga z imieniem JHWH czy to zam się Bóg z tym imieniem utożsamił ? Bóg nie posiada wielości imion ale wyłącznie jedno imię Bóg jest nazywany : Królem , Sędziom , Zbawicielem ect czy to są imiona Boga czy też może tytuły ? Jeżeli ktoś twierdzi że Król to imię Boga wówczas drogą konsekwencji musi przyznać że Dawid Saul Salomon byli nazwami imieniem Boga gdyż są nazwani Królami .
|
Śr lut 12, 2014 23:37 |
|
 |
formek1
|
Teofilos napisał(a): Cytuj: Jakie znaczenie mają słowa? Semicie utożsamiali imię z istotą. Bóhg jest nieskończony. Nie da się Go zamknąć w jednym imieniu. Stąd wielość imion odzwierciedlajacych Jego różne oblicza. (właściwie aspekty oblicza) Czy to Semici utożsamili Boga z imieniem JHWH czy to zam się Bóg z tym imieniem utożsamił ? Bóg nie posiada wielości imion ale wyłącznie jedno imię Bóg jest nazywany : Królem , Sędziom , Zbawicielem ect czy to są imiona Boga czy też może tytuły ? Jeżeli ktoś twierdzi że Król to imię Boga wówczas drogą konsekwencji musi przyznać że Dawid Saul Salomon byli nazwami imieniem Boga gdyż są nazwani Królami . Dokładnie. Trafiłeś w sedno . Imię to imię a tytuł to tytuł i żadne zaklęcia tego nie zmienią
|
Cz lut 13, 2014 9:25 |
|
 |
Hosi
|
formek1 napisał(a): No oczywiście masz racje.Tylko do kogo ja nie znasz imienia to nie wiadomo . Pismo mówi: Łuk 1:2 Kiedy sie modlicie,mówcie:Ojcze,niech bedzie uswięcone imię Twoje.Tak jak Jezus zwracał się do Boga i mówił Ojcze,tak samo powinni sie modlic wszyscy ci, którzy chcą słuchac i nasladować Jezusa.
|
Cz lut 13, 2014 10:10 |
|
 |
formek1
|
Hosi napisał(a): formek1 napisał(a): No oczywiście masz racje.Tylko do kogo ja nie znasz imienia to nie wiadomo . Pismo mówi: Łuk 1:2 Kiedy sie modlicie,mówcie:Ojcze,niech bedzie uswięcone imię Twoje.Tak jak Jezus zwracał się do Boga i mówił Ojcze,tak samo powinni sie modlic wszyscy ci, którzy chcą słuchac i nasladować Jezusa. Jezus mówi niech będzie uświęcone Imie Twoje .Czyli Bóg ma jakieś imię które trzeba uświęcać. A Ojciec to tytuł tylko a nie imię.
|
Cz lut 13, 2014 14:38 |
|
 |
JedenPost
|
Czyli nie ma mowy o używaniu imienia, a o uświęcaniu.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lut 13, 2014 14:47 |
|
 |
formek1
|
JedenPost napisał(a): Czyli nie ma mowy o używaniu imienia, a o uświęcaniu. Dobre. A jak będziesz uświęcał imię Boga?
|
Cz lut 13, 2014 15:09 |
|
 |
JedenPost
|
Np. nie wymawiając go. "To jest święte" bardzo często oznacza m.in. "nie dotykaj", "nie patrz", "nie wymawiaj".
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lut 13, 2014 15:22 |
|
 |
andej
|
formek1 napisał(a): andej napisał(a): Nie chodzi o imię (słowo) ale o osobę. Nie ma magicznych słów. Chodzi o to by wzywać, zwracać się do Niego. Bo to On jest Celem. No oczywiście masz racje.Tylko do kogo ja nie znasz imienia to nie wiadomo . Żartujesz? Jeśli ktoś prosi, patrząc Ci w oczy, podaj mi ... - to nie zareagujesz, dopóki porawnie nie wypowie formułki FORMEKJEDEN? Albo jak dziecko woła: tato? Do do swego ojca, czy sąsiada?
|
Cz lut 13, 2014 15:28 |
|
|
|