Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 17:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Oboje gubicie istotę robiąc z chrztu magiczny obrzęd.
Nazwa 'Chrześcijanie' pochodzi od Chrystusa a nie od 'chrzcić'. Kropka.
Oznacza ona WIARĘ w Mesjasza/Chrystusa/Zbawiciela.
WIARĘ - powtórzę raz jeszcze.
To nie chrzest a WIARA konstytuuje 'chrześcijanina' (i to nie wiara w filozoficzną 'trójcę' ale wiara że Jezus jest Synem Bożym)
A chrzest to zewnętrzny przejaw tejże WIARY.

PS: co do słownika 'Chrystus' to nie imię a tytuł. Podobnie jak 'Bóg' nie jest imieniem ale tytułem.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Cz sie 29, 2013 9:10

Alus napisał(a):
aspherus napisał(a):
Ewangelia Mateusza 28.19 " Wyruszywszy więc czyńcie uczniami wszystkie narody , chrzcząc je w IMIĘ ..." powtarzam "IMIĘ" powtarzam "IMIĘ" a nie imiona (jak ma na imię DUCH ŚWIĘTY?) "... OJCA i SYNA i ŚWIĘTEGO DUCHA , " . Ignorancja to za duże słowo . Ja to rozumiem tak : trzonem jest zanurzenie . Zeby byc chrześcijaninem trzeba byc zanurzonym . Nie chodzi o to aby wejśc do wody i wyjśc . Zanurzenie w IMIĘ to zanurzenie na zawsze . Alus nie pisała o tym od czego pochodzi słowo chrześcijanin . Tak na marginesie Słownik języka polskiego podaje pod chasłem Chrystus : drugie imie Jezusa z Nazaretu .

W IMIĘ , bo Ja i Ojciec jedno jesteśmy, a Duch Pocieszyciel, którego poślę pochodzi od Ojca, czyli Jeden Bóg w trzech osobach.
Nowy Testament ukazuje, że apostołowie nie potrzebowali do udzielenia chrztu wody (Dz 19,1-6)

A który zwrot świadczy że nie potrzebowali wody?
Pytanie drugie które słowa świadczą że jest trójca?

Cz sie 29, 2013 10:31
Cytuj:

A który wskazuje, że potrzebowali?

Cytuj:

Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody udzielając im chrztu W IMIĘ OJCA I SYNA I DUCHA ŚWIĘTEGO (Mt 28,19).

Cz sie 29, 2013 11:35

Alus napisał(a):
A który wskazuje, że potrzebowali?

hahahahaha
Chrzest to znaczy zanurzyć w wodzie .Więc samo słowo ochrzcić mówi co trzeba zrobić
Do chrztu wiec potzrebna jest woda.

Cytuj:

Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody udzielając im chrztu W IMIĘ OJCA I SYNA I DUCHA ŚWIĘTEGO (Mt 28,19).[/quote]

Wszystkie te słowa mówia o trójcy czy jakies konkretne?
Bo nie zauważyłem.

Cz sie 29, 2013 14:30
Cytuj:
hahahahaha
Chrzest to znaczy zanurzyć w wodzie .Więc samo słowo ochrzcić mówi co trzeba zrobić

Słowo chrzest wywodzi się od imienia słowa Chrystus łac:Christus; gr: Kristos, nie zaś od słowa babtistós oznaczający zanurzenie.

Cytuj:
Bo nie zauważyłem.

Nic nie poradzę, że nie potrafisz zrozumieć jednego, prostego zdania.

Cz sie 29, 2013 14:43

Alus
Tak sie składa, że NIKT w Biblii nie rozumie tak jak Ty.
Ani sam Bóg nie rozumiał sienie jako trójcy, ani Jezus Chrystus, ani żaden z proroków, ani też apostołów.
Natomiast Ap. Paweł w swym credo ewidentnie przyczy mozliwości istnienia trójcy
1 Kor. 8:5, 6; 1 Tym. 2:5.
Czyżby Ap. Paweł był gamoniem i też nie rozumiał "jednego prostego zdania"?

Cz sie 29, 2013 15:02
Tomek44 napisał(a):
Alus
Tak sie składa, że NIKT w Biblii nie rozumie tak jak Ty.
Ani sam Bóg nie rozumiał sienie jako trójcy, ani Jezus Chrystus, ani żaden z proroków, ani też apostołów.
Natomiast Ap. Paweł w swym credo ewidentnie przyczy mozliwości istnienia trójcy
1 Kor. 8:5, 6; 1 Tym. 2:5.
Czyżby Ap. Paweł był gamoniem i też nie rozumiał "jednego prostego zdania"?

