|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Ewangelia św. Łukasza pomocy!
Autor |
Wiadomość |
xoxmysterylandxox
|
 Ewangelia św. Łukasza pomocy!
Witam Mój ksiądz katecheta zorganizował nam sprawdzian z Ewangelii św. Łukasza. Rozdał nam 315 pytań na które mamy poszukać odpowiedzi na podstawie tej Ewangelii. Niektóre z nich sprawiają mi problem, może ktoś z Was mi pomoże ) wklejam pytania na które wciąż nie znalazłam odpowiedzi:
36. kto przeprowadzil spis ludnosci w czasie narodzin Jezusa ? 68. Do kogo odnosza sie slowa: "glos wolajacego na pustyni: przygotujcie drogę Panu, prostujcie sciezki dla Niego."? 76. Dlaczego Jan Chrzciciel karcil tetrarche Heroda? 94. Co zrobil Jezus w synagodze w Nazarecie ? 98. kiedy sie to wydarzylo: "a wszyscy poswiadczyli Mu i dziwili sie pelnym wdzieku slowom, ktore plynely z ust Jego. I mowili: "Czy nie jest to Syn Jozefa"? 99. Kto powiedzial do Jezusa "Lekarzu ulecz samego siebie..."? 108. Kiedy Szymon Piotr powiedzial: "Odejdz ode mnie, Panie, bo jestem czlowiek grzeszny"? 110. Kiedy Jezus powiedzial do szymona: "Odtad ludzi bedziesz lowil"? 130. Kiedy i gdzie Jezus wyglosil blogoslawienstwa? 131. Kogo Jezus nazywa Blogoslawionymi? 132. Kiedy Jezus powiedzial cztery razy: "BIADA"? 137. Dlaczego niewidomy nie moze prowadzic niewidomego? 150. O kim Ewangelista pisze: "Zmarly usiadl i zaczal mowic; i oddal go jego matce"? 155. kiedy (gdzie i w jakich okolicznosciach) Jezus opowiedzial krotka przypowiesc o wierzycielu i dwoch dluznikach.? 166. Kto tak wolal:"Czego Chcesz ode mnie, Jezusie, Synu Boga Najwyższego?" 205. Kiedy Jezus nauczyl modlitwy "Ojcze Nasz"? 207. Dlaczego przyjaciel budzi w nocy swojego przyjaciela? 212. Kiedy Jezus mowil jednoczenie o Jonaszu i Krolowej z Poludnia? 213. Dlaczego mieszkanic Niniwy powstana na sadzie przeciw sluchaczom Jezusa? 224. Kiedy Jezus mowil i o biodrach przepasanych i zapalonych pochodniach? 229. w Zwiazku z czym wspominane jest Siloam? 237. Jaka przypowiesc opowiedzial Jezus, aby wyjasnic zdanie: "Kazdy bowiem, kto sie wywyzsza bedzie ponizony, a kto sie poniza bedzie wywyzszony." 234. Czy w Ewangelii św. Łukasza jest wzmianka o Kobiecie, która prosila o uwolnienie corki od zlego ducha? 265. Kiedy Jezus wspominal Noego? 266.Kiedy Jezus wspominał Lota? 267.Dlaczego Jezus wyglosil przypowiesc o sedzi i wdowie ? 277.Kiedy Jezus mowil o uchu Igielnym ? 278. Kiedy( w jakich okolicznosciach) Jezus powiedzial: " Co niemozliwe jest u ludzi, mozliwe jest u Boga"? 292. Gdzie znajdowal sie Jezus, gdy wyslal dwoch uczniow, aby przyprowadzili osle? 296. kiedy Jezus mowil o winnicy? 300. Kiedy Jezus mowil o cezarze? 306. Kiedy uczniowie pytali: "Nauczycielu, kiedy to nastapi? I jaki bedzie znak, gdy sie to dziac bedzie?:" 307. Kiedy Chrystus powiedzil:"Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i beda mowic <<Ja jestem>>... ? 313. Dokad udali sie apostolowie, ktorzy mieli przygotowac wieczerze Paschalna ?
Bardzo proszę o pomoc :*
|
Pt maja 21, 2010 16:49 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Ewangelia św. Łukasza pomocy!
Niestety, ale nie odrabiamy tutaj zadań domowych. To jest forum dyskusyjne.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt maja 21, 2010 17:39 |
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
każdy kto czytał ewangelia bez problemu odpowie na te pytania, więc przeczytaj choć jedną.
|
Pt maja 21, 2010 19:20 |
|
|
|
 |
WIST
|
Sądzę że te pytania mogą sprawiać problem komuś kto dopiero poznaje Ewangelie, wpierw trzeba je sobie przyswoić a potem czytając wynotowywać odpowiednie rzeczy. To żmudna praca ale jeśli sumiennie będzie wykonana to przyniesie owoc. I chyba warto abyśmy dokładali starań aby stereotyp katolika nie znającego Biblii był bezpodstawny.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt maja 21, 2010 20:21 |
|
 |
Kamyk
|
Praktycznie na wszystkie te pytania odpowiedź jest wprost w tekście Ewangelii wg. św. Łukasza. Polecam uważną lekturę, a problem powinien zniknąć 
|
Pt maja 21, 2010 20:37 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|