Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Autor |
Wiadomość |
Tomek44
|
 Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Widzę, że ty jesteś ślepy. Pisałem przecież, że pojęcie "Zbawiciel" nie jest zastrzeżone do jednej osoby, tylko odnosi sie do dwóch: Boga Ojca oraz Jezusa Chrystusa. Więc przestań się miotać i ZAPRZECZAĆ fundamentalnej PRAWDZIE, że jest 1. JEDEN Bóg - Ojciec, a także 2. JEDEN Pan Jezus Chrystus. To, że Biblia do Obu odnosi określenie: "Zbawiciel" nic nie zmienia w credo Ap. Pawła 1 Kor 8:5,6; 1 Tym. 2:5.
Naprawdę żal mi ciebie, że tak się miotasz i denerwujesz.
|
So sie 24, 2013 13:59 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Daruj sobie żale. Widzę po prostu, że nawet jak Bblia nazywa bezpośrednio Jezusa Bogiem, to i tak dla Was to nic nie znaczy. To, że Jezus jest Bogiem, oznacza dla was, że to tylko taki grzecznościowy, honorowy tytuł. Tak więc nie ma sensu rozmowa z kimś, kto patrzy a nie widzi, czyta a nie rozumie
Co do 1 Kor 8, 5-6: 1. dla nas istnieje tylko jeden Bóg, (Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy,)
- znaczy, że tylko Ojciec jest Bogiem?
2. oraz jeden Pan (Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy)
- znaczy, że tylko Jezus jest Panem? Nikt inny? Bóg Ojciec nie jest Panem?
Co znaczy słowo "Pan" w Starym Testamencie? Jakie hebrajskie słowo z Biblii hebrajskiej jest zastąpione słowem "Pan" (Kyrios) w Septuagincie (głownie papirus Rylands 458 pochodzący z II wieku przed Chr) a w ślad za tym w NT?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So sie 24, 2013 14:16 |
|
 |
Tomek44
|
Żal mi ciebie. Jawnie i wprost podwżasz credo Ap. Pawła. Ja rozumiem, jakbyś podważał nauki jakiegoś człowieka np. tego, co wymyślił trójcę, - ale kwestionować wprost wyznanie wiary Ap. Pawła - to trzeba mieć tupet.... Słowa te sa tak jasne - że albo je przyjmujesz za swoje, albo odrzucasz. Doda je odrzuciła zarzucając Ap. Pawłowi, że był pod wpływem alkoholu i narkotyków. A ty? A tak swoją drogą: poczytaj sobie w Biblii: 1. do KOGO odnoszą sie pojawiające tytuły Boga: "Wszechmocny", Wszechwładny" itp? 2. Poczytaj sobie coś o woli Ojca w relacji do woli Syna 3. Czy Ojciec był Bogiem Syna? (Jana 20:17, Hebr. 1:9). Czy zatem JEDYNY Bóg może mieć nad sobą JESZCZE jakiegoś Boga???
|
So sie 24, 2013 14:40 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
|
A czy odpowiesz na moje pytanie? Zamiast mnie żałować?
|
So sie 24, 2013 14:47 |
|
 |
Tomek44
|
Jeśli przyjmujesz credo Ap. Pawła za swoje - to nie rozumiem co mam napisać ponad to co pisze w 1 Kor. 8:5, 6. Tam wszystko jest napisane. Istotne jest też to co dałeś w nawiasy w swym poście Jeśli natomiast odrzucasz to credo - to dyskusja z tobą jest tak samo pożytaczna jak z Dodą. Przeczytaj sobie spokojnie 1 Kor. 8:5, 6. Z twego pytania wynika, że nawet nie czytałeś wersetu 5.
Odpowiedz lepiej na moje pytania.
|
So sie 24, 2013 14:55 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Jak Ty mi odpowiesz to i ja Tobie. Widzę, że unikasz odpowiedzi Ale powtórzę:
Co znaczy słowo "Pan" w Starym Testamencie? Jakie hebrajskie słowo z Biblii hebrajskiej jest zastąpione słowem "Pan" (Kyrios) w Septuagincie (głownie papirus Rylands 458 pochodzący z II wieku przed Chr) a w ślad za tym w NT?
|
So sie 24, 2013 16:08 |
|
 |
formek1
|
medieval_man napisał(a): @Tomek 44; formek1 jak wytłumaczycie te dwa teksty z Biblii: Rzekł do nich anioł: "Nie bójcie się, bo oto zwiastuję wam radość wielką, która będzie udziałem wszystkiego ludu, gdyż dziś narodził się wam Zbawiciel, którym jest Chrystus Pan, w mieście Dawidowym” (Łk. 2,10-11). oraz: Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela naszego, Boga 1Tm 2,3
Skoro anioł w Biblii nazwał Chrystusa Zbawicielem, a Św. Paweł mówi, że nasz Zbawiciel jest Bogiem, to jak można zaprzeczyc bóstwu Chrytusa Pana?
