Autor |
Wiadomość |
Red_XIII
|
 Apokalipsa
W Apokalipsie jest fragment który mówiiż wokół Boga na tronie siedziało 24 starców ubranych w białe szaty.....czy wiecie co oni mogli oznaczać/kim są....
_________________ ....May God Bless you....
|
Pn wrz 29, 2003 21:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wg przypisu w Tysiaclatce "Zapewne sa to swieci Starego Testamentu"
|
Wt gru 30, 2003 21:30 |
|
 |
kiriat-jearim
zbanowany na stałe
|
 Re: Apokalipsa
Chrystus został wyniesiony na tron w Królestwie Bożym — jakąż radość wywołuje to obwieszczenie! Jan donosi: „A dwudziestu czterech starszych, którzy zasiadali przed Bogiem na swych tronach, upadło na twarze swoje i oddało cześć Bogu, mówiąc: ‚Dziękujemy tobie, Boże, Wszechmocny, który jesteś i który byłeś, ponieważ wziąłeś twą wielką moc i zacząłeś królować’” (Objawienie 11:16, 17). Dwudziestu czterech starszych, którzy w ten sposób dziękują Bogu, symbolizuje namaszczonych braci Chrystusa na ich niebiańskich stanowiskach. Od roku 1922 ziemski ostatek tych 144 000 pomazańców przystąpił do dzieła zainicjowanego przez odgłosy trąb. W pełni zrozumiał istotę znaku opisanego w Ewangelii według Mateusza 24:3 do 25:46. Ale w nieco wcześniejszej części dnia Pańskiego ich współtowarzysze, którzy już ‛okazali się wierni aż do śmierci’, zostali wskrzeszeni i zajęli swe stanowiska w niebie, toteż gdy teraz padają na twarz i oddają cześć Jahwe, mogą reprezentować całe grono 144 000 (Objawienie 1:10; 2:10). Jakże są wdzięczni, że ich Pan Wszechwładny nie zwlekał z doprowadzeniem świętej tajemnicy do imponującego finału!
|
Wt wrz 21, 2010 22:23 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re:
Arek napisał(a): Wg przypisu w Tysiaclatce "Zapewne sa to swieci Starego Testamentu" W moim wydaniu tego nie ma. Według mnie są to wybrani patriarchowie/królowie/prorocy.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr wrz 22, 2010 20:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Re:
Cytuj: Według mnie są to wybrani patriarchowie/królowie/prorocy. Znalazłam inne objaśnienie: Liczba 24 symbolizuje Kościół idealny, reprezentowany przez 12 patriarchów dawnego Izraela i 12 apostołów.
|
Śr wrz 22, 2010 20:45 |
|
|
|
 |
Wróbel
|
Red_XIII napisał(a): W Apokalipsie jest fragment który mówiiż wokół Boga na tronie siedziało 24 starców ubranych w białe szaty.....czy wiecie co oni mogli oznaczać/kim są.... Jezus w 22 rozdziale księgi łukasza mówi do uczniów ,że będą obok niego zasiadać na tronach i sądzić pokolenia Izraela. Być może wśród tych 24 starców 11 z nich to uczniowie Jezusa. ŁK. 22 28 Wyście wytrwali przy Mnie w moich przeciwnościach. 29 Dlatego i Ja przekazuję wam królestwo, jak Mnie przekazał je mój Ojciec: 30 abyście w królestwie moim jedli i pili przy moim stole oraz żebyście zasiadali na tronach, sądząc dwanaście pokoleń Izraela*.
|
Śr wrz 22, 2010 20:47 |
|
 |
Elbrus
|
Wróbel napisał(a): Być może wśród tych 24 starców 11 z nich to uczniowie Jezusa. Tylko Jan spośród apostołów umarł śmiercią naturalną, reszta - męczeńską. Czy wszyscy oni umierali jako starcy?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr wrz 22, 2010 21:50 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Red_XIII napisał(a): ... na tronie siedziało 24 starców ubranych w białe szaty.....czy wiecie co oni mogli oznaczać/kim są.... Mi to się kojarzy z radą polityki pieniężnej.
|
Śr wrz 22, 2010 21:54 |
|
 |
Elbrus
|
CzłowiekBezOczu napisał(a): Red_XIII napisał(a): ... na tronie siedziało 24 starców ubranych w białe szaty.....czy wiecie co oni mogli oznaczać/kim są.... Mi to się kojarzy z radą polityki pieniężnej. Niemożliwe - Radę tworzy 10 osób. Mi się widzi, że będzie to prędzej ekipa Tuska (ministrowie/wicekrólowie) za 3 kadencje.
|
Śr wrz 22, 2010 22:28 |
|
 |
Vroo
|
Elbrus napisał(a): Wróbel napisał(a): Być może wśród tych 24 starców 11 z nich to uczniowie Jezusa. Tylko Jan spośród apostołów umarł śmiercią naturalną, reszta - męczeńską. Czy wszyscy oni umierali jako starcy? Symbol  A apostołów było 12 z Maciejem.
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
Śr wrz 22, 2010 22:30 |
|
 |
Wróbel
|
Elbrus napisał(a): Wróbel napisał(a): Być może wśród tych 24 starców 11 z nich to uczniowie Jezusa. Tylko Jan spośród apostołów umarł śmiercią naturalną, reszta - męczeńską. Czy wszyscy oni umierali jako starcy? Witaj Zadałem sobie tród i poszukałem informacji o kazdym apostole. Wiek niektórych z nich nie jest znany. Większość jednak zmarła po 60 roku życia. Jednak to nie istotne. Jezus obiecał apostołom ,że będą z nim siedzieć na tronach i sądzić Izraela. Dlatego wierze Jezusowi.
|
Cz wrz 23, 2010 17:39 |
|
 |
Wróbel
|
Vroo napisał(a): Elbrus napisał(a): Wróbel napisał(a): Być może wśród tych 24 starców 11 z nich to uczniowie Jezusa. Tylko Jan spośród apostołów umarł śmiercią naturalną, reszta - męczeńską. Czy wszyscy oni umierali jako starcy? Symbol  A apostołów było 12 z Maciejem. Tak ale gdy Jezus wypowiedział słowa obietnicy Macieja jeszcze nie było wśród apostołów. jak wiemy 12 uczniem był Judasz.
|
Cz wrz 23, 2010 17:41 |
|
 |
atryda
|
W Dziejach jest wybrany 12 apostoł, a starcy może odnosić się do mądrych i godnych zajmowania tego miejsca. Bóg wiek człowieka określa nie po latach ciała, a po formacji ducha. I tak dla Boga starszym jest umierające dziecko, które pogodziło się z swą chorobą od np. premiera Włoch. PS W tym wypadku proszę to potraktować jako pewien skrót myślowy.
|
Cz wrz 23, 2010 18:01 |
|
|