Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Kosciol chroni ludzi od momentu poczecia az do urodzenia 
Autor Wiadomość

Ależ działalność Kościoła również ukierunkowana jest na pomoc kobietom, które znalazly się w takiej trudnej sytuacji życiowej.
Wszak w parafii może nie być możliwości by takiej pomocy udzielić, ale z pewnością zostanie podany namiar do takiego ośrodka, ktory zajmuje się pomaganiem w takich wypadkach. I takie ośrodki pomagajace kobietom są przez Kościół prowadzone.

Życie ludzkie objęte jest ochroną od momentu poczęcia, ale Kościołowi również zależy by urodzone dziecko miało godne warunki życia i tam gdzie może Kościół broni elementarnych praw człowieka do godnego życia.

N cze 17, 2007 14:05

Autorowi chyba chodziło o to, że kościół BARDZIEJ chroni ludzi od poczęcia do urodzenia. Chodzi o to, że nie zgadza się na aborcję w przypadku gwałtu np. Ważne, żeby to dziecko urodzić, a co z nim dalej to już nie kościoła biznes. Jestem naprawdę ciekaw ilu księży by wyszło z pomocą do takiej matki dziecka z gwałtu. Ot, iść do miejscowego proboszcza i powiedzieć, że się takie dziecko urodziło i poprosić o jakieś becikowe od kościoła na początek wychowania.

miedzy innymi chodzilo mi o to.

Pn cze 18, 2007 7:28

Jest bardzo wiele organizacji katolickich zajmujących się pomocą kobiet w ciąży, młodych matek i tych w trudnej sytuacji rodzinnej czy materialnej. Jak również katolickich telefonów zaufania i psychologów rodzinnych gotowych na pomoc takim osobom. A w najbardziej tragicznych przypadkach gdy matka nie chce własnego dziecka, jest wiele katolickich domów dziecka, dla niechcianych dzieci. Praktyka pokazuje więc, że KK intensywnie troszczy się o dzieci zarówno przed jak i po urodzeniu. A częściej podkreśla to pierwsze bo wobec tych dzieci prawa są częściej łamane więc KK czuje się w obowiązku szczególnie często zaznaczać ich godność. Po prostu godność i prawa dzieci przed urodzeniem, nie dla każdego są tak oczywiste jak po urodzeniu co wymusza na Kościele by o prawach tych pierwszych częściej przypominał.

Pn cze 18, 2007 9:10
Problem pojawia się wtedy, gdy matka traktuje ciążę będącą wynikiem gwałtu jako... dziewięciomiesięczny gwałt. A to się dzieje dość często. I jeśli ma do wyboru, być "gwałconą" przez te 9 miesięcy i usunąć kilka komórek będących niewiele więcej niż zygotą, to myślę, że sprawa wcale nie jest taka oczywista.

Pn cze 18, 2007 9:28

Cytuj:
twe zdanie jakos koliduje z zdaniem z pierwszego wpisu:

"...dokonywania aborcji przez kobiety, które padły ofiarą gwałtu lub których zdrowie jest zagrożone przez ciążę...."

zapewne jest mozliwosc elkwentnej interpretacji obu wypowiedzi tak aby do siebie pasowaly.

To ja się wypowiem, jako teolog in specto i świeżo po egzminie z teologii moralnej. Kościół stoi na straży życia tak daleko, jak daleko jest to konieczne. Kościół uważa dość racjonalnie, że życie jest cenniejsze od zdrowia. Więc jeśli kobieta [slynny przypadek pani Alicji Tysiąc] ma zagrożenie zdrowia, to nie usprawiedliwia jej to do zabicia dziecka. Natomiast gdy istnieje bardzo realne zagrożenie życia [np. ciąża pozamaciczna], wtedy przerwanie ciąży nie jest morderstwem, ale aktem samoobrony. I chyba tyle na ten temat. Oczywiście można to nadinsterpretować na wszystkie strony, ale nie zmienia to faktu, że zdrowie matki mniej znaczy dla Kościoła niż życie dziecka...

Pozdrawiam,
jakub
[/quote]

zanim ktos zazuci, ze otworzylem temat i przestalem w nim brac czynny udzial chcialem wyjasnic, iz wypowiedzialem sie wlasnie do tego wpisu, ktory cytuje i za ktory jeszcze raz dziekuje.
niestety moj post zostal usuniety. nie wiem dlaczego.
postanowilem nie brac dalej udzialu w tym temacie gdyz pisac poto aby moderator mial prace nie ma dla mnie wiekszego sensu.
serdecznie dziekuje wszystkim za wziecie udzialu w temacie.

Pn cze 18, 2007 10:19

Pn cze 18, 2007 10:20

Kościół broni ludzi od momentu poczęcia aż do urodzenia !!!!

jlp;

I tak własnie powinno być.
Od poczęcia cielesnego do narodzin duchowych.

Z woli Boga;

" Zaprawdę,powiadam ci, nikt nie może ogladać królestwa Bożego,
jeżeli się na nowo nie narodzi." Jan 3;3

Dla tego można stwierdzić że kościół nie musi dbać aż tak bardzo o tych
którzy się narodzili, bo oni już będą oglądać królestwo Boże.

A ich ciało?

" Co się z ciała narodziło, jest ciałem a co się z Ducha narodziło jest duchem". Jan 3;6

Więc po urodzeniu,..... ciało umiera a duch, ma życie na wieki.

Kościół broni więc ludzi od poczęcia aż do narodzin !!!

Amen :-)

Wt cze 19, 2007 0:51

Uwagi na temat moderatorow oraz spekulacje, co zrobilby proboszcz X albo Y, gdyby... nie naleza do tego watku. Piszcie na temat, wtedy nie bedzie potrzeby interwencji tych niezyciowych moderatorow.

Wt cze 19, 2007 1:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3