Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Biblia a homoseksualizm 
Autor Wiadomość

Post Biblia a homoseksualizm
Witam znalazłem o to taki tekst w internecie:

Pytanie: Co Pismo Święte mówi o homoseksualizmie? Czy jest on grzechem?

Odpowiedź: Pismo Święte często powtarza nam, że homoseksualizm jest grzechem (Księga Rodzaju 19:1-13; Księga Powtórzonego Prawa 18:22; List św. Pawła do Rzymian 1:26-17; 1 List św. Pawła do Koryntian 6:9). List do Rzymian 1:26-27 naucza o homoseksualizmie, że jest on wynikiem odrzucenia Boga i nieposłuszeństwa wobec Niego. Kiedy człowiek wybiera grzech i niewiarę, Bóg daje mu najgorsze i najbardziej zdeprawowane grzechy, by pokazać, że życie bez Bożych prawd jest puste i bezsensowne. 1 List do Koryntian 6:9 wyjaśnia, że homoseksualiści nie odziedziczą Królestwa Bożego.

Bóg nie stworzył nikogo z pragnieniem, by stać się homoseksualistą. Biblia naucza, że człowiek staje się homoseksualistą, gdyż zgrzeszył (List św. Pawła do Rzymian 1:24-17), i dlatego, że sam podjął taką decyzję. Niektórzy ludzie mogli urodzić się z większą tendencją do homoseksualizmu, podobnie jak niektórzy rodzą się z większą tendencją do przemocy i innych grzechów. Nie stanowi to wytłumaczenia czy wymówki, gdy ktoś wybiera grzech i poddaje się grzesznym pożądaniom. Gdy ktoś rodzi się z większą podatnością do złości czy furii, czy usprawiedliwiamy jego złe uczynki? Oczywiście, że nie! To samo dotyczy homoseksualizmu.

Biblia nie traktuje jednak homoseksualizmu jak „większego” grzechu niż inne grzechy. Każdy grzech jest występkiem przeciwko Bogu. Jak mówi 1 List św. Pawła do Koryntian 6:9-10, homoseksualizm jest po prostu jednym z wielu występków, które tamują dostęp do Królestwa Bożego. Według Biblii, przebaczenie Boże jest tak samo dostępne dla homoseksualisty jak dla cudzołożnika, człowieka uwielbiającego fałszywych bogów, mordercy, złodzieja, itp. Bóg także obiecuje nam siłę do zwycięstwa nad grzechem, w tym homoseksualizm, dla tych wszystkich, którzy uwierzą, że Jezus Chrystus zbawia (1 List św. Pawła do Koryntian 6:11, 2 List do Koryntian 5:17).

--------------------------------------------------

W więc skoro BÓG mnie obdarzył tym, to niby co ja mam zrobić by się tego pozbyć. Jakoś nigdy nie zauważyłem abym (jak to tutaj pisze) ,,odrzucił Boga'', a nawet jak to się stało, to na pewno nie po urodzeniu, albo i nawet przed urodzeniem, skoro jest to tego wynikiem.

Więc co mam zrobić ?? Hmm może leki ?? albo terapia która pomaga 1 osobie na tysiąc, albo i żadnej ??. Co mam zrobić skoro BÓG chciał na moim przykładzie pokazać że życie bez Boga jest bezsensowne, i teraz nie mam wstępu do Królestwa Bożego ??. W końcu to nie moja wina, bo moje skłonności zauważyłem już w wieku 11-12 lat a więc nie zdawałem sobie nawet z tego sprawy, zresztą pff o seksie mało wiedziałem (więc nie wiem jak mogłem podjąć sam taką decyzje, że chcę być homoseksualistą)

Pt cze 04, 2010 15:15

Post Re: Biblia a homoseksualizm
SmileBoy napisał(a):
W więc skoro BÓG mnie obdarzył tym, to niby co ja mam zrobić by się tego pozbyć.
A po co się tego pozbywać? Każdy musi dźwigać swój krzyż.
SmileBoy napisał(a):
Więc co mam zrobić ?? Hmm może leki ??
Podobno są dość skuteczne leki obniżające libido.
Nie wiem jak jest ze skutecznością.
SmileBoy napisał(a):
albo terapia która pomaga 1 osobie na tysiąc, albo i żadnej ??
Terapia może pomóc - wystarczy tylko chcieć i dużo się modlić!
SmileBoy napisał(a):
Co mam zrobić skoro BÓG chciał na moim przykładzie pokazać że życie bez Boga jest bezsensowne, i
teraz nie mam wstępu do Królestwa Bożego ??.
Wstęp do Królestwa Bożego możesz sobie zapewnić - wystarczy żyć w celibacie, czyli czystości aż do śmierci:
są i tacy bezżenni, którzy dla królestwa niebieskiego sami zostali bezżenni.

Skoro księża sobie z tym radzą, to ty też możesz!

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt cze 04, 2010 16:56

Witaj! Na pewno jest to bardzo trudna i delikatna sprawa, bo dotyczy najbardziej intymnych części Twojej osoby oraz ma bardzo duży wpływ na życie. Dlatego powinno się okazywać bardzo dużo empatii i szacunku homoseksualistom, szczególnie przedstawiając jasno i z miłością moralną stronę aktów homoseksualnych. Pamiętaj też, że sama skłonność nie jest jeszcze grzechem, dopiero pójście za tą skłonnością. Oto część fragmentu Katechizmu Kościoła Katolickiego o homoseksualizmie (więcej można znaleźć tutaj: http://www.katechizm.opoka.org.pl/ ):

KKK 2358 Pewna liczba mężczyzn i kobiet przejawia głęboko osadzone skłonności homoseksualne. Skłonność taka, obiektywnie nieuporządkowana, dla większości z nich stanowi trudne doświadczenie. Powinno się traktować te osoby z szacunkiem, współczuciem i delikatnością. Powinno się unikać wobec nich jakichkolwiek oznak niesłusznej dyskryminacji. Osoby te są wezwane do wypełniania woli Bożej w swoim życiu i – jeśli są chrześcijanami – do złączenia z ofiarą krzyża Pana trudności, jakie mogą napotykać z powodu swojej kondycji.

KKK 2359 Osoby homoseksualne są wezwane do czystości. Dzięki cnotom panowania nad sobą, które uczą wolności wewnętrznej, niekiedy dzięki wsparciu bezinteresownej przyjaźni, przez modlitwę i łaskę sakramentalną, mogą i powinny przybliżać się one – stopniowo i zdecydowanie – do doskonałości chrześcijańskiej.

SmileBoy napisał(a):
albo terapia która pomaga 1 osobie na tysiąc, albo i żadnej ??

"Amerykańscy psycholodzy: leczenie homoseksualizmu jest skuteczne i potrzebne

Doktorzy Stanton Jones oraz Mark Yarhouse z Wheaton College w Illinois na sympozjum Amerykańskiego Towarzystwa Psychologicznego (American Psychological Association – APA), które odbywało się w niedzielę w Toronto przedstawili wyniki najnowszych badań dot. terapii homoseksualistów. Stwierdzili m.in., że skłonności homoseksualne można kontrolować i skuteczna jest terapia zmieniająca je – informuje portal LifeSiteNews.com. "
http://www.piotrskarga.pl/ps,4000,2,0,1 ... macje.html

Niech Bóg będzie z Tobą i niech Cię prowadzi!

Pt cze 04, 2010 19:59
Zobacz profil WWW

Ale to bardzo ciężkie, wyzbyć się homoseksualizmu. I tak się o tym będzie myśleć i tak, bo to intensywne uczucia. Celibat celibatem, a myśli myślami. Grzeszyć przez nie też podobno można, a tego raczej nie da się wyzbyć, bo to już ludzka natura.

