Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Kłamstwem jest Twoje stwierdzenie, że "wg ŚJ" tylko 144.000 znajdzie wąską drogę wiodącą do życia wiecznego - czyli, że tylko 144.000 ludzi będzie wogóle zbawionych:
Cytuj:
Jedynie ŚJ w ilości 144 tys.....tylko którzy? - ci co już zmarli, żyjący aktualnie, czy spośród przyszłych pokoleń
.
Teraz nagle odwracasz kota ogonem i odnosisz te 144.000 tylko i wyłącznie do współkrólów i współkapłanów Jezusa - a nie w ogóle to całkowitej liczby zbawionych.
Sama więc widzisz, że kłamiesz i mataczysz.

A co do apologetyki - nie czytałem tych żałosnych wypocin. Wystarczy NIEPODWAŻALNY FAKT, że trójca w obecnym składzie została stworzona dopiero przez ucznia Orygenesa ok 270 r.n.e!!!!!
Wcześniej (od ok. 100 lat) trójce rozumiano inaczej!!!!
Tak więc zamiast trollować kłamstwami nt. ŚJ i czytać wypociny z apologetyki - uwierz Ap. Pawłowi, że jest
JEDEN Bóg Ojciec, oraz JEDEN Pan, pośrednik między Bogiem a ludźmi - Chrystus Jezus.

So sie 31, 2013 16:40

O Grzegorzu Cudotwórcy (Thaumaturgusie) (tego co ukształtował obecną wersje trójcy):
Cytuj:
Według Grzegorza z Nyssy i Bazylego, którzy opisali życie i cuda Grzegorza Cudotwórcy, przed wyświęceniem na biskupa, tenże przebywał przez pewien czas w odosobnieniu, gdzie miał widzenia Matki Bożej i św. Jana, który przekazał mu tekst wyznania wiary, a tym samym potwierdzenie doktryny o Świętej Trójcy. Miała to być pierwsza tego typu wizja w historii Kościoła[4].

http://pl.wikipedia.org/wiki/Grzegorz_Cudotw%C3%B3rca
A zatem Grzegorz Cudotwórca miał wizję.....

Ani Jezus, ani Ap. Paweł ani nikt z apostołów nie mieli takiej wizji....

So sie 31, 2013 17:22

Tomek44 napisał(a):

1 Kor. 8:5, 6; 1 Tym. 2:5.
Czyżby Ap. Paweł był gamoniem i też nie rozumiał "jednego prostego zdania"?

Ej czy ty jakąś mantrę powtarzasz na tym forum.
Wyrywasz z Biblii dwa teksty i próbujesz tym udowodnić swoją niewiedzę Wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy” 1Kor 8,6. Czy z tych słów wynika, że Chrystus jest mniejszym Bogiem, ponieważ nie został nazwany „jedynym Bogiem”? Jeśli pójdziemy za ariańską „logiką” i na podstawie tego tekstu przyjmiemy, że Chrystus nie jest Bogiem, ponieważ tylko Bóg Ojciec jest tu nazwany „jedynym Bogiem”, wówczas musimy przyjąć, że Bóg Ojciec nie jest Panem, ponieważ tylko Chrystus został tu nazwany „jedynym Panem”! Jak widzimy, taka „logika” prowadzi do nikąd. Apostoł Paweł nie kwestionował tu boskości Chrystusa, gdyż na innym miejscu napisał, że w Chrystusie jest pełnia boskości Kol 2,9; Flp 2,6, lecz wskazywał na jedność istoty Boga złożonej z Ojca, Syna i Ducha.

