|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
lemoniada
Dołączył(a): Pt cze 05, 2009 13:15 Posty: 46 Lokalizacja: Gdańsk
|
 Czy Piłat był zły?
Witam
Nurtuje mnie jedno pytanie. Mianowicie, czy Piłat był zły? Chodzi mi przede wszystkim o moment kiedy Piłat pytał tłum co ma zrobić z Jezusem?
|
Śr maja 19, 2010 16:13 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Czy Piłat był zły?
lemoniada napisał(a): Mianowicie, czy Piłat był zły? Chodzi mi przede wszystkim o moment kiedy Piłat pytał tłum co ma zrobić z Jezusem? Skoro nie znajdował żadnej winy w Jezusie i PRÓBOWAŁ GO UWOLNIĆ, to dlaczego miałby być zły? Można jedynie zadawać pytania, czy postąpił mądrze czy nie, czy powinien twardo stać przy swoim czy ulec. Ale gdzie ty widzisz jego złość?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 19, 2010 16:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pilat byl moim zdaniem slaby (tzn znal swoje mozliwosci i nie chcial sie narazac dla nieznanego kaznodziei na problemy), wygodny, chcial zrobic kariere, a w tych szalonych czasach (choc wtedy jeszcze nie bylo cesarzy-szalencow), latwo bylo popasc w nielaske Rzymu i stracic wygodna posadke (choc na peryferiach Cesarstwa).
|
Śr maja 19, 2010 16:45 |
|
|
|
 |
lemoniada
|
Zły jak zły, ale sprytny. Pytał, "co mam zrobić z Królem Żydowskim". Podkreślam słowo królem, a więc jakby wymusił odpowiedź ludu, który odpowiedział "naszym jedynym królem jest Cezar". Lud mógł być pod presją. Gdyby odpowiedział inaczej, mogłoby wyjść na to, że Jezus był przez nich oficjalnie uważany za króla, a to z kolei mogłoby się dla nich wiązać z problemami.
Dobrze rozumuje?
|
Śr maja 19, 2010 19:38 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Podobno się nawrócił.  Fikcja, ale ciekawa 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz maja 20, 2010 8:46 |
|
|
|
 |
lemoniada
|
Ok, dziękuję za pomoc
|
Cz maja 20, 2010 12:32 |
|
 |
MaBi
|
Dobrym i życzliwym człowiekiem to raczej nie był, jak wynika z innych jeszcze źródeł.
_________________ "Oto czynię wszystko nowe" Ap 21,5
|
Cz maja 20, 2010 21:28 |
|
 |
Elbrus
|
MaBi napisał(a): Dobrym i życzliwym człowiekiem to raczej nie był, jak wynika z innych jeszcze źródeł. Dział: Biblia 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt maja 21, 2010 6:35 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Historyczny Piłat był dość podłym człowiekiem.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pt maja 21, 2010 9:58 |
|
 |
Selgrado
|
Z różnych przekazów wynika, że był cyniczny. Odnosił się z wielkim dystansem do wartości i jak to u ludzi cynicznych bywa - również je lekceważył.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
Pt maja 21, 2010 15:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lemoniada napisał(a): Witam
Nurtuje mnie jedno pytanie. Mianowicie, czy Piłat był zły? Chodzi mi przede wszystkim o moment kiedy Piłat pytał tłum co ma zrobić z Jezusem? Jak interesuje Cię Piłat to poczytaj Objawienia bł. Katarzyny Emmerich. Tam jest więcej na jego temat i na temat jego żony. Oczywiście wierzyć nie trzeba.
|
Cz cze 10, 2010 23:50 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Rojza Genendel napisał(a): Historyczny Piłat był dość podłym człowiekiem. A precyzując - karierowiczem o wielkim ego, który przez małżeństwo dostał stanowisko, na którym niezbyt się sprawdzał, ale chrapkę na wyższe stołki miał mimo tego.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt cze 11, 2010 11:00 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|