Autor |
Wiadomość |
Szymad
|
 Już został potępiony?
Witam, prosiłbym o wyjaśnienei bo nie za bardzo mogę zrozumieć pewną rzecz. O potępieniu decyduje sąd ostateczny. Miłosierdzie boże jest nieskończone. Każdy grzech może zostać odpuszczony pod pewnymi warunkami. Ale nie rozumiem jednej rzeczy: Cytuj: Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego. No dobrze. A jeżeli jest ateista i się nawróci tu już za późno? A takie przypadki jak (o ile dobrze pamiętam) św. Paweł - on przecież tępił chrześcijan, wiedział o nich, a się nawrócił i został świetym. To jak to jest? Czy jeżeli załóżmy stałbym się kiedyś ateistą i chciałbym wrócić na dobrą drogę to już za późno? Nie rozumiem tego. Wytłumaczcie proszę.
|
N maja 06, 2012 18:12 |
|
|
|
 |
WIST
|
 Re: Już został potępiony?
Ale tu nie ma co wyjaśniać. Wydaje mi się że jest to wyrwane z kontekstu całości nauczania Jezusa, dziwnie je rozumiejąc. Zacznijmy od tego że wypada podać namiary na owy fragment. Ten pochodzi z ewangelii Jana 3, 18. Idąc Twoim tokiem rozumowania kto nie wierzy z chwilą poczęcia, powinien się bać. Ale przecież to absurd i zaprzeczenie tego co czytamy w Piśmie Świętym. Chodzi o zatem o konieczność nawrócenia, oraz wiarę. A to może się dokonać nawet przed śmiercią.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N maja 06, 2012 18:33 |
|
 |
jumik
|
W tłumaczeniu ks. Remigiusza Popowskiego mamy: "Kto wierzy w Niego, nie podlega sądowi; a kto nie wierzy już jest osądzony, bo nie uwierzył w Imię jednorodzonego Syna Bożego." Komentarz w tym wydaniu Pisma Świętego: "3,18 Już jest osądzony. Osądza nas nasze własne postępowanie. Za pośrednictwem Jezusa Bóg stara się ocalić nas od potępienia, które jest skutkiem naszych własnych czynów." Ja rozumiem ten fragment i powyższy komentarz następująco: Nasza wiara lub niewiara (i czyny) nas osądzają, ale patrząc z perspektywy całego naszego życia (z perspektywy Bożej). Jednak nie wiemy kiedy wybije nasza godzina, więc w perspektywy ludzkiej nasza aktualna wiara/niewiara jest naszym aktualnym osądem, który może być de facto zostać ostatecznym. Nie możemy więc odkładać pójścia za dobrem, za Bogiem całym swoim życiem, nawrócenia na później. To ta chwila. Inne wytłumaczenie: Może być to po prostu bardzo silne podkreślenie konieczności odpowiedzenia na działalność Chrystusa nawróceniem. Jeszcze inne tłumaczenie (z którego zaczerpnąłem): Cytuj: 18 Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego.
Tutaj mamy spojrzenie na dzieło Boga i Syna z perspektywy człowieka. Widoczne są tutaj dwie postawy. Pierwsza to wiara. Sprawia ona, że człowiek nie zostaje skazany. Zauważamy tutaj prawie to samo słownictwo, które pojawiało się wcześniej (tylko tam była ta rzeczywistość ukazana jakby od strony Boga). W ten sposób zostało podkreślone, że wiara jest właściwą odpowiedzią człowieka na dzieło dokonane przez Jezusa. W drugiej części może zaskakiwać, że ten, kto nie uwierzył już został potępiony - skazany. W ten sposób został podkreślony natychmiastowy charakter potępienia. Nie jest ono przesunięte na bliżej nieokreśloną przyszłość. Dlatego też niewierzący nie mogą trwać w samozadowoleniu, że pomimo ich grzechu nic się nie dzieje. W istocie jednak wyrok został już wydany. Nie ma co liczyć na jego anulowanie lub zmianę na inny. Od takiego wyroku nie da się uciec. Potwierdza to werset 5,29, który mówi, że niewierzący, owszem, zmartwychwstaną, ale będzie to zmartwychwstanie ku potępieniu. źródło: http://www.kielce.biblista.pl/index.php ... 5&Itemid=1Innymi słowy, wydaje mi się, że nie może tutaj chodzić o to, że jak ktoś w tej chwili nie wierzy, to jego ewentualne nawrócenie nic nie da. To raczej tak nie działa.
