Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Egzorcyzm Świecki 
Autor Wiadomość

Post Egzorcyzm Świecki
Czy osoba świecka posługując się aspektami katolickimi (Bóg, imie Jezus, woda święcona itd.) oraz o wielkiej wierze może odprawić egzorcyzm uroczysty.
Jeśli nie to czy osoba taka może otrzymać pozwolenie Biskupa? Jeśli może to co taka osoba musi zrobić by biskup uczynił ją/jego egzorcystą świeckim i najważniejsze. Gdzie dokładnie osoba taka musi sie zgłosić i czy wogóle musi??
Z góry dzięki za odpowiedź.

Pt cze 20, 2008 18:08

Nie i nie. To posługa zarezerwowana wyłącznie dla biskupa lub osoby (prezbitera) wyznaczonej przez niego.

Natomiast osoba świecka może posługiwać modlitwą w czasie egzorcyzmów, ale jest to też sprawa egzorcysty.

Pozdrawiam.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pt cze 20, 2008 19:18

hej, widzę, że kusi Cię zakazany owoc (przyznam, że kiedyś miałem podobny pomysł) :P
pewnie wielu chciałoby zobaczyć egzorcyzm, a co niektórzy chcieliby wyrzucić szatana 'własnoręcznie', na szczęście jak wspomniała zielona_mrowka Kościół zarezerwował tę posługę tylko dla wybranych kapłanów,
po czym poznać, że ktoś nadaje się do odprawienia egzorcyzmu?- chyba najprościej po tym, że nie chce tego zrobić, kiedy człowiek zdaje sobie sprawę kim jest szatan to wcale nie ma ochoty się z nim zadawać,

myślę, że warto porzucić ciekawość i ambicje; kiedyś jakaś święta powiedziała, że kontakty z diabłem ogranicza do: 'zbaw nas ode złego'.
Jeśli jednak naprawdę zależy Ci żeby podjąć taką walkę duchową to po prostu kochaj- założę się, że nic go tak nie przepędza jak miłość. Trzeba wspomnieć, że od takiej 'miłości na codzień' zaczynał każdy wielki święty- warto uczyć się od najlepszych :D, respect for all 8)

Pt cze 20, 2008 20:57

Egzorcyzmów może dokonywać tylko ktoś, komu została powierzona władza nad złymi duchami. Inaczej to sobie można z diabłem pograć w bierki) o ile pozwoli).

Pt cze 20, 2008 22:19
ja bym sie bał sam takie rzeczy robic. Nie wiem czy nie słuchaliście wykładów ksiedza dr. Bogusława Jaworowskiego. On tam opowiadał o ludziach którzy igrali z okultyzmem i diabłem. Ogladał domy gdzie dywany same sie zwijają , krzyże odwracają , radio działa mimo braku proądu albo baterii itd. Diabeł niszczy narzedzie którym sie posługuje w przeciwieństwie do Boga. W koncu ludzie popełniaja samobójstwo i jak to mowi ks Bogusław w sposób niezwykle drastyczny az trudno uwierzyc czasem/.

So cze 21, 2008 12:15
ksiądz Jaworowski gościł ostatnio w Radiu Maryja- można tam odsłuchać jego wykład i rozmowy ze słuchaczami... :)

http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=8128

http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=8127

http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=8126

So cze 21, 2008 17:24
czasowo zablokowany

Hej, osoba świecka nie może dokonywać egzorcyzmów publicznych, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby odprawiała egzorcyzmy prywatne.

Każdy człowiek ochrzszczony na mocy tego sakramentu otrzymał władzę do rozkazywania aniołom, może więc odprawiać modlitwę uwolnienia jak również egzorcyzm na swojej osobie. Moc ta została umocniona darami duchowymi w sakramencie bierzmowania.

Takim "egzorcyzmem prostym", czyli takim który może dokonywać osoba świecka jest np. modlitwa do Świętego Michała Archanioła (Święty Michale Archaniele, broń nas w walce...) czy też Modlitwa do MB Królowej Aniołów (Potężna Niebios Królowo i Pani Aniołów...)
Są to modlitwy zwane egzorcyzmami prostymi. Modlitwa do Świętego Michała Archanioła zgodnie z poleceniem Watykanu powinna dodatkowo jako egzorcyzm być odmawiana po każdej Mszy Świętej (ach ci nieposłuszni duchowni).
Po za tymi egzorcyzmami jeśli np. spotyka nas pokusa możemy dokonywać prostszych egzorcyzmów zwracajac się poleceniem np. "szatanie pod Krzyż!"

Zwracam jednak uwagę, że chodzi o egzorcyzmy proste czyli dokonywane osobiście, a nigdy nad opętanym.
Bo do dokonywania egzorcyzmów nad opętanym czyli tzw. egzorcyzmów publicznych moc ma wyświęcony kapłan (no teoretycznie każdy chrześcijanin), ale władzę tylko biskup (który oczywiście dzieli się nią mianując egzorcystów).

Śr sty 07, 2009 20:44
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]