Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zagadka biblijna
Sznur i kozioł pasowałby do historii Tamar i Judy, ale dla łoża nie znajduję wyjaśnienia. Więc zapewne nie o to zdarzenie chodzi 
|
Cz lut 14, 2013 18:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jednak nie. Podpowiem, że koziołka umieściłam, bo wklejając to, co z niego odarto, pewnie nikt by nie rozpoznał do jakiego zwierzątka należało.
|
Cz lut 14, 2013 19:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeśli do rana nie będzie odpowiedzi to dam jeszcze jedną wskazówkę, choć może nie będzie potrzebna, bo zagadka dotyczy jednej z bardziej znanych biblijnych postaci.
|
Cz lut 14, 2013 19:43 |
|
|
|
 |
mareta
|
Jakub i Ezaw, bliżniaki, walka o błogosławieństwo ojca- Izaaka. Ezaw był pierworodny, Jakub urodził się po nim. Aby oszukać ojca i otrzymać błogosławieństwo, zamiast brata, Jakub osłonił się skórą kozła. Uczynił tak, ponieważ Ezaw był bardziej owłosiony, rzec by można kudłaty
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Cz lut 14, 2013 20:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tez podobnie myślałam, ale znów gdzie umieścić sznur?
|
Cz lut 14, 2013 20:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Analizujecie tylko dwa zdjęcia zapominając o trzecim. Może je nazwę, żeby ułatwić rozwiązanie  1. Mężczyzna schodzący po sznurze 2. Sierść kozy/kozła (mówiłam, że załączając kawałek koziej sierści byłyby problemy ze skojarzeniem do kogo to należy  ) 3. Przykryta sylwetka, postać człowieka (też prosiłam, abyście wyobrazili sobie, że głowy nie widać).
|
Pt lut 15, 2013 9:21 |
|
 |
JedenPost
|
Dawid Mikal spuściła przeto Dawida przez okno, a on uszedł, zbiegł i ocalał. 13 Wzięła potem posążek1 i ułożyła w łożu, umieściła poduszkę z koziej sierści u jego wezgłowia i przykryła płaszczem.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt lut 15, 2013 12:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak, właśnie w ten sposób małżonka Dawida ocaliła mu życie, które mu chciał odebrać jej własny ojciec  
|
Pt lut 15, 2013 13:18 |
|
 |
JedenPost
|
Czas na prostą zagadkę: z historią którego biblijnego bohatera kojarzy się w oczywisty sposób zawiązanie akcji utworu literackiego, z którego pochodzi mój podpis?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt lut 15, 2013 18:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z tym brzydalem? 
|
Pt lut 15, 2013 18:52 |
|
 |
JedenPost
|
Chodziło mi o bohatera pozytywnego 
|
Pt lut 15, 2013 18:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z Hiobem.
|
Pt lut 15, 2013 19:05 |
|
 |
JedenPost
|
Oczywiście.
|
Pt lut 15, 2013 19:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z historią Hioba. Podpis masz a Fausta. Ops...spóźniłam się 
|
Pt lut 15, 2013 19:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moja będzie jeszcze bardziej prosta. W jednym z apokryfów pewien człowiek, który uważał że jest wcieleniem Boga, z pomocą sił nieczystych postanowił upozorować swoje wniebowstąpienie. Skończyło się to jednak dla niego bardzo źle. W Piśmie św. próbuje kupić coś, czego kupić nie można. Kto zacz i jaki zakup mu się nie powiódł? Ps. Nie pozwólcie się ubiec Alus, przecież nie może odgadywać wszystkich zagadek w tym wątku 
|
So lut 16, 2013 9:35 |
|
|
|