|
|
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Kto może odprawiać Drogę Krzyżową?
| Autor |
Wiadomość |
|
takisobie
|
 Kto może odprawiać Drogę Krzyżową?
Witam!
Pytanie jak w temacie.
Wiadomo że ksiądz.
Kiedyś w artykule o diakonach, przeczytałem ze oni także mają takie "uprawniewnia", i zaraz nasunęło mi się na myśl wątpliwości czy grupa osób świeckich bez duchowego przewodnika może sama odprawić także Drogę Krzyżową??
Pytam gdyż będąc kiedyś w lasach pod Licheniem uczestniczyłem w takim wydarzeniu, i teraz miewam skrupuły czy aby to nie była herezja.
|
| Pt wrz 26, 2008 21:59 |
|
|
|
 |
|
szczesliwa
|
oczywiście, że można samemu odprawiać Drogę Krzyżową, lub grupą np. pielgrzymką ( bez kapłana), w wielu Sanktuariach są Stacje Drogi Krzyżowej w plenerze i grupy są zachęcane do odprawienia Drogi Krzyżowej.
_________________ Cieszmy się z małych radości
|
| Pt wrz 26, 2008 22:10 |
|
 |
|
meritus
|
mogą świeccy to nic sprośnego, a jest ważne...
Dla duchownych zarezerwowane są tylko sakramenty: diakon może asystować przy ślubie oraz udzielać chrztu, prezbiter dodatkowo namaszczać, sprawować Eucharystię i spowiadać, a biskup udzielać bierzmowania i święceń kapłańskich
|
| Pt wrz 26, 2008 22:11 |
|
|
|
 |
|
takisobie
|
dzękuję za odpowiedź
|
| So wrz 27, 2008 10:52 |
|
 |
|
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Droga Krzyżowa, Koronka do Miłosierdzia Bożego, różaniec ani żadna litania nie są sakramentami, więc do ich prowadzenia nie są wymagane żadne święcenia 
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
| Wt sty 06, 2009 18:16 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|