Chciałbym żebyś się odniósł do tych tekstów
romulus napisał(a):
Izajasz 48. (12) Słuchaj mnie, Jakubie, i ty, Izraelu, którego powołałem! Ja to jestem, Ja pierwszy i Ja ostatni.Jezus (13) Przecież to moja ręka założyła ziemię i moja prawica rozpostarła niebiosa; gdy Ja na nie wołam, wszystkie razem stają. (14) Zbierzcie się wszyscy i słuchajcie! Kto z nich to przepowiedział? Ten, którego Pan miłuje, wykona jego wolę na Babilonie, a jego ramię na Chaldejczykach. (15) Ja, Ja to przepowiedziałem i Ja go powołałem, sprowadziłem go i on szczęśliwie dokona swojego dzieła. (16) Zbliżcie się do mnie i słuchajcie tego! Od samego początku nie mówiłem w skrytości, odkąd się to dzieje, Ja tam jestem!Jezus A teraz Wszechmogący, mój Pan,Ojciec posłał mnie i jego Duch.Duch Świety (17) Tak mówi Jahwe, twój Odkupiciel, Święty Izraelski:Jezus

E.Jan 8(27) Nie zrozumieli jednak tego, że im o Ojcu mówił. (28) Wtedy rzekł Jezus: Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że Ja jestem i że nic nie czynię sam z siebie, lecz tak mówię, jak mnie mój Ojciec nauczył. (29) A Ten, który mnie posłał, jest ze mną; nie zostawił mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się jemu podoba. (30) Gdy tak mówił, wielu uwierzyło w niego. (31) Mówił więc Jezus do Żydów, którzy uwierzyli w Niego: Jeżeli wytrwacie w słowie moim, prawdziwie uczniami moimi będziecie (32) i poznacie prawdę, a prawda was wyswobodzi. (33) Odpowiedzieli mu: Jesteśmy potomstwem Abrahama i nigdy nie byliśmy u nikogo w niewoli. Jakże możesz mówić: Wyswobodzeni będziecie? (34) Jezus im odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, każdy, kto grzeszy, jest niewolnikiem grzechu. (35) A niewolnik nie pozostaje w domu na zawsze, lecz syn pozostaje na zawsze. (36) Jeśli więc Syn was wyswobodzi, prawdziwie wolnymi będziecie. (37) Wiem, że jesteście potomstwem Abrahama, lecz chcecie mnie zabić, bo słowo moje nie ma do was przystępu. (38) Mówię to, co widziałem u Ojca, a wy także czynicie, co słyszeliście u ojca waszego. (39) Odpowiadając, rzekli mu: Ojcem naszym jest Abraham. Jezus im rzecze: Jeżeli jesteście dziećmi Abrahama, spełniajcie uczynki Abrahama. (40) Lecz teraz chcecie zabić mnie, człowieka, który wam mówił prawdę, którą usłyszałem od Boga: Abraham tego nie czynił. (41) Wy spełniacie uczynki swojego ojca. Na to mu rzekli: My nie jesteśmy zrodzeni z nierządu; mamy jednego Ojca, Boga. (42) Rzekł im Jezus: Gdyby Bóg był waszym Ojcem, miłowalibyście mnie, Ja bowiem wyszedłem od Boga i oto jestem. Albowiem nie sam od siebie przyszedłem, lecz On mnie posłał. (43) Dlaczego mowy mojej nie pojmujecie? Dlatego, że nie potraficie słuchać słowa mojego. (44) Ojcem waszym jest diabeł i chcecie postępować według pożądliwości ojca waszego. On był mężobójcą od początku i w prawdzie nie wytrwał, bo w nim nie ma prawdy. Gdy mówi kłamstwo, mówi od siebie, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa.

Ofir napisał(a):
romulus napisał(a):
Rodz 19.(24) Wówczas Jehowa spuścił na Sodomę i na Gomorę deszcz siarki i ognia ,,,,od,,, Jehowy, z niebios. (

" 'Spowodowałem wśród was zniszczenie przypominające to, którym Bóg zniszczył Sodomę i Gomorę. I staliście się jak polano wyrwane z pożaru; lecz nie wróciliście do mnie' -brzmi wypowiedź Jehowy"
Amosa 4:11

I odpowiedział mi na to pytanie bo od arcany nie uzyskalem odpowiedzi

romulus napisał(a):
Arcana z próbujmy sobie wyobrazić że mamy obecnie rok 50 naszej ery i przyjeżdża do nas jakiś kaznodzieja Apostoł i naucza nas na podstawie świętych ksiąg i mówi nam o Jezusie ,Bogu , proroctwach .To na podstawie jakiego Testamentu nas naucza.

Na podstawie Starego Testamentu ,nowego jeszcze nie ma .

Nowy testament nie jest kompendium nauczania Apostolskiego .Nowy testament to tak jak drzewo bez korzeni nie może istnieć sam . Fundamentem wiary dla pierwszych chrześcijan i apostołów jest Stary Testament.

W Dziej 28 (23) czytamy .Wyznaczywszy mu dzień, w większej liczbie przyszli do niego do mieszkania, a on przytaczał im świadectwa o królestwie Bożym; od rana aż do wieczora przekonywał ich o Jezusie na podstawie Prawa Mojżeszowego i Proroków.

Następnie w Łuk.28.27 (27) I począwszy od Mojżesza poprzez wszystkich proroków wykładał im, co o nim było napisane we wszystkich Pismach.

E.J 5 (39) Badacie Pisma, bo sądzicie, że macie w nich żywot wieczny; a one składają świadectwo o mnie;

Więc .Podajesz że Jezus jest Synem Bożym i sięgasz po NT ,a ja bym chciał abyś mi to samo pokazał w ST,że Bóg ma syna i pośle go na okup za ludzi.
Bo chyba nie myślisz że Apostoł Paweł mówił im o Jezusie a na dowód cytował im swoje listy.
Proroctwa mówią kim on będzie Kidy i kto przyjdzie.Natomiast świadectwo mówią kim on jest.
Berejczycy byli lepsi od Tesaloniczan dlaczego ?Bo sprawdzali pisma tj.ST czy Apostołowie nie kłamią.

Oraz dodatkowe pytanie czy Jezus jest Stworzycielem

So sie 31, 2013 20:04

@romulus - nie gniewaj się, ale nie mam czasu każdemu odpisywać na tym forum.
Jeśli "widzisz" trójcę tam, gdzie jej nie ma, albo jak "widzisz" innego Boga poza Bogiem Ojcem (czyli wyznajesz politeizm) - to zawsze pamiętaj, że Ap. Paweł też czytał Izajasza i inne nauki biblijne.
Co o tym on sądził? - Ano 1 Kor. 8: 5, 6 oraz 1 Tym 2:5.
Natomiast wizje Grzegorza Cudotwórcy z III w.n.e. o trójcy są ewidentnie sprzeczne z naukami biblijnymi.
Więcej nie chce mi się pisać.

So sie 31, 2013 20:34

O/k odpowiedz tylko na jedno pytanie czy Jezus jest stworzycielem ziemi

So sie 31, 2013 22:09

Zastanów sie lepiej nad tym, dlaczego Jezus Chrystus jest SYNEM Bożym.
Czy jakikolwiek "syn" jest bliźniakiem wobec "ojca" - czyli równowieczny? A może Syn Boży jest "Pierworodnym (czyli pierwszym stworzeniem) wobec wszelkiego stworzenia?"
Dlatego wizje Grzegorza Cudotwórcy o równowieczności, współistotnosci należy włożyć miedzy bajki.
Kol. 1:15, Obj. 3:14 (początek stworzenia Bożego)

N wrz 01, 2013 7:16
Tomek44 napisał(a):
Czy jakikolwiek "syn" jest bliźniakiem wobec "ojca" - czyli równowieczny? A może Syn Boży jest "Pierworodnym (czyli pierwszym stworzeniem) wobec wszelkiego stworzenia?"
Dlatego wizje Grzegorza Cudotwórcy o równowieczności, współistotnosci należy włożyć miedzy bajki.
Kol. 1:15, Obj. 3:14 (początek stworzenia Bożego)

Ja i Ojciec jedno jesteśmy - nikt z ludzi tak nie powie, a przymierzanie ludzkich relacji do istoty Boga jest uzurpowaniem sobie nienależnych praw.
Jakim jest Bóg w istocie swojej, nikt nie zgłębi, ani umysł anielski, ani ludzki - słowa Jezusa do Św. Faustyny.

