|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof_J
|
 Kolor sutanny.
W ostatnim czasie ukazało się trochę zdjęć z prałatem H.Jankowskim, na których jest on w sutannie (lub w koszuli z koloratką) koloru białego. Z tego co wiem - nie jest on paulinem, dominikaninem ani kamedułą. Nie jest też papieżem.
Nie chodzi mi wyłącznie o ten przypadek. Również koszule do koloratek - są zasadniczo czarne ale coraz częściej spotyka się szare czy niebieskie.
Czy w kolorze sutanny panuje dowolność czy jest to czymś regulowane?
|
Wt lip 24, 2007 8:28 |
|
|
|
 |
Aragg
|
Kolor sutanny związany był z hierarchią wśród duchowieństwa i tak jest do dzisiaj: papież nosi białą sutannę, kardynałowie - czerwoną (purpurową), biskupi - fioletową, a księża - czarną.
Więcej na:
http://sunday.niedziela.pl/artykul.php? ... _art=00052
Tam masz cały artykuł zatytułowany: Dlaczego księża chodzą na czarno?
Pozdrawiam
_________________ Panie, naucz nas się modlić.
Łk 11,1
Nie wiesz, że to ty jesteś nieszczęsny i godzien litości, i biedny, i ślepy, i nagi.
Apokalipsa wg św. Jana 3,17
|
Wt lip 24, 2007 8:32 |
|
 |
Krzysztof_J
|
Aragg napisał(a): papież nosi białą sutannę, kardynałowie - czerwoną (purpurową), biskupi - fioletową, a księża - czarną.
No to to jest oczywiste.
Ale moje pytanie to:
Czy kapłan może nosić białą sutannę/koszulę?
Czy są dopuszczone koszule niebieskie/szare, a jeżeli tak to jeszcze jakie?
|
Wt lip 24, 2007 8:56 |
|
|
|
 |
Aragg
|
Kolor koszuli nie ma chyba znaczenia... bynajmniej widziałem już kapłanów w różnych koszulach... I tak z pod sutanny tego nie widać.
Co do koloru sutanny... białą może mieć tylko papież.
Wszyscy dobrze wiemy jakie odskoki ma prałat Jankowski...
_________________ Panie, naucz nas się modlić.
Łk 11,1
Nie wiesz, że to ty jesteś nieszczęsny i godzien litości, i biedny, i ślepy, i nagi.
Apokalipsa wg św. Jana 3,17
|
Wt lip 24, 2007 9:02 |
|
 |
zielona_mrowka
|
Nie tylko papież bo w krajach o upalnym klimacie księża po prostu chodzą w białych sutannach... wydaje mi się, że ustala to episkopat (ale nie dam za to głowy).
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Wt lip 24, 2007 9:16 |
|
|
|
 |
Krzysztof_J
|
Aragg napisał(a): Kolor koszuli nie ma chyba znaczenia... I tak z pod sutanny tego nie widać.
Chodzi mi o koszule do koloratki, noszone zamiast sutanny.
|
Wt lip 24, 2007 9:18 |
|
 |
goostaf
|
Chyba miał wersję sportową
Białe sutanny biskupów widziałem w Afryce, ale zachowany był odpowiedni kolor lamówki (fioletowy lub czerwony - w przypadku kardynałów).
Biały kolor jest tam ubierany ze względu na palące słońce. Widocznie na dalekiej północy,w Gdańsku, zapanował klimat podzwrotnikowy (albo prałat znów okazał swoją skłonność do wyróżniania się).
Nie wiem jaki kolor przysługuje prałatowi: czarny czy fioletowy. Miał elementy w tym kolorze? (guziki, lamówki)
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Wt lip 24, 2007 9:26 |
|
 |
Krzysztof_J
|
goostaf napisał(a): Miał elementy w tym kolorze? (guziki, lamówki)
No - tu ich nie widać:
http://goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6&art=1184325572&dzi=1104759141&idnumeru=1184228090
ale to jest koszula.
W sutannie natomiast gdzieś widziałem - guziki i lamówki były fioletowe (liliowe?).
|
Wt lip 24, 2007 9:46 |
|
 |
goostaf
|
No to wszyskto w porządku
(Oczywiście jak na standardy przyjęte przez księdza prałata  )
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Wt lip 24, 2007 9:55 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jankowski - jako kapelan honorowy Jego Świątobliwości - ma prawo co najwyżej nosić czarną sutannę z fioletowym obszyciem i fioletowym pasem.
NIE MA PRAWA nosić białej sutanny (nie jest zakonnikiem w zgromadzeniu, gdzie tak noszą; nie jest kapłanem pracującym w klimacie, gdzie wszyscy duchowni noszą białe sutanny; a już na pewno nie jest papieżem). Nie ma też prawa nosić całej fioletowej sutanny - nie jest prałatem honorowym Jego Świątobliwości, protonotariuszem apostolskim ani biskupem. Nie ma także prawa nosić fioletowej pelerynki przy sutannie - jako że jest to przywilej zarezerwowany dla biskupów.
Co do koszul z koloratkami - nie muszą być czarne, mogą być białe, szare, błękitne itp.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So lip 28, 2007 15:50 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|