Co do życia bez seksu, owszem zgodzę się można bez tego żyć, ale chęci do seksu też człowiek nie wykluczy.

Co do terapii, są różne zdania na ten temat. Ja np. czytałem wersje o tym APA że tego się nie leczy, i to nie na wikipedii. Widocznie każdy bierze swoją wersje, która jest dla niego bardziej wygodna.

A co do wiary, mam teraz 18 lat i powiem szczerze że nie hmmm odczuwam aż takiej silnej więzi z Bogiem. Kto wie możemy przyjdzie później, bo może jestem za młody by to zrozumieć. Do kościoła chodzę rzadko, bo nie lubię księży z mojej parafii , bo ich znam ponieważ uczyli mnie religii, i nie zapomnę jak każdy z nich ślinił się na widok moich koleżanek i walił teksty z pieprzykiem a tak raczej nie powinno być (jeden zresztą został przymusowo odsunięty od kościoła bo wyszło że miał romans z jedną z uczennic mojej szkoły, przeniesienie do innego miasta nic nie dało bo i tak sie spotykali).

Czyli jak widzę jestem skazany na cierpienie i mękę która oczywiście nie jest z MOJEJ winy ale z winy kogoś z góry, i to przez tą osobę muszę przeżywać ból. Tylko koszmarne jest to że jestem osobą uczciwą, nigdy w życiu nawet nikogo nie uderzyłem, pierwszy raz skosztowałem alkocholu w okolicach 18 lat, nigdy nie paliłem, ograniczam przeklinanie, nigdy nic nie ukradłem - czyli jestem spokojny i wychowany, a nie chcą mnie wpuścić do Królestwa Bożego, z powodu tego że jestem gejem mimo iż sam tego nie wybrałem. Jedynym słowem : Dzięki Boże !! (czyt. Potępiony za to że po prostu żyje)

A więc mam pytanie : Po co ktoś z góry w ogóle daje komuś skłonności homoseksualne ??. Skoro tego tam nie tolerują to czego komuś to dają aby się męczył i był od razu posłany na straty ??. Więc o co tu chodzi ??. Może nie spodobałem mu się jako noworodek ?? i postanowił ,,EE ten ma brzydkie oczy, nie podoba mi się, będzie gejem i niech się męczy''... ??. Może lepiej aby od razu uznał mnie potępionym, a nie mi karzę się tak męczyć.

So cze 05, 2010 10:49
zbanowany na stałe

Cytuj:
A więc mam pytanie : Po co ktoś z góry w ogóle daje komuś skłonności homoseksualne . Skoro tego tam nie tolerują to czego komuś to dają aby się męczył i był od razu posłany na straty . Więc o co tu chodzi . Może nie spodobałem mu się jako noworodek i postanowił ,,EE ten ma brzydkie oczy, nie podoba mi się, będzie gejem i niech się męczy''... . Może lepiej aby od razu uznał mnie potępionym, a nie mi karzę się tak męczyć.
Myślisz że tylko ty masz taką ciężką sytuację w życiu? A co mają powiedzieć ludzie którzy rodzą się bez rąk i nóg? Ci którzy mają skłonności do obcowania z trupami, zwierzętami i dziećmi? Ci co po morderstwie nie odczuwają winy? Ci którym rodzi się niepełnosprawne dziecko, chorują na wiele ciężkich chorób, giną w wypadku w młodym wieku? Nie jesteś osamotniony w trudnościach życia. Każdy z nas nosi krzyż danym nam przez Boga i naszym zadaniem jest nosić ten krzyż do końca. To jest nasz okres doświadczania w ogniu. Przetapiania naszej świadomości. Życie nie trwa długo a wieczność czeka każdego i nasz w tym cel aby znaleźć się po dobrej stronie barykady.

