Autor |
Wiadomość |
Zosiam
|
andreaszek napisał(a): Google tu nie bardzo pomagają,
Pomagają, pomagają... Też pierwszy raz się spotkałam z tym nazwiskiem, ale z pomocą guglarki (a przede wszystkim Ducha Świętego) już znalazłam. A wskazówka? Może to, że większość pytań trzeba przerabiać używając synonimów, zamienników i najlepiej ćwiczyć grę w skojarzenia lub kalambury.
_________________ Zajmij się sprawami Pana Boga, a Pan Bóg zajmie się twoimi sprawami.
|
Wt maja 12, 2009 7:58 |
|
|
|
 |
Kasia_b
|
jeszcze link do strony, gdzie znalazłam odpowiedź http://mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_13.htm
|
Wt maja 12, 2009 8:01 |
|
 |
matka5
|
saxon ma baardzo dobre serce  !!!
o ile pamiętam , to kiedyś pisał , że obowiązuje konkursowiczów Biblia wyd V - jestem zalatana matka i nie zacytuję gdzie  , ale ja żeby nadążyć za życiem reaguję od razu - odłożyłam moją Jerozolimską i pożyczyła od syna V
tak , jak bejot - prywatnie nie mam nic przeciw uznaniu ...
witaj awokado  !!!!!
|
Wt maja 12, 2009 9:16 |
|
|
|
 |
vifi
|
Zosiam napisał(a): andreaszek napisał(a): Google tu nie bardzo pomagają, Pomagają, pomagają... Też pierwszy raz się spotkałam z tym nazwiskiem, ale z pomocą guglarki (a przede wszystkim Ducha Świętego) już znalazłam. A wskazówka? Może to, że większość pytań trzeba przerabiać używając synonimów, zamienników i najlepiej ćwiczyć grę w skojarzenia lub kalambury.
Wielkie dzięki, chyba już mam pierwszy ślad w odpowiedzi na5.pytanie!
|
Wt maja 12, 2009 9:56 |
|
 |
budzikowa
|
Witam serdecznie!
W poprzedniej turze korzystałam z BT IV i namordowałam się okrutnie.
Gdy zobaczyłam, że w BT V odpowiedź jest oczywista i podana ot tak, w przypisie, pomyślałam, że ci, którzy korzystali z BT V mieli o wiele mniej "zabawy".
Z BT IV proces mój szukania wyglądał tak:
1. Przeczytać kilkakrotnie wiadome Listy
2. Sprawdzić google, wpisując wszystkie znane nazwiska biblistów
3. Przeczytać wiadome Listy w Biblii Paulińskiej i Warszawsko-Praskiej
4. Zwątpić w to, że wiadome Listy są tymi, o które chodzi
5. Przelecieć wzrokiem inne Listy
6. Wrócić do wiadomych Listów
7. Znaleźć w nich przykłady modlitw - starochrześcijańskie hymny, fragmenty liturgii chrzcielnej, wzmiankę o święceniach kapłańskich, nawoływanie do modlitw za panujących, itd.
8. Po długim szukaniu stwierdzić, że te same modlitwy występują np. w innych Listach.
9. Ubzdurać sobie, że odpowiedź musi być w Tt, bo wszystkie inne odpowiedzi dotyczą 1 i 2 Tm.
10. Przeczytać Tt kilkakrotnie, porzucić wszelką nadzieję.
11. Wytypować w ciemno jeden rodzaj modlitwy, uzasadnić, bardziej mając na celu przekonanie siebie samej niż PL.
12. Wysłać odpowiedzi o 22.45 z zastrzeżeniem, że jak znajdę właściwą odpowiedź, to jeszcze doślę
A osoby korzystające z BT V po prostu natrafiły na odpowiedni List i przeczytały przypis. Biedni...
Ja bym im dała jakąś nagrodę, bo są poszkodowani. Taka zabawa ich ominęła...
|
Wt maja 12, 2009 13:05 |
|
|
|
 |
elka
|
a moim zdaniem modlitwa za zmarłych nie jest rodzajem modlitwy
w necie znalazłam takie rodzaje modlitwy: prośby, dziękczynienia, uwielbienia, przeproszenia.
modlitwa za zmarłych to modlitwa prośby, więc ten rodzaj w NT występuje wielekroć
gdyby pytanie brzmiało: podaj modlitwę, jaka nie występuje w NT, wówczas zgoda, modlitwy ZA ZMARLEGO w NT nie ma, ale tak samo nie ma starochrześcijańskiego hymnu intronizującego Chrystusa i wówczas ta odpowiedź również byłaby dobra
oczywiście mogę mylić się w swoim patrzeniu na to pytanie  tym bardziej że ja nie mam V wydania BT i w rezultacie tego nie mogłam wlaściwie wytypować, co PL mógł mieć na myśli 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Wt maja 12, 2009 13:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
elka napisał(a): a moim zdaniem modlitwa za zmarłych nie jest rodzajem modlitwy w necie znalazłam takie rodzaje modlitwy: prośby, dziękczynienia, uwielbienia, przeproszenia. modlitwa za zmarłych to modlitwa prośby, więc ten rodzaj w NT występuje wielekroć
elka, wśród modlitwy prośby (coś jakby "rodzaj główny") możemy także wyróżnić kilka rodzajów szczegółowych, np. ze względu na to, za kogo lub co się modlimy (tzw. przedmiot modlitwy) - za żywych lub zmarłych (albo o udane zbiory, operację itp.)
To tak samo, jak z powieścią- są nią Krzyżacy i Przygody Pana Samochodzika. Tyle tylko, że jedna z tych książek jest powieścią historyczną, a druga przygodową i na pewno nie można powiedzieć, że nie ma między nimi różnicy 
|
Wt maja 12, 2009 14:10 |
|
 |
elka
|
owszem, baranku, ale wówczas pytanie powinno brzmieć np.: - Za kogo w modlitwie prośbie modli się Apostoł?
zauważ, że Ty też uszczegółowiłaś, o jaką książkę chodzi - o powieść 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Wt maja 12, 2009 14:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tylko po to, zeby Ci pokazać różnicę - A analogiczne pytanie (z ksiązką) mogłoby brzmieć: " Jakiego gatunku literackiego książek nie pisał H. Sienkiewicz ?" -
odp. prawidłowa - np. fantastycznych (mimo, że jest to rodzaj powieści i że powieści ogólnie pisał)
Jeśli chodzi o mnie, nie mam nic przeciwko rozwiązaniu 1  - ale interesuje mnie tylko jedna rzecz- czy vroobelek bierze udział w konkursie?
Bo jeśli nie, byłby on osobą pokrzywdzoną- jako, że miał zamiar zrezygnować ze względu na fakt, że nie ma BT V- a jak napisał mu wtedy saxon , wybór, czy brać udział w konkursie, czy nie, mimo braku BT V (i niemożliwości przesłania kopii komentarzy) należy do niego. (vide- dyskusja między vroobelkiem a saxonem, str. 1-2)
Ja sobie BTV pożyczyłam, bo miałam podobny problem. Jeżeli vroobelek zrezygnował z konkursu z tego powodu, byłoby mu bardzo przykro, gdyby się teraz okazało, że to jednak nie ma znaczenia ... mi by było, gdybym była w takiej sytuacji.
Dlatego do rozwiązania 1 dopisałabym- specjalna nagroda dla vroobelka. A może inaczej-
ponieważ osoby, które znalazły tę odpowiedź, też sobie jakiś trud zadały, może mogłyby mieć zaliczone z góry dowolne pytanie z tury obecnej?
- Zawsze ktoś czegoś nie będzie miał- ja np. nie mam Słownika biblijnego.- ani dostępu do biblioteki/czytelni, więc szukanie czegoś poza BT jest dla mnie niemałym trudem. I choć znalazłam odpowiedź na pytanie o modlitwę, mogę nie znaleźć na jedno z obecnych... czy wtedy też będę mogła liczyć na podobną łaskawość ?
No i oczywiście nagroda dla vroobelka - jeli nie bierze udziału w konkursie.
|
Wt maja 12, 2009 15:00 |
|
 |
zielona_mrowka
|
hehe baranek chyba nie zrozumiałaś - tutaj jest konkurs ostatecznie w rankingu wyżej będą ci, którzy włożyli w zmagania więcej siły, czasu, pieniędzy, sprytu, a może i mieli więcej szczęścia. Ten ranking jest po to aby wyłonić zwycięzców a nie, żeby wszystkim "robić dobrze" :] znam osoby, które specjalnie wyłożyli kilkadziesiąt złotych na wyd. V Biblii Tysiąclecia i był to dla nich spory wydatek i co tych ludzi nie należy nagrodzić, że zrezygnowali z przyjemności i kupili kolejny egzemplarz Pisma Świętego?
