Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Wielki Post 
Autor Wiadomość

Post Wielki Post
Czy ktoś może mi wyjasnić, dlaczego Wielki Post trwa 46 dni...
Wydaje mi się że jest o 6 dni za długi :-D

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Śr lut 06, 2008 11:06

Post Re: Wielki Post
Dabar napisał(a):
Czy ktoś może mi wyjasnić, dlaczego Wielki Post trwa 46 dni...
Wydaje mi się że jest o 6 dni za długi :-D

Historycznie to się różnie układało. Obecny układ Wielkiego Postu wiąże się z ideą, że powinno to być 40 dni, w które się pości. Ponieważ niedziele nie są dniami postnymi, tak wyliczono czas, aby w Wielkim Poście było 40 dni poza niedzielami. W obecnym (posoborowym) kalendarzu liturgicznym Triduum Paschalne jest wyróżnionym czasem liturgicznym (od Nieszporów Wielkiego Czwartku do Komplety Niedzieli Wiekanocnej).

Śr lut 06, 2008 15:46

JerzM napisał(a):

Historycznie to się różnie układało. Obecny układ Wielkiego Postu wiąże się z ideą, że powinno to być 40 dni, w które się pości. Ponieważ niedziele nie są dniami postnymi, tak wyliczono czas, aby w Wielkim Poście było 40 dni poza niedzielami. W obecnym (posoborowym) kalendarzu liturgicznym Triduum Paschalne jest wyróżnionym czasem liturgicznym (od Nieszporów Wielkiego Czwartku do Komplety Niedzieli Wiekanocnej).

OK. Dzięki za wyjaśnienie, ale mnie ono nie przekonuje... Bo przecież niedziele w Wielkim Poście, należą do okresu Wielkiego Postu i nie są z niego wyłączone. Ma to swoje odzwierciedlenie w liturgii (m.in. brak Chwała Na Wysokości Bogu, Alleluja, fioletowy kolor szat). Również chyba jest to czas powstrzymania się od zabaw ??.
Jednak jak odliczymy 6 niedziel, to wychodzi 40 dni, jeśli jednak odejmiemy jeszcze 3 dni o których piszesz, to wtedy wychodzi za mało - 37 dni.
Moim zdaniem cos to nie gra. Bo albo niedziele rzeczywiście sa poza Wielkim Postem i tutaj nie obowiązują przykazania kościelne o czasie pokuty i wtedy jest ok, albo post powinien zaczynać się 6 dni później i wówczas wraz z niedzielami trwał by równo 40 dni (bo pości się de facto do Wigilii Paschalnej).
Pozdr
Dabar

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Śr lut 06, 2008 16:59

Dabar napisał(a):
Bo przecież niedziele w Wielkim Poście, należą do okresu Wielkiego Postu i nie są z niego wyłączone.

Tu chodzi o czas w którym Wielki Post kształtował się w Kościele - czyli mniej więcej IV-VII wiek. Wówczas dni postne oznaczały dni, w które można było jeść tylko jeden pełny posiłek oraz należało się powstrzymywać od mięsa. W niedziele (dzień Zmartwychwstania) gdy wypadały w czasie pokuty nie jedzono mięsa, ale nie ograniczano liczby posiłków - tak więc niedziele nie były w pełni dniami postnymi. Czas okresu pokutnego przed Wielkanocą określano różnie: najpierw to było kilka dni, potem okres wydłużano - oczywistą rolę grała inspiracja biblijna. W czasach św. Ambrożego (IV w.) Wielki Post liczył 6 tygodni. Później w Rzymie doliczono się, że w tym układzie prawdziwych dni postnych jest za mało i dodano brakujące zaczynając Wielki Post w środę (dzisiejszy Popielec). Co ciekawe w Mediolanie (miasto św. Ambrożego) pozostano przy starszej tradycji i według kalendarza rytu mediolańskiego (tzw. ambrozjańskiego) nadal Wielki Post zaczyna się w I Niedzielę Wielkiego Postu :-)

Z czasem post łagodniał (choć Polska długo trzymała się tradycji solidnego poszczenia w Wielkim Poście). Kodeks Prawa Kanonicznego z 1917 nakazywał już tylko (?) wstrzemięźliwość od mięsa w Środę Popielcową, w piątki i soboty Wielkiego Postu oraz w tak zwane Suche Dni i kilka wigilii (m.in. Bożego Narodzenia). Natomiast post (tzn. ograniczenie ilości posiłków) obowiązywał przez cały Wielki Post. Obecne regulacje nowego Kodeksu Prawa Kanonicznego są następujące.
Cytuj:
Kan. 1251 - Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa.

Śr lut 06, 2008 19:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]