Każdy walczy z trudnościami życia, inni mają to gdzieś porzucają swoje niepełnosprawne dziecko ponieważ nie chcą się męczyć. Inni bawią się życiem aż do końca nie patrząc na nikogo. Inni jeszcze dają upust swoim pożądliwościom i grzeszą bez opamiętania. Mężowie porzucają żony dla kolejnej kobiety i vice versa. Ten Świat to wojna, i naszym celem jest aby przejść przez tą wojnę zwycięsko. Pozdrawiam

So cze 05, 2010 11:14

Też o tym pomyślałem co ty, ale bez urazy, takie dziecko bez rąk nie zostaje od razu naznaczone jakimś ''potępieniem'' że za to że nie ma rąk nie pójdzie do nieba. Ja z tego co czytam przez to że jestem gejem, i wystarczy że wybiorę np. własne szczęście ziemskie, mogę tam nie trafić. Tylko dlatego że np. zakocham się w kimś, co jest dla innych normalną sprawą. Ja za taką miłość mogę zapłacić karą boską.

So cze 05, 2010 11:34
zbanowany na stałe

Inni zdradzają dla spełnienia swojej nowej miłości i także poniosą za to karę. A co myślisz o ludziach którzy zakochali się w Bogu i swoją miłość do niego przedkładają ponad wszystko na Świecie, ponad żonę, rodzinę, dzieci, pracę i samozadowolenie...?

Bardzo często tak jest że jak masz wszystko w życiu to brakuje Ci tego najważniejszego - Boga. Nie potrzebujesz Go ponieważ myślisz że jak masz tak dobrze w życiu to nie potrzebuje On twojej ofiary?

So cze 05, 2010 17:04

Co myśle o tych którzy się zakochali w Bogu ?? Że albo to są ludzie silnej wiary, albo tacy co za wszelką cenę chcą dostać się do Królestwa mimo iż może ''udają'' swoje oddanie Bogu. Ale rozumie że przegięcie w żadną stronę nie jest dobre.

No właśnie w tym problem, że chyba aż tak za dobrze nie mam w życiu. Ale kto wie, może pewnego dnia faktycznie obudzi się we mnie głębsza wiara i większa chęć poznania Boga (jeżeli mogę tak powiedzieć). Ale na pewno musi przyjść to samo, a nie na siłę. Ogólnie jestem uczciwy w życiu, więc chciałbym być i uczciwy wobec Boga jeżeli zapragnę się do niego zbliżyć. Chyba za późno nigdy nie jest.

So cze 05, 2010 19:54
zbanowany na stałe

Oczywiście że wiarę w Boga może dać Ci tylko Bóg Ojciec. Uprawianie tego co się działo w Sodomie i Gomorze jest bardzo poważne. Bóg totalnie zniszczył wtedy te miasta. Kara jest za to ciężka i jest przestrogą także dla innych.
Przyznam Ci się że osobiście znam osobę która wyszła z takiego życia tylko dzięki Bogu. Teraz zdała sobie sprawę z tego co czyniła. I jest przykładem dla każdego że wiara uzdrawia nawet z największej choroby, czego i Ci także życzę. Nie jesteś w twoich trudnościach osamotniony. Pozdrawiam

So cze 05, 2010 20:05

Znalazłem ciekawy wywiad z ojcem Richardem Woodsem. Wypowiada się o homoseksualistach, i analizuje właśnie niektóre zagadnienia z Biblii. Ogólnie wywiad, podnosi na duchu.

