Autor |
Wiadomość |
Jerzy_67
|
Kiedy przyjdzie Jezus?
Jako podpis w swoim profilu wybrałem ten werset (w przekładzie NPD: Nowy Przekład Dynamiczny wydany przez Vocatio): Jezus powiedział: "Pamiętaj, że nadejdę niespodziewanie!" Niech już to nastąpi PANIE nasz, Jezu! Przybądź jak najprędzej! Apokalipsa 22,20 NPD Pomyślałem, że jest okazja, by się Was zapytać właśnie o to przyjście - powtórne przyjście Jezusa Chrystusa - bo są różne koncepcje; można je streścić chyba tak: # Jezus przyjdzie powtórnie przed wielkim uciskiem i zabierze Kościół/zbawionych by nie doświadczyli ucisku; # On przyjdzie w trakcie (w połowie) wielkiego ucisku, ratując Kościół/zbawionych z centrum zagrożenia; # Chrystus przyjdzie powtórnie po wielkim ucisku, którego trudy odczuje też Kościół/zbawieni. A jakie jest Wasze na ten temat przekonanie (jakieś do tego uzasadnienie będzie mile widziane, ale niekonieczne)?... [założyłem ankietę - proszę też tam się wypowiedzieć, poza tym, co tu możecie od siebie napisać; ja mam swoje zdanie, ale może nie ujawnię go na początku].
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
So lut 04, 2023 14:21 |
|
|
|
|
Andy72
|
Re: Kiedy przyjdzie Jezus?
Oczywiście po, to wynika z Biblii, przeciwne to popularny wśród protestantów wymysł wymyślony w 19 wieku.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So lut 04, 2023 15:32 |
|
|
Jerzy_67
|
Dziękuję za wypowiedź - zachęcam do tego samego wielu Forumowiczów... (nagrody nie są niestety przewidziane, ale satysfakcja z zabranego głosu i głosu oddanego w ankiecie - to też korzyść!).
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
So lut 04, 2023 18:52 |
|
|
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jerzy_67, pomysł z ankietą byłby dobry, gdyby nie to ze odpowiedzi należy szukać w Biblii i jest ona jednoznaczna. Jezus mówi, ze o tym dniu i godzinie nie wie nikt, tylko Ojciec: Mk 13,32. Tutaj artykuł o powtórnym przyjściu Jezusa. https://www.bing.com/ck/a?!&&p=29aadc4e ... NhZA&ntb=1
|
N lut 05, 2023 18:23 |
|
|
Jerzy_67
|
bramin napisał(a): Jezus mówi, ze o tym dniu i godzinie nie wie nikt, tylko Ojciec: Mk 13,32. Racja. Jednak ja nie pytałem o dokładną datę, ale o pewien okres, zwany wielkim uciskiem i o tym jest temat, że są co najmniej 3 poglądy co do tego okresu i z nim związanego powtórnego przyjście Jezusa, czyli Jego paruzji... Osobiście wyznaję wiarę w opcję nr 3 - że to się stanie u kresu wielkiego ucisku. bramin napisał(a): Jerzy_67, pomysł z ankietą byłby dobry, gdyby nie to ze odpowiedzi należy szukać w Biblii i jest ona jednoznaczna. Biblia to najlepsze źródło w tej i innych spawie... Pozdrawiam!
|
N lut 05, 2023 18:57 |
|
|
|
|
Jerzy_67
|
Tytuł tematu to: Kiedy przyjdzie Jezus? i ten wątek miał skłonić do zastanowienia się nad tym, jak Jego powtórne przyjście (paruzja) będzie się miało do tzw. wielkiego ucisku?... (szkoda, że tylko 2 osoby udzieliły odpowiedzi w ankiecie; w tym jeden głos jest mój).
Ale jak już taki tytuł i temat jest w użyciu, to może zapytam: Czy spotkaliście się już z tym, że ktoś wyznacza czas powrotu Jezusa na najbliższe lata? Bo ja tak... (napiszę o tym więcej, ale poczekam na Wasze wypowiedzi).
|
So lut 11, 2023 7:26 |
|
|
afilatelista
|
Ale Jezus już przegapił wielki ucisk i przeminęło pokolenie w którym miał powrócić. To już jest po ptakach.
|
N lut 12, 2023 10:06 |
|
|
Jerzy_67
|
To, na co się powołujesz, afilatelisto, bywa różnie interpretowane; ja się trzymam tego, że pokolenie oznacza przede wszystkim ludzi, którzy doczekali zburzenia Jerozolimy i świątyni...
|
N lut 12, 2023 10:34 |
|
|
logika
|
Z tego jak rozumiem biblię, to najpierw wszystkie państwa świata mają ogłosić na ziemi ,,Pokój i bezpieczeństwo,,. Następnie ONZ ma zniszczyć wszystkie religie świata i to będzie wstęp do Wielkiego Ucisku. Jezus powiedział, że gdyby Bóg Jahwe nie skrócił tych dni to nikt z wybranych by się nie ostał. Mateusza 24:21:22
,,... Będzie bowiem wówczas wielki ucisk, jakiego nie było od początku świata aż dotąd* i nigdy nie będzie. Gdyby ów czas nie został skrócony, nikt by nie ocalał. Lecz z powodu wybranych ów czas zostanie skrócony....,,
|
Wt lut 14, 2023 13:23 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
logika napisał(a): Następnie ONZ ma zniszczyć wszystkie religie świata i to będzie wstęp do Wielkiego Ucisku. Logika, wszystko ma swoje granice. Ty te granice ciągle przekraczasz. To co piszesz kłoci się ze zdrowym rozsądkiem i z tym co czytamy w Biblii. Albo nie masz pojęcia o czym piszesz albo świadomie spamujesz lub prowokujesz.
|
Wt lut 14, 2023 21:30 |
|
|
przesunięcie_ku_zieleni
|
"Zaprawdę, powiadam wam: Niektórzy z tych, co tu stoją, nie zaznają śmierci, aż ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego w królestwie swoim" (Mt 1,28) "Zaprawdę, powiadam wam: Niektórzy z tych, co tu stoją, nie zaznają śmierci, aż ujrzą Królestwo Boże przychodzące w mocy" (Mk 9,1) "Zaprawdę, powiadam wam: Niektórzy z tych, co tu stoją, nie zaznają śmierci, aż ujrzą Królestwo Boże" (Łk 9,27) "Nie przeminie to pokolenie, aż się wszystko stanie" (Mk 13,30, Mt 24,34, Łk 21,32)
"Sam bowiem Pan zstąpi z nieba na hasło i na głos archanioła, i na dźwięk trąby Bożej, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi. Potem my, żywi i pozostawieni, wraz z nimi zostaniemy porwani w powietrze, na obłoki naprzeciw Pana, i w ten sposób zawsze będziemy z Panem" (1 Tes 4,16-17)
Z tego wynika, że paruzja miała nastąpić w ciągu nie więcej niż kilkudziesięciu lat po śmierci Jezusa na krzyżu. Czyli albo paruzja miała miejsce ponad 1950 lat temu, tylko nikt jej nie odnotował ani nie zauważył, albo Jezus się mylił, św. Paweł się mylił i pierwsi chrześcijanie się mylili, a paruzja to nieprawda.
|
N paź 13, 2024 19:40 |
|
|
Swołocz
|
@przesunięcie_ku_zieleni
to co piszesz jest potwierdzone zarówno przez cytaty, które podałeś, jak i przez badania współczesnych historyków wczesnego chrześcijaństwa. Większość uczonych z tzw. third quest uważa, że Jezus był apokaliptycznym prorokiem.
Cieszę się, że podkreślasz to na tym forum. Z tych też powodów ja nie potrafię być chrześcijaninem, nie uważam Jezusa za syna Bożego, aczkolwiek w Boga wierzę. Tak czy owak, nawet jeśli Jezus się mylił co do bliskiego nadejścia królestwa Bożego, był niewątpliwie charyzmatyczną postacią, dzięki której - i dzięki którego uczniom - wiara w jedynego Boga rozeszła się najpierw na Europę, potem na świat.
|
N paź 13, 2024 20:00 |
|
|
Jerzy_67
|
przesunięcie_ku_zieleni napisał(a): Z tego wynika, że paruzja miała nastąpić w ciągu nie więcej niż kilkudziesięciu lat po śmierci Jezusa na krzyżu. Czyli albo paruzja miała miejsce ponad 1950 lat temu, tylko nikt jej nie odnotował ani nie zauważył, albo Jezus się mylił, św. Paweł się mylił i pierwsi chrześcijanie się mylili, a paruzja to nieprawda. "Z tego wynika..." - wynika, albo i nie wynika: to zależy, jak zinterpretujemy to, na co się powołujesz i z czego swoje "wynika" wyciągasz... Moje "wynika" będzie inne; oto jakie: przesunięcie_ku_zieleni napisał(a): "Zaprawdę, powiadam wam: Niektórzy z tych, co tu stoją, nie zaznają śmierci, aż ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego w królestwie swoim" (Mt 1,28) "Zaprawdę, powiadam wam: Niektórzy z tych, co tu stoją, nie zaznają śmierci, aż ujrzą Królestwo Boże przychodzące w mocy" (Mk 9,1) "Zaprawdę, powiadam wam: Niektórzy z tych, co tu stoją, nie zaznają śmierci, aż ujrzą Królestwo Boże" (Łk 9,27) Trzej ewangeliści o tym samym napisali, co cytujesz [korekta: nie chodzi o Mt 1,28, ale: Mt 16,28], ale też tak samo wszyscy trzej napisali zaraz potem o wydarzeniu, które ja interpretuję, jako wypełnienie obietnicy Pana Jezusa. Tym zaraz następnym