_________________ Piotr Milewski
|
Cz maja 10, 2012 21:39 |
|
|
|
 |
Szymad
|
No nie da sie uciec... ale jeśli się nawróci to nadal może być zbawiony tak?
|
So maja 26, 2012 11:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Faktycznie fragment trochę wycięty z kontekstu. W skrócie: Jezus juz swoja role spełnił i każdy może być zbawiony. Jeżeli ktoś przyjmie dar, to będzie zbawiony, jeżeli odrzuci, nie uwierzy Bogu, to zrobić nic już nie może, musi go potępić. Nie ma tu problemu typu: "dziś uwierzyłem, jutro zwątpiłem, pojutrze znów uwierzyłem, czy będę zbawiony?", jest tylko pokazany fakt, ze do potępienia wystarczy odrzucenie Boga. Zgodnie z obietnicą jeżeli człowiek umrze w wierze, to potępiony nie będzie.
|
So maja 26, 2012 11:56 |
|
|
|
 |
Szymad
|
Kozioł, podsumowując jak sie nawróci i umrze wierzący nie zostanie potępiony tak?
|
So maja 26, 2012 11:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szymad napisał(a): Kozioł, podsumowując jak sie nawróci i umrze wierzący nie zostanie potępiony tak? TAK
|
So maja 26, 2012 12:52 |
|
 |
Iwona19
|
Szymad napisał(a): No nie da sie uciec... ale jeśli się nawróci to nadal może być zbawiony tak? jasne, że tak.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
So maja 26, 2012 13:02 |
|
 |
Szymad
|
Dlatego też niewierzący nie mogą trwać w samozadowoleniu, że pomimo ich grzechu nic się nie dzieje. W istocie jednak wyrok został już wydany. Nie ma co liczyć na jego anulowanie lub zmianę na inny. Od takiego wyroku nie da się uciec. Potwierdza to werset 5,29, który mówi, że niewierzący, owszem, zmartwychwstaną, ale będzie to zmartwychwstanie ku potępieniu. Dziękiuje za odpowiedzi... po prostu ten fragment mnie zdziwił... natomiast tu jest mowa o niewierzących... ale rozumiem dzięki wam że jak sie nawróci to może zostać zbawiony... przecież byli ateiści, który się nawrócili  A mam pytanie... czy jest były ateista który został świetym?:D
|
N maja 27, 2012 11:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szymad napisał(a): A mam pytanie... czy jest były ateista który został świetym?:D Jeżeli pytasz mnie, to każdy wierzący jest święty. Jeżeli spytasz katolika, to co ma jedno z drugim wspólnego? Sam pomyśl. Ktoś musi urodzić się katolikiem i całe życie być katolikiem aby zostać świętym katolickim??
|
N maja 27, 2012 12:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szymad napisał(a): A mam pytanie... czy jest były ateista który został świetym?:D Edyta Stein, pochodziła z wierzącej rodziny żydowskiej, w wieku 14 lat publicznie deklaruje ateizm, w wieku 31 lat przyjmuje chrzest katolicki (jak sama pisze, pod wpływem lektury książki Życie św. Teresy z Avili spisane przez nią samą), w wieku 42 lat wstępuje do karmelu, w wieku 51 lat zostaje aresztowana przez Gestapo i zagazowana w niemieckim obozie zagłady KL Auschwitz II-Birkenau; zwłoki spalono w krematorium. Beatyfikowana w 1987, kanonizowana w 1998. Święto liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest 9 sierpnia.
|
N maja 27, 2012 16:49 |
|
 |
Iwona19
|
Edyta Stein jest świetnym przykładem. Jedna z patronek Europy.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
N maja 27, 2012 17:13 |
|
 |
Szymad
|
ale czy rodzina Jej byla wierzaca w sensie katolicka?  przepraszam za to pytanko
|
Pn maja 28, 2012 9:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Edyta Stein, pochodziła z wierzącej rodziny żydowskiej
|
Pn maja 28, 2012 9:26 |
|
 |