Konkursy mają to do siebie, że są dobrowolne - zaczynasz i kończysz kiedy chcesz, nie przesadzaj Śledzę pytania od początku i jakoś nie widzę powodów do takich narzekań
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Wt maja 12, 2009 16:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chyba pomyliłaś adresata tej uwagi, mrówka ... bo nie ja tym razem "narzekam"  Trochę obiektywizmu by ci nie zaszkodziło
Napisałam, jak to widzę i zaproponowałam trzecie rozwiązanie. A co zrobi PL- zobaczymy  Na szczęście nie ty o tym decydujesz 
|
Wt maja 12, 2009 17:21 |
|
 |
andreaszek
|
[quote="Zosiam"][quote="andreaszek"]Google tu nie bardzo pomagają, [/quote]
Pomagają, pomagają... Też pierwszy raz się spotkałam z tym nazwiskiem, ale z pomocą guglarki (a przede wszystkim Ducha Świętego) już znalazłam. A wskazówka? Może to, że większość pytań trzeba przerabiać używając synonimów, zamienników i najlepiej ćwiczyć grę w skojarzenia lub kalambury.[/quote]
Dzięki, znalazłam jednak najpierw owo miasto, a od różnych wydarzeń tam się rozgrywających z udziałem Pawła doszłam - nie tyle do rodzeństwa, ile do miejsca, gdzie o nim jest i co ono robiło (podobno to prawda...) A po poszukiwaniach w Googlach myślałam, że chodzi o muzyków... Z tym że o śpiewaniu Pawła chyba nie ma w NT... 
|
Wt maja 12, 2009 18:57 |
|
 |
elka
|
baranek napisał(a): Tylko po to, zeby Ci pokazać różnicę - A analogiczne pytanie (z ksiązką) mogłoby brzmieć: " Jakiego gatunku literackiego książek nie pisał H. Sienkiewicz ?" - odp. prawidłowa - np. fantastycznych (mimo, że jest to rodzaj powieści i że powieści ogólnie pisał)
problem w tym, że gatunki literackie, to nie książki fantastyczne, a powieści
"W literaturach Zachodu do najważniejszych gatunków literackich w obrębie liryki należą elegia, fraszka, hymn, oda, pieśń, tren i psalm. Do ważniejszych gatunków epickich nowela, opowiadanie, powieść, epopeja (epos). Do dramatycznych dramat właściwy, komedia i tragedia. Gatunki mieszane to te, które łączą cechy różnych rodzajów literackich - np. ballada, satyra, poemat dygresyjny, poemat heroikomiczny czy powieść poetycka. Gatunki pograniczne to gatunki z pogranicza literatury, nauki i publicystyki, np. esej, felieton, reportaż."
|
Wt maja 12, 2009 19:10 |
|
 |
elka
|
Cytuj: patrycja alicja
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 19:30
Witam . Vifi dziękuję za odpowiedź . Pierwszy raz biore udział w konkursie i praktycznie wszystkie pytania sądla mnie trudne , a czasami mnie przerastają . Zdaję sobie sprawę, że wielu uczestników ma zdecydowanie większą wiedzę w zakresie tematyki konkursu , ale dużą radość i satysfakcję dają mi żmudne poszukiwania odpowiedzi na pytania mimo , iź nie mam wydania V co przegapiłam czytając regulamin. Chcę dodać , że ujęła mnie jak dotąd wzajemna zyczliwość uczestników i Saxona. Pozdrawiam wszystkich . Mruga 2
post przeniosłam z innego tematu 
|
Wt maja 12, 2009 19:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
elka- nazywaj, jak chcesz  - rodzaj, gatunek, możesz zastąpić słowem "typ", a i tak w jednym rodzaju, typie, gatunku, będą zawarte inne  Mi chodzi o ogólną zasadę podziału wewnętrznego- O słowa - zresztą synonimiczne- kłócić się nie będę 
|
Wt maja 12, 2009 19:20 |
|
|
|