| 

| Autor | Wiadomość |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Zagadka biblijnaJeszcze lepiej...Tyle mi utkwiło w pamięci, a tu znalazłam listę...27-miu, ciekawe czy kompletną(?)http://www.toddtyszka.com/booksmentioned.html Wieczorem, jak znajdę chwilę postaram się zrobić tę listę z cytatami w j. polskim, chyba że ktoś to zrobi wcześniej.

|  
			| Śr lut 13, 2013 12:36 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaTak - 23.Konkretne wersy wskazujące na istnienie tych ksiąg:
 Księga Wojen Pana  -Lb 21,14
 Księga Sprawiedliwego - Joz 10,13; 2 Sm 1,18
 Księga Dziejów Salomona - 1 Krl 11,41
 Ksiega Kronik Króla Izraela - 1 Krl 14,19 (+ 14 innych wzmianek)
 Księga Kronik Królów Judy - 1 Krl 14,29 (+17 innych wzmianek)
 Księga Królów Izraela - 1 Krn 9,1; 2 Krn 20,34
 Dzieje Samuela "Widzącego" - 1 Krn 29,29
 Dzieje Natana Proroka - 1 Krn 29,29
 Dzieje Gada "Widzącego" - 1 Krn 29,29
 Kronika Proroka Natana = 2 Krn 9,29
 Proroctwo Achiasza z Szilo - 2 Krn 9,29
 Widzenie Jeddo "Widzącego" - 2 Krn 9,29
 Dzieje Proroka Szemajasza i "Widzącego" Ido - 2 Krn 12,15
 Opowiadanie Proroka Ido - 2 Krn 13,22
 Ksiega Królów Judzkich i Izraelskich - 2 Krn 16,11
 Dzieje Jehu, syna Chananiego -2 Krn 20,34
 Komentarz do Ksiąg Krółów -2 Krn 24,27
 Dzieje Ozjasza - 2 Krn 26,22
 Ksiega Królów Izraela i Judy - 2 Krn 27,7
 Widzenia Proroka Izajasza - 2 Krn 32,32
 Dzieje Królów Izraela - 2 Krn 33,18
 Dzieje Chozaja - 2 Krn 33,19
 Kronika - Ne 12,23

|  
			| Śr lut 13, 2013 13:20 | 

|  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaAlus z linku Alus wynika że więcej jest tych ksiąg ale i tak Mariel wygrała. Nie uwzględniłaś Nowego Testamentu chociażby 

|  
			| Śr lut 13, 2013 13:40 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaZ nowotestamentalnych zaginionych pism, autor listy z linku wymienia jako przesłankę do istnienia Źródła proroctwa o Nazarejczyku :"Przybył do miasta, zwanego Nazaret, i tam osiadł. Tak miało się spełnić słowo Proroków: Nazwany będzie Nazarejczykiem." Ew. Mateusza 2,23 BT Tu ma być sugestia do innego zaginionego Listu do Efezjan :"że mianowicie przez objawienie oznajmiona mi została ta tajemnica, jaką pokrótce przedtem opisałem ." Ef. 3,3 BT I jeszcze jedna z 1Listu do Koryntian, na bazie której autor wnioskuje o istnieniu zaginionego Listu do Koryntian : "Napisałem wam w liście, żebyście nie obcowali z rozpustnikami"1Kor 5,9List do Laodycejczyków :"A skoro list zostanie u was odczytany, postarajcie się, by odcztano go też w Kościele w Laodycei, a wy żebyście też przeczytali list z Laodycei."Kol. 4,16 BT ___________________ Ze starotestamentalnych wymienia:  - Księgę Przymierza"Wtedy wziął Księgę Przymierza i czytał ją głośno ludowi. I oświadczyli: Wszystko co powiedział Pan, uczynimy i będziemy posłuszni."Wyj. 24,7 BT  - Księgę Henocha , pewna sugestia znajduje się w Liście Judy 1,14:"Również o nich prorokował siódmy po Adamie [patriarcha] Henoch, mówiąc: "Oto przyszedł Pan z miriadami swoich świętych, aby dokonać sądu nad wszystkimi i ukarać wszystkich bezbożników za wszystkie bezbożne czyny, poprzez które ujawniła się ich bezbożność i za wszystkie twarde słowa, które wypowiadali przeciwko Niemu bezbożni grzesznicy." (nie wiem zresztą czy można nadal tę księgę w całości uważać za zaginioną, skoro mamy te odnalezione fragmenty  )  - The Manner of the Kingdom (nie wiem jak to zgrabnie przetłumaczyć...)"Wtedy Samuel ogłosił ludowi prawa władzy królewskiej, zapisał je w księdze i złożył ją przed Panem" 1Sam 10,25 BT - Księgę kronik króla Aswerusa"Tak została wyśledzona sprawa i odkryta, i powieszono obu na drzewie, i zapisano to w księdze kronik w obecności króla"Estery 2,23 BT"A tej nocy odbiegł sen króla i polecił, aby mu przyniesiono księgę pamiątkową kronik i odczytano ją przed królem. Tam znaleziono to co powiedział Mardocheusz o Bigtanie i Tereuszu, dwóch eunuchach królewskich spomiędzy : stróżów progu", którzy usiłowali podnieść rękę na króla Aswerusa."Estery 6,1-2 BT(i inne które może z czasem uzupełnię  ) Edit: Na Wiara.pl  lista zaginionych ksiąg (łącznie z listami i innymi dokumentami) w j. polskim.

|  
			| Śr lut 13, 2013 15:12 | 

|  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaJak nie podsycany ogień zagaśnie tak bez niego zaniknie kłótnia. 

|  
			| Śr lut 13, 2013 17:06 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaThe manner of kingdomto by chyba by był "obyczaj królestwa" lub "zwyczaje królestwa" ewentualnie obyczaje. Zapomniałaś dodać z Nowego Testamentu list do Laodyceiczyków czy Laodycean św. Pawła - w linku wymieniony był. Kolosan 4,16

Czekamy na zagadkę

|  
			| Śr lut 13, 2013 19:15 | 

|  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaNie zapomniałam, myślałam że go w tym linku nie było, widocznie przeoczyłam, ale uzupełnię. Zagadka już jest, dwa posty wyżej, w porównaniu z dwoma ostatnimi łatwizna  

|  
			| Śr lut 13, 2013 19:24 | 

|  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaGniew, zapalczywość (Syr 28,8-12)?? 

|  
			| Śr lut 13, 2013 19:40 | 

|  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaUznam, bo także pasuje    choć ja miałam na myśli werset z Ks. Przysłów 17: "(20) Bez drew zagaśnie ognisko, bez donosiciela  spór zniknie. (21) Węgiel dla żaru, drwa dla ognia - a człowiek kłótliwy - do wzniecania sporu. (22) Słowa donosiciela są jak przysmaki: zapadają do głębi wnętrzności."

|  
			| Śr lut 13, 2013 19:53 | 

|  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaKsięga Przysłów 26,20-21     Pytanie - kto nosił przez dziesięciolecia nie niszczące się ubranie?

|  
			| Śr lut 13, 2013 20:30 | 

|  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaStrzelam: Jan Chrzciciel? 

|  
			| Cz lut 14, 2013 7:11 | 

|  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaAthmosfer napisał(a): Strzelam: Jan Chrzciciel?Nie     Jan Chrzciciel żył raczej dość krótko, więc trudno mówić o dziesięcioleciach.

|  
			| Cz lut 14, 2013 8:32 | 

|  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaIzraelitom przez 40 lat wędrówki do ziemi obiecanej nie niszczało odzienie i noga "nie opuchła" 

|  
			| Cz lut 14, 2013 8:58 | 

|  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijnaDokładnie - (Pwt 8,4). 

|  
			| Cz lut 14, 2013 9:08 | 

|  
		|  |  

|   Re: Zagadka biblijna

|  
			| Cz lut 14, 2013 16:32 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach