Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 20:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1031 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 69  Następna strona
 KONKURS BIBLINY2 
Autor Wiadomość

ja kłócić się nie zamierzam, po prostu wskazuję na problem z układaniem pytań :)

Wt maja 12, 2009 19:59

Z BT IV proces mój szukania wyglądał tak:

1. Przeczytać kilkakrotnie wiadome Listy
2. Sprawdzić google, wpisując wszystkie znane nazwiska biblistów
3. Przeczytać wiadome Listy w Biblii Paulińskiej i Warszawsko-Praskiej
4. Zwątpić w to, że wiadome Listy są tymi, o które chodzi
5. Przelecieć wzrokiem inne Listy
6. Wrócić do wiadomych Listów
7. Znaleźć w nich przykłady modlitw - starochrześcijańskie hymny, fragmenty liturgii chrzcielnej, wzmiankę o święceniach kapłańskich, nawoływanie do modlitw za panujących, itd.
8. Po długim szukaniu stwierdzić, że te same modlitwy występują np. w innych Listach.
9. Ubzdurać sobie, że odpowiedź musi być w Tt, bo wszystkie inne odpowiedzi dotyczą 1 i 2 Tm.
10. Przeczytać Tt kilkakrotnie, porzucić wszelką nadzieję.
11. Wytypować w ciemno jeden rodzaj modlitwy, uzasadnić, bardziej mając na celu przekonanie siebie samej niż PL.
12. Wysłać odpowiedzi o 22.45 z zastrzeżeniem, że jak znajdę właściwą odpowiedź, to jeszcze doślę

:-D

A osoby korzystające z BT V po prostu natrafiły na odpowiedni List i przeczytały przypis. Biedni... :(

Ja bym im dała jakąś nagrodę, bo są poszkodowani. Taka zabawa ich ominęła...

:D
Jak trafnie opisane przeżycia.
Dopiero teraz zajrzałem do V wydania od szwagra. Normalnie używam III i do tej pory zawsze starczało. :-(

Wt maja 12, 2009 20:59

Jeśli chodzi o mnie, nie mam nic przeciwko rozwiązaniu 1 :)- ale interesuje mnie tylko jedna rzecz- czy vroobelek bierze udział w konkursie?

Nie bierze. :-)
(ale przeczytał po donosie zawsze czujnej zuco :)

To jest typowe w konkursach humanistycznych, często aby właściwie odpowiedzieć trzeba mieć tę samą literaturę co układający pytania. :)

Ale nie wziąłem udziału z innego powodu - w pierwszym etapie było pytanie o uszeregowanie listów według dat. No i nawet jeśli jako podstawę wezmę komentarze z BT5 (które przesłał Saxon), to możliwości ułożenia jest wiele, niektóre listy mogły poprzedzać inne, przy takim a takim wariancie ich napisania, a niektóre powstały (według BT) w tym samym roku, więc zgaduj zgadula. Jeśli sięgnę po szersze źródła (np. Rakocy), to wpadnę w jeszcze większe zagmatwanie, bo on uzależnia datowanie listów od wielu różnych czynników i nie zawsze faworyzuje jedną teorię. Reasumując - stwierdziłem, że skoro takie niejasne (i tak naprawdę zależne od dobrej woli oceniających) odpowiedzi mogą być na pytanie w pierwszym etapie, to w następnych będzie podobnie. A tu stawką są nie byle rzeczy. :-))

baranek napisał(a):
No i oczywiście nagroda dla vroobelka - jeli nie bierze udziału w konkursie.

Nie do końca zrozumiałem za co, ale poproszę. :-P

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Wt maja 12, 2009 22:34

Odpowiedź do tego kontrowersyjnego pytania znalazłam najpierw(!) w internecie, w którymś z tekstów o.Jacka Salija, więc wcale nie w Biblii :)

Odnośnie tego pytania, wydaje mi się, że rzecz była do znalezienia bez posiadania BT5.

Podzielę się metodą, której bym używał. :-)

Pytanie brzmi: "Według biblistów jeden z owych Listów zawiera pewien rodzaj modlitwy, który nie występuje nigdzie indziej w Nowym Testamencie. Proszę podać treść tej modlitwy."

Więc można wyciągnąć parę fraz i zatrudnić wujka Googla:

rodzaj modlitwy nigdzie nowym testamencie - nic
rodzaj modlitwy Pawła nigdzie nowym testamencie - nic

(w końcu zauważyłem, że chodzi o listy Tm i TT)

(Tm OR Tt) rodzaj modlitwy Pawła nigdzie nowym testamencie - i proszę bardzo: na pierwszym miejscu strona "czy modlić się za zmarłych", wprawdzie od baptystów i udowadniający "Nasz tekst nie jest zapisem modlitwy o niego jako za zmarłego. " - ale odpowiedź jest. :-)

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Wt maja 12, 2009 22:46

saxon ma baardzo dobre serce !!!!!
o ile pamiętam , to kiedyś pisał , że obowiązuje konkursowiczów Biblia wyd V

Zgadzam się,że saxon ma baaaaardzo dobre serce. Rozumiem rozterki, ale "obowiązuje konkursowiczów Biblia wyd V" i myślę,że regulamin to wyjaśnia jednoznacznie. Pozdrawiam Wszystkich w dzień św.Macieja!

Cz maja 14, 2009 8:23

Długo nie ukazują się odpowiedzi, czekam z niecierpliwościa:P:D pozdrawiam wszytskich

Cz maja 14, 2009 16:56

Ja na początku konkursu kuiłam V wydanie - i żeby mąż nie miał pretensji - dałam mu je mówiąc, że to prezent dla niego :-) . Dzięki temu mam teraz od kogo pożyczać :-D . Ale propozycja otrzymania zielonego długopisu TEGO ZIELONEGO DŁUGOPISU jak najbardziej mnie zadawala. Więc jeśli o mnie chodzi to ja zadnych pretensji do Saxona nie mam. Ale jestem ciekawa na co sie zdecyduje.

Cz maja 14, 2009 18:17

Mam w domu dwa egzemplarze tysiąclatki wydanie III i uznałem że kupowanie trzeciego, poprawionego wydania to już przegięcie.

Cz maja 14, 2009 19:33

Przykro mi, ale w związku z niektórymi wypowiedziami tutaj jak i otrzymanymi mailami muszę zrezygnować z podanego przeze mnie wyjścia 1 i zastosować pkt 2.

Poza tym mam zabiegany tydzień, więc dopiero teraz zabieram się za sprawdzanie odpowiedzi. Wyniki wstępne powinny najpóźniej jutro wieczorem.

Cz maja 14, 2009 22:27

i aż by się chciało, ale palcami nie będę wytykać...

są niestety tacy co głowę oddadzą,
żeby tylko inni nie byli "bardziej do przodu"

a ja się podpiszę obiema macami i nogami pod zacytowanym już punktem:
Cytuj:
Nagrodą główną w Konkursie jest przede wszystkim – dla każdego Uczestnika - lepsze poznanie i zrozumienie Słowa Bożego.

Cz maja 14, 2009 22:55
Zobacz profil WWW

Karolinka - no nie oceniaj pochopnie :) Skoro byli tacy, którzy tracili punkty przez regulamin i nie domagali się przywilejów, to mają prawo domagać sie ode mnie konsekwencji w tym przypadku. Poza tym skoro wiadomo, że:

1. BT V jest podstawą i niektórzy postarali się, żeby je mieć - niekoniecznie kupując, ale szukając kto je ma i pożyczając

2. Można było znaleźć odpowiedź w innych źródłach poza BT V

to moim zdaniem nie ma nic złego i niewłaściwego w takim, a nie innym stanowisku niektórych spośród tych, co odpowiedzieli poprawnie.

Dlatego to co napisałaś:

głowę oddadzą,
żeby tylko inni nie byli "bardziej do przodu"

jest, jak myślę, krzywdzące.

Cz maja 14, 2009 23:30

Pt maja 15, 2009 11:39

Mam w domu dwa egzemplarze tysiąclatki wydanie III i uznałem że kupowanie trzeciego, poprawionego wydania to już przegięcie.

Ja z kolei mam dwa egzemplarze IV wydania i nowe tłumaczenie NT. Ale jak widać trzeba było te odłożyć na półkę, a do konkursu szukać odpowiedzi w pożyczonych. Przykro mi, bo bardzo się ucieszyłam z propozycji Księdza, zwłaszcza, że poprawnej odpowiedzi na to nieszczęsne pytanie szukałam kilka dni. Może jestem płytka, ale straciłam zapał do konkursu:(

Pt maja 15, 2009 18:21

nie Ty jedna, mamyszko :) ja będę brała udział w konkursie, ale już dla siebie samej, nie będę wysyłała do PL, ubędzie mu pracy ;) - po prostu jak na coś nie znajdę odpowiedzi, to nie będę się stresowała, że mam niewłaściwe wydanie, tylko douczę się czytając sobie później odpowiedzi właściwe :)

elalo - bardzo mi przykro, że straciłaś punkty :przytul:

Pt maja 15, 2009 20:29

w tej sytuacji ja też mam dosyć jakichkolwiek konkursów

Pt maja 15, 2009 20:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1031 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 69  Następna strona