Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
 Odchodzę z KK, podobno to grzech? Dlaczego? 
Autor Wiadomość

Naprawdę w tak ważnej kwestii jak chrzest dzieci NIKT nie potrafi mi odpowiedzieć skoro podaję argumenty wprost z Biblii?

A gdzie Biblia zakazuje chrztu dzieci? Biblia to nie rytuał takich czy innych obrzędów czy praktyk, ale dobra nowina o zbawieniu. Nie przez takie czy inne praktyki jestesmy zbawieni, tylko przez łaskę i wiarę.
Łaska zaś jest darmowa, darmo łaską jesteśmy zbawieni, a nie na skutek naszego postepowania, naszych uczynków (np. aktu wyznania wiary). Jezeli możemy wyznać ustami, iż Panem jest Jezus i uwierzyć Mu w sercu swoim, to dlatego, ze zostałała nam wczasniej dana jego łaska i wezwanie. Nie myśmy umiłowali Boga, ale Bóg nas umiłował, gdyśmy Go jeszcze nawet nie znali.

No przecież to powinno być jasne skoro już KK chrzci dzieci ;/ I dlatego nie rozumiem dlaczego ma to być grzechem skoro rodzice za mnie uwierzyli [nauka nie pochodząca z Biblii, a stosowana przez KK]. Jeszcze raz pytam Tradycja>Biblia?

Pozdrawiam :) Nie zamierzam odpowiadać póki ktoś mi tego nie wyjaśni. Bo spamować to można na innych forach a tutaj liczę na odpowiedzi katolików,którzy powinni wiedzieć w co wierzą...[/quote]

So gru 16, 2006 11:05

Filipiarz, nie orientujesz się w temacie. Los małych nieochrzczonych dzieci, nawet urodzonych jako martwe, nigdy nie był przedmiotem oficjalnego nauczania. Jeżeli dawniej skłaniano się ku opinii, że takie dzieci idą do otchłani, to dzisiaj przeważa opinia teologów, że jednak mają bezpośrednie widzenie Boga.
Orientuję się, orientuję... :)
Jednak brak oficjalnego nauczania jakoś nie przeszkadzał tradycyjnemu braku zgody na "chrześcijański pochówek" osób nieochrzczonych (w tym niemowląt). A tradycja ta wynika z nadal obowiązującej oficjalnej zasady, że chrzest jest do zbawienia niezbędny...
Uczeni w piśmie i teologowie gdybają sobie coraz bardziej liberalnie na ten temat, ale katolicka mentalność jest specyficzną mentalnością...
Jak ktoś uważa, że powinien ochrzcić własne dziecko - niech chrzci, jak ktoś uważa inaczej - niech nie chrzci. Bóg zbawia nasze dusze według naszych serc a nie papierków w zakrystii.
Rytuały to ludzki wymysł, Prawo chrystusowe jest zapisane w sercach i to co w sercu się znajduje jest ważne, a nie uczynki.

So gru 16, 2006 12:23

Leszek, Jan napisał(a):
Filipiarz, nie orientujesz się w temacie. Los małych nieochrzczonych dzieci, nawet urodzonych jako martwe, nigdy nie był przedmiotem oficjalnego nauczania. Jeżeli dawniej skłaniano się ku opinii, że takie dzieci idą do otchłani, to dzisiaj przeważa opinia teologów, że jednak mają bezpośrednie widzenie Boga.
Jednak brak oficjalnego nauczania jakoś nie przeszkadzał tradycyjnemu braku zgody na "chrześcijański pochówek" osób nieochrzczonych (w tym niemowląt). A tradycja ta wynika z nadal obowiązującej oficjalnej zasady, że chrzest jest do zbawienia niezbędny...

Właśnie nie. Oficjalna katolicka nauka dopuszcza możliwość zbawienia nieochrzczonych i daje im możliwość odpowiedniego pogrzebu. Radzę poczytać:

KKK, 1260-1261 napisał(a):
1260 Ponieważ "za wszystkich umarł Chrystus i... ostateczne powołanie człowieka jest rzeczywiście jedno, mianowicie Boskie, to musimy uznać, że Duch Święty wszystkim ofiarowuje możliwość dojścia w sposób Bogu wiadomy do uczestnictwa w tej Paschalnej Tajemnicy". Każdy człowiek, który nie znając Ewangelii Chrystusa i Jego Kościoła, szuka prawdy i pełni wolę Bożą, na tyle, na ile ją zna, może być zbawiony. Można przypuszczać, że te osoby zapragnęłyby wyraźnie chrztu, gdyby wiedziały o jego konieczności.

1261 Jeśli chodzi o dzieci zmarłe bez chrztu, Kościół może tylko polecać je miłosierdziu Bożemu, jak czyni to podczas przeznaczonego dla nich obrzędu pogrzebu. Istotnie, wielkie miłosierdzie Boga, który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni, i miłość Jezusa do dzieci, która kazała Mu powiedzieć: "Pozwólcie dzieciom przychodzić do Mnie, nie przeszkadzajcie im" (Mk 10,14), pozwalają nam mieć nadzieję, że istnieje jakaś droga zbawienia dla dzieci zmarłych bez chrztu. Tym bardziej naglące jest wezwanie Kościoła, by nie przeszkadzać małym dzieciom przyjść do Chrystusa przez dar chrztu świętego.

So gru 16, 2006 13:05

filippiarz napisał(a):
Właśnie nie.Radzę poczytać: KKK, 1260-1261...
A właśnie, że tak :)
Nie mówiłem o aktualnych wytycznych, tylko o Ojcach Kościoła i tradycji z niej wynikających...
Już wiele razy pisałem, że to bardzo miło, że są specjalne punkty KKK łagodzące inne, w których mowa, że "bez chrztu nie ma zbawienia". Niestety, te "pocieszacze" składają się wyłącznie ze zwrotów w stylu: Krk "może tylko polecać je (dzieci nieochrzczone) miłosierdziu Bożemu", oraz sugeruje aby "mieć nadzieję, że istnieje jakaś droga zbawienia dla dzieci zmarłych bez chrztu", a gdzie indziej o chrzcie pragnienia i krwi: Krk "zachowywał głębokie przekonanie", "według teologów", "można przypuszczać".

Krk nadal nie widzi oficjalnej, autorytatywnie pewnej drogi zbawienia dla nieochrzczonych, nawet dla niemowlaków. Stąd od zawsze ten rush na szybki chrzest.

So gru 16, 2006 14:46

Leszek na prawdę już możesz skończyć o krytykowaniu baptystów bo to nie temat na to, pisałem już raz a widzę, że się lubisz powtarzać... Piszę chyba po raz 4: Pytam się na KATOLICKIM forum KATOLIKÓW dlaczego tak a nie inaczej... Jak pójdę na protestanckie czy prawosławne to tam będę się pytać.
Zarzucam, że to nie jest wiara pochodząca z Biblii katolikom bo jestem na forum katolickim. I pisałem już, że mogą to być protestanci, prawosławni czy inny odłam, to jest nieważne... Przedstawiam swoje zdanie i oczekuję odpowiedzi. Leszek ta strona chodź nie czytałem jeszcze całej tylko najważniejsze zwroty to zauważyłem, że stosuje zasadę, skoro nas jest większość to my mamy rację i jeszcze jeden, że Kościół Katolicki nigdy się nie myli i wszystko co poza nim jest złe... Bez komentarza więc...

Piotr wiem o tym co napisałeś co nie zmienia faktu, że ludzie na początku wyznawali swoją wiarę w Jezusa SWOIMI ustami i uwierzyli w sercu SWOIM, a nie sercu rodziców i nie ustami rodziców. Oczywiście, że zbawienie jest przez łaskę, przecież nic przeciw temu nie pisałem. Tylko według Biblii na początku wiara w Jezusa, a później chrzest. I zgadzam się z Twoją wypowiedzią, tylko nadal nie otrzymałem odpowiedzi na to stwierdzenie... A co do wiary z uczynków i rytuałów to porozmawiaj z większością katolików i spytaj ich się co wiedzą na temat wiary z łaski, nie przez uczynki itd.

Proszę o czytanie poprzednich postów bo pisałem dlaczego pytam się katolików o chrzest dzieci i odejście z KK. Wiem, że to trudny temat i od paru dni nie mogę otrzymać odpowiedzi, a praktycznie od roku więc kończę tę rozmowę.

Pozdrawiam.

So gru 16, 2006 15:06
Zobacz profil WWW

Piszę chyba po raz 4: Pytam się na KATOLICKIM forum KATOLIKÓW dlaczego tak a nie inaczej... Jak pójdę na protestanckie czy prawosławne to tam będę się pytać.

Cytuj:
bo jestem na forum katolickim.

To jest katolickie forum??? To jest forum wiara.pl a nie episkopat.pl czy katolicy.pl czy jakoś tak.... jeteśmy tu z róznych kosciołów i każdy tu pisze za siebie. Chrzest dzieci praktykuja chrzescijanie od samego poczatku, kiedy jeszcze katolików nie było, a jedynie marginalne grupy takiego chrztu nie uznają. Nie wiem wiec dlaczego z takim uporem pytasz tylko katolików. To dyskryminacja... ;)

Cytuj:
Zarzucam, że to nie jest wiara pochodząca z Biblii katolikom

Dalej sie pytam gdzie Biblia zakazuje chrztu dzieci, w którym miejscu wypowiada się na temat wieku osób chrzczonych, w którym z opisów chrztu NT interesuje się wiekiem osoby chrzczonej? Po drugie na jakiej podstawie sadzisz, iż rytuały kościelne są przedmiotem wiary, a nie zbawienie z darmowej łaski przez wiarę (piszesz autorytatywnie: "jest to wiara pochodzaca z Biblii"? Zarzuty trzeba na czymś ugruntować, a nie tylko innych nimi obrzucać, i powtarzac w kółko jedno zasłyszane zadanie, bo wtedy nie ma dyskusji....

Cytuj:
Piotr wiem o tym co napisałeś co nie zmienia faktu, że ludzie na początku wyznawali swoją wiarę w Jezusa SWOIMI ustami i uwierzyli w sercu SWOIM, a nie sercu rodziców i nie ustami rodziców.

Oczywiscie, człowiek dorosły, czy na tyle dorosły, iż mopże tyo uczynić musi wyznać wiarę osobiscie, co do tego nie ma żadnej kontrowersji. Nie znam zadnego z chrześcijańskich kościołów, w którym dosrosłego człowieka można by ochrzcić bez jego woli, bez jego wyznania wiary przez niego, bez przygotowania sie i upewnienia o postawie wiary.... Natomiast nie jest to "jego" (tj.katechumena) wiara, klecz zawsze jest to wiera Kościoła, przekazana od naszego Pana przez Apostołów, spisana potem na kartach NT... Nikt nie może byc ochrzczony w "swojej" własnej, prywatnej wierze, lecz w wierze, która otrzymał od Pana. On jest żródłem tej wiary, a nie własna wola człowieka, który tworzyłby sobie swoją własną wiarę.

Bóg zechciał objawić się w widzialnej postaci, w osobie Jezusa Chrystusa, a nie w formie intelektualnego oswiecenia jednostek. Chrystusa rozeszłał Apostołów, aby głosili wiarę w Niego w mocy Pocieszyciela.

Cytuj:
Tylko według Biblii na początku wiara w Jezusa, a później chrzest.

Gdzie???? Biblii nie ineteresuje ani wiek, ani kolejność (chodzi ci chyba nie tyle o wiarę, co o akt, "uczynek" wyznania wiary przez katechumena). Nie ma nigdzie wypowiedzi ani Jezusa ani Apostoła "a ja wam powiadam kto w najpierw nie wyzna wiary swoimi ustami a dopiero póżniej ochrzczony bedzie...". Rózne teksty w róznej kolejności mówią o wyznaniu i chrzcie, nie zajmujac się tym. Można je sobie interpretować tak czy inaczej. Natomiast faktem jest, że Kościół od samego początku chrzcił dzieci i nie budziło to żadnych polemik, dyskusji czy problemów. Owszem, zastanawiano się (np. Tertulian) czy jest to słuszne, ale nigdy nie ważność.

Cytuj:
I zgadzam się z Twoją wypowiedzią, tylko nadal nie otrzymałem odpowiedzi na to stwierdzenie... A co do wiary z uczynków i rytuałów to porozmawiaj z większością katolików i spytaj ich się co wiedzą na temat wiary z łaski, nie przez uczynki itd.

Odpowiedź otrzymałeś (mimo iż uważam że to nie ten watek i jest to zasmiecanie forum). Co do rozmów.
Porozmawiaj np. w Stanach, gdzie baptysci sa wyznaniem "tradycyjnym", z "wiekszością baptystów" i spytaj ich co wiedza na temat wiary z łaski... Większośc katolików, która jest w jaki kolwiek sposób zaangażowana w swoim Kościele, nie bedzie miała problemów z odpowiedzią. Poza tym, zbaiwni jestesmy łaśką przez wiarę, a nie przez wiedzę (podobnie jak nie przez rytuały, choś jedno i drugie jest jak najbardziej potrzebne). Poza tym co to ma do rzeczy z pytaniem o ważnośc chrztu dzieci? Trzymaj się tematu, bo tylko w ten sposób mozemy o czymś rozmawiać, inaczej zatoniemy w dygresjach. Ja nie robie wycieczek do baptystów....

Pn gru 18, 2006 10:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9