Autor |
Wiadomość |
dortes
|
 Dwa pytania o antykoncepcje
Mam dwa pytania.
1.Jesli jest sie w malzenstwie i ma sie juz dajmy na to dwojke dzieci, to czy wedlug prawa koscielnego dopuszcza sie uzywanie srodkow antykoncepcyjnych? jako swiadome zapobieganie ciazy?
2.Takie pytanie gdzies pewnie bylo juz rozstrzygane, ale nic; jesli stosowanie naturalnych metod antykoncepcji jest swiadomym unikaniem ryzyka poczecia nowego zycia; to w czym jest inne od srodkow antykoncepcyjnych (nie wliczajac tabletek poporonnych Itp).
_________________ a gdybysmy byli ludzmi?
|
Pt lut 02, 2007 0:08 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Różnica jest taka, że naturalne metody nie szkodzą człowiekowi, a antykoncepcja jest bardzo szkodliwa, szczególnie dla kobiet.
|
Pt lut 02, 2007 5:48 |
|
 |
Krzysztof_J
|
 Re: Dwa pytania o antykoncepcje
dortes napisał(a): Mam dwa pytania... ...gdzies pewnie bylo juz
Było, było i jedno i drugie.
1. Nie dopuszcza się.
2. Różni się tym, że metody naturalne wykorzystują naturalną cykliczność płodności (małżonkowie dostosowują się do tej cykliczności) a w sztucznych płodność dostosowują do swoich potrzeb. Według poglądów bardziej radykalnych niszczą ją (choć akurat to mnie nie przekonuje, bo nie udało mi się ustalić jak prezerwatywa niszczy płodność).
|
Pt lut 02, 2007 8:47 |
|
|
|
 |
Krzysztof_J
|
Leszek, Jan napisał(a): Różnica jest taka, że naturalne metody nie szkodzą człowiekowi, a antykoncepcja jest bardzo szkodliwa, szczególnie dla kobiet.
Przesada.
Mógłbyś objaśnić w jaki sposób konkretnie prezerwatywa "bardzo szkodzi, szczególnie kobiecie"?
|
Pt lut 02, 2007 8:50 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Prezerwatywa jest nieskuteczna. Najskuteczniejsza jest metoda naturalnego planowania rodziny. Poza tym w wypowiedzi rozpoczynającej autor nie wspomniał o prezerwatywie.
|
Pt lut 02, 2007 8:53 |
|
|
|
 |
Krzysztof_J
|
Oj Leszku Janie, coś się zapędziłeś.
1. ... jeżeli się zsunie lub pęknie (to powinieneś dodać do pierwszego zdania).
2. To skuteczność decyduje o tym, że KK prezerwatywy zabrania a NPR zaleca (dopuszcza)?
3. Autor nie wymienił nominalnie żadnego środka ale pytał o środki antykoncepcyjne, do których prezerwatywa należy, prawda?
|
Pt lut 02, 2007 9:34 |
|
 |
Leszek, Jan
|
NPR to najbardziej ekologiczna i prozdrowotna metoda regulacji urodzin. Gumka jest skuteczna (pomijam tu aspekt moralny) tylko w jakichś 50-70 procentach.
|
Pt lut 02, 2007 9:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prezerwatywa zjada macicę. Wiem, bo sam to widziałem, moja dziewczyna nie ma macicy. Widział ktoś pierwszy Koszmar z Ulicy Wiązów i pamięta końcową scenę jak krew bryzgała na sufit? To miałem podobnie Oo Jezu...nigdy tego nie zapomnę.
|
Pt lut 02, 2007 10:01 |
|
 |
Emil
|
Chaota napisał(a): Prezerwatywa zjada macicę.
To dobre, świetny argument dla entuzjastów NPR-u. Do tej pory ich absurdalne tezy na temat szkodliwości prezerwatywy nie wychodziły poza stwierdzenie, że prezerwatywa powoduje "drobne otarcia" (cytat za http://psnnpr.pl/antykoncepcja/mity_antykoncepcji.php autor: Ewa Ślizień-Kuczapska). Nie ma to jak autorytet medyczny.
|
Pt lut 02, 2007 10:10 |
|
 |
pedziwiatr
|
Prosze o niepowielanie tematow. Dalsza dyskusje dotyczaca anykoncepcji mozna prowadzic w dziale Rodzina chrzescijanska
viewtopic.php?t=6879
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Pt lut 02, 2007 12:02 |
|
|