Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Problem z tekstem o Przemienieniu 
Autor Wiadomość

Post Problem z tekstem o Przemienieniu
Blagam, pomóżcie mi. Wiem, ale nie potrafię zwerbalizować. Dlaczego Jezus zakazł mówić Piotrowi, Jakubowi i Janowi o tym co widzieli w czasie Przemienienia "aż Syn Człowieczy zmartwychwstanie"? Męczę się z tym od kilkunastu dni.

Śr mar 17, 2004 14:10

"Zakaz mógł być wywołany albo
1) Troską, by nie utwierdzić Żydów w przeświadczeniu o widzialnej potędze Mesjasza
albo
2) Troską żeby nie narażć ludzi na zgorszenie, gdy będą patrzeć na pełną cierpień śmierć Zbawiciela"

Śr mar 17, 2004 22:06
Zobacz profil WWW

Skaja dala juz wyjasnienie :) Ja tylko dodam:

Jezus przykazuje uczniom, aby nikomu nie ipowiadali o widzeniu "az Syn Czlowieczy zmartwychwstanie". Dopiero po zmartwychwstaniu ludzie zrozumieja pelne znaczenie wizji, gdy "ujrza Syna Czlowieczego przychodzacego w krolestwie swoim" (Mt 16, 28).
Uczeni w Pismie glosili, ze Eliasz przyjdzie, aby odnowic przymierze i oglosic dzien sadu:
Ml 3:23-24
23. Oto Ja poślę wam proroka Eliasza przed nadejściem dnia Pańskiego, dnia wielkiego i strasznego.
24. I skłoni serce ojców ku synom, a serce synów ku ich ojcom, abym nie przyszedł i nie poraził ziemi [izraelskiej] przekleństwem.
(BT)
Jezus przyznaje slusznosc uczonym w Pismie, dodaje jednak, ze go nie poznali, kiedy przyszedl w osobie Jana Chrzciciela. Jezus nie mogl spodziewac sie po nich niczego lepszego, gdyz ich sprzeciw dowiodl w sposob oczywisty, ze Syn Czlowieczy bedzie musial wiele od nich wycierpiec.

pozdrowka

Śr mar 17, 2004 22:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]