Taaa....nikt.
Antytrynitaryzm wyznaje raptem 9 małych sekt, zborów.

Cz sie 29, 2013 17:05

Ewangelia Mateusza 28.19 " ... chrzcząc je w IMIĘ OJCA i SYNA i ŚWIĘTEGO DUCHA , " - to ile tu jest imion ? jakie jest imię DUCHA ŚWIĘTEGO ?

Cz sie 29, 2013 17:31
aspherus napisał(a):
Ewangelia Mateusza 28.19 " ... chrzcząc je w IMIĘ OJCA i SYNA i ŚWIĘTEGO DUCHA , " - to ile tu jest imion ? jakie jest imię DUCHA ŚWIĘTEGO ?

A jakie imię nosi Bóg Ojciec?

Cz sie 29, 2013 18:00
Moderator

Alus napisał(a):
Cytuj:
hahahahaha

Słowo chrzest wywodzi się od imienia słowa Chrystus łac:Christus; gr: Kristos, nie zaś od słowa babtistós oznaczający zanurzenie.

Proszę Cię.... przestań, bo inaczej powstaje wrażenie, że katolicy są niedouczeni.
Akurat w języku polskim na okreslenie greckiego baptismos przyjeło się stosować wyraz opierający się o słowo christos.
Tymczasem powinno sie mówić i mówi się w liturgii (katolickiej o zanurzeniu co jest dosłownym tłumaczeniem biblijnego słowa baptismos.
W Rz 6,3 Paweł pisze:
ἀγνοεῖτε ὅτι ὅσοι ἐβαπτίσθημεν εἰς Χριστὸν Ἰησοῦν, εἰς τὸν θάνατον αὐτοῦ ἐβαπτίσθημεν;
Tłumaczenie: Czyż nie wiadomo wam, że my wszyscy, którzyśmy otrzymali chrzest zanurzający w Chrystusa Jezusa, zostaliśmy zanurzeni w Jego śmierć? posługuje sie pleonazmem. Powinno się to przetłumaczyć bardziej konsekwentnie:
- Czy nie wiecie, że my wszyscy, zanurzeni w Chrystusa Jezusa, zostaliśmy zanurzeni w Jego śmierci?

Cz sie 29, 2013 19:12
Zobacz profil WWW

Izajasz 48. (12) Słuchaj mnie, Jakubie, i ty, Izraelu, którego powołałem! Ja to jestem, Ja pierwszy i Ja ostatni.Jezus (13) Przecież to moja ręka założyła ziemię i moja prawica rozpostarła niebiosa; gdy Ja na nie wołam, wszystkie razem stają. (14) Zbierzcie się wszyscy i słuchajcie! Kto z nich to przepowiedział? Ten, którego Pan miłuje, wykona jego wolę na Babilonie, a jego ramię na Chaldejczykach. (15) Ja, Ja to przepowiedziałem i Ja go powołałem, sprowadziłem go i on szczęśliwie dokona swojego dzieła. (16) Zbliżcie się do mnie i słuchajcie tego! Od samego początku nie mówiłem w skrytości, odkąd się to dzieje, Ja tam jestem!Jezus A teraz Wszechmogący, mój Pan,Ojciec posłał mnie i jego Duch.Duch Świety (17) Tak mówi Jahwe, twój Odkupiciel, Święty Izraelski:Jezus

E.Jan 8(27) Nie zrozumieli jednak tego, że im o Ojcu mówił. (28) Wtedy rzekł Jezus: Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że Ja jestem i że nic nie czynię sam z siebie, lecz tak mówię, jak mnie mój Ojciec nauczył. (29) A Ten, który mnie posłał, jest ze mną; nie zostawił mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się jemu podoba. (30) Gdy tak mówił, wielu uwierzyło w niego. (31) Mówił więc Jezus do Żydów, którzy uwierzyli w Niego: Jeżeli wytrwacie w słowie moim, prawdziwie uczniami moimi będziecie (32) i poznacie prawdę, a prawda was wyswobodzi. (33) Odpowiedzieli mu: Jesteśmy potomstwem Abrahama i nigdy nie byliśmy u nikogo w niewoli. Jakże możesz mówić: Wyswobodzeni będziecie? (34) Jezus im odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, każdy, kto grzeszy, jest niewolnikiem grzechu. (35) A niewolnik nie pozostaje w domu na zawsze, lecz syn pozostaje na zawsze. (36) Jeśli więc Syn was wyswobodzi, prawdziwie wolnymi będziecie. (37) Wiem, że jesteście potomstwem Abrahama, lecz chcecie mnie zabić, bo słowo moje nie ma do was przystępu. (38) Mówię to, co widziałem u Ojca, a wy także czynicie, co słyszeliście u ojca waszego. (39) Odpowiadając, rzekli mu: Ojcem naszym jest Abraham. Jezus im rzecze: Jeżeli jesteście dziećmi Abrahama, spełniajcie uczynki Abrahama. (40) Lecz teraz chcecie zabić mnie, człowieka, który wam mówił prawdę, którą usłyszałem od Boga: Abraham tego nie czynił. (41) Wy spełniacie uczynki swojego ojca. Na to mu rzekli: My nie jesteśmy zrodzeni z nierządu; mamy jednego Ojca, Boga. (42) Rzekł im Jezus: Gdyby Bóg był waszym Ojcem, miłowalibyście mnie, Ja bowiem wyszedłem od Boga i oto jestem. Albowiem nie sam od siebie przyszedłem, lecz On mnie posłał. (43) Dlaczego mowy mojej nie pojmujecie? Dlatego, że nie potraficie słuchać słowa mojego. (44) Ojcem waszym jest diabeł i chcecie postępować według pożądliwości ojca waszego. On był mężobójcą od początku i w prawdzie nie wytrwał, bo w nim nie ma prawdy. Gdy mówi kłamstwo, mówi od siebie, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa.

Cz sie 29, 2013 20:04

Alus napisał(a):
hahahahaha

Słowo Chrystus to nie imię .To przetłumaczone słowo hebrajskie Mesjasz i oznacza pomazańca , wybrańca.
Czyli Jezus OPomazaniec .

Cytuj:
Bo nie zauważyłem.
Nic nie poradzę, że nie potrafisz zrozumieć jednego, prostego zdania.

To wytłumacz które słowa mówią o trójcy.

Cz sie 29, 2013 20:24
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:
hahahahaha

Proszę Cię.... przestań, bo inaczej powstaje wrażenie, że katolicy są niedouczeni.
Akurat w języku polskim na okreslenie greckiego baptismos przyjeło się stosować wyraz opierający się o słowo christos.
Tymczasem powinno sie mówić i mówi się w liturgii (katolickiej o zanurzeniu co jest dosłownym tłumaczeniem biblijnego słowa baptismos.
W Rz 6,3 Paweł pisze:
ἀγνοεῖτε ὅτι ὅσοι ἐβαπτίσθημεν εἰς Χριστὸν Ἰησοῦν, εἰς τὸν θάνατον αὐτοῦ ἐβαπτίσθημεν;
Tłumaczenie: Czyż nie wiadomo wam, że my wszyscy, którzyśmy otrzymali chrzest zanurzający w Chrystusa Jezusa, zostaliśmy zanurzeni w Jego śmierć? posługuje sie pleonazmem. Powinno się to przetłumaczyć bardziej konsekwentnie:
- Czy nie wiecie, że my wszyscy, zanurzeni w Chrystusa Jezusa, zostaliśmy zanurzeni w Jego śmierci?

Niestety nie jestem omnibusem i przyznaję, nie we wszystkich zagadnieniach teologii jestem douczona.
Jednak do "zanurzenia w Chrystusie" nie jest nieodzowna woda.

Cytuj:

I tak wytłumaczysz z biblijnego na ŚJ.
Udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego - przypadkowa paralela?

Pt sie 30, 2013 8:29

@Alus
Cytuj:
Udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego - przypadkowa paralela?

SJ tłumaczą to tak jak tłumaczy to Ap. Paweł:
1. JEDEN Bóg Ojciec
2. JEDEN Pan (pośrednik między Bogiem a ludźmi) - Chrystus Jezus.
1 Kor 8:5,6; 1 Tym. 2:5.
Powtórzę pytanie: Czy Ap. Paweł był idiotą, że nie rozumiał tych słów tak jak Ty?

Pt sie 30, 2013 13:15

Alus napisał(a):
[ hahahahaha

W Rz 6,3 Paweł pisze:

Niestety nie jestem omnibusem i przyznaję, nie we wszystkich zagadnieniach teologii jestem douczona.

To że nie jestes wszystkowiedząca to raczej normalne . Nikt nie wie wszystkiego.
Tylko po co zabierasz głos w sprawach o których nie masz elementarnej wiedzy.?
To tylko cie dyskredytuje.

Cytuj:

Nie uzywaj słów których nie rozumiesz .
Albo najpierw sprawdź w słowniku co oznaczają.
Prosiłem o konkretne stwierdzenie że jest mowa o trójcy.

Podkresliłaś że jesli cos robi sie w czyjes imię to jest trójca.
Czy tak?

Pt sie 30, 2013 14:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 84  Następna strona