N wrz 01, 2013 8:16
Tomek44 napisał(a):
Kłamstwem jest Twoje stwierdzenie, że "wg ŚJ" tylko 144.000 znajdzie wąską drogę wiodącą do życia wiecznego - czyli, że tylko 144.000 ludzi będzie wogóle zbawionych:
Cytuj:
Jedynie ŚJ w ilości 144 tys.....tylko którzy? - ci co już zmarli, żyjący aktualnie, czy spośród przyszłych pokoleń
.
Teraz nagle odwracasz kota ogonem i odnosisz te 144.000 tylko i wyłącznie do współkrólów i współkapłanów Jezusa - a nie w ogóle to całkowitej liczby zbawionych.

Zapomniałam, że ŚJ nie wierzą w życie wieczne, zatem nie będzie 144 zbawionych, ale rządzących wraz z Chrystusem - Cały czas uczymy, że jest 144 tys. WSPÓŁKRÓLÓW Chrystusa, a także wielka rzesza (wielki tłum ludzi) ze wszystkich narodów - którzy będą PODDANYMI tychże KRÓLÓW z Chrystusem na czele - Twój wpis z dn 6.09. 2010r.

N wrz 01, 2013 8:28

Alus napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Cytuj:
.

Zapomniałam, że ŚJ nie wierzą w życie wieczne, zatem nie będzie 144 zbawionych, ale rządzących wraz z Chrystusem - Cały czas uczymy, że jest 144 tys. WSPÓŁKRÓLÓW Chrystusa, a także wielka rzesza (wielki tłum ludzi) ze wszystkich narodów - którzy będą PODDANYMI tychże KRÓLÓW z Chrystusem na czele - Twój wpis z dn 6.09. 2010r.

Alus ty nie rozumiesz co oznacza słowo chrzcic a chcesz tłumaczyc apokalipsę.?

N wrz 01, 2013 9:46
Cytuj:

ŚJ też nie rozumieją co znaczy chrzcić.
Sprowadziliście jedynie do rytuału zanurzenie w wodzie. Nie dostrzegliście On was chrzcić będzie Duchem Świętym i ogniem (Mt 3,11), a wy odrzuciliście Ducha Świętego.
Chrzest to zanurzenie w Chrystusie , woda nie jest nieodzownym atrybutem chrztu,

Kilkakrotnie powtarzałam że nad tłumaczeniem Apokalipsy biedzą się bibliści, teologowie przez wieki.
Żaden z nich jednak nie tłumaczy literalnie, jakoby funkcję króla sprawować będzie pospołu z Jezusem 144 tys. wybrańców, a reszta pospólstwa będzie im służyć.

N wrz 01, 2013 9:58

Tomek44 napisał(a):

Czy Pan Jezus wg Ciebie jest Synem Bożym na tej samej zasadzie jak jest nim Szatan? Tyle, że Pan jest Bogu posłuszny a Szatan to syn, który się zbuntował? Jednak co do natury są onio równi... tyle, że jeden zostaje w nagrode wywyższony przez Ojca a drugi za karę strącony do odchłani i potępiony???

N wrz 01, 2013 11:28

Alus napisał(a):
Cytuj:

ŚJ też nie rozumieją co znaczy chrzcić.
Sprowadziliście jedynie do rytuału zanurzenie w wodzie. Nie dostrzegliście On was chrzcić będzie Duchem Świętym i ogniem (Mt 3,11), a wy odrzuciliście Ducha Świętego.
Chrzest to zanurzenie w Chrystusie , woda nie jest nieodzownym atrybutem chrztu,

Kilkakrotnie powtarzałam że nad tłumaczeniem Apokalipsy biedzą się bibliści, teologowie przez wieki.
Żaden z nich jednak nie tłumaczy literalnie, jakoby funkcję króla sprawować będzie pospołu z Jezusem 144 tys. wybrańców, a reszta pospólstwa będzie im służyć.