Jak sobie tłumaczycie te teksty tak żeby nie przeczyły waszym poglądom?
Co do "wyznania wiary św. Pawła" z 1Kor 8, 5-6 mam nadzieję niedługo do niego wrócić, oczywiście posiłkując się tekstami greckimi. Zawsze jak wycina sie kawałki Biblii z całośości wychodzą takie kwiatki. Myślisz że nie może być Jezus zbawicielem i Bóg zbawicielem przez Jezusa? Oto werset w innych tłumaczeniach : (3) Jest to rzecz dobra i miła przed Bogiem, Zbawicielem naszym,Jak widzisz zbawicielem jest Bóg . Dalej Bowiem czytamy w 5 wersecie [i](5) Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus, (6) który siebie samego złożył jako okup za wszystkich, aby o tym świadczono we właściwym czasie A więc zbawicieklem w tym wersecie jest Bóg a zbawił nas poprzez Jezusa . Potwierdza to równiez Juda (25) jedynemu Bogu, Zbawcy naszemu przez Jezusa Chrystusa, Pana naszego, chwała, majestat, moc i władza przed wszystkimi wiekami i teraz, i na wszystkie wieki! Amen. Zbawcą jest Bóg a wybawia nas przez smierć Jezusa więc i on jest naszym zbawicielem. 1 List Jana (13) Poznajemy, że my trwamy w Nim, a On w nas, bo udzielił nam ze swego Ducha. (14) My także widzieliśmy i świadczymy, że Ojciec zesłał Syna jako Zbawiciela świataA oto ten werset po grecku. 3) touto gar kalon kai apodekton enwpion tou swthrov hmwn yeou Jak widzisz nie ma tu przecinków wiec wstawianie ich pod swoje dyktandio powoduje też rózne kwiateczki. .
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
So sie 24, 2013 20:24 |
|
 |
romulus
|
Izajasz 48. (12) Słuchaj mnie, Jakubie, i ty, Izraelu, którego powołałem! Ja to jestem, Ja pierwszy i Ja ostatni. (13) Przecież to moja ręka założyła ziemię i moja prawica rozpostarła niebiosa; gdy Ja na nie wołam, wszystkie razem stają. (14) Zbierzcie się wszyscy i słuchajcie! Kto z nich to przepowiedział? Ten, którego Pan miłuje, wykona jego wolę na Babilonie, a jego ramię na Chaldejczykach. (15) Ja, Ja to przepowiedziałem i Ja go powołałem, sprowadziłem go i on szczęśliwie dokona swojego dzieła. (16) Zbliżcie się do mnie i słuchajcie tego! Od samego początku nie mówiłem w skrytości, odkąd się to dzieje, Ja tam jestem! A teraz Wszechmogący, mój Pan, posłał mnie i jego Duch. (17) Tak mówi Jahwe, twój Odkupiciel, Święty Izraelski:
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
Pn sie 26, 2013 18:48 |
|
 |
romulus
|
Rodz 19.(24) Wówczas Jehowa spuścił na Sodomę i na Gomorę deszcz siarki i ognia ,,,,od,,, Jehowy, z niebios. (
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
Pn sie 26, 2013 20:51 |
|
 |
Ofir
|
romulus napisał(a): Rodz 19.(24) Wówczas Jehowa spuścił na Sodomę i na Gomorę deszcz siarki i ognia ,,,,od,,, Jehowy, z niebios. ( " 'Spowodowałem wśród was zniszczenie przypominające to, którym Bóg zniszczył Sodomę i Gomorę. I staliście się jak polano wyrwane z pożaru; lecz nie wróciliście do mnie' -brzmi wypowiedź Jehowy" Amosa 4:11
|
Pn sie 26, 2013 22:03 |
|
 |
arcana85
|
Alus napisał(a): Nazwa chrześcijanin tyczy li tylko wyznawców Jezusa Boga. Trzon stanowi słowo chrzest -Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego(Mt 28,19). Nie spodziewałem się po tobie takiej ignorancji. Chrześcijanie nie pochodzi od 'chrzcić' ale od 'Chrystus'. I kryje w sobie myśl o uznawaniu Jezusa z Nazaretu za Mesjasza zapowiedzianego w ST.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Śr sie 28, 2013 9:29 |
|
 |
arcana85
|
LIST JAKUBA
1:13 "Kto doznaje pokusy, niech nie mówi, że Bóg go kusi. Bóg bowiem ani nie podlega pokusie ku złemu, ani też nikogo nie kusi."
Bóg Wszechmocny nie może być kuszony przez coś złego. Natomiast Jezus, Syn Boży, był kuszony na pustkowiu przez Diabła. Wskazuje to jednoznacznie na ontologiczną różnicę między Ojcem a Synem. Syn był kuszony, Ojciec nie był kuszony.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Śr sie 28, 2013 9:46 |
|
 |
Tomek44
|
arcana85 napisał(a): Alus napisał(a): Nazwa chrześcijanin tyczy li tylko wyznawców Jezusa Boga. Trzon stanowi słowo chrzest -Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego(Mt 28,19). Nie spodziewałem się po tobie takiej ignorancji. Chrześcijanie nie pochodzi od 'chrzcić' ale od 'Chrystus'. I kryje w sobie myśl o uznawaniu Jezusa z Nazaretu za Mesjasza zapowiedzianego w ST. To prawda. Chrzest to po grecku: βάπτισμα Chrystus - Χριστός chrześcijanin - χριστιανός Jak więc widać chrześcijanin pochodzi od Chrystusa a nie od chrztu - "baptismy". Dodam, iż istnieje pojęcie: "chrystianizacja" jakiegoś państwa, narodu - a nie "chrześcijanizacja".
|
Śr sie 28, 2013 15:22 |
|
 |
aspherus
|
Ewangelia Mateusza 28.19 " Wyruszywszy więc czyńcie uczniami wszystkie narody , chrzcząc je w IMIĘ ..." powtarzam "IMIĘ" powtarzam "IMIĘ" a nie imiona (jak ma na imię DUCH ŚWIĘTY?) "... OJCA i SYNA i ŚWIĘTEGO DUCHA , " . Ignorancja to za duże słowo . Ja to rozumiem tak : trzonem jest zanurzenie . Zeby byc chrześcijaninem trzeba byc zanurzonym . Nie chodzi o to aby wejśc do wody i wyjśc . Zanurzenie w IMIĘ to zanurzenie na zawsze . Alus nie pisała o tym od czego pochodzi słowo chrześcijanin . Tak na marginesie Słownik języka polskiego podaje pod chasłem Chrystus : drugie imie Jezusa z Nazaretu .
|
Śr sie 28, 2013 20:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
aspherus napisał(a): Ewangelia Mateusza 28.19 " Wyruszywszy więc czyńcie uczniami wszystkie narody , chrzcząc je w IMIĘ ..." powtarzam "IMIĘ" powtarzam "IMIĘ" a nie imiona (jak ma na imię DUCH ŚWIĘTY?) "... OJCA i SYNA i ŚWIĘTEGO DUCHA , " . Ignorancja to za duże słowo . Ja to rozumiem tak : trzonem jest zanurzenie . Zeby byc chrześcijaninem trzeba byc zanurzonym . Nie chodzi o to aby wejśc do wody i wyjśc . Zanurzenie w IMIĘ to zanurzenie na zawsze . Alus nie pisała o tym od czego pochodzi słowo chrześcijanin . Tak na marginesie Słownik języka polskiego podaje pod chasłem Chrystus : drugie imie Jezusa z Nazaretu . W IMIĘ , bo Ja i Ojciec jedno jesteśmy, a Duch Pocieszyciel, którego poślę pochodzi od Ojca, czyli Jeden Bóg w trzech osobach.Nowy Testament ukazuje, że apostołowie nie potrzebowali do udzielenia chrztu wody (Dz 19,1-6)
|
Cz sie 29, 2013 8:35 |
|
|
|