Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 30, 2025 19:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Łk 22,36-38 o mieczach 
Autor Wiadomość
Post Łk 22,36-38 o mieczach
Jak rozumiecie wybitnie zaskakujący i tajemniczy ,zupełnie odmienny do pozostałych Ewangelii tekst z św.Łukasza:
"<<Lecz teraz-mówił dalej-kto ma trzos,niech go wezmie;tak samo torbę,a kto nie ma ,niech sprzeda swój płaszcz i niechaj kupi miecz!Albowiem powiadam wam:to,co jest napisane musi sie spełnić na Mnie:Zaliczony został do złoczyńców.To bowiem,co sie do mnie odnosi,dobiega kresu>>Oni rzeki:<<Panie,tu są dwa miecze>>.Odpowiedział im:<<Wystarczy>>.

Pn gru 29, 2008 14:56
zbanowana na stałe

Ja myślę, że to takie przenośne" przyobleczcie się w zbroję i miecz bo już nadszedł czas" oznacza,że przyjdzie trudny czas, że muszą się duchowo uzbroić ,bo Apostołowie będą prześladowani etc i żeby walczyć w imię Chrystusa będą musieli stać się silni duchowo i ten miecz jest jakby przenośnią taką, aczkolwiek może i mieć dosłowne znaczenie, nie jestem teologiem, ani nie znam się na interpretacji Pisma Świętego,ale to może być coś koło tego, w każdym razie ja to tak interpretuję:P a jak to się ma do nas? a no naprzykład żyjemy sobie radośnie , szczęśliwie i ten tekst może być dla nas ostrzeżeniem ,że pojawi się nagle np. choroba ojca i powinniśmy uzbroić się w cierpliwość, powinniśmy starać się być silni duchowo i uważać na zasadzki złego ducha i być wytrwałym .. nie poddać się w trudnej sytuacji ,ale właśnie " przyoblec się w zbroję i miecz" 8)

Pn gru 29, 2008 15:06
Rzecz w tym,że możnaby to zinterpretować jako przenośnie,ale to stwierdzenie,że "mamy dwa miecze" i odpowiedz"wystarczy" dziwnie nasuwa wrażenie,że to jest dosłowne...
Definitywnie jest to dla mnie najtrudniejszy fragment NT.

Pn gru 29, 2008 15:16
zbanowana na stałe

W jakim sensie dosłowne możesz to rozwinąć ? mariamne ?

Pn gru 29, 2008 16:54
Wszystkie metafory Jezusa,Jego przypowieści,kończyły się morałem,puentą.Także te,w których pod koniec kierował pytania do rozmówców;te też kończyły się puentą.Odnosiły sie silnie do danej sytuacji.

Tutaj stwierdzenia "mamy dwa" i ta dziwna"odpowiedz "wystarczy" są niezwykle konkretne.Nie ma puenty.Nie ma morału,nawet domyślnego.Po prostu konkretne stwierdzenie rzeczy;macie miecze,tak mamy,ile,dwa.Żadnej refleksji,czysty konkret.Wręcz wskazanie posiadania mieczy.Gdzie tu metafora?
Nie mam pojęcia jak to zinterpretować.

Pn gru 29, 2008 17:11
zbanowany na stałe

Wszystkie metafory Jezusa,Jego przypowieści,kończyły się morałem,puentą.Także te,w których pod koniec kierował pytania do rozmówców;te też kończyły się puentą.Odnosiły sie silnie do danej sytuacji.

Tutaj stwierdzenia "mamy dwa" i ta dziwna"odpowiedz "wystarczy" są niezwykle konkretne.Nie ma puenty.Nie ma morału,nawet domyślnego.Po prostu konkretne stwierdzenie rzeczy;macie miecze,tak mamy,ile,dwa.Żadnej refleksji,czysty konkret.Wręcz wskazanie posiadania mieczy.Gdzie tu metafora?
Nie mam pojęcia jak to zinterpretować.

Potrzebny jest tutaj kontekst.
w jakich okolicznościach Jezus mówił te słowa?
Pierwsza wzmiankę o wysyłaniu na głoszenie Jezus powiedział tutaj.
marka 6
7 Następnie przywołał do siebie Dwunastu i zaczął rozsyłać ich po dwóch3. Dał im też władzę nad duchami nieczystymi 8 i przykazał im, żeby nic z sobą nie brali na drogę prócz laski: ani chleba, ani torby, ani pieniędzy w trzosie. 9 «Ale idźcie obuci w sandały i nie wdziewajcie dwóch sukien!» 10 I mówił do nich: «Gdy do jakiego domu wejdziecie, zostańcie tam, aż stamtąd wyjdziecie. 11 Jeśli w jakim miejscu was nie przyjmą i nie będą słuchać, wychodząc stamtąd strząśnijcie proch z nóg waszych na świadectwo dla nich!»

Dlaczego Jezus tutaj nakazał im nic nie brać ?
Ponieważ wysyłał ich do narodu żydowskiego.
A Żydzi w Prawie Mojżeszowym mieli napisane , że każdego przybysza maja ugościć .
i tak tez czynili .
Dlatego uczniowie nic nie brali.
Dlatego tez Jezus przypomniał im to:

35 I rzekł do nich: «Czy brak wam było czego, kiedy was posyłałem bez trzosa, bez torby i bez sandałów?» Oni odpowiedzieli: «Niczego».

ale teraz mieli wziąć i pieniądze i miecz i torbę :Pan właśnie spędzał z uczniami swą ostatnią noc przed śmiercią. Zdawał sobie sprawę z tego, że po jego aresztowaniu i wykonaniu wyroku nastaną dla nich inne warunki. Kiedy ich wysyłał poprzednio, Żydzi podejmowali ich i zaopatrywali, lecz teraz miały dla nich nadejść o wiele trudniejsze czasy .
Odtąd większość ludzi nie będzie już witała ich serdecznie, mieli być odtrąceni i wyszydzeni.
Rzecz jasna więc, że musieli sami więcej zadbać o siebie.

N sty 18, 2009 20:12

Ciekawą interpretację przeczytałem dziś na blogu:
http://refleksje-ucznia-jezusa.bloog.pl ... index.html

Cytuj:
Dwa miecze to zbyt mało, by stawić skuteczny opór, ale wystarczająco, by pokazać, że Chrystus mógłby ludzi uzbroić i nakazać im walczyć, gdyby zechciał. Zatem miecze pojawiły się po to, by stanowiły świadectwo rezygnacji z możliwej walki. Ale też po to, by przy ich pomocy apostołowie otrzymali lekcję pokoju. To właśnie dzięki obecności mieczy Pan mógł sytuacyjnie pouczyć Piotra, że stosowanie przemocy jest niezgodne z Jego wolą ("Włóż miecz swój do pochwy; wszyscy bowiem, którzy miecza dobywają, od miecza giną"). I uzdrowić odcięte ucho prześladowcy, czyli odwrócić niewłaściwy czyn apostoła (Łuk. 22:51). Dzięki tej sytuacji chrześcijanie mają w sercach wyryty obraz Piotra zmuszonego przez Pana do rezygnacji z możliwej walki. I wiedzą, co to znaczy.

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

N sty 18, 2009 22:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]