http://mateusz.pl/wdrodze/nr379/04-wdr.htm

So cze 05, 2010 21:14
zbanowany na stałe

Homoseksualizm nie jest czymś nowym, od zarania dziejów ta dolegliwość występowała u ludzi. I ja nie widzę powodu aby za to karcić ludzi. Sprawa się komplikuje jak taka osoba zwiąże się z taką samą płcią. Taki czyn jest nie dobry. W dodatku ostatnio ludzie z odmienną orientacją afiszują się z takim podejściem do życia i uważają że ludzie powinni to zaakceptować. Co gorsza tak się dzieje, zmieniane jest prawo oraz nastawienie ludzi do związków homoseksualnych jest coraz bardziej akceptujące. Ale prawo Boże jest nie zmienne. I należy walczyć ze swoimi trudnościami. Mam nadzieję że pedofile nie będą występować z podobnymi rozwiązaniami i w duchu "wzajemnej akceptacji" i miłości nie pozwolą im prawnie uprawiać swoją miłość.... ponieważ do tego to wszystko razem zmierza.

So cze 05, 2010 21:50

Ale pedofilia to nie orientacja seksualna. Orientacja to heteroseksualizm, homoseksualizm i biseksualizm. Zoofile, pedofile, nekrofile to już nie ORIENTACJA tylko upodobanie, dewiacja, lub zboczenie. Pedofil też ma orientacje seksualną, i o nią może walczyć ale o uprawianie miłości do dzieci to już nie. To tak jakby zrobić pochód tych co uwielbiają Sado Maso i tylko tak są szczęśliwi. To nie ma nic wspólnego z orientacją. Heteroseksualizm , Homoseksualizm , Pedofila... nie mogą stać w jednym miejscu. Można mówić o orientacji pedofilia np. że lubi dziewczynki lub chłopców, ale nie o pedofilii jako orientacji...

N cze 06, 2010 9:01
zbanowany na stałe

oreintacja to jak to rozumiem skłonność ku czemuś? Czy homoseksualizm nie jest taką skłonnością?
Jak człowieka pociąga coś odmiennego to to nie jest dewiacja? :/ Nie próbujmy podchodzić do tego problemu inaczej od innych zboczeń. Ale w zasadzie nieważne jak by się to obecnie nazywało naukowo. Słowo Boże potępia taki rodzaj postępowania.

Ostatnio edytowano N cze 06, 2010 14:43 przez klops, łącznie edytowano 1 raz

N cze 06, 2010 14:37

klops napisał(a):
Jak człowieka pociąga coś odmiennego to to nie jest dewiacja?
A jeśli ktoś lubi jeść kanapkę z dżemem podczas seksu z żoną, to
czy to jest już dewiacja, a jeśli nie to dlaczego?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N cze 06, 2010 14:41

SmileBoy napisał(a):
Po co ktoś z góry w ogóle daje komuś skłonności homoseksualne ??

Nie znamy jednoznacznej przyczyny homoseksualizmu - czy to jest z urodzenia czy przez wychowanie. Są różne opinie.

Ale:
"Bo są niezdatni do małżeństwa, którzy z łona matki tak się urodzili, i są niezdatni do małżeństwa, których ludzie takimi uczynili; a są i tacy bezżenni, którzy dla królestwa niebieskiego sami zostali bezżenni. Kto może pojąć, niech pojmuje" (Mt 19:12)

SmileBoy napisał(a):
Skoro tego tam nie tolerują to czego komuś to dają aby się męczył i był od razu posłany na straty ??

Będąc homoseksualistą można być zbawionym - żyjąc w czystości.

SmileBoy napisał(a):
Ale kto wie, może pewnego dnia faktycznie obudzi się we mnie głębsza wiara i większa chęć poznania Boga (jeżeli mogę tak powiedzieć). Ale na pewno musi przyjść to samo, a nie na siłę.

Nie musi przyjść "samo" - skoro tu piszesz, to wiesz, że powinno się kochać Boga. A skoro wiesz, to warto coś z tym zrobić. Miłość jest decyzją, postawą. Miłość to nie zakochanie, zauroczenie, które przychodzi "samo", miłość to nie "chemia". To kwestia decyzji, postawy i pójścia za tym - zaangażowania. Nie da się rozwijać miłości bez zaangażowania.

N cze 06, 2010 19:23
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona