Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 komentarz do Dziejów Apostolskich 
Autor Wiadomość

Post komentarz do Dziejów Apostolskich
http://www.komentarzbiblijny.webpark.pl/index.html

co sądzicie?

Pn sie 24, 2009 10:34

Bóg dzięki swojej łasce dał mi wgląd w pewne Jego Słowa i uważam to za objawienie. Inne tematy omawiam wyciągając wnioski z tych objawień i innych wersetów. Dlatego przyjąłem zasadę, że jeżeli Bóg objawi mi na dany temat więcej, lub inaczej, będę to na bieżąco korygował według zasady: Jeżeli dziś Jego głos usłyszycie...

Dlatego odrzuciłem wszelką doktrynę i opieram się na tym, jak Bóg mnie prowadzi. Ale ponieważ nasze poznanie jest cząstkowe, stąd powyższe zastrzeżenia.

Te słowa nie zachęcają do korzystania z tego komentarza.
Szkoda też że Autor nie napisał nic o sobie, a jedynie żyje przekonaniem że on sam jest alfą i omegą. Nie wiem tak naprawdę kto to napisał i nie mam za bardzo powodów aby mu ufać. No ale zawsze można napisać maila:)

Pn sie 24, 2009 15:38

Żeby ocenić, trzeba by było poczytać. Oczywiście w słowa o " odrzuceniu wszelkich doktryn " nie należy wierzyć - większość osób używających stwierdzenia: " odrzuciłem wszelkie doktryny, dogmaty itd. a zwróciłem się wyłącznie ku Pismu ", tak naprawdę ma na myśli: " odrzuciłem Kościół katolicki, i jego zbrodnicze dzieje, a zwróciłem się w stronę czystej i bezgrzesznej wiary takiej to a takiej odmiany chrześcijaństwa ". I rzeczywiście, wczytanie się w treść przynosi odpowiedź na nasze pytanie - autor komentarza za " proroka ", który przyniósł " wspaniałe objawienie prawd Bożych " uważa niejakiego " Branhama " ( patrz: komentarz do pierwszych rozdziałów Ewangelii Jana ), czyli zapewne Williama Marriona Branhama, związanego z ruchem zielonoświątkowym. Nie znaczy to, oczywiście, że komentarz jest całkowicie bezwartościowy - natomiast należy go czytać krytycznie ( jak zresztą wszystko inne.. ).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 24, 2009 15:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]