|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Anioły jako karzaca ręka Boga
Autor |
Wiadomość |
SzukamAniola
|
 Anioły jako karzaca ręka Boga
Witam.
Jestem w trakcie zbierania materiałów źródłowych o aniołach do obszerniejszego tekstu na temat aniołów. Bardzo będę wdzięczna za pomoc. Obecnie poszukuję Biblijnych lub zawartych w pismach hebrajskich tekstów na temat anioła jako karzącej ręki Boga. Jeśli znacie rozdziały i księgi, gdzie anioły są w ten sposób ukazane, będę wdzięczna.
A gdyby ktoś znał różnicę w postrzeganiu aniołów w tradycji hebrajskiej i chrześciajńskiej, to też będę zobowiązana
|
So sie 27, 2011 19:56 |
|
|
|
 |
merkaba
|
 Re: Anioły jako karzaca ręka Boga
jest książka anioły w historii zbawienia czytam książkę aniołowie w historii zbawienia fragment jeśli królowie i lud jest wierny bogu wtedy Jahwe błogosławił im pokojem ,zdrowiem ,plonami i odwrotnie kiedy naród i władca odrzucali boga nie zachowywali jego jego prawa zwracali Sie ku bożkom pogańskim -Jahwe dopuszczał na nich różne klęski posuchę, głód, zarazę, najazd wrogów z pomocą aniołów odnosili zwycięstwa nad swymi nieprzyjaciółmi ale .aniołowie byli wykonawcami różnych doświadczeń i prób zsyłanych im przez boga
a to z innego czasopisma
Dlaczego aniołowie pomagają ludziom?
Aniołowie i ludzie mając tego samego Ojca
w niebie są braćmi. Miłują nas w Bogu. Posiadamy wspólny cel: życie wieczne w Bogu. Mamy wspólnego Zbawiciela. Aniołowie oddawszy pokłon adoracji Chrystusowi (Hbr 1, 6) zdobyli zasługę na życie wieczne i zostali dopuszczeni do widzenia Boga twarzą w twarz (Mt 18, 10). My podczas naszej ziemskiej próby mamy wybrać Boga, miłować Go i przygotować się do życia wiecznego. Od Chrystusa, który nas umiłował aż do śmierci krzyżowej, aniołowie nauczyli się pokornej służby ludziom. W świetle Bożym doceniają wartość każdego człowieka i jego duszy nieśmiertelnej. Chrystus powiedział, ze jedna dusza ludzka jest więcej warta niż dobra całego świata (Mt 16, 26). Według Pisma świętego pierwszym zadaniem aniołów jest uwielbianie Boga, adoracja, zachwyt Bogiem, dziękczynienie, błogosławienie Boga (Łk 2, 13-14; Iż 6, 1-3; Ap 5, 11-12; 7, 11-12). Z miłością wykonują nakaz Boga, który „swoim aniołom dał rozkaz o tobie (człowieku), aby cię strzegli na wszystkich twych drogach”(Ps 91, 12), Miłując nas pomagają nam osiągnąć zbawienia (Hbr 1, 14). Bóg w swojej odwiecznej myśli i wszechwiedzy zawsze wiedział, że człowiek upadnie oraz że Syn Boży stanie się Człowiekiem i aniołowie będą Mu służyli (Mt 4, 11). Jak wstępowali na Chrystusa w Jego ziemskim życiu aby adorować Go jako swego Boga, i zstępowali aby Mu służyć (J 1, 51), tak wstępują na nas, aby adorować Boga zamieszkałego w nas i zstępują na nas, aby nam usługiwać, bowiem jesteśmy członkami Ciała Chrystusa. Oni również należą do Kościoła (Hbr 12, 22-24, Chrystus jest ich Głową (Kol 2, 10; por. Ef 1,10). Służąc nam wyrażają swą miłość do Chrystusa, który powiedział, że to co czynimy potrzebującym, Jemu to czynimy (Mt 25, 40). Dlaczego pomoc aniołów jest skuteczna?
