Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 20:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pismo Św. słowem czasami tylko ludzkim 
Autor Wiadomość

Post Pismo Św. słowem czasami tylko ludzkim
Bo przecież BÓG nie Robiłby takich błędów=
13 Spośród ptaków będziecie mieli w obrzydzeniu i nie będziecie ich jedli, bo są obrzydliwością, następujące: orzeł, sęp czarny, orzeł morski, 14 wszelkie gatunki kani i sokołów, 15 wszelkie gatunki kruków, 16 struś, sowa, mewa, wszelkie gatunki jastrzębi, 17 puszczyk, kormoran, ibis, 18 łabędź, pelikan, ścierwik, 19 bocian, wszelkie gatunki czapli, dudek i nietoperz. “ (Kpł 11) = Nietoperz nie jest ptakiem.
20 Wszelkie latające czworonożne3 owady będą dla was obrzydliwością.
21 Ale będziecie jeść spośród czworonożnych latających owadów tylko te, których [tylne] kończyny wystają ponad nogami [przednimi], aby [mogły] skakać na nich po ziemi. 22 Następujące spośród nich możecie jeść: wszelkie gatunki szarańczy, wszelkie gatunki soleam, wszelkie gatunki chargol i wszelkie gatunki chagab4. 23 Wszystkie inne gatunki latających owadów czworonożnych będą dla was obrzydliwością.
“ (Kpł 11) = Owady mają sześć nóg (pająki osiem).
6 zając, ponieważ przeżuwa, ale nie ma rozdzielonego kopyta - będzie dla was nieczysty; 7 “ (Kpł 11) = Zające nie przeżuwają ale jedzą swoje kupy (miałem królika i czytałem też).

Więcej takich rzeczy jest tu np.: http://www.infidels.org/library/modern/ ... ood_to_all .

W odróżnieniu od przypadków kiedy pisze wyraźnie że to Słowa BOGA, np. = “ 1 Pan skierował do mnie te słowa: 2 Synu człowieczy, przemów do swoich rodaków i powiedz im: “ (Ez 33).

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

N gru 16, 2007 17:55

Jest to dla mnie coraz bardziej niepojęte, dlaczego stanowi trudność dla niektórych ludzi że starożytni widocznie nie znali nam współczesnej klasyfikacji zwierząt. Widocznie było dla nich ptakiem to wszystko co lata, podobnie jak delfiny zapewne uznawali za rybę, skoro pływał w wodzie. Naprawdę przenoszenie dzisiejszego myślenia na przeszłość to nie jest najlepszy sposób aby zrozumieć Biblie, to my musimy rozumieć starożytnych aby poznać to co pisali. Jak ktoś mówi "słońce wstaje" to większość ludzi wie że chodzi o dzień, a nie o to że faktycznie słońce jest w ruchu, a nie Ziemia. Liczy się zatem treść ukryta w słowach, które dosłownie mogą być nawet błędne. Oby ludzie w przyszłości podobnie nie chcieli wykazywać że my byliśmy astronomicznymi ignorantami, bo będą nas oceniać przez pryzmat ich myślenia.

Twoje rozumienie Biblii staje się coraz bardziej niebezpieczne.

Wt gru 18, 2007 1:32

Post Re: Pismo Św. słowem czasami tylko ludzkim
myślący napisał(a):
Bo przecież BÓG nie Robiłby takich błędów........
.......W odróżnieniu od przypadków kiedy pisze wyraźnie że to Słowa BOGA
Myślący powinien więcej czytać. Już w katechizmach szkolnych napisano, że Pismo Święte to Słowo Boże pisane ... ludzkim językiem.
Jeżeli językiem ludzkim - to pełnym błędów językowych i rzeczowych, przestarzałych dzis wyobrażeń i niekiedy niezrozumiałych opowieści.
Ale tym językiem ułomnym i ludzkim Bóg przekazuje Swoje nieomylne orędzie zbawienia.
I na tym polega wielkość Biblii.
Dlatego tez Kościół upomina, aby Pismo św. czytać mądrze, czyli ze świadomościa ludzkich i ułomnych sposobów pisania i wyrażania prawdy religijnej i we wspólnocie z Kościołem. Takie upomnienie znajduje sie już w samym Piśmie św., w 2 Liście św. Piotra, w rodziale 1 i 3.

Pt gru 28, 2007 11:21

wszystkie 66 ksiąg są Słowem samego Boga, napisz na maila a udowodnię Ci, pozdrawiam

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

Wt kwi 22, 2008 12:03

Wt kwi 22, 2008 12:09

myślący napisał(a):
13 Spośród ptaków będziecie mieli w obrzydzeniu i nie będziecie ich jedli, bo są obrzydliwością, następujące: orzeł, sęp czarny, orzeł morski, 14 wszelkie gatunki kani i sokołów, 15 wszelkie gatunki kruków, 16 struś, sowa, mewa, wszelkie gatunki jastrzębi, 17 puszczyk, kormoran, ibis, 18 łabędź, pelikan, ścierwik, 19 bocian, wszelkie gatunki czapli, dudek i nietoperz. “ (Kpł 11) = Nietoperz nie jest ptakiem.
21 Ale będziecie jeść spośród czworonożnych latających owadów tylko te, których [tylne] kończyny wystają ponad nogami [przednimi], aby [mogły] skakać na nich po ziemi. 22 Następujące spośród nich możecie jeść: wszelkie gatunki szarańczy, wszelkie gatunki soleam, wszelkie gatunki chargol i wszelkie gatunki chagab4. 23 Wszystkie inne gatunki latających owadów czworonożnych będą dla was obrzydliwością.
6 zając, ponieważ przeżuwa, ale nie ma rozdzielonego kopyta - będzie dla was nieczysty; 7 “ (Kpł 11) = Zające nie przeżuwają ale jedzą swoje kupy (miałem królika i czytałem też).

Więcej takich rzeczy jest tu np.: http://www.infidels.org/library/modern/ ... ood_to_all .

W odróżnieniu od przypadków kiedy pisze wyraźnie że to Słowa BOGA, np. = “ 1 Pan skierował do mnie te słowa: 2 Synu człowieczy, przemów do swoich rodaków i powiedz im: “ (Ez 33).

Po pierwsze: skąd wiesz, że nietoperz nie jest ptakiem? W ogóle wiesz co to jest ptak?

Po drugie: skoro owady mają sześc albo osiem nóg to tym bardziej mają 4, prawda? Pająk to nawet ma cztery nogi podwójnie, więc jest podwójnie czworonożny. Gdzie tu błąd?

Po trzecie: skąd wiesz, że zając nie przeżuwa? Ja widziałem zająca, który przeżuwa.

Wt kwi 22, 2008 13:48

Są też inne sprzeczności, np. to że św. Paweł zwał siebie samego ojcem (duchowym) chociaż że JEZUS to Zabronił = " 9 Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. 10 Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus. 11 Największy z was niech będzie waszym sługą. 12 Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony. " (Mt 23)
a św. Paweł pisał na przykład= " 13 Odpłacając się nam w ten sam sposób, otwórzcie się i wy: jak do swoich dzieci mówię. " (2 Kor 6) i przede wszystkim= " 14 Nie piszę tego, żeby was zawstydzić, lecz aby was napomnieć - jako moje najdroższe dzieci. 15 Choćbyście mieli bowiem dziesiątki tysięcy wychowawców w Chrystusie, nie macie wielu ojców; ja to właśnie przez Ewangelię zrodziłem was w Chrystusie Jezusie. 16 Proszę was przeto, bądźcie naśladowcami moimi! 17 Dlatego to posłałem do was Tymoteusza, który jest moim synem umiłowanym i wiernym w Panu, aby wam przypomniał drogi moje w Chrystusie i to, czego nauczam wszędzie, w każdym Kościele. " (1 kor 4).

I: “ 15 Gdy brat twój zgrzeszy, idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. 16 Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa. 17 Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik! 18 Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. “ (Mt 18 ) = Ale ja czytałem że św. Paweł radził żeby upomnienie dać przed zgromadzeniem dla wzbudzenia bojaźni, że to jest przecież sprzeczność !! : 1 Tm 5:20
20. Trwających w grzechu upominaj w obecności wszystkich, żeby także i pozostali przejmowali się lękiem. (BT)

Że P.Ś. jest święte, ale nie zawsze...

Masa:
Kod:
do autora

wszystkie 66 ksiąg są Słowem samego Boga, napisz na maila a udowodnię Ci, pozdrawiam

To jest niemożliwe udowodnić. Np. że owady mają 4 nogi, albo rozbieżności w Ewangeliach (= polegające na złej pamięci większość razy myślę).
A i JEZUS Mówił że Mojżesz zrobił niezgodnie z Wolą BOŻĄ jak pozwolił na dawanie listów rozwodowych!

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Cz kwi 24, 2008 17:31

Ładnych kolorków używasz a poza tym nie ma sensu podejmować rozmowy.Widzisz problemy w Piśmie- polecam bogatą literaturę na ten temat np. Ojców Kościoła- zacznij opd Augustyna ;)- osobiste upodobanie ;)

Pt kwi 25, 2008 11:15

Zgadzam się. To jest szukanie dziury w całym.

Pt kwi 25, 2008 13:49
zbanowany na stałe

myślący napisał(a):

biblia nie jest książka do biologii.
wtedy nietoperz był stworzeniem latającym i był ptakiem

co do zajaca
Trzeba jednak pamiętać, że biblijnych wypowiedzi nie można oceniać na podstawie współczesnej systematyki, gdyż w czasach Mojżesza taka nie istniała. Żyjący w XVIII w. angielski poeta W. Cowper, który długo obserwował swe króliki domowe, zauważył, że „cały dzień aż do wieczora przeżuwały pokarm”. Znany przyrodnik z tego samego stulecia, Linneusz, również był zdania, że króliki przeżuwają pokarm. W późniejszym okresie przebadano to naukowo. W 1882 r. Francuz C. Morot odkrył, że króliki trawią ponownie do 90 procent przyjmowanego dziennie pokarmu. Jeśli chodzi o zające, to I. T. Sanderson napisał w pewnym dziele: „Jednym z najbardziej dla nas niezwykłych [zwyczajów tych zwierząt] (...) jest ich sposób trawienia. Nie charakteryzuje on wyłącznie rodziny Leporidae [zającowate, np. zające, króliki] — wiadomo, że występuje też u wielu innych przedstawicieli rzędu Rodentia [gryzonie]. Gdy zwierzęta nie jedzą już wysuszonego pożywienia zimowego, lecz mają dostęp do świeżego, zielonego, łapczywie je pochłaniają, po czym wydalają w pobliżu swych legowisk w na wpół przetrawionej postaci. Po jakimś czasie ponownie go zjadają, a cały proces może być powtarzany więcej niż raz. Wydaje się, że w wypadku dzikiego królika zwyczaj ten mają tylko osobniki dorosłe” (Living Mammals of the World, 1955, s. 114).

Brytyjscy naukowcy przeprowadzili staranne obserwacje zwyczajów królików, a wyniki opisali w publikacji Proceedings of the Zoological Society of London (1940, t. 110, ss. 159-163). Ponowne trawienie pokarmu wygląda następująco: Gdy królik zje rano coś świeżego, pokarm ten przechodzi przez żołądek do jelita cienkiego, natomiast w części wpustowej żołądka zostaje jakieś 40—50 g grudek, które były tam jeszcze przed posiłkiem. Z jelita cienkiego poranny posiłek trafia do jelita ślepego (ślepo zakończonej części jelita grubego), gdzie się zatrzymuje na jakiś czas. W ciągu dnia wspomniane grudki przesuwają się coraz niżej i w jelitach następuje trawienie białka zawartych w nich bakterii. Po dojściu do jelita grubego mijają materiał w jelicie ślepym i trafiają do okrężnicy, gdzie oddają nadmiar wilgoci i w końcu powstają z nich suche kulki odchodów, które zostają wydalone. Po zakończeniu tej fazy cyklu materiał z jelita ślepego przesuwa się do okrężnicy, ale nie oddaje swej wilgoci i dociera do odbytu w dość miękkim stanie. Ma postać grudek, z których każda otoczona jest warstwą śluzu, dzięki czemu nie sklejają się ze sobą. Gdy grudki te dochodzą do odbytu, nie zostają wydalone na ziemię — królik zgina się wpół i je połyka; trafiają one do części wpustowej żołądka, gdzie pozostają aż do następnego posiłku. W taki sposób ten niezwykły cykl zostaje zamknięty i większa część pokarmu przechodzi przez układ trawienny dwukrotnie.

W nawiązaniu do tych odkryć dr Waldo L. Schmitt, główny kustosz działu zoologicznego w Smithsonian Institution w Waszyngtonie, napisał: „Wydaje się, że nie ma powodów, by powątpiewać w doniesienia różnych uczonych o tym, że króliki przechowują w jelicie ślepym częściowo strawiony pokarm, który potem jest ponownie połykany i trafia do układu trawiennego”. Dodał też, że wyjaśnia to, „dlaczego króliki mają tak wyjątkowo duże jelito ślepe w porównaniu z większością ssaków” (ang. wyd. Przebudźcie się! z 22 kwietnia 1951, ss. 27, 28).

jak widzisz nawet znajacy sie na rzeczy maja watpliwosci

N kwi 27, 2008 22:29

Moim skromnym zdaniem zajm,owanie miejsca pośrodku tzn "Pismo jest święte ale nie całe" jest bez sensu. Bo kto ma decydować która część jest święta a która nie? Jeśli podważymy jeden fragment co nas powstrzyma przed podważaniem całości?
Albo przyjmujemy całe pismo jako natchnione. A wtedy domniemane sprzeczności próbujemy wytłumaczyć innymi fragmentam, archeologią, logicznym rozumowaniem. Albo odrzucamy całość. Trzeba być konsekwentnym.

Sprawa zwierzątek już została wyjaśniona. Dodam że to biolodzy stworzyli klasyfikacje zwierząt 300 lat temu. Czy ta klasyfikacja obowiązuje Boga? Skoro Bóg stworzył wszystkie zwierzęta to miał prawo sklasyfikować je według upodobania na użyteczność ówczesnych Izraelitów.

Co do św. Pawła. W żadnym miejscu które zacytowałeś nie mówi o sobie "Ojciec". A czy nie miał prawa czuć więzi duchowo-emocjonalnej z osobami które nawrócił nazywając je dziećmi?

Co do upominania to to w pierszym fragmencie opisano 3 kroki postępowania gdy ktoś przeciw nam zgrzeszy. Natomiast w 1 Tym 5:20 pisze ""Trwających w grzechu upominaj w obecności wszystkich, żeby także pozostali przejmowali się lękiem" Poza tym przypis w Biblii Tysiąclecia wskazuje że wszystkich nie znaczy publicznie - sprawdź.

Zauważyłeś? W ten werset odnosi się do trzeciego kroku gdy ktoś trwa w grzechu. Wcześniej przecież miał okazje zaniechać złego postępowania. Te dwa fragmenty się uzupełniają a nie sobie przeczą.

czasami wystarczy tylko logicznie pomyśleć :)

Śr cze 25, 2008 9:26

jajajaja napisał(a):
Brytyjscy naukowcy przeprowadzili staranne obserwacje zwyczajów królików, a wyniki opisali w publikacji Proceedings of the Zoological Society of London (1940, t. 110, ss. 159-163). Ponowne trawienie pokarmu wygląda następująco: Gdy królik zje rano coś świeżego, pokarm ten przechodzi przez żołądek do jelita cienkiego, natomiast w części wpustowej żołądka zostaje jakieś 40—50 g grudek, które były tam jeszcze przed posiłkiem. Z jelita cienkiego poranny posiłek trafia do jelita ślepego (ślepo zakończonej części jelita grubego), gdzie się zatrzymuje na jakiś czas. W ciągu dnia wspomniane grudki przesuwają się coraz niżej i w jelitach następuje trawienie białka zawartych w nich bakterii. Po dojściu do jelita grubego mijają materiał w jelicie ślepym i trafiają do okrężnicy, gdzie oddają nadmiar wilgoci i w końcu powstają z nich suche kulki odchodów, które zostają wydalone. Po zakończeniu tej fazy cyklu materiał z jelita ślepego przesuwa się do okrężnicy, ale nie oddaje swej wilgoci i dociera do odbytu w dość miękkim stanie. Ma postać grudek, z których każda otoczona jest warstwą śluzu, dzięki czemu nie sklejają się ze sobą. Gdy grudki te dochodzą do odbytu, nie zostają wydalone na ziemię — królik zgina się wpół i je połyka; trafiają one do części wpustowej żołądka, gdzie pozostają aż do następnego posiłku. W taki sposób ten niezwykły cykl zostaje zamknięty i większa część pokarmu przechodzi przez układ trawienny dwukrotnie.

W nawiązaniu do tych odkryć dr Waldo L. Schmitt, główny kustosz działu zoologicznego w Smithsonian Institution w Waszyngtonie, napisał: „Wydaje się, że nie ma powodów, by powątpiewać w doniesienia różnych uczonych o tym, że króliki przechowują w jelicie ślepym częściowo strawiony pokarm, który potem jest ponownie połykany i trafia do układu trawiennego”. Dodał też, że wyjaśnia to, „dlaczego króliki mają tak wyjątkowo duże jelito ślepe w porównaniu z większością ssaków” (ang. wyd. Przebudźcie się! z 22 kwietnia 1951, ss. 27, 28).

jak widzisz nawet znajacy sie na rzeczy maja watpliwosci

Ale to udowadnia że króliki/zające nie przeżuwają!?

arcana85:
Cytuj:
Moim skromnym zdaniem zajm,owanie miejsca pośrodku tzn "Pismo jest święte ale nie całe" jest bez sensu. Bo kto ma decydować która część jest święta a która nie? Jeśli podważymy jeden fragment co nas powstrzyma przed podważaniem całości?
Albo przyjmujemy całe pismo jako natchnione. A wtedy domniemane sprzeczności próbujemy wytłumaczyć innymi fragmentam, archeologią, logicznym rozumowaniem. Albo odrzucamy całość. Trzeba być konsekwentnym.

To jest kilka moich cytatów z tej strony co chyba dobrze na twoje wątpliwości odpowiadają (: http://forum.chrzescijanin.pl/viewtopic ... c&start=30 ).

"I nie ma żadnych szans żeby wierzyć ślepo w Pismo jak ty mówisz naokoło, ale trzeba najpierw wierzyć swojemu sumieniu i rozumowi. Bo po pierwsze jak poznasz co jest Świętym Pismem przed uwierzeniem w jego? Nie możesz przecież ślepo ufać ludziom, bo po pierwsze jest mnóstwo religii z tak zwanymi świętymi pismami, a bo drugie nawet między chrześcijanami jest rozłam o to czym są Święte Pisma: są katolickie Święte Pisma, i protestanckie, i mormońskie, i świadków JEHOWY, i wszystkie się różnią trochę. Po drugie jak ty myślisz że pierwsi żydzi i chrześcijanie poznali co to są Pisma Święte; jak przychodzili nowi prorocy z nowymi książkami i nowy apostoł (Paweł) z nowymi listami? Jedno to mogli być naocznymi świadkami ich cudów; poznaj drzewo po owocach. Ale późniejsi czytelnicy mogli przecież już tylko używać swojego sumienia i porównywać go z Pismami czy się zgadza, i rozumu, i może Natchnienia BOŻEGO jak to im było dane. Bo tak jest też ze mną, ja jestem raczej katolikiem, ale po czytaniu o naokoło bezsensownej śmierci 7 synów i matki razem za nie jedzenie wieprzowiny, a potem patrzenie na chwalenie tej bezsensownej śmierci w tym pismie, ja go odrzuciłem jako Pismo Święte, bo moje sumienie mówi mi że ludzkie życie jest więcej warte niż zakaz jedzenia wieprzowiny. Chociaż dalej nie wiem naokoło co do tych innych “apokryfów”. Tak samo ja wychowany w raczej niewierzącej rodzinie, uwierzyłem w Pisma dzięki mojemu sumieniu i rozumowi, a nie dzięki autorytetowi moich otwarcie grzesznych księży. Że można powiedzieć że bez tak zwanej “filozofii”, człowiek by nigdy nie doszedł do Pism Świętych."

"Mi nie chodziło o to że ja nie wierzę w Pismo Święte, przecież ja chyba pokazałem moją wiarę w Pismo przez te wszystkie posty jakie napisałem, ale że BraveHeart powinien używać swój rozum (logikę) i swoje własne sumienie jako pomoc w interpretacji Pisma, bo wiadomo przecież że sekty powstają jak się ślepo interpretuje wybrane urywki z Pisma, a sumienie (chociaż że może być częściowo zagłuszone i może czasami nawet trochę zniekształcone) raczej nasz nie poprowadzi źle bo jest coś takim jak Prawem wyrytym w naszych sercach; jak św. Paweł mówił, a BraveHeart raczej na pewno nie zna całego Pisma Świętego (i zresztą chyba prawie nikt na całej Ziemi nie zna całego Pisma Świętego z powodu chyba dużych wpływów Diabła na tej Ziemi), a nasze sumienie jest jakby wtedy, wg. słów św. Pawła, jakby całością prawa wyrytym w naszych sercach, że dobrze dopasowywać Pismo do sumienia i patrzeć czy te dwa się zgadzają. Bo co np. jakby jakiś zbrodniarz dopisał kawałek fałszywy do Pisma, gdzie np. mogłoby pisać że w właśnie twojej sytuacji ty powinieneś zabić swoją własną matkę, a patrząc na swoje sumienie ty byś myślał że to nie prawda, co byś zrobił? Posłuchał Pisma (sfałszowanego) i zabił, albo sumienia i nie zabił? To jest ekstremalny przypadek, ale on był może chyba kiedyś przedstawiony mi przez wątpiącego kolegę."

"I nie odrzucam, ale trzeba się zastanowić co jest prawdziwym Pismem Świętym, a co tylko wydaje się takim być. Co już moje dwa personalne/osobiste przykłady na górze już naokoło pokazały. I patrz jeszcze na to = “ 15 Błogosławiony, który czuwa i strzeże swych szat, by nago nie chodzić i by sromoty jego nie widziano>8. “ (Ap 16) i przypis : “Ap 16, 15 - Wiersz ten, przerywający kontekst, został tu umieszczony zapewne przez późniejszego redaktora. Por. Ap 3,3n.18.”: I porównaj to z tym kawałkiem Pisma = “ 18 Ja świadczę
każdemu, kto słucha słów proroctwa tej księgi:
jeśliby ktoś do nich cokolwiek dołożył,
Bóg mu dołoży plag zapisanych w tej księdze.
19 A jeśliby ktoś odjął co ze słów księgi tego proroctwa,
to Bóg odejmie jego udział w drzewie życia
i w Mieście Świętym -
które są opisane w tej księdze.
“ (Ap 22) = Że ktoś widocznie chyba miał zuchwałość dodać ten kawałek (Ap 16, 15) wbrew przekleństwa co grozi za to!!!
Cytuj:
Po drugie, nie ma żadnych Świętych Pism katolickich, protestanckich czy tzw. Świadków Jehowy. Wszyscy mają to samo Pismo, z tym że katolicy w XVI wieku dołączyli jeszcze kilka wtórnokanonicznych ksiąg Starego Tesatmentu, których sami Żydzi nie uznawali za natchnione.

A co protestanci zrobili? Patrz : "Co ciekawe, protestanci w swoich początkach powzięli próbę wyłączenia z Biblii niektórych ksiąg deuterokanonicznych Nowego Testamentu (nie wszyscy wiedzą że NT też ma księgi deuterokanoniczne - są to Hbr, Jk, 2P, 2J, 3J, Jud, Ap ). Naszym Braciom Odłączonym szczególnie "nie leżał" list św. Jakuba (jego treść zaprzecza przyjętej przez Marcina Lutra zasadzie "tylko wiara"). Na szczęście nastąpiło opamiętanie i księgi deuterokanoniczne NT wróciły do protestanckiego kanonu Biblii." To cytat z tej strony: http://www.katolik.pl/index1.php?st=artykuly&id=460 . I zapomniałeś o mormonach co mają jakieś “pisma święte” o chyba ukazywaniu się JEZUSA Indianom w Ameryce.
A to jest też ciekawe o żydach i ich stosunku do Pism Św. z tego samego artykułu : "Kanon żydowski (nie zawierający ksiąg deuterokanonicznych) został uchwalony przez Żydów po zburzeniu Jerozolimy, a więc grubo po Chrystusie. Żydzi przyjęli węższy kanon, odrzucając księgi Machabejskie (Machabeusze zawarli sojusz z Rzymem, czego faryzeusze nie mogli im darować), Księgi Tobiasza, Księgi Judyty, Księgi Mądrości, Księgi Syracydesa. Nie miało to jednak nic wspólnego z chrześcijanami - a raczej miało "ujemny" (część badaczy twierdzi, że Żydzi na soborze w Jamni w roku 90 n.e. właśnie dlatego odrzucili Septuagintę, że została ona przyjęta przez chrześcijaństwo). Lud Boży rozwijał się już wówczas niezależnie synagogi i nie musiał się kierować orzeczeniami odrzucających Chrystusa judaistów, którzy zresztą zabrali się za pisanie nowych ksiąg (Talmud)."
Cytuj:
Ja kiedy rozmawiam ze "świadkami" posługuję się ich tłumaczeniem Pisma i jest ono na tyle dokładne, że bez problemu wykazuję w nich boskość Chrystusa czy Jego tożsamość jako Jahwe. Oczywiście, w tłumaczeniu tym są jawne przekręty, ale nie są one na tyle silne by przesłonić boskość Chrystusa i inne prawdy wiary. Tu trzeba by pozmieniać całe fragmenty, czego nigdy nie widziałem w żadnym tłumaczeniu Biblii.

A ja czytałem że założyciel Świadków właśnie kazał wymazać swojej organizacji kilka kawałków z Pisma Świętego, np. ten kawałek z powodu swojej nienawiści do żydów = “ 34 Lecz Jezus mówił: Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią. Potem rozdzielili między siebie Jego szaty, rzucając losy. “ (Łk 23). I ja widziałem że do dzisiaj oni trzymają ten kawałek w parantezie, jakby miał być niepewny, co jest naprawdę dużym skandalem, bo tylko oni trzymają ten kawałek jako niepewny z tego co ja wiem. I oni mają też inne kawałki w parantezie."

"“ 38 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! 39 A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. “ (Mt 5) = Ale to jest np. dobry przykład o co mi chodzi: bo pomyśl jak np. 8-latek zaatakuje BraveHearta z nożem chcąc go zabić (: bo jest nawet przykład w Norwegii słyszałem gdzie chyba jakieś 4-6 letni chłopacy w przedszkolu (było ich czterech chyba) zakopali dziewczynkę w wieku też chyba 4 lata na śmierć, że wiek widocznie nie jest takim kłopotem w morderstwach) to jak BraveHeart ślepo zinterpretuje ten kawałek Pisma o nie stawianiu oporu złemu, to pozwoli złemu 8-letniemu dziecku uderzyć siebie nożem kilkakrotnie przez to tracąc swoje życie (powiedz np. że jest w pokoju i nie ma gdzie uciekać). I w tym, że BraveHeart (: zgadnę że to raczej duży, dorosły mężczyzna) pozwoli się zamordować przez dziecko, nie ma żadnych kłopotów jak patrzysz jakby ślepo tylko na ten kawałek Pisma, bo BraveHeart wtedy po prostu nie stawiał oporu złemu wg. Pisma. Ale jak interpretuje się ten sam kawałek z pomocą rozumu i chyba przede wszystkim sumienia swojego, to się chyba widzi że to nie może być dobre żeby dorosły, silny mężczyzna pozwolił się zamordować przez dziecko bez stawiania mu żadnego oporu fizycznego (a uciekać np. nie mógł bo był w pokoju wtedy jakimś). I też z innej strony patrząc; czy cały świat miał by patrzeć obojętnie jak może wszyscy polacy zostaliby zamordowani przez niemców nazistowskich, czy raczej jakaś interwencja wojskowa w obronie Polski byłaby wtedy dobra :?: Że te przykłady może pokazują że trzeba wierzyć Pismom, ale nie interpretować je jakby pochopnie, ślepo, wydarte z większego wątku, bez używania rozumu i sumienia."

Cz lip 17, 2008 1:13

Wist, mimo, że delfin jest ssakiem i pływa, niee odpoważyłbym się go konsdumować - jakiś tam respekt dla inteligencji mam, a delfiny czasami przewyższają inteligencją niektórych piszących :).

Co do nazw zwierząt i ptaków oraz ryb.... bardzo ostrożnie pochodził bym to tłumaczeń ksiąg, szczególnie tych pisanych bez natchnienia Bożego, oraz tych przepisywanych przez np. 50 piszących. Za chwilę dowiemy się o nazwach zwierząt które nieistnieją, bądź są niewidoczne gołym okiem.

Cz lip 17, 2008 6:19
Zobacz profil WWW

Cytuj:
A ja czytałem że założyciel Świadków właśnie kazał wymazać swojej organizacji kilka kawałków z Pisma Świętego, np. ten kawałek z powodu swojej nienawiści do żydów = “ 34 Lecz Jezus mówił: Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią. Potem rozdzielili między siebie Jego szaty, rzucając losy. “ (Łk 23). I ja widziałem że do dzisiaj oni trzymają ten kawałek w parantezie, jakby miał być niepewny, co jest naprawdę dużym skandalem, bo tylko oni trzymają ten kawałek jako niepewny z tego co ja wiem. I oni mają też inne kawałki w parantezie."

Skoro jest Pan tak głęboko myślącą osobą i czytuje ciekawostki podobne do powyższej, to proszę przeczytać i przemyśleć ten fragment dłuższego artykułu z książki "Świadkowie Jehowy Głosiciele Królestwa Bożego", Kto według Pana był pierwszym Świadkiem Jehowy i kogo należy uważać za założyciela Świadków Jehowy:
Cytuj:
Pierwsi świadkowie na rzecz Jehowy

Apostoł Paweł pisze: „Otacza nas tak wielki obłok [gr. néfos: chmura, tłum] świadków” (Hebr. 12:1). Ta „chmura” świadków zaczęła się tworzyć krótko po buncie przeciw zwierzchnictwu Boga w Edenie.

W Liście do Hebrajczyków 11:4 Paweł utożsamia Abla z pierwszym świadkiem Jehowy: „Dzięki wierze Abel złożył Bogu wartościowszą ofiarę niż Kain, przez którą to wiarę dano mu świadectwo, że jest prawy, gdyż Bóg zaświadczył o jego darach; i przez nią, chociaż umarł, jeszcze mówi”. W jaki sposób Abel okazał się świadkiem na rzecz Jehowy? Chcąc znaleźć odpowiedź na to pytanie, musimy zrozumieć, dlaczego ofiara Abla była „wartościowsza” niż Kaina.

Otóż Abel złożył odpowiednią ofiarę, zrobił to z właściwych pobudek i poparł stosownymi uczynkami. Przyniósł w darze krwawą ofiarę, wyobrażającą życie pierworodnych z jego trzody, natomiast Kain ofiarował martwe płody rolne (1 Mojż. 4:3, 4). Do złożenia tej ofiary nie pobudziła go wiara, dzięki której godna przyjęcia okazała się ofiara Abla. Kain musiałby dokonać zmian w swym sposobie oddawania czci Bogu. Tymczasem odrzucił Jego radę i ostrzeżenie i zamordował wiernego Abla, czym zdradził złe nastawienie swego serca (1 Mojż. 4:6-8; 1 Jana 3:11, 12).

Abel przejawiał wiarę, której brakowało jego rodzicom. Lojalnym postępowaniem poświadczał, że według niego zwierzchnictwo Jehowy jest sprawiedliwe i słuszne. Przez całe swe życie, trwające jakieś sto lat, dowodził, iż człowiek może pozostać wierny Bogu, chociażby musiał przypieczętować swe świadectwo śmiercią. A krew Abla w dalszym ciągu „mówi”, ponieważ natchnione doniesienie o jego śmierci męczeńskiej zanotowano w Biblii dla pożytku późniejszych pokoleń.

Około 500 lat po śmierci Abla zaczął ‛chodzić z Bogiem’ Henoch, który trzymał się mierników dobra i zła ustalonych przez Jehowę (1 Mojż. 5:24). Do tego czasu odrzucenie zwierzchniej władzy Bożej doprowadziło do rozplenienia się wśród ludzkości bezbożnych praktyk. Henoch był przekonany, iż Najwyższy Władca wystąpi przeciw bezbożnikom, a duch Boży pobudził go do głoszenia o ich przyszłej zagładzie (Judy 14, 15). Henoch pozostał wiernym świadkiem do końca życia, ponieważ Jehowa „go przeniósł”, prawdopodobnie by mu oszczędzić gwałtownej śmierci z rąk wrogów (Hebr. 11:5). Imię Henocha można było zatem dopisać do wydłużającej się listy osób, które tworzą „wielki obłok świadków” z czasów przedchrześcijańskich.

Poczynania ludzi w dalszym ciągu przenikał duch bezbożności. Za życia Noego, który urodził się mniej więcej 70 lat po śmierci Henocha, przybyli na ziemię — najwidoczniej przybierając ludzką postać — anielscy synowie Boży i współżyli z pięknymi kobietami. Ich potomkowie, nazwani Nefilim, byli wśród ludzi olbrzymami (Rodz. 6:1-4, NW). Do czego doprowadziły te nienaturalne związki stworzeń duchowych z ludźmi oraz zrodzeni w ten sposób mieszańcy? Natchnione doniesienie podaje: „Jahwe widział, że wielka jest niegodziwość ludzi na ziemi i że usposobienie ich jest wciąż złe (...) Bóg widział, iż ziemia jest skażona, że wszyscy ludzie postępują na ziemi niegodziwie” (Rodz. 6:5, 12, BT). Jakże przykry widok przedstawiała ziemia, podnóżek Boży, kiedy była „pełna (...) nieprawości” (1 Mojż. 6:13; Izaj. 66:1).

Natomiast „Noe był mężem sprawiedliwym, nieskazitelnym wśród swojego pokolenia” (1 Mojż. 6:9). Dowiódł podporządkowania wobec zwierzchnictwa Bożego, czyniąc „wszystko tak, jak mu rozkazał Bóg” (1 Mojż. 6:22). Pobudzony wiarą, „zbudował arkę ku wybawieniu swego domu” (Hebr. 11:7). Ale Noe był nie tylko budowniczym — jako „głosiciel [lub zwiastun] prawości” ostrzegał przed nadchodzącą zagładą (2 Piotra 2:5). Mimo że odważnie świadczył, ludzie należący do ówczesnego niegodziwego pokolenia „nie zwrócili na nic uwagi, aż przyszedł potop i zmiótł ich wszystkich” (Mat. 24:37-39).

Po potopie z czasów Noego Jehowa miał świadków wśród patriarchów. Na czele listy osób tworzących obłok przedchrześcijańskich świadków wymieniono też Abrahama, Izaaka, Jakuba i Józefa (Hebr. 11:8-22; 12:1). Nienagannym postępowaniem dowiedli oni, że popierają zwierzchnictwo Jehowy (1 Mojż. 18:18, 19). Tym samym przyczynili się do uświęcenia Jego imienia. Nie szukali oparcia w jakimś ziemskim królestwie, lecz „publicznie oznajmili, że są obcymi i tymczasowymi osiedleńcami w tej ziemi”, i z wiarą oczekiwali „miasta mającego rzeczywiste fundamenty, którego budowniczym i twórcą jest Bóg” (Hebr. 11:10, 13). Uznawali Jehowę za swego Władcę, pokładając nadzieję w obiecanym Królestwie niebiańskim, które miało być wyrazem Jego prawowitej władzy zwierzchniej.

W XVI wieku p.n.e. potomkowie Abrahama byli niewolnikami wyczekującymi oswobodzenia z jarzma egipskiego. Właśnie wtedy Mojżesz i jego brat Aaron odegrali kluczową rolę w „bitwie bogów”. Zjawili się przed faraonem i przedstawili ultimatum Jehowy: „Wypraw mój lud”. Ale dumny faraon zatwardził swe serce i nie chciał utracić tak licznego narodu niewolników. „Któż to jest Jehowa”, odparł, „żebym miał usłuchać jego głosu i wyprawić Izraela? Wcale nie znam Jehowy, a prócz tego nie zamierzam wyprawić Izraela” (Wyjścia [2 Mojż.] 5:1, 2, NW). Uważany za żywego boga, faraon dowiódł swą pogardliwą odpowiedzią, że nie uznaje Boskości Jehowy.

Ponieważ zakwestionowano Jego Boskość, Jehowa przystąpił do wykazania, iż jest prawdziwym Bogiem. Za pośrednictwem uprawiających magię kapłanów faraon odwołał się do mocy wszystkich bogów egipskich, by urągać potędze Jehowy. Tymczasem Jehowa zesłał dziesięć plag, za każdym razem zapowiadanych wcześniej przez Mojżesza i Aarona, by udowodnić, że panuje nad siłami przyrody i stworzeniami ziemskimi oraz że przewyższa bogów Egiptu (2 Mojż. 9:13-16; 12:12). Po zesłaniu dziesiątej plagi wyprowadził Izraela z Egiptu „ręką przemożną” (2 Mojż. 13:9).

Mojżesz, będąc „najskromniejszym ze wszystkich ludzi”, musiał się zdobyć na ogromną odwagę i wiarę, by stanąć przed faraonem, i to nie raz, lecz wielokrotnie (4 Mojż. 12:3). Ale nigdy nie rozwadniał orędzia, które z polecenia Jehowy miał mu przekazać. Nie zaprzestał dawać świadectwa nawet pod groźbą śmierci! (2 Mojż. 10:28, 29; Hebr. 11:27). Mojżesz był świadkiem w najprawdziwszym tego słowa znaczeniu. „Po wielekroć i dobitnie” świadczył o Boskości Jehowy.

Po owym wyzwoleniu z Egiptu, które nastąpiło w roku 1513 p.n.e., Mojżesz napisał Księgę Rodzaju. Tym samym rozpoczęła się nowa era — era spisywania Biblii. Ponieważ Mojżesz najwyraźniej napisał także Księgę Joba, miał pewne rozeznanie w kwestii spornej, która się wyłoniła między Bogiem a Szatanem. W miarę spisywania Pisma Świętego ważkie kwestie dotyczące zwierzchniej władzy Boga i prawości człowieka przedstawiano coraz jaśniej, dzięki czemu wszyscy zainteresowani mogli je dokładnie poznać. Prócz tego w roku 1513 p.n.e. Jehowa zaczął organizować naród świadków.

"Świadkowie Jehowy Głosiciele Królestwa Bożego"roz.1, ss.13

Cz lip 17, 2008 12:50

kefas_piotr nie rozumiem jak się to ma do tematu z tymi delfinami. Również jakie księgi były pisane bez natchnienia? Oraz które księgi nie były przepisywane, bo wydaje mi się że wszystkie były, tak samo jak każde dzieło literackie pochodzące ze starożytności. Jeśli byś mógł rozwinąć te myśli...

Cz lip 17, 2008 14:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona