BIBLIA Poznańska czy Tysiąclecia?
Autor |
Wiadomość |
lalo
|
 BIBLIA Poznańska czy Tysiąclecia?
Jaki przekład z tych 2 polecacie? Który się łatwo i ciekawie czyta i czym się one różnią oprócz ceny bo Poznańska kosztuje 160zł a 1000letnia 70zł.
_________________ Fan Jezusa, Maryi i ojca Pio.
|
Cz kwi 01, 2010 21:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: BIBLIA Poznańska czy Tysiąclecia?
W Biblii Poznańskiej jest bardzo dużo komentarzy teologicznych, historycznych, kulturowych, językowych. Fakt, jest droższa, ale moim zdaniem warto właśnie dla tych komentarzy. I dlatego "łatwiej" się ją czyta  W zeszłym roku wyszła jako dodatek do Gazety Wyborczej; teraz można znaleźć w cenie ok. 30 zł za tom. Poszukaj w kioskach lub MPiK-ach. A może rozważ jeszcze najnowszą Edycję Św. Pawła (koszt ok. 70 zł)? Też zawiera dużo komentarzy.
|
Cz kwi 01, 2010 21:51 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
BP kosztuje około 30-40zł, w Empiku powinieneś ją znaleźć. Edycji św Pawła nie polecam, poszukaj recenzji nie są pochlebne. Tysiąclatka też nie jest zła  Ja nie znam greckiego, nie jestem biblistą, dla mnie najlepsza jest poznańska dzięki komentarzom i przypisom.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Cz kwi 01, 2010 23:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jednotomowa tyle kosztuje.Zaś trzytomowa ok. 160 jak napisał lalo.
|
Śr cze 09, 2010 10:58 |
|
 |
djdomin
|
Moja Poznańska jest czterotomowa, a miałem w dwu wydaniach (jeden podarowałem). Jak można to upchnąć w jednym tomie? Wiem, wydawniczo się da, ale to chyba będzie strasznie niepraktyczne...
PS. Na allegro aktualnie BP 135,50 z wysyłką.
_________________ Dominik Jan Domin
|
Śr cze 09, 2010 14:16 |
|
|
|
 |
Vroo
|
@djdomin - tu możesz zobaczyć jak upchnięto - bo na stronie jest w całości edycja jednotomowa: http://www.maratonbiblijny.pl/?pp=bibliapoznanskaSkoro BT jest w jednym tomie, to BP po skróceniu komentarzy też się zmieści... Choć to właśnie komentarze są ważne i zdecydowanie lepiej kupić 4 tomy.
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
Cz cze 10, 2010 15:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja mam jedną w formacie mniejszym a drugą w większym.Nie mam czterotomówki na razie mnie nie stać. Ale jak Bóg da to zakupię.
|
Cz cze 10, 2010 16:00 |
|
 |
djdomin
|
Jeśli skrócono komentarze, to nie opłaca się brać do ręki. Siłą BP jest powiązanie tekstu z komentarzami.
|
Cz cze 10, 2010 23:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak,bo bez komentarzy to już Biblia na śmietnik.Ej ludziska,ludziska...
|
Wt cze 15, 2010 21:08 |
|
 |
Vroo
|
Myślę, że djdomin nie miał tego na myśli  Po prostu jeśli mamy wiele wydań do wyboru, to patrzymy na całość. A porównując sam tekst, nie ma ogromnych argumentów za tym, aby BP przedkładać nad BT (momentami, w Starym Testamencie tłumaczenie BP jest bardziej dosłowne, ale często kosztem zrozumiałości, co ciekawe inaczej bywa w NT, gdzie tłumacze BP czasami pływają i pomijają różne subtelności)
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
Śr cze 16, 2010 8:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale czy ja coś takiego powiedziałem?Ludzie czytajcie ze zrozumieniem.Nie interpretujcie.Nie przypisujcie sobie nawzajem czegoś czego w tekście nie ma.Normalnie,no!
|
Śr cze 16, 2010 13:42 |
|
 |
Vroo
|
A czemu mówisz do mnie "Ludzie"? 
|
Śr cze 16, 2010 16:05 |
|
 |
djdomin
|
Tymoteusz napisał(a): No tak,bo bez komentarzy to już Biblia na śmietnik.Ej ludziska,ludziska... Tego nie powiedziałem. I nikt w tym wątku, poza tobą...
|
Śr cze 16, 2010 20:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A to kto powiedział,św. Mikołaj:
"Jeśli skrócono komentarze, to nie opłaca się brać do ręki."
|
So cze 19, 2010 8:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vroobelek napisał(a): A czemu mówisz do mnie "Ludzie"?  Mówię do ludzi ale skory Ty nie ludź...? 
|
So cze 19, 2010 8:53 |
|
|
|