Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dlaczego apostołowie chodzili uzbrojeni? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Dlaczego apostołowie chodzili uzbrojeni?
Pamiętamy wszyscy,
Gdy miano pojmać Jezusa,
jeden z apostołów ni stąd ni z owąd dobył miecza.

Jak widać nie byli to goście, którzy w razie czego nadstawili policzek, tylko byli uzbrojeni.
Jak tłumaczycie tą aktywność zbrojną i pokojowe nauczanie Jezusa?

Śr wrz 16, 2009 21:54

To był Piotr, miecz wyrwał innemu z legionistów - przynajmniej tak to wyglądało u Mela Gibsona :D

Śr wrz 16, 2009 22:07
zbanowany na stałe

Nie piszą, że wyrwał innemu legioniście. Mel Gibson nadinterpretował. :-)
A w jednej z ewangelii,
Uczeń w tym nieszczęsnym momencie pyta Pana:
"Czy mamy zaatakować mieczem?"

A w innym miejscu, po odcięciu ucha Jezus mówi:
"Schowaj swój miecz do pochwy"

Wynika stąd, że miecze były ich,
a uzbrojony był nie tylko jeden apostoł,
ale większość.

A przecież byli pod zaborem Rzymskim,
i nie wolno było być uzbrojonym.

O co tutaj chodzi?....

Śr wrz 16, 2009 22:14

A przecież byli pod zaborem Rzymskim,
i nie wolno było być uzbrojonym.

Skąd rewelacje, że nie można było mieć miecza?

nieja napisał(a):
Wynika stąd, że miecze były ich,
a uzbrojony był nie tylko jeden apostoł,
ale większość.

1. Nie, nie wynika, że większość. Nie wiem skąd to wytrzasnąłeś.

2. Przeczytaj też wcześniejszy fragment o "dwóch mieczach".

nieja napisał(a):
Jak widać nie byli to goście, którzy w razie czego nadstawili policzek

Żeby zrozumieć o co chodzi w nadstawianiu drugiego policzka poczytaj Biblię, m.in. fragment przesłuchania Jezusa (i Jego spoliczkowanie oraz odpowiedź Jezusa) Bez tego trudno może być zrozumieć.

nieja napisał(a):
tylko byli uzbrojeni.

Podróżujący ludzie w tamtych czasach byli często w jakiś sposób uzbrojeni (chociażby w obawie przed rabusiami).

Śr wrz 16, 2009 22:45
Zobacz profil WWW

Post Re: Dlaczego apostołowie chodzili uzbrojeni?
nieja napisał(a):
Pamiętamy wszyscy,
Gdy miano pojmać Jezusa,
jeden z apostołów ni stąd ni z owąd dobył miecza.

Jak widać nie byli to goście, którzy w razie czego nadstawili policzek, tylko byli uzbrojeni.

Dlatego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zeloci

Śr wrz 16, 2009 23:00

Nie wszyscy zgadzają się z poglądem, że zeloci istnieli w czasach Jezusa.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz wrz 17, 2009 9:26

Sam fakt posiadania broni nie kłóci się z pokojowym nastawieniem. Czasami na zło samo słowo Boże nie wystarcza i trzeba dobyć miecza.

Cz wrz 17, 2009 13:10

Jak to było pod zaborem rzymskim to nie wiem...ale apostołowie święci nie byli...Niejednokrotnie Jezus mówił co innego a oni myśleli i robili co innego, bo nie rozumieli, zbyt mała była ich wiara, co nieraz widać w Ewangelii...Dlatego potrzebowali siły, którą dał im Duch Św. Przecież apostołowie myśleli na sposób ludzki, Piotr myślał, że Jezus ich wybawi z niewoli rzymskiej...stanie się dowódcą, a On wybawił ich...ale z niewoli grzechu...Piotr do czasu Zesłania Ducha Św. był zwykłym człowiekiem, przeciętnym Żydem, rybakiem,....dopiero wtedy zaczął wszystko rozumieć...i wierzyć... Pozdrawiam serdecznie

Cz wrz 17, 2009 17:55
Nie mówiąc już o tym że podróżując można było się wówczas na tamtych terenach natknąć nie tylko na pospolitych zbójców, ale i na dzikie zwięrzęta.

