Błogosławieni, kiedy ludzie prześladują Was...
Autor |
Wiadomość |
zephyr7
|
 Błogosławieni, kiedy ludzie prześladują Was...
Chodzi o problem z przecinkiem i niejasności strukturalne....
Czy błogosławieni są [ci którym urągają i których prześladują, i o których źle mówią z powodu Jezusa], czy
[ci którym urągają][i których prześladują][i o których mówią źle...]
Inaczej, czy jeśli kogoś prześladują, ale nie z powodu Jezusa, czy jest błogosławiony? Czy błogosławieni są tylko ci, których prześladują z powodu Jezusa.
Tak z ciekawości pytam, bo nigdzie tego nie znalazłem....
"Błogosławieni jesteście, gdy wam urągają i prześladować was będą, i gdy kłamliwie mówić będą wszystko złe na was z mego powodu. Cieszcie się i radujcie, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie."
|
N sty 30, 2011 23:58 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Błogosławieni, kiedy ludzie prześladują Was...
zephyr7 napisał(a): Inaczej, czy jeśli kogoś prześladują, ale nie z powodu Jezusa, czy jest błogosławiony? Czy błogosławieni są tylko ci, których prześladują z powodu Jezusa. Prześladowani żołnierze niemieccy z powodu ich miłości do Fuhrera nie są błogosławieni. Chyba że masz wątpliwości co do tego?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn sty 31, 2011 1:17 |
|
 |
zephyr7
|
No dobra, ale na przykład prześladowani z powodu swojego koloru skóry? bo tak postawione przecinki, sugerują że każdy kogo prześladuje i komu urągają jest błogosławiony 
|
Pn sty 31, 2011 8:25 |
|
|
|
 |
renata155
|
myślę że chodzi o każde niesprawiedliwe prześladowanie..a wiec z powodu skóry,z powodu pozycji społecznej,ułomności..itd
|
Pn sty 31, 2011 8:51 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Przecież to jest bardziej niż oczywiste Jezus mówił o prześladowaniu z powodu wiary w Niego.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn sty 31, 2011 11:25 |
|
|
|
 |
zephyr7
|
No właśnie że nie jest: na tej samej zasadzie, co zdanie "papież z dwójką dzieci wypuścił gołąbki pokoju".
To puścił i dzieci, i gołąbki?
Wcalej nie jest to takie oczywiste - chciałbym dowiedzieć się, jak było w oryginale!
|
Pn sty 31, 2011 14:27 |
|
 |
Login2
|
Z oryginałem ciężka sprawa, bo trzeba by znaleźć kogoś kto starogrecki potrafi przetłumaczyć: Tekst oryginalny: μακαριοι εστε οταν ονειδισωσιν υμας και διωξωσιν και ειπωσιν παν πονηρον ρημα καθ υμων ψευδομενοι ενεκεν εμου Powodzenia  Co do samych błogosławieństw odnośnie prześladowań to przecież jest to przejrzyste. Są 2 takie błogosławieństwa. Cytuj: Biblia Warszawska: Błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie z Powodu sprawiedliwości, albowiem ich jest Królestwo Niebios. Biblia Tysiąclecia: Błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie dla sprawiedliwości, albowiem do nich należy królestwo niebieskie. Biblia Gdańska: Błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie dla sprawiedliwości; albowiem ich jest królestwo niebieskie. I Cytuj: Biblia Warszawska: Błogosławieni jesteście, gdy wam złorzeczyć i prześladować was będą i kłamliwie mówić na was wszelkie zło ze względu na mnie! Biblia Tysiąclecia: Błogosławieni jesteście, gdy /ludzie/ wam urągają i prześladują was, i gdy z mego powodu mówią kłamliwie wszystko złe na was. Biblia Gdańska: Błogosławieni jesteście, gdy wam złorzeczyć będą, i prześladować was, i mówić wszystko złe przeciwko wam, kłamając dla mnie. KJV "Blessed are ye, when [men] shall revile you, and persecute [you], and shall say all manner of evil against you falsely, for my sake." Cytuj: Inaczej, czy jeśli kogoś prześladują, ale nie z powodu Jezusa, czy jest błogosławiony? Czy błogosławieni są tylko ci, których prześladują z powodu Jezusa. Jeśli kogoś prześladują nie z powodu Jezusa, to jest błogosławiony jeśli dzieje się tak w imię sprawiedliwości.
|
Pn sty 31, 2011 15:15 |
|
 |
MaBi
|
Login2 napisał(a): Z oryginałem ciężka sprawa, bo trzeba by znaleźć kogoś kto starogrecki potrafi przetłumaczyć: Tekst oryginalny: μακαριοι εστε οταν ονειδισωσιν υμας και διωξωσιν και ειπωσιν παν πονηρον ρημα καθ υμων ψευδομενοι ενεκεν εμου Powodzenia  Co do samych błogosławieństw odnośnie prześladowań to przecież jest to przejrzyste. Są 2 takie błogosławieństwa. Cytuj: Biblia Warszawska: Błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie z Powodu sprawiedliwości, albowiem ich jest Królestwo Niebios. Biblia Tysiąclecia: Błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie dla sprawiedliwości, albowiem do nich należy królestwo niebieskie. Biblia Gdańska: Błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie dla sprawiedliwości; albowiem ich jest królestwo niebieskie. I Cytuj: Biblia Warszawska: Błogosławieni jesteście, gdy wam złorzeczyć i prześladować was będą i kłamliwie mówić na was wszelkie zło ze względu na mnie! Biblia Tysiąclecia: Błogosławieni jesteście, gdy /ludzie/ wam urągają i prześladują was, i gdy z mego powodu mówią kłamliwie wszystko złe na was. Biblia Gdańska: Błogosławieni jesteście, gdy wam złorzeczyć będą, i prześladować was, i mówić wszystko złe przeciwko wam, kłamając dla mnie. KJV "Blessed are ye, when [men] shall revile you, and persecute [you], and shall say all manner of evil against you falsely, for my sake." Cytuj: Inaczej, czy jeśli kogoś prześladują, ale nie z powodu Jezusa, czy jest błogosławiony? Czy błogosławieni są tylko ci, których prześladują z powodu Jezusa. Jeśli kogoś prześladują nie z powodu Jezusa, to jest błogosławiony jeśli dzieje się tak w imię sprawiedliwości. Co masz na myśli? Bo trzeba wziąć pod uwagę sens sprawiedliwości w Ewangelii Mt, a nie jakikolwiek inny. W najstarszych rękopisach nie ma interpunkcji, jeśliby o przecinki pytać. W każdym razie fraza "z powodu Mnie", która jest na końcu, odnosi się do wszystkich poprzedzających ją czasowników po słowie hotan, czyli - parafrazując - szczęśliwi wierni Jezusowi aż do końca i pomimo trudności.
_________________ "Oto czynię wszystko nowe" Ap 21,5
|
Pn sty 31, 2011 17:24 |
|
 |
Login2
|
Nie rozumiem pytania.
|
Pn sty 31, 2011 23:19 |
|
 |
zephyr7
|
Chodzi o to, czy wystarczy być prześladowanym, czy trzeba być prześladowanym z powodu Jezusa. Według mnie, jeśli zdanie zawiera dwuznaczność, to trzeba uwzględnić oba znaczenia! zauważcie: ", i gdy z mego powodu mówią kłamliwie wszystko złe na was" jest po przecinku  teoretycznie, błogosławieni mogą być 1) prześladowani, 2) ci, którym urągają, 3) ci o których mówią źle przez Jezusa Myślę jednak, że gdyby taka interpretacja była właściwa, Jezus poświęciłby im osobne kategorie, "błogosławieni prześladowani", "błogosławieni którym urągają", itp. Każde błogosławieństwo odnosi się do innej kategorii osób, dlatego też wg mnie chodzi tutaj wyłącznie o ludzi prześladowanych z powodu wiary w Jezusa.
|
Pn sty 31, 2011 23:28 |
|
 |
Login2
|
Cytuj: Każde błogosławieństwo odnosi się do innej kategorii osób, dlatego też wg mnie chodzi tutaj wyłącznie o ludzi prześladowanych z powodu wiary w Jezusa. Myślę dokładnie tak samo.
|
Pn sty 31, 2011 23:35 |
|
 |
zephyr7
|
przypomniało mi się ze studiów "biurko dla damy z grubymi nogami i wielką szufladą"  ))
|
Pn sty 31, 2011 23:38 |
|
 |
Login2
|
Ej to forum wciąga już pora spać ;d
|
Pn sty 31, 2011 23:47 |
|
 |
MaBi
|
zephyr7 napisał(a): Według mnie, jeśli zdanie zawiera dwuznaczność, to trzeba uwzględnić oba znaczenia!
Niekoniecznie, żeby nie powiedzieć wprost, że nie. Zasadniczo przyjmuje się, że tekst biblijny ma jeden sens wyrazowy.
|
Śr lut 02, 2011 12:00 |
|
 |
MaBi
|
Login 2, pytałam, co masz na myśli pisząc: "Jeśli kogoś prześladują nie z powodu Jezusa, to jest błogosławiony jeśli dzieje się tak w imię sprawiedliwości". Konkretnie co oznacza: "w imię sprawiedliwości". Jakiej sprawiedliwości?
|
Śr lut 02, 2011 12:11 |
|
|
|