Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 18:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Czy ktoś też tak to spostrzega? 
Autor Wiadomość

Post Czy ktoś też tak to spostrzega?
Czytając ten fragment Biblii już od jakiegoś czasu nasuwają mi się takie skojarzenia. Szczególnie utwierdza mnie w tym fakt, że Biblia jest księgą uniwersalną i jej interpretacja nie powinna się zamykać na opisie "czasów Chrystusowych", lecz cały czas wskazuje ona nam znaki i mądrości ...
A rzecz się rozchodzi konkretnie o poniższy fragment (w nawiasie wytłuszczone moje skojarzenia dot. interpretacji tego fragmentu na przełomie wieków oraz obecnie).
Ew. Mat 23 (1-36)

Ostrzeżenie przed uczonymi w Piśmie

Rozdział 23

1 Wówczas przemówił Jezus do tłumów i do swych uczniów tymi słowami: 2 «Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze. 3 Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią (przykład wielu duchownych, w tym biskupów, którzy pięknie nauczaja i moralizują, lecz sami prowadzą życie, które dla wielu maluczkich jest zgorszeniem, np. opływanie w luksusach, chciwość, pycha i wyniosłość, rządza władzy itp.). 4 Wiążą ciężary wielkie i nie do uniesienia i kładą je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyć ich nie chcą. 5 Wszystkie swe uczynki spełniają w tym celu, żeby się ludziom pokazać. Rozszerzają swoje filakterie i wydłużają frędzle u płaszczów. 6 Lubią zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach. (patrz chociażby na naszych obecnych biskupów, na ich przepych w szatach, na to jak bardzo lubią się pokazywać przy różnych uroczystościach i przed kamerami, zajmując zaszczytne miejsca7 Chcą, by ich pozdrawiano na rynkach i żeby ludzie nazywali ich Rabbi. (to też można im przypisać) 8 Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście. 9 Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. (jak to się ma do Ojca Świętego?) 10 Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus. 11 Największy z was niech będzie waszym sługą. 12 Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony.(hierarchia kościelna jest całkowitym zaprzeczeniem tych słów)

Biada obłudnikom

13 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi. Wy sami nie wchodzicie i nie pozwalacie wejść tym, którzy do niego idą.
15 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo obchodzicie morze i ziemię, żeby pozyskać jednego współwyznawcę. A gdy się nim stanie, czynicie go dwakroć bardziej winnym piekła niż wy sami. (czy często tak nie było w przeszłości z misjami, inkwizycjami itp.)
16 Biada wam, przewodnicy ślepi, którzy mówicie: Kto by przysiągł na przybytek, to nic nie znaczy; lecz kto by przysiągł na złoto przybytku, ten jest związany przysięgą. 17 Głupi i ślepi! Cóż bowiem jest ważniejsze, złoto czy przybytek, który uświęca złoto? 18 Dalej: Kto by przysiągł na ołtarz, to nic nie znaczy; lecz kto by przysiągł na ofiarę, która jest na nim, ten jest związany przysięgą. 19 Ślepi! Cóż bowiem jest ważniejsze, ofiara czy ołtarz, który uświęca ofiarę? 20 Kto więc przysięga na ołtarz, przysięga na niego i na wszystko, co na nim leży. 21 A kto przysięga na przybytek, przysięga na niego i na Tego, który w nim mieszka. 22 A kto przysięga na niebo, przysięga na tron Boży i na Tego, który na nim zasiada.
23 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dajecie dziesięcinę z mięty, kopru i kminku, lecz pomijacie to, co ważniejsze jest w Prawie: sprawiedliwość, miłosierdzie i wiarę. To zaś należało czynić, a tamtego nie opuszczać. 24 Przewodnicy ślepi, którzy przecedzacie komara, a połykacie wielbłąda!
25 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dbacie o czystość zewnętrznej strony kubka i misy, a wewnątrz pełne są one zdzierstwa i niepowściągliwości. (troska o upiększanie kościołów, a z drugiej strony jakże często zamiatanie pod dywan prawdziwych problemów kościoła rozumianego jako instytucji)26 Faryzeuszu ślepy! Oczyść wpierw wnętrze kubka, żeby i zewnętrzna jego strona stała się czysta.
27 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo podobni jesteście do grobów pobielanych, które z zewnątrz wyglądają pięknie, lecz wewnątrz pełne są kości trupich i wszelkiego plugastwa. 28 Tak i wy z zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, lecz wewnątrz pełni jesteście obłudy i nieprawości. (chciwość, wykroczenia seksualne, pycha, a dawniej gromadzenie wielkich majątków, uciskanie wspólnie z rządzącymi biedny lud, dążenie to faktycznego rządzenia w danych krajach itp.)
29 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo budujecie groby prorokom i zdobicie grobowce sprawiedliwych, 30 i mówicie: "Gdybyśmy żyli za czasów naszych przodków, nie byliśmy ich wspólnikami w zabójstwie proroków". 31 Przez to sami przyznajecie, że jesteście potomkami tych, którzy mordowali proroków! 32 Dopełnijcie i wy miary waszych przodków! 33 Węże, plemię żmijowe, jak wy możecie ujść potępienia w piekle?
34 Dlatego oto Ja posyłam do was proroków, mędrców i uczonych. Jednych z nich zabijecie i ukrzyżujecie; innych będziecie biczować w swych synagogach i przepędzać z miasta do miasta. 35 Tak spadnie na was wszystka krew niewinna, przelana na ziemi, począwszy od krwi Abla sprawiedliwego aż do krwi Zachariasza, syna Barachiasza, którego zamordowaliście między przybytkiem a ołtarzem. 36 Zaprawdę, powiadam wam: Przyjdzie to wszystko na to pokolenie."

Pt wrz 10, 2010 8:47
Post Re: Czy ktoś też tak to spostrzega?
Owszem, podobne skojarzenia moga sie nasuwac, szczegolnie w stosunku do pojedynczych osob.
Ja bym sie jednak bardziej przejmowala tym, co Jezus mowi bezposrednio do mnie, a nie do owczesnej, badz obecnej "hierarchii". Np ze masz najpierw wyjac belke z wlasnego oka, a potem zdzblo z oka brata.

Zreszta hierarchia jako taka nie jest zla, bo juz chyba sw Pawel nie potepial checi bycia biskupem, a poza tym bez osob odpowiedzialnych zadna wspolnota nie przezyje. Jezus tez nie zabranial bycia "pierwszym" tyle, ze owi "pierwsi" mieli byc tymi ktorzy sluza. A pojecie sluzby jest dosyc szerokie i mozna je sobie wyjasniac na rozne sposoby.

Tak, ze nas obowiazuja slowa
Cytuj:
Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie

Pt wrz 10, 2010 8:58

Uczeni w piśmie i faryzeusze są w każdym czasie. :-)

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Pt wrz 10, 2010 20:02

Wyciągać takie fragmenty jest łatwo i przy okazji najłatwiej zapomnieć, że Jezus np. pochwalał płacenie podatków świątynnych (wszyscy znają przypowieść o wdowim groszu - kto pamięta, NA CO ta kobieta tego grosza przeznaczyła ? pewnie wszyscy myślą, że na biednych..). Jak zwykle okazuje się, że o ile można u Jezusa znaleźć sporo wątków antyklerykalnych, o tyle i tak okazuje się, że miał on znacznie więcej rozumu od jego tak zwanych największych wyznawców (albo od największych przeciwników, dla których Jezus jest dobry tylko wtedy, gdy można go wykorzystać do przywalenia w kler).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 11, 2010 10:37
Cytuj:
Czytając ten fragment Biblii już od jakiegoś czasu nasuwają mi się takie skojarzenia. Szczególnie utwierdza mnie w tym fakt, że Biblia jest księgą uniwersalną i jej interpretacja nie powinna się zamykać na opisie "czasów Chrystusowych", lecz cały czas wskazuje ona nam znaki i mądrości ...

Dokładnie tak jest.Bardzo wiele kwestii poruszonych w Ewangelii ma charakter uniwersalny.

So wrz 11, 2010 12:56

Kamala napisał(a):
Ja bym sie jednak bardziej przejmowala tym, co Jezus mowi bezposrednio do mnie, a nie do owczesnej, badz obecnej "hierarchii".

"Hierarchia" to filar religii.
Skoro ona zawodzi, to co o takiej religii sądzi Bóg?

Z drugiej strony, gdy ktoś będzie do siebie odnosił słowa Jezusa, to może dojść do wniosku, że jest po niewłaściwej stronie.

Kamala napisał(a):
Cytuj:
Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie

Warto przy tym zauważyć, że Jezus w końcu odrzucił żydowski system religijny.

Pn wrz 13, 2010 12:47
Jamsen. napisał(a):

Filarem religii jest Chrystus.

Cytuj:

Nie odrzucił - wypełnił.

Pn wrz 13, 2010 14:15
to nie był ''żydowski system religijny'' Alusie,ale to było Prawo,które dał Pan Bóg.Dziesięć Przykazań,Jahwe Bóg napisał na Tablicach osobiście.Dlatego takie stwierdzenie jest niesłuszne.

Wt wrz 14, 2010 6:29

Alus napisał(a):
Jamsen. napisał(a):

Filarem religii jest Chrystus.

Cytuj:

Nie odrzucił - wypełnił.

Co do Jezusa, to jest on Głową Zboru, czyli jego zwierzchnikiem.
Natomiast Paweł do Tymoteusza napisał tak:
1 Tymoteusza 3:15
Cytuj:
ale gdybym się opóźniał — żebyś wiedział, jak powinieneś postępować w domu Bożym, który jest zborem Boga żywego, filarem i podporą prawdy
Filarem prawdy jest "dom Boży", czyli ludzie, którzy go stanowią.
A w Galatów 2:9 jest tak:
Cytuj:
Jakub i Kefas, i Jan, uważani za filary
A więc filarami byli ci, którzy nauczali.

Co by było, gdyby owe filary zawiodły?
Przecież właśnie dlatego upadł żydowski system religijny.

Co do Jezusa i wypełnienia Prawa.
W zasadzie racja.
Jezus wypełnił Prawo do końca i sam się stał końcem Prawa.
Rzymian 10:4
Cytuj:
Gdyż Chrystus jest końcem Prawa

Jednak przy tym wykazał, że jego Ojciec odrzuca żydowski system religijny i ustanawia nowy - składający się z naśladowców Chrystusa.

So wrz 18, 2010 12:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]