|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Masta_M
|
 Proszę o pomoc
Bardzo chciałbym wiedzieć gdzie znajdują się w Biblii takie oto słowa, tzn. nie pamiętam ich dokładnie . Ich sens polegał na tym, że Jezus powiedział do apostołów co postanowicie tutaj będzie tak i w niebie. Teraz przypomniały mi się te słowa , tylko jakie one dokładnie były 
_________________ "...powinien spośród nich wziąć za wzór lisa i lwa,
albowiem lew nie umie unikać sideł, a lis bronić się przed wilkami. Trzeba przeto być lisem,
by wiedzieć, co sidła, i lwem, by postrach budzić u wilków." - Niccolò Machiavelli
|
So lis 08, 2008 20:57 |
|
|
|
 |
Rojza Genendel
|
„Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie” (Mt 18,18)
"Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: «Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane»” (J 20,22-23)
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
So lis 08, 2008 21:05 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Cytuj: Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie
Mt 18, 18.
Nie mniej nad czym w tym temacie dyskutować?
To nie zapytaj.pl 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So lis 08, 2008 21:06 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Heh, Rojza mnie uprzedziła 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So lis 08, 2008 21:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mt 16, 18-19 (Jezus do Piotra)
|
So lis 08, 2008 21:10 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Chodziło o słowa skierowane do kolegium, a nie do samego Piotra.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So lis 08, 2008 22:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dziękuję za pouczenie, niemniej jednak czytać umiem i zasady polskiego znam.
"do apostołów"- Piotr też był apostołem (chyba nie zaprzeczysz ...)
wyrażenie "do apostołów" nie precyzuje, czy do wszystkich razem, czy do każdego osobno- zatem obydwa cytaty są prawidłowe i się uzupełniają.
|
So lis 08, 2008 22:38 |
|
 |
jumik
|
baranek napisał(a): Dziękuję za pouczenie, niemniej jednak czytać umiem i zasady polskiego znam.
"do apostołów"- Piotr też był apostołem (chyba nie zaprzeczysz ...) wyrażenie "do apostołów" nie precyzuje, czy do wszystkich razem, czy do każdego osobno- zatem obydwa cytaty są prawidłowe i się uzupełniają.
Akurat jesteś w błędzie, ale nie ma co się kłócić o to kto ma rację, o słówko czy cytat. Nie zaszkodziło, że obydwa cytaty były podane 
_________________ Piotr Milewski
|
N lis 09, 2008 0:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skoro jestem w błędzie, to powiedz mi, proszę- czy w zdaniu:
"Nauczycielka zwracała uwagę dzieciom" - chodzi mi o to, że:
- zwracała uwagę wszystkim dzieciom razem
- zwracała uwagę wszystkim (kilkorgu) dzieciom po kolei
Obydwa przypadki są możliwe. Zdanie tego nie precyzuje. I podobnie jest z apostołami
Możemy jedynie zgadywać, o co chodziło autorce postu. Bardziej prawdopodobne, że o wszystkich razem. Jednak druga wersja też jest możliwa i nawet, jeśli nie będzie odpowiedzią na pytanie autorki, to ktoś inny może skorzysta.
|
N lis 09, 2008 9:52 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Jumik odpuść... baranek ma swoje racje, których rozum nie zna (parafrazując Pascala  )
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N lis 09, 2008 11:44 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|