Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 13:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Bóg jest sędzią 
Autor Wiadomość

Post Bóg jest sędzią
W ciągu ostatnich miesięcy odbyłam wiele rozmów z zaangażowanymi katolikami i duchownymi wszelkiej maści..:) ( katolickimi).
Wszyscy zgodnie twierdzili, że Bóg nie karze za grzechy. Na argumenty z Biblii byli nieczuli. Również na Apologetyce toczył się wątek, w którym każdy wypowiadający się katolik twierdził, że Bóg nie karze za grzechy.

Co wy o tym sądzicie?
Czy ktoś może wie, kto i kiedy zmienił nauczanie?

Czy w obecnie wydawanych książeczkach do nabożeństwa istnieje ta "prawda wiary"- Bóg jest sądzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze?
Moja książeczka ma już trochę lat i są w niej ciągle prawdy wiary w starej wersji, ale może wyszły jakieś nowe?

Z góry dzięki z odp.

Pn cze 14, 2010 14:15

Post Re: Bóg jest sędzią
Bóg jest sędzią itd jest aktualną prawdą wiary w KRK .

Boże kary mają charakter terapeutyczny a nie zemsty .

Istnieje coś takiego jak "gniew" Boży - po wódce jest kac, kto mieczem wwojuje od miecza ginie, kto jedzie 220 km/h ten ląduje w rowie .
"Gniew" Boży to konsekwencje złych czynów, które sami na siebie sprowadzamy.
Stworzony świat ma pewien porządek . Działanie wbrew temu porządkowi i rozsądkowi nakłada na nas przykre skutki.

Teologi rozróżnia winy i kary doczesne .
Kary dzoczesne to skutki naszych grzechów które należy naprawić aby nie iść do czyśca.

Zdania : ludzie sami dokonują potępienia odrzucając Boga i chcąc do piekła
Bóg karze piekłem tych którzy nie wykazują skruchy

Są prawdziwe i wypowiadają tą samą prawde ale z innej perspektywy .

Bóg jest sprawiedliwy i miłosierny jednocześnie.

Jeżeli ktoś chce do piekła i nie wykazuje skruchy, Bóg daje mu to czego chce, co mu się należy, ponieważ szanuje wolną wole ludzi .

Sądzić w Bibli oznacza porządkować .
Bóg nie chce ludzi wysyłać do piekła. To diabeł walczy z Bogiem o ludzkie dusze.
Przed człowiekiem stoi wybór życia lub śmierci, co wybierze będzie mu dane .
Bóg "skazuje" szatana na piekło poprzez samego szatana który nie chce Boga.
Jest to bardziej Samosąd w rewizji swego życia na tle doskonałego Boga który odsłania prawde o sercach ludzi i aniołów .
Ponieważ jest wolna wola to miłośći towarzyszy cierpienie, nie ma róży bez kolców .
Bóg jako miłosierny może darowac winy i kary ponieważ jest Panem życia i może robić co mu się podoba ze swoim bogactwem i nie zaprzecza tym samym swej sprawiedliwości .
Bóg kocha dobro i chce dobra dla nas a nie cierpienia i śmierci którego nie stworzył i go nie chce .

Pn cze 14, 2010 14:44

nasze czyny wyrażają nasz stosunek do Boga

kto słabo kocha Boga musi się naprawić w czyścu aby w pełni Go umiłować

a ze jesteśmy dziedzicami prarodziców, to miłośc do Boga wymaga poświęcenia i rezygnacji z własnego egoizmu i widzimisie

"karanie" Boga to dawanie tego co kto wybiera i przyjęcie lub odrzucenie Bożej miłości

Pn cze 14, 2010 14:53

@klucz powiedz gdzie na forum apologetyki jest temat w , którym jest mowa o tym że Bóg nie karze za grzechy

Pn cze 14, 2010 15:09

Jest wątek o nazwie "Odkupieńcza ofiara Jezusa" w chrystologii, o ile się nie myle. Nie mogę w tej chwili dostać się na tamtą stronę.

Cytuj:
Boże kary mają charakter terapeutyczny a nie zemsty .

Co to znaczy, kiedy Bóg mówi "pomsta należy do Mnie"?

Cytuj:
Istnieje coś takiego jak "gniew" Boży - po wódce jest kac, kto mieczem wwojuje od miecza ginie, kto jedzie 220 km/h ten ląduje w rowie .
"Gniew" Boży to konsekwencje złych czynów, które sami na siebie sprowadzamy.
Stworzony świat ma pewien porządek . Działanie wbrew temu porządkowi i rozsądkowi nakłada na nas przykre skutki.

Dlaczego gniew w cudzysłowie? O ile się nie mylę, Bbilia go nie stosuje.
Czy ten porządek nie został ustalony przez Boga?
A skoro, jak sądzę, został właśnie przez Niego ustalony, to znaczy, że Bóg chce aby grzesznik został ukarany.

Cytuj:
Bóg nie chce ludzi wysyłać do piekła. To diabeł walczy z Bogiem o ludzkie dusze.

A więc Bóg przegra z szatanem wiele razy... ( droga do nieba wąska, do piekła szeroka i WIELU PO NIEJ IDZIE).
Czy Bóg nie jest na tyle potężny, aby nie ulec szatanowi?

Pn cze 14, 2010 16:15

zaczne od końca
Bóg jest wszechmocny ale ma związane ręce ponieważ dał ludziom i aniołom wolna wole w którą nie ingeruje

istnieje nadzieja że wszyscy mogą się zbawić a piekło jest zamieszkałe jest tylko przez demony
KRK nigdy nikogo nie orzekł potępionym imienie

wszak potępienie jest realną mozliwością i szatan może zdobyc pare dusz dla siebie

Bóg cierpienia, zła i śmierci nie pragnie i ich nie stworzył a dopuszcza je jako efekt korzystania z wolnej woli

zło, cierpieni i śmierc weszły poprzez bunt szatana i dobrowolny grzech pierworodny

Bóg wiedział jak to się potoczy ale mimo to stworzył świat materialny taki jaki mamy
nie wiemy czemu poniewaz wyroki boskie sa nie zbadane

Bóg jest dobry i należy mu zaufać że świat jest doskonały i to dla naszego dobra i dla ukazania wielkości daru wolnej woli

cudzołustwo pociąga za sobą choroby, nie chciane ciąże, aborcje, prostytucje , gwałty, molestowanie, piętnowanie zboczeńców, kare więzienia, wyrzuty sumienia, uzaleznienia od seksu i wiele innych

Bóg pragnie naszego zbawienia zawsze i nikogo nie przekresla i nie jest jego wolą aby ludzie szli do piekła

z ta pomstą to poczytaj tu : http://mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_58.htm

Pn cze 14, 2010 16:44

Salij chyba rzeczywiście dobrze interpretuje te węgle.
Co nie zmienia faktu, że posiadamy mnóstwo fragmentów obiecujących pomstę i odpłątę Pana - jeżeli chcesz, mogę Ci je w każdej chwili zacytować- których nie da się w ten sposób zinterpretować.

Z Biblii jednoznacznie wynika, że dobrym jest, aby zło zostało wyplenione i zniszczone, a temu służy pomsta Boża i Boży gniew.

Jestem zwolenniczką kary śmierci za morderstwo z premedytacją, gdyż uważam ją za sprawiedliwą. To nie znaczy, że chcę aby ktokolwiek umierał. Życzyłabym sobie, aby nikt nie popełniał tej zbrodni, ale też widzę, że jedynym, co takiego człowieka powinno po tym sprawiedliwie spotkać, jest śmierć. Dlatego będąc sędzią moglabym taki wyrok wydać.

Czy z Bogiem nie może być podobnie? Nie chce, aby ludzie ginęli potępieni, ale aby sie do Niego nawrócili. Ale w sytuacji, gdy tego nie robią, nie można twierdzić, że Bóg jest bezradny. Czy nie czytasz w Biblii, że On po prostu , choć z przykrością, nie zechce ich już? Powie im "nigdy was nie znałem".

Nie możesz tutaj usunąć tego pierwiastka osobowego- to nie konsekwencje czynów człowieka mówią "Bóg cię nie zna". To mówi sam Jezus. Nie znam cię. To jest jego decyzja i nie można pokazywać Boga jako skrępowanego.

Pn cze 14, 2010 17:10

klucz napisał(a):
Jestem zwolenniczką kary śmierci za morderstwo z premedytacją, gdyż uważam ją za sprawiedliwą.
Za dokonanie aborcji także?
klucz napisał(a):
Dlatego będąc sędzią moglabym taki wyrok wydać.
Czy byłabyś gotowa wziąć odpowiedzialność przed Bogiem za to,
że ten człowiek którego posłałaś na śmierć, gdyby dostał szansę w więzieniu (np. wyrok dożywocia), nawróciłby się?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn cze 14, 2010 17:55

Nie ma czegoś takiego jak "gdyby".
Co masz na myśli mówiąc "nawróciłby się"? Jeżeli w planach bożych było jego nawrócenie, to przecież ludzki wyrok nic by tu nie zmienił. A Bóg dostatecznie wiele razy mówił swojemu ludowi o karze śmierci dla zbrodniarzy. Mieli ją wykonywać, a nie zastanawiać się nad tym, " co by było, gdyby".

Natomiast do takiego człowieka przed śmiercią na pewno powinni być posyłani ludzie z Ewangelią. Skoro mamy ratować ginących, to ci niewątpliwie powinni być pierwszymi do ratowania, bo stoją u progu śmierci.

Przy Twoim rozumowaniu całkiem nieracjonalne byłyby polecanie, aby odchodząc z miasta, które nie chce słuchać Ewangelii strząsnąć proch ze swych nóg. Bo przecież "może gdybyśby dali im jeszcze jedną szansę, nawróciliby się"....

Jeżeli chodzi o aborcję, to jestem przekonana, że ogromna ilość dokonujących jej nie ma pełnej świadomości tego, co czynią. Trudno mi też przypisać osobie, która jest przekonana, że zabija nieczujące i niemyślące stworzenie, taką samą winę, jak osobie, która ma pełną świadomość, co to znaczy zabić- gdyż widzi przed sobą człowieka takiego, jakim sama jest.

Pn cze 14, 2010 18:09

klucz napisał(a):
Trudno mi też przypisać osobie, która jest przekonana, że zabija nieczujące i niemyślące stworzenie, taką samą winę, jak osobie, która ma pełną świadomość, co to znaczy zabić- gdyż widzi przed sobą człowieka takiego, jakim sama jest.
Część psychopatów uważa niektórych ludzi właśnie za takie nieświadome, niemyślące stworzenia (lub nawet za szkodniki).
Czy taka osoba (uwzględniając że jest zdrowa psychicznie) dostałaby od ciebie łagodniejszy wyrok za "czyn mniej świadomy"?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn cze 14, 2010 18:48

Wydaje mi się, że jasno się wyraziłam nazywając ten czyn "morderstwem". Chodzi o działanie w pełni świadome.

Jeżeli ktoś nie zechciał dostrzec, że inni ludzie też chcą żyć i że on do ich życia nie ma żadnego prawa, to może właśnie wyrok śmierci byłby tym, co otworzyłoby mu oczy. Gdyby sam poczuł strach i rozpacz.

Pobyt w przestronnej celi ze smacznym codziennym obiadkiem raczej nie otworzy mu na to oczu.

Jednak nawet jeżeli to nie zrobi na nim zadnego wrażenia, to nie zmienia faktu, że wyrok śmierci dla mordercy jest po prostu sprawiedliwy.

Pn cze 14, 2010 19:18

klucz napisał(a):
wyrok śmierci dla mordercy jest po prostu sprawiedliwy.

Zabijanie nie jest sprawiedliwe. Tylko miłość jest sprawiedliwa. Bóg dał nam wskazówkę, mówiącą, że po tym poznamy czy idziemy dobrą drogą, że nie będziemy w stanie zabić (m.in.). A nawet jeśli ktoś uważa, że to nie wskazówka tylko przykazanie, to ono mówi - nie zabijaj. I tyle. Nie mówi - nie zabijaj nikogo, oprócz morderców.

Pn cze 14, 2010 20:12

Bóg nie powie nigdy Cię nie znałem ponieważ znał Cię zawsze i przez całe Twoje życie starał się o Twoje zbawienie i widział Cię gdy umierał na krzyżu

na sądzie padną pytania:
1.czy mnie kochasz- tak oznacza niebo, nie oznacza pytanie drugie
2.czy pozwolisz abym ja Cię kochał- tak oznacza czyściec, nie oznacza piekło

V przykazanie w orginale brzmi "nie morduj" a nie nie zabijaj
zabijanie jest dopuszczalne w samoobronie

jeżeli ktoś ma umrzeć to napastnik

KRK nie potępił kary śmierci
na wojnie można zabić zdrajce na śądzie polowym
w kraju w którym jest wojna a co za tym idzie może dojśc do uwolnienia wielokrotnego zabójcy z więzienia, kara śmierci jest słuszna

po za tym ktoś kto odsiaduje dożywocie nie może dostac już większej kary, gdy zabije pilegniarke lub strażnika nic mu więcej nie można zrobić, jest chodzącym katem

niektórzy skazani na dożywocie są uciążliwi i niebezpieczni dla służby więziennej a do tego trzeba ich utrzymywać z podatków przez długie lata
aczkolwiek Kościół nawołuje do dożywotniego więzienia o ile sytuacja na to pozwala

Co do pomsty Bożej : http://www.google.pl/search?sourceid=na ... +bo%c5%bca

przeszukaj ze sto wyników a wyczerpiesz temat

napisz potem kilka cytatów z Biblii z pomstą Bożą i nam łaskawie wytłumacz jak to należy rozumiec, będe bardzo wdzięczny

ja też mam zamiar zgłębić temat

Pn cze 14, 2010 20:43

Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia? Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!

słowa o pomście i odpłacie Bożej umieszczone są raczej w Biblii... I chyhba tam należy ich szukać... :-D

Pn cze 14, 2010 22:24

A co z sądzeniem nas podczas spowiedzi.
Skoro Bóg jest sędzią to dlaczego nas osądza kapłan. Nie dając rozgrzeszenia w pewnym sensie zabija nas. Powoduje że nie możemy wejść z powrotem na ścieżkę Boga, nie możemy w pełni uczestniczyć we mszy świętej. I nie musimy robić czegoś notorycznie, wystarczy że raz coś zrobiliśmy nie tak. Coś od czego w przekonaniu kapłana nie ma odwrotu (ot choćby rozwód i życie w konkubinacie).
Jeśli on kapłan ma prawo w taki sposób osądzić nasz czyn (nie biorąc pod uwagę naszego życia, życia w którym przestrzegamy nauk Bożych, przykazań) to uważam że i my możemy skazać człowieka za morderstwo z premedytacją na karę śmierci.

Pn cze 14, 2010 23:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona