Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lut 06, 2025 23:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 SLUB KATOLICKI I BRAK UNIEWAZNIENIA A SLUB EWANGELICKI 
Autor Wiadomość

Post SLUB KATOLICKI I BRAK UNIEWAZNIENIA A SLUB EWANGELICKI
Witam serdecznie,
od 10 lat jestem w cywilnym związku z mezczyna którego bardzo kocham. Mój mąż ma za sobą nieudane małżeństwo Katolickie, którego nie udało się unieważnić. Ja jestem osobom nieochrzczona z rodziny ateistów jednak chciałabym wstąpić do Kościoła Ewangelickiego. Mój Mąż z wielu przyczyn również chciałby razem ze mną zmienić wyznanie na Ewangelickie i stad moje pytanie. Czy jest możliwość ze będziemy mogli zawrzeć związek małżeński w Kościele Ewangelickim, mimo tamtego ślubu? Jest to dla nas naprawdę ogromnie ważne. Bardzo proszę o wszelkie informacje i doświadczenia.

Cz sty 30, 2025 15:49

Post Re: SLUB KATOLICKI I BRAK UNIEWAZNIENIA A SLUB EWANGELICKI
Wuwunia napisał(a):
Witam serdecznie,
od 10 lat jestem w cywilnym związku z mezczyna którego bardzo kocham. Mój mąż ma za sobą nieudane małżeństwo Katolickie, którego nie udało się unieważnić. Ja jestem osobom nieochrzczona z rodziny ateistów jednak chciałabym wstąpić do Kościoła Ewangelickiego. Mój Mąż z wielu przyczyn również chciałby razem ze mną zmienić wyznanie na Ewangelickie i stad moje pytanie. Czy jest możliwość ze będziemy mogli zawrzeć związek małżeński w Kościele Ewangelickim, mimo tamtego ślubu? Jest to dla nas naprawdę ogromnie ważne. Bardzo proszę o wszelkie informacje i doświadczenia.

Najlepiej udać się po informacje do duchownych Kościoła Ewangelickiego. Osobiście.
Tu coś znajdzesz.
https://porady-slubne.blogspot.com/2013 ... ickim.html

Cz sty 30, 2025 18:01

Osoba nieochrzczona, jednak z pewnością powinna zacząć od przygotowania do chrztu św, po którym nastąpi chrzest.

Cz sty 30, 2025 21:11

Tak oczywiście, już te kroki zostały podjęte. Zależy mi jednak żeby dowiedzieć się czy w ogóle opcja ze ślubem wchodzi w grę z prawnego punktu widzenia. Bardzo boje się ze znowu się nie uda a nie mam kogo zapytać...

Pt sty 31, 2025 20:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]