| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zagadka biblijna
Jeszcze lepiej...Tyle mi utkwiło w pamięci, a tu znalazłam listę...27-miu, ciekawe czy kompletną(?) http://www.toddtyszka.com/booksmentioned.htmlWieczorem, jak znajdę chwilę postaram się zrobić tę listę z cytatami w j. polskim, chyba że ktoś to zrobi wcześniej.
|
| Śr lut 13, 2013 12:36 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tak - 23. Konkretne wersy wskazujące na istnienie tych ksiąg: Księga Wojen Pana -Lb 21,14 Księga Sprawiedliwego - Joz 10,13; 2 Sm 1,18 Księga Dziejów Salomona - 1 Krl 11,41 Ksiega Kronik Króla Izraela - 1 Krl 14,19 (+ 14 innych wzmianek) Księga Kronik Królów Judy - 1 Krl 14,29 (+17 innych wzmianek) Księga Królów Izraela - 1 Krn 9,1; 2 Krn 20,34 Dzieje Samuela "Widzącego" - 1 Krn 29,29 Dzieje Natana Proroka - 1 Krn 29,29 Dzieje Gada "Widzącego" - 1 Krn 29,29 Kronika Proroka Natana = 2 Krn 9,29 Proroctwo Achiasza z Szilo - 2 Krn 9,29 Widzenie Jeddo "Widzącego" - 2 Krn 9,29 Dzieje Proroka Szemajasza i "Widzącego" Ido - 2 Krn 12,15 Opowiadanie Proroka Ido - 2 Krn 13,22 Ksiega Królów Judzkich i Izraelskich - 2 Krn 16,11 Dzieje Jehu, syna Chananiego -2 Krn 20,34 Komentarz do Ksiąg Krółów -2 Krn 24,27 Dzieje Ozjasza - 2 Krn 26,22 Ksiega Królów Izraela i Judy - 2 Krn 27,7 Widzenia Proroka Izajasza - 2 Krn 32,32 Dzieje Królów Izraela - 2 Krn 33,18 Dzieje Chozaja - 2 Krn 33,19 Kronika - Ne 12,23
|
| Śr lut 13, 2013 13:20 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus z linku Alus wynika że więcej jest tych ksiąg ale i tak Mariel wygrała. Nie uwzględniłaś Nowego Testamentu chociażby
|
| Śr lut 13, 2013 13:40 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Z nowotestamentalnych zaginionych pism, autor listy z linku wymienia jako przesłankę do istnienia Źródła proroctwa o Nazarejczyku: "Przybył do miasta, zwanego Nazaret, i tam osiadł. Tak miało się spełnić słowo Proroków: Nazwany będzie Nazarejczykiem." Ew. Mateusza 2,23 BT Tu ma być sugestia do innego zaginionego Listu do Efezjan: "że mianowicie przez objawienie oznajmiona mi została ta tajemnica, jaką pokrótce przedtem opisałem." Ef. 3,3 BTI jeszcze jedna z 1Listu do Koryntian, na bazie której autor wnioskuje o istnieniu zaginionego Listu do Koryntian: " Napisałem wam w liście, żebyście nie obcowali z rozpustnikami"1Kor 5,9List do Laodycejczyków: "A skoro list zostanie u was odczytany, postarajcie się, by odcztano go też w Kościele w Laodycei, a wy żebyście też przeczytali list z Laodycei."Kol. 4,16 BT___________________ Ze starotestamentalnych wymienia: - Księgę Przymierza"Wtedy wziął Księgę Przymierza i czytał ją głośno ludowi. I oświadczyli: Wszystko co powiedział Pan, uczynimy i będziemy posłuszni."Wyj. 24,7 BT - Księgę Henocha, pewna sugestia znajduje się w Liście Judy 1,14: "Również o nich prorokował siódmy po Adamie [patriarcha] Henoch, mówiąc: "Oto przyszedł Pan z miriadami swoich świętych, aby dokonać sądu nad wszystkimi i ukarać wszystkich bezbożników za wszystkie bezbożne czyny, poprzez które ujawniła się ich bezbożność i za wszystkie twarde słowa, które wypowiadali przeciwko Niemu bezbożni grzesznicy."(nie wiem zresztą czy można nadal tę księgę w całości uważać za zaginioną, skoro mamy te odnalezione fragmenty ) - The Manner of the Kingdom (nie wiem jak to zgrabnie przetłumaczyć...) "Wtedy Samuel ogłosił ludowi prawa władzy królewskiej, zapisał je w księdze i złożył ją przed Panem" 1Sam 10,25 BT- Księgę kronik króla Aswerusa"Tak została wyśledzona sprawa i odkryta, i powieszono obu na drzewie, i zapisano to w księdze kronik w obecności króla"Estery 2,23 BT"A tej nocy odbiegł sen króla i polecił, aby mu przyniesiono księgę pamiątkową kronik i odczytano ją przed królem. Tam znaleziono to co powiedział Mardocheusz o Bigtanie i Tereuszu, dwóch eunuchach królewskich spomiędzy : stróżów progu", którzy usiłowali podnieść rękę na króla Aswerusa."Estery 6,1-2 BT(i inne które może z czasem uzupełnię )Edit: Na Wiara.pl lista zaginionych ksiąg (łącznie z listami i innymi dokumentami) w j. polskim.
|
| Śr lut 13, 2013 15:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jak nie podsycany ogień zagaśnie tak bez niego zaniknie kłótnia.
|
| Śr lut 13, 2013 17:06 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
The manner of kingdom to by chyba by był "obyczaj królestwa" lub "zwyczaje królestwa" ewentualnie obyczaje. Zapomniałaś dodać z Nowego Testamentu list do Laodyceiczyków czy Laodycean św. Pawła - w linku wymieniony był. Kolosan 4,16
Czekamy na zagadkę
|
| Śr lut 13, 2013 19:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie zapomniałam, myślałam że go w tym linku nie było, widocznie przeoczyłam, ale uzupełnię. Zagadka już jest, dwa posty wyżej, w porównaniu z dwoma ostatnimi łatwizna 
|
| Śr lut 13, 2013 19:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gniew, zapalczywość (Syr 28,8-12)??
|
| Śr lut 13, 2013 19:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Uznam, bo także pasuje  choć ja miałam na myśli werset z Ks. Przysłów 17: "(20) Bez drew zagaśnie ognisko, bez donosiciela spór zniknie. (21) Węgiel dla żaru, drwa dla ognia - a człowiek kłótliwy - do wzniecania sporu. (22) Słowa donosiciela są jak przysmaki: zapadają do głębi wnętrzności."
|
| Śr lut 13, 2013 19:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Księga Przysłów 26,20-21 Pytanie - kto nosił przez dziesięciolecia nie niszczące się ubranie?
|
| Śr lut 13, 2013 20:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Strzelam: Jan Chrzciciel?
|
| Cz lut 14, 2013 7:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Athmosfer napisał(a): Strzelam: Jan Chrzciciel? Nie Jan Chrzciciel żył raczej dość krótko, więc trudno mówić o dziesięcioleciach.
|
| Cz lut 14, 2013 8:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Izraelitom przez 40 lat wędrówki do ziemi obiecanej nie niszczało odzienie i noga "nie opuchła"
|
| Cz lut 14, 2013 8:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dokładnie - (Pwt 8,4).
|
| Cz lut 14, 2013 9:08 |
|