zapisem jest relacja z przemienienia się Jezusa na bezimiennej górze. Tam ja widzę miniaturę Bożego Królestwa (BK)! W Bożym Królestwie, gdy już nastanie w skali globalnej (a nie miniaturowej, obrazowej, co ma tu miejsce), Królem będzie Chrystus, a wraz z Nim to Królestwo będą tworzyć ludzie z dwóch miejsc zebrani: - z grobów, jako zmartwychwstali i przemienieni w dniu paruzji Króla; - z ziemi, jako żyjący i przemienieni w dniu Jego powtórnego przyjścia (o tej przemianie zmarłych i żyjących w dniu paruzji czytamy np. w 1Tes 4,13-18 oraz 1Kor 15,50-54; też w Flp 3,20-21). Czy na górze przemieniania rzeczywiście taka "miniatura" BK miała miejsce, a przez to słowa poprzedzające, jakie cytujesz, wypełniły się?! Tak, jak wierzę, że tak! Oto jak to widzę: Jezus Chrystus ukazał się w chwale i zajaśniał jak Król; obecny przy Nim Mojżesz to reprezentant tych, co kiedyś (w dniu paruzji Króla) zmartwychwstaną w nowych ciałach, aby wejść do BK (wierzę, że zapis w Liście Judy 1,9 dotyczy zmartwychwstania Mojżesza; też jego wniebowzięcia, bo Juda, pisząc to odwołuje się do apokryfu o wniebowzięciu Mojżesza); obecny obok Jezusa przemienionego Eliasz to reprezentant tych, co żywo doczekają paruzji i przemienieni wejdą do BK (bo oni nigdy nie umrą, jak nie umarł Eliasz - dlatego jest on ich reprezentantem, ilustracją, zapowiedzią...). I tak oto nie umarli niektórzy z tych, co słyszeli zapowiedź Jezusa, ale mogli oglądać (konkretnie: Piotr, Jakub i Jan) "nadejście" BK w jego ilustracji, miniaturze - jakkolwiek by to nazywać, to widzieli coś, czego nie widział nikt inny, a więc słowa Jezusa i obietnica ta są prawdziwe! Zarzut o nieprawdziwość i niespełnienia się - oddalam w mojej interpretacji. przesunięcie_ku_zieleni napisał(a): "Nie przeminie to pokolenie, aż się wszystko stanie" (Mk 13,30, Mt 24,34, Łk 21,32) Znów 3 relacje synoptycznych Ewangelii. Mowa Jezusa jest tam wielowątkowa: On mówi zarówno o wydarzeniach bliskich, jak zburzenie świątyni (od której cała mowa się zaczęła, jako odpowiedź na pytanie uczniów), oraz mówi Pan o wydarzeniach odległych, jak Jego paruzja i koniec tego świata... Jest rzeczywista trudność, aby rozgraniczyć te wątki - stąd znany mi jest ten zarzut, jaki kolega stawia, ale mam na to takie wyjaśnienie, że Jezus ma tu na myśli zburzenie świątyni i Jerozolimy, co nastąpiło niecałe 40 lat potem, więc nie wymarło, nie przeminęło to pokolenie... Znów oddalam (w mojej interpretacji) ten zarzut! przesunięcie_ku_zieleni napisał(a): "Sam bowiem Pan zstąpi z nieba na hasło i na głos archanioła, i na dźwięk trąby Bożej, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi. Potem my, żywi i pozostawieni, wraz z nimi zostaniemy porwani w powietrze, na obłoki naprzeciw Pana, i w ten sposób zawsze będziemy z Panem" (1 Tes 4,16-17) Tutaj tak samo oddalam ten zarzut, bo cóż tu mamy? To opis wydarzeń z dnia paruzji Chrystusa; wciąż na to czekamy... Nie dałoby się jej przeoczyć (co sugerujesz), bo będzie to globalne wydarzenie widzialne i słyszalne wszędzie!
|
Pn paź 14, 2024 6:55 |
|
|
Idący
|
Do mnie Jezus wciąż przychodzi. Przychodzi w Eucharystii, przychodzi w modlitwie, przychodzi w człowieku. I dzięki temu jakoś odnajduję kierunek. Pomimo wielu upadków, zwątpień, grzechów... Na szczęcie wciąż przychodzi (m.in. w rachunku sumienia, w sakramencie pojednania), podaje rękę i wyciąga z bagna słabości. Ale czekam jeszcze na Jego przyjście ostateczne. W czasie ono nastąpi w trakcie mojej śmierci, czyli gdy czas dla mnie zatrzyma się. I to Jego przyjście można nazwać paruzją, albo końcem świata, gdyż to będzie ten sam akt sądu i sprawiedliwości. Żyjącym wydaje się, że rozciągnięty w czasie. Dla niebian jeden fakt. Bo nie ma tam żadnego wpływu czas ziemski. Bóg i niebo są pozaczasowe i ponadczasowe.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn paź 14, 2024 10:23 |
|
|
Jerzy_67
|
Idący napisał(a): Do mnie Jezus wciąż przychodzi. Przychodzi w Eucharystii, przychodzi w modlitwie, przychodzi w człowieku. Masz na myśli dosłowne, rzeczywiste, realne przychodzenie? Jeśli tak, to czy Jezus jest w niebie, czy na ziemi?
|
Pn paź 14, 2024 11:26 |
|
|
|