Niestety nie masz pojęcia o czym piszesz.
Nigdzie nie jest tak powiedziane jak to podałaś.

Zreszta co to ma do rzeczy że: "żaden z nich nie tłumaczy jednak "
Co to ma za znaczenie?
Jesli wiekszosc twierdziła że ziemia jest płaska to tak było?
Nie

Jezus jasno powiedział kiedy był na ziemi:
(10) On rzekł: Wam dano poznać tajemnice królestwa Bożego, innym zaś w przypowieściach, aby patrząc nie widzieli i słuchając nie rozumieli.

Uczniowie rozumieli pewne sprawy a wszyscy inni nie .
Oznacza to że inni których było wiekszosć mieli rację?
Nie
Bo nie ilosc tylko jakośc jest ważna.
Gdybys mniej czytała jakies opracowania a więcej werserty Biblijne i starała sie miec otwarty umysł to rozumiałabys że nie wszystko co od wieków ktos mówił jest prawdą.

N wrz 01, 2013 12:16
Drogi formku1; to co uczniowie zrozumieli (jak sam przyznajesz) przekazali dalej. Pelna prawde zachowal, jak widac, jedynie Kosciol katolicki, ktory nigdy sie od swoich korzeni sprzed 2000 lat nie odcial. Cala reszta sobie ja ulepszala, poprawiala i zmieniala, jak im rozum(ek) podpowiadal (i zli doradcy).

To jest wlasnie falszywe zalozenie, ze jakis czlowiek po 1900 latach nagle odkryl "prawde", bo przeczytal Biblie napisana w zupelnie innym kontekscie kulturowym, ze swojego nowozytnego punktu widzenia i zaczal puzzle na nowo ukladac. a co mu nie pasowalo, to poodcinal i podocinal.

Ale jezeli nie interesuje ciebie Prawda, tylko, zeby ci "pasowalo", to wierz w co chcesz. Kazdy czlowiek ma wolna wole.

N wrz 01, 2013 12:28

@Alus
Upierasz się w sugestii, że Ap. Paweł był kompletnym idiotą, który nie rozumiał stwierdzenia: "Ja i Ojciec jedno jesteśmy".
Poza tym widzę, że masz problemy z rozumieniem prostych tekstów o tym, że trójca to wymysł pojedynczych "Ojców Kościoła", które to pojęcie ewoluowało.
Wreszcie - że obecny skład trójcy wymyślił Grzegorz Cudotwórca ok 270 r.n.e.
Gdyby te słowa (Ja i Ojciec jedno jesteśmy) dowodziły trójcy, to by Grzegorz Cudotwórca nie musiałby mieć żadnej wizji.
A po drugie - to by Ap. Paweł napisał o trójcy a nie o JEDYNYM Bogu Ojcu oraz Jedynym Panu, pośredniku między Bogiem a ludźmi - Jezusie Chrystusie.

Po trzecie - nie rozumiesz co oznacza "jedno" w "Ja i Ojciec jedno jesteśmy".

Piszesz, że żaden człowiek nie może tak powiedzieć.
Kłamiesz. Jezus modlił się przed śmiercią:
Cytuj:
Aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili jedno w Nas, aby świat uwierzył, żeś Ty mnie posłał. I także chwałę, którą Mi dałeś, przekazałem im, aby stanowili jedno, tak jak My jedno stanowimy. Ja w nich a Ty we Mnie! (...)

Jana 17: 21-23

N wrz 01, 2013 12:43

Edit:
Dodam jeszcze Rzymian 12:5 BT:
Cytuj:
podobnie wszyscy razem tworzymy jedno ciało w Chrystusie, a każdy z osobna jesteśmy nawzajem dla siebie członkami

Czy to "jedno" chrześcijan w Chrystusie oznacza bycie "Bogiem Wszechmocnym"?
Jeśli nie: to jest oczywistym, iż "argument" z "jedno" jest do niczego.

N wrz 01, 2013 13:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 84  Następna strona