|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Stosunek chrześcijanina do Starego Testamentu
Autor |
Wiadomość |
sebastoson
|
Stosunek chrześcijanina do Starego Testamentu
Mamy taką treść w księdze Aggeusza 2:
20 Po raz drugi Pan skierował te słowa do Aggeusza dnia dwudziestego czwartego [tego] miesiąca: 21 «Powiedz to namiestnikowi Judy Zorobabelowi: Ja poruszę niebiosa i ziemię, 22 przewrócę trony królestw i pokruszę potęgę władczych narodów, przewrócę rydwan i jego woźnicę; padną konie i ich jeźdźcy, każdy polegnie od miecza swego brata. 23 W tym dniu - wyrocznia Pana Zastępów - wezmę ciebie, sługo mój, Zorobabelu, synu Szealtiela - wyrocznia Pana - i uczynię z ciebie jakby sygnet, bo sobie upodobałem w tobie»9 - wyrocznia Pana Zastępów.
Chodzi mi głównie o ten fragment: przewrócę trony królestw i pokruszę potęgę władczych narodów, przewrócę rydwan i jego woźnicę; padną konie i ich jeźdźcy, każdy polegnie od miecza swego brata.
Jakie mam mieć podejście do tego tekstu? Nie rozumiem czemu Bóg mówi o przemocy i zabijaniu skoro 5 nie zabijaj. Nie tylko ten fragment, ale jest więcej o zabijaniu w Starym Testamencie.
O co tu chodzi?
|
Wt mar 05, 2024 13:46 |
|
|
|
|
białogłowa
|
Re: Stosunek chrześcijanina do Starego Testamentu
Tam w wersecie 22 masz takie słówko goj https://bibleapps.com/hebrew/1471.htm Ono najczęściej odnosi się do określenia obcych Izraelowi narodów. Obcych, czyli niewyznających Boga Jedynego, mówiąc wprost - narodów pogańskich. I co w tym tłumaczeniu wynika z kontekstu, w nowszych tłumaczeniach brzmi już tak: „zniszczę moc królestw pogańskich” (Edycja św. Pawła). Bóg jest jedynym Panem życia i śmierci, ma moc i prawo je dać i moc i prawo je zabrać. Życie na ziemi jest nam dane, abyśmy mogli zasłużyć (na ile Pan Bóg zezwoli nam w dobrym współdziałać) na życie wieczne. Życie na ziemi nie może się równać życiu wiecznemu, nie jest jakąś wartością nadrzędną. Pan Bóg, w którym nie ma żadnej ciemności, nie może więc ze swojej natury pragnąć czyjegokolwiek zła, zabiera człowieka w najdogodniejszym dla niego momencie. Widocznie moc i potęga pogan tylko wzmagała ich grzech, czyli działała na niekorzyść ich dusz. Warto też zawsze spojrzeć na całość, Bóg zwraca się tu przecież do pognębionego narodu wybranego, który wrócił z pogańskiej niewoli. Umacnia go i podnosi na duchu, On jest obrońcą swojego ludu.
_________________ Tylko Bogu chwała
|
Wt mar 05, 2024 16:11 |
|
|
Jerzy_67
|
białogłowa napisał(a): Życie na ziemi jest nam dane, abyśmy mogli zasłużyć (na ile Pan Bóg zezwoli nam w dobrym współdziałać) na życie wieczne. Nie da się ZASŁUŻYĆ na życie wieczne!
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Wt mar 05, 2024 17:00 |
|
|
|
|
Inny_punkt_widzenia
|
sebastoson Nie dowiesz się tego jeżeli nie przeczytasz całej Biblii. W Biblii znajdziesz odpowiedź i rozumienie Jej tekstów. Ale czytać Biblię trzeba od początku do końca od Księgi Rodzaju do Apokalipsy włącznie, jeżeli będziesz czytał po łapkach raz tu a raz tam to niczego się nie dowiesz.
|
Pn kwi 01, 2024 10:54 |
|
|
barkerxavierr
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): sebastoson Nie dowiesz się tego jeżeli nie przeczytasz całej Biblii. W Biblii znajdziesz odpowiedź i rozumienie Jej tekstów. Ale czytać Biblię trzeba od początku do końca od Księgi Rodzaju do Apokalipsy włącznie, jeżeli będziesz czytał po łapkach raz tu a raz tam to niczego się nie dowiesz. Tak. Nawet musiałam czytać ją wielokrotnie, żeby zrozumieć, o czym tak naprawdę jest ta książka
_________________ Drift Boss
|
Śr gru 11, 2024 8:18 |
|
|
|
|
mareta
|
sebastoson napisał(a): Mamy taką treść w księdze Aggeusza 2:
Chodzi mi głównie o ten fragment: przewrócę trony królestw i pokruszę potęgę władczych narodów, przewrócę rydwan i jego woźnicę; padną konie i ich jeźdźcy, każdy polegnie od miecza swego brata.
Jakie mam mieć podejście do tego tekstu? Nie rozumiem czemu Bóg mówi o przemocy i zabijaniu skoro 5 nie zabijaj. Nie tylko ten fragment, ale jest więcej o zabijaniu w Starym Testamencie.
O co tu chodzi? ST nie można rozumieć w sposób dosłowny, ani czytać jak każdą, zwykłą książkę. Dobrze jest zacząć czytać Pismo św od Ewangelii. https://www.youtube.com/watch?v=J-Yu8HDqqGc Warto posłuchać specjalistów. Powyżej jeden z najwybitniejszych.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Śr gru 11, 2024 13:59 |
|
|
Idący
|
barkerxavierr napisał(a): Tak. Nawet musiałam czytać ją wielokrotnie, żeby zrozumieć, o czym tak naprawdę jest ta książka I jeśli jest to tylko książka, to znaczy, że nic nie udało się zrozumieć.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Śr gru 11, 2024 17:15 |
|
|
mareta
|
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
So gru 14, 2024 21:22 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|