|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
kiki
|
 ślub kościelny
Czy to prawda, że w kościele grecko-katolickim ślub kościelny można zawrzeć więcej niż jeden raz?
|
| So wrz 16, 2006 11:06 |
|
|
|
 |
|
angua
|
Prawdę mówiąc nie widzę powodu, dla którego miałoby być inaczej niż w Kościele Rzymsko-katolickim.
Poczytaj tu: http://www.kuria.lublin.pl/kkkw/kkkw/tyt16.html#rozdz7 i sprawdź, czy są różnice. Jeśli znajdziesz, to powiedz proszę, bo chętnie się dowiem 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
| So wrz 16, 2006 11:22 |
|
 |
|
kiki
|
niestety nic nie znalazłam 
|
| So wrz 16, 2006 11:51 |
|
|
|
 |
|
angua
|
Różnic, tak? No, nie dziwi mnie to zbytnio
A może powiedz dokładniej, o co Ci chodzi? O sytuację, w której pierwsze małżeństwo zostało zawarte ważnie, a jednej z osób marzy się "rozwód" i następne?
Będzie nam łatwiej rozmawiać i nie będziesz musiała czytać setek kanonów 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
| So wrz 16, 2006 11:54 |
|
 |
|
kiki
|
Pierwsze małżeństwo zostało zawarte w kościele katolickim, zgodnie z obowiązującym prawem, trwa kilka lat, nie ma mowy o czymś takim jak unieważnienie, nie ma podstaw ani chęci ku temu
|
| So wrz 16, 2006 12:11 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja czegoś nie rozumiem... skoro nie ma chęci do uznania za nieważne , to skąd nagle pomysł o rugim ślubie ?
Masz na myśli odnowienie przyrzeczeń 
|
| So wrz 16, 2006 12:28 |
|
 |
|
angua
|
Też tego nie zrozumiałam, prawdę mówiąc.
O unieważnieniu nie ma mowy nigdy - można jedynie stwierdzić jego nieważne zawarcie. Ale to na marginesie.
Obawiam się, że w takiej sytuacji szukanie rozwiązania u grekokatolików nie ma sensu. Kościół rzymskokatolicki zachowuje z nimi pełną łączność, co oznacza przede wszystkim, że uznajemy nawzajem swoje sakramenty. Małżeństwo ważnie zawarte w KRK będzie za ważne uznawane w Cerkwi greckokatolickiej. I tyle.
|
| So wrz 16, 2006 12:31 |
|
 |
|
kiki
|
chodziło mi o sytuację kiedy jest chęć rozejścia się i rozwodu, ale nie ma podstaw do unieważnienia. W każdym bądź razie bardzo dziękuje za odpowiedź, teraz już mam jasność
|
| So wrz 16, 2006 12:36 |
|
 |
|
angua
|
Proszę
I jeszcze jedno. Żeby nam tu nie powstała jakaś absurdalna sytuacja, w której szukamy kościoła, który umożliwiłby inny ślub. Nie ma takiej możliwości, to małżeństwo jest po prostu ważne, zawarte przed Bogiem. W tym temacie sam Chrystus się dość jasno wypowiedział: «Kto oddala żonę swoją, a bierze inną, popełnia cudzołóstwo względem niej. I jeśli żona opuści swego męża, a wyjdzie za innego, popełnia cudzołóstwo». [Mk 10,11-12]
|
| So wrz 16, 2006 12:49 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|