Dobrzy aniołowie są zjednoczeni z Bogiem, w Nim kochają nas (1J 5,1), ponieważ Bóg kocha całe swe stworzenie (Mdr 11, 24-26), a zwłaszcza nas ludzi, których stworzył na swe podobieństwo (Jr 31, 3). Jezus mówi: ”Jak Mnie umiłował Ojciec, tak i Ja was umiłowałem” (J 15, 9). Aniołowie będąc synami Bożymi również są miłowani przez Boga i trwają w zjednoczeniu z Nim (Mt 18, 10). Bóg przez nich miłuje nas i wspomaga
Jeżeli anioł opiekuje się nami, broni nas, zawsze działa w imieniu Boga. Aniołowie poznają prawdę w nieskończonej prawdzie Boga. Wola aniołów jest złączona z wolą Bożą. Anioł wypełniając wolę Boga może zawsze liczyć na Jego pomoc, a w razie trudności Bóg udziela mu dodatkowej mocy. Można obrazowo powiedzieć, że jeden anioł ma większą moc niż wszystkie armie całego świata z nowoczesną bronią nuklearną. Pomoc aniołów jest skuteczna dla tych, którzy się otwierają na Boga, na oświecenia i natchnienia, które Bóg daje nam przez nich. „Jesteśmy bowiem Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych czynów, które Bóg z góry przygotował, abyśmy je pełnili”(Ef 2, 10). Aniołowie nie mogą nas zmuszać do czynienia dobrze, szanują naszą wolność, ponieważ sam Bóg ją szanuje. Jako nasi przewodnicy wskazują nam kierunek drogi w danej chwili, jednakże szanując naszą wolność nie zmuszają nas do kroczenia wskazaną drogą. Jeśli czynimy źle, to jest nasza wina, bowiem nadużywamy naszej wolności. Gdy ktoś wejdzie do ciemnego schronu, do którego nie dochodzi światło słoneczne, niech nie narzeka na słońce tylko na siebie samego. Podobnie grzesznik przez swój grzech blokuje dostęp Bożego światła do swej duszy, a wtedy i anioł stróż, sługa Boży, niewiele może mu pomóc. Trzeba się przeciwstawić postępowaniu tych, którzy przez swe praktyki modlitewne i zaklęcia chcą uczynić z anioła swego sługę, bo on nigdy nie będzie spełniał naszych zachcianek lecz wolę Boga w stosunku do nas. Pan Bóg jednakowo kocha wszystkich swoją nieskończona miłością. Ta miłość dochodzi do nas również przez Jego świętych aniołów. Jeśli przyjmujemy ich natchnienia i kochamy ludzi służąc im, wtedy Bóg odpowiadając na naszą miłość okazaną Mu w służbie drugim, pomnaża stopień naszej świętości. W ten sposób dojrzewamy do tej miary miłości jaką nam wyznaczył Ojciec niebieski. Prawdziwy przyjaciel zawsze szuka prawdziwego dobra dla swego przyjaciela, i takim przyjacielem jest nasz anioł stróż. Potwierdza to Chrystus mówiąc: „Lecz kto by między wami chciał się stać wielkim, niech będzie sługą waszym”(Mk 10, 43). Aniołowie uznając Chrystusa za swego Pana, naśladując Go i służąc nam stali się wielkimi. Teraz dopomagają nam do osiągnięcia naszej wielkości.
Chrystus, dobry Pasterz, broniąc nas, owce swej owczarni, gdy trwamy w Nim, wyznaje: „Nie zginą one na wieki i nikt nie wyrwie ich z mojej ręki”(J 10, 28). Gdy jesteś kuszony przez złego ducha, upokórz się przed Bogiem i użyj prostego egzorcyzmu: „W imię Jezusa Chrystusa zły duchu pychy (nieczystości, zazdrości, gniewu, obżarstwa, pijaństwa, lenistwa), oddal się ode mnie i nie wracaj”. Przykład prostego egzorcyzmu dał Chrystus na pustyni. Odpędzając złego ducha powiedział: „ Idź precz, szatanie!” (Mt 4, 10).
|
So sie 27, 2011 21:37 |
|
 |
merkaba
|
człowiek ma anioła stróża – jest to nauka Kościoła. Anioł, żeby mógł prowadzić człowieka, musi
wiedzieć, dokąd go prowadzi, dlatego w świetle Bożym poznaje kierunek jego ziemskiej drogi i stopień świętości, który winien osiągnąć. W przeciwnym razie by się spełniły i na nim i na tym, którego prowadzi słowa Chrystusa: „Lecz jeśli ślepy ślepego prowadzi, obaj w dół wpadną” (Mt 15, 14). Więc anioł, nasz niebieski przyjaciel, nie może być ślepym, bowiem otrzymuje poznanie w Bożym światłe. Pismo święte zawiera szereg przykładów mówiących o tym jak aniołowie wspomagali ludzi w ich życiowej pielgrzymce. Apostołowie i uczniowie Chrystusa wiele razy doświadczyli pomocy aniołów (Dz 5, 27-32; 8, 26-40; 12, 1-23; 27, 16, 6-10; 27,18-44). W jaki sposób aniołowie troszczą się o nasze życie ziemskie? - Odpowiedź na to pytanie można streścić w jednym zdaniu: „Nie bój się, nie umrzesz, aż umrzesz”, tzn. jeśli Pan Bóg wyznaczył każdemu z nas ileś lat życia, to nasi aniołowie stróżowie muszą się dobrze napracować, aby chronić i wspomagać nas w tylu różnych zagrożeniach. Widać to szczególnie w życiu małych dzieci, które jeszcze nie doszły do pełnego używania rozumu. Jest bardzo dużo świadectw, które to potwierdzają. Najwięcej świadectw dotyczy sytuacji, gdy ludzie znaleźli się w niebezpieczeństwie śmierci, np. ktoś przechodził przez ulicę i cudem ocalał z wypadku, inny został potrącony przez samochód i nic się mu nie stało. Ale są także świadectwa mówiące wprost o trosce aniołów o zbawienie człowieka
Warto w tym miejscu wspomnieć, że w dawnych pobożnych książkach pisano, że gdy grzesznik
grzesząc oddala się od Boga, to anioł stróż go opuszcza. Sam to czytałem. Chcę powiedzieć, że to jest manipulowanie słowem Bożym i jest nieprawdą. Chrystus mówi w Apokalipsie: „Oto stoję u drzwi i kołaczę” (Ap 3,20). Jezus od dwóch tysięcy lat ma już dla nas przygotowane przebaczenie i ciągle mówi do nas: Przyjdź do Mnie! Czekam na ciebie i chcę ci przebaczyć! Jeżeli, Chrystus, nasz Pan i Bóg, kołacze ustawicznie, to dlaczego nie miałby kołatać ciągle anioł stróż, Jego sługa? Właśnie na tym przykładzie widzimy, że anioł w świetle Bożym wiedział, że Maria w przyszłości się nawróci. Ponieważ znam ją osobiście, potwierdzam, że się nawróciła, zerwała z grzesznym życiem. Od wielu lat prawie codziennie uczestniczy we Mszy św., modli się, pokutuje i jest wielką apostołką nabożeństwa do świętych aniołów. Po pogłębieniu wiedzy religijnej o aniołach nie miała wątpliwości, że tym kto podszepnął jej wtedy zapalenie papierosa był właśnie jej anioł stróż. Czy każdy może prosić o pomoc aniołów? Jak to robić?
Proszę wziąć dawne numery „Któż jak Bóg”. Jako redaktor tego pisma od roku 1993 do 2004 roku otrzymywałem setki świadectw z Polski i innych krajów o doznanej pomocy aniołów. Niektóre były tak niezwykłe, że ktoś czytając je mógł pomyśleć, że to chyba jest niemożliwe, a jednak ludzie opisywali to, czego doświadczyli i co sami przeżyli. Czy każdy może prosić o pomoc aniołów? - Oczywiście. Jeżeli Chrystus wylał swoją Krew i wziął na Siebie grzechy wszystkich ludzi, to już z tego wynika, że aniołowie, Jego umiłowane dzieci, wspierają i oświecają każdego człowieka, aby przyjął Boże przebaczenie i zbawienie. Każdy człowiek - takie jest nauczanie Kościoła - ma swojego anioła stróża i może go prosić o pomoc. Oczywiście, im częściej go o nią prosi, tym więcej może otrzymać. Prośba jest także uświadomieniem sobie, że ja niewiele mogę sobie poradzić w pewnych sytuacjach, które przerastają moje możliwości. Podstawowy cel naszego udawania się do aniołów jest jeden, to znaczy, dzięki ich oświeceniom lepiej poznać i wypełniać wolę Bożą i razem z nimi uwielbiać Boga. Powinniśmy od rana do wieczora łączyć się ze swoim aniołem stróżem tak w naszych modlitwach jak i naszym działaniu. Nigdy nie módl się i nie pracuj sam, lecz zawsze w łączności ze swoim aniołem stróżem, swym niebieskim przyjacielem. Warto też podkreślić, że anioł stróż nigdy nie działa sam. To jest jeszcze inne niewłaściwe spojrzenie na anioła stróża, które powtarza się w katechezach, kazaniach i religijnych książkach. Uważamy, że nasz anioł stróż działa sam, w pojedynkę, a tymczasem on zawsze działa w zjednoczeniu z całą wspólnotą anielską. Możemy to zrozumieć na przykładzie ludzkiego organizmu. Kiedy działa twoja ręka, to ona jest wspierana przez cały organizm – więc jeżeli działa twój czy mój anioł stróż, to działając pozostaje zawsze złączony z Bogiem i z wszystkimi innymi aniołami, którzy go wspierają stosownie do
sca jakie zajmują w hierarchii anielskiej. Otrzymuje całą pomoc od Boga Ojca przez Chrystusa w Duchu Świętym. Najpierw otrzymuje ją Maryja, Królowa Aniołów, która jest wywyższona po Chrystusie, ponad wszystkich aniołów i świętych. Następnie miejsce zajmuje św. Michał Archanioł, przewyższający swą świętością wszystkich aniołów i ludzi. To też nie jest dostatecznie znane przez wiernych, chociaż są teksty w Biblii, które potwierdzają, że Chrystus jest krzewem winnym, a my gałązkami wszczepionymi w Niego przez chrzest. (J 15, 1-11). Jak soki odżywcze z pnia przedostają się do dużych konarów, a z nich do większych gałęzi, a z tych do mniejszych gałązeczek i liści, tak życie Boże od Chrystusa przedostaje się do dwóch najznakomitszych konarów Drzewa Życia, którymi w Mistycznym Ciele Chrystusa ze strony ludzi jest Najświętsza Maryja, a ze strony aniołów święty Michał. Dlatego trzeba sobie uświadamiać, że nasz anioł działa w łączności z całą wspólnotą aniołów. Podobnie powinno być z chrześcijanami. Każdy z nich ma się modlić i troszczyć o zbawienie wszystkich ludzi. W naszym chrześcijaństwie jest jeszcze dużo indywidualizmu: „Ja idę na Mszę świętą, ja się modlę”. – A inni? – „A co mnie to obchodzi” – odpowiadasz. Nie możemy przyjąć postawy Kaina (Rdz 4, 9). Jeśli myślimy tylko o własnym zbawieniu i nie interesuje nas los życia doczesnego i wiecznego drugich, to znaczy, że jeszcze nie dotarliśmy do sedna Ewangelii i wiary objawionej, i dlatego musimy nieustannie nawracać się. Co chciałby Ksiądz przekazać Czytelnikom Biuletynu? - Chciałbym powiedzieć, że warto się zaprzyjaźnić ze swoim aniołem stróżem. Trzeba pozdrawiać go często w ciągu dnia, a także pozdrawiać aniołów stróżów innych ludzi, członków rodziny, mówiąc: „Aniele stróżu męża, żony, dziecka, wnuka, pozdrawiam cię.” Niech kapłani pozdrawiają aniołów stróżów swoich parafian, nauczyciele aniołów stróżów swych uczniów, biskupi aniołów stróżów wszystkich swych diecezjan, lekarze aniołów stróżów swych pacjentów, itd. Trzeba również iść za natchnieniami anioła stróża i dziękować mu pod koniec dnia za przesyłane nam oświecenia i okazaną pomoc. Byłoby idealnie gdybyśmy razem z naszym aniołem stróżem adorowali Boga obecnego w nim i w nas. Razem z nim módlmy się i adorujmy Chrystusa, którego przyjmujemy w komunii świętej. Gdy czujemy do kogoś urazę, pozdrawiajmy anioła stróża tej osoby i naszego anioła, a wtedy doprowadzą nas szybciej do wzajemnego przebaczenia i pojednania. Gdy jesteśmy apatyczni i zniechęceni prośmy naszego anioła stróża, by nas wprowadził w atmosferę swego wewnętrznego pokoju i pełni życia. Szukajmy jego pomocy w codziennych trudnościach. Kiedy w Polsce powiększa się bezrobocie nie pozwólmy by nasz anioł stróż stał się bezrobotnym, bo bardzo rzadko dajemy mu okazje do pracy, której on pragnie i chce ją miłośnie wykonać. Po Bogu i Maryi jest on naszym najlepszym niebieskim przyjacielem. Zachęcam również do prenumeraty anielskiego dwumiesięcznika „Któż jak Bóg”. Pozdrawiam pięć zastępów rycerskich w Diecezji Gdańskiej i życzę aby wzrastały w liczbie, w świętości i apostołowały na rzecz utworzenia nowych zastępów. Wedle uznania Księży proboszczów byłoby wskazanym przeprowadzanie parafialnych rekolekcji o aniołach, jakie ostatnio przeprowadziłem w parafii św. Kazimierza w Gdańsku Zaspa. Można zasięgnąć informacji od Diecezjalnej Animatorki Rycerstwa w Gdańsku, Danuty Bąk, tel. 514 168 868. Jeśli sam Pan Jezus, Jego Najświętsza Matka, święty Józef i apostołowie, korzystali z anielskiej pomocy, to tym bardziej mamy ją doceniać my, ziemscy pielgrzymi. Pozdrawiam anioła stróża pani redaktor i aniołów stróżów wszystkich czytelników.
|
So sie 27, 2011 21:39 |
|
|
|
 |
SzukamAniola
|
Bardzo dziękuję. Na pewno wykorzystam. Sporo pracy Merkaba  dzieki Jakby się coś jeszcze znalazlo ale bardziej ze ST i o karzacą rękę Boga objawianą poprzez aniloły będe wdzięczna.
|
So sie 27, 2011 22:03 |
|
 |
bma
|
II Krl 18,19 (wers 35) i 2Krn 32 - Sennacheryb
|
So sie 27, 2011 22:51 |
|
|