Cz wrz 17, 2009 18:02

Pamiętasz scenę, w której Jezus czyta w synagodze fragment proroctwa, a chwię potem Żydzi chcą go zabić? Zastanawiałaś się gdzie wtedy byi Apostołowie? Może zamiast być w synagodze, poszli sobie na targ, albo leżeli brzuchami do góry na zielonych pastwiskach ;). Co z tym robi Jezus? Nic. Pozwala im na tę niedoskonałość, choć oczywiście lepiej by było gdyby i oni byli wtedy w synagodze.

Jezus nigdy od żadnego ze swoich Apostołów nie wymagał perfekcji. To raczej ludzie mówią jak chcesz być katolikiem to musisz być taki, taki i siaki. To możesz, a tego nie wolno, bo inaczj jesteś beee.

Jasne, że najlepiej było by gdybyśmy wszyscy pokochali ubóstwo zamiast przywiązywać się do tego co jest na świecie - ta niedoskonałość na pewno jakoś Bogu przeszkadza, ale nie na tyle, żeby ją wytykać.

Teraz mamy Piotra, który jest waleczny i porywczy, ale nadejdzie czas kiedy pozwoli sobie wbić gwoździe w dłonie - to będzie dopełnieniem nauki Jezusa.
pozdrawiam 8)

Cz wrz 17, 2009 22:29
czasowo zablokowany

haha gościu czytaj Ewangelię a nie wyciągasz fragmenty z kontekstu :D

przecież Jezus gdy wychodzili z Wieczernika sam kazał im wziąć miecz ;P

So wrz 19, 2009 14:50
Zobacz profil WWW

So wrz 19, 2009 21:28
Mało kto pamięta, że Jezus powiedział i takie słowa:
I rzekł do nich: Czy brak wam było czego, kiedy was posyłałem bez trzosa, bez torby i bez sandałów? Oni odpowiedzieli: Niczego.
Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!"
/22,35-26/

So wrz 19, 2009 21:38

W czasach Chrystusowych, miecz był takim samym przedmiotem codziennego użytku jak dziś telefon komórkowy. Niby mozna bez komórki funkcjonować we współczesnym świecie, ale trzba przyznać, że wiele spraw taki przenośny telefon ułatwia. Meicz 2000 tysiące lat temu także ułatwiał mnóstwo spraw.
Teraz na broń trzeba miec pozwolenie więc wyrosła masa szkół sztuk walki. Więc mozna by zapytać także czy chodzenie na karate/krav mage / cokolwiek nie gryzie się z nauką kościoła ;)

N wrz 20, 2009 11:53

W czasach Chrystusowych, miecz był takim samym przedmiotem codziennego użytku jak dziś telefon komórkowy. Niby mozna bez komórki funkcjonować we współczesnym świecie, ale trzba przyznać, że wiele spraw taki przenośny telefon ułatwia. Meicz 2000 tysiące lat temu także ułatwiał mnóstwo spraw.
Tak akurat ułatwia, jak dziś bejsbol, kastet albo teleskop.
Cytuj:
Teraz na broń trzeba miec pozwolenie więc wyrosła masa szkół sztuk walki. Więc mozna by zapytać także czy chodzenie na karate/krav mage / cokolwiek nie gryzie się z nauką kościoła ;)
Nie gryzie się. Zgodnie z Katechizmem masz prawo do samoobrony:
    2264
    Miłość samego siebie pozostaje podstawową zasadą moralności. Jest zatem uprawnione domaganie się przestrzegania własnego prawa do życia. Kto broni swojego życia, nie jest winny zabójstwa, nawet jeśli jest zmuszony zadać swemu napastnikowi śmiertelny cios:
    Św. Tomasz z Akwinu napisał(a):
    Jeśli ktoś w obronie własnego życia używa większej siły, niż potrzeba, będzie to niegodziwe. Dozwolona jest natomiast samoobrona, w której ktoś w sposób umiarkowany odpiera przemoc... Nie jest natomiast konieczne do zbawienia, by ktoś celem uniknięcia śmierci napastnika zaniechał czynności potrzebnej do należnej samoobrony, gdyż człowiek powinien bardziej troszczyć się o własne życie niż o życie cudze
    [Summa theologiae, II-II, 64, 7]
Poza tym człowiek doprowadzony do ostateczności może wpaść w szał i uszkodzić napastników o wiele gorzej niż wytrenowany krawista.

N wrz 20, 2009 12:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona