Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 17:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Dyspensa 
Autor Wiadomość

Post Dyspensa
Czy kobieta w ciąży musi przestrzegać postu ilościowego w np. w środę popielcową, Wielki Piątek, itp.?

Poprawiłem temat zgodnie z pisownią - szumi

Pn lut 23, 2009 16:25
Sądzę, że nie ma problemu. Jeśli by jednak nawet ktoś mówił coś przeciwnego, proponuję kierować się interesem dziecka.

Wt lut 24, 2009 17:43

Cytuj:
Kan. 1252 - Prawem o wstrzemięźliwości są związane osoby, które ukończyły czternasty rok życia, prawem zaś o poście są związane wszystkie osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia sześćdziesiątego roku życia. Duszpasterze oraz rodzice winni zatroszczyć się o to, ażeby również ci, którzy z racji młodszego wieku nie związani jeszcze prawem postu i wstrzemięźliwości, byli wprowadzeni w autentyczny duch pokuty

Co w sumie jednoznaczne nie jest.

Tutaj natomiast znalazłem taki zapisek:

Cytuj:
2. Post ilościowy obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 21 rok życia, a nie rozpoczęli jeszcze 60 roku (kan. 1254 § 2).

Ale chyba nieaktualny bo źródło nie zgadza się z aktualnym KPK.

Wiki natomiast pisze:

Cytuj:
Wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych – polega na powstrzymaniu się od spożycia pokarmów mięsnych (nie dotyczy ryb, nabiału, tłuszczów zwierzęcych oraz wywarów z mięsa) w każdy piątek roku liturgicznego (z wyjątkiem uroczystości, czyli dni liturgicznych najwyższej rangi) dla katolików w wieku powyżej 14 roku życia do końca życia. Z przestrzegania postu zwolnione są osoby chore oraz te, które nie mają możliwości wyboru pokarmu (dotyczy punktów zbiorowego żywienia), bądź odbywają podróż. Wyjątek ten nie dotyczy postu ilościowego w Środę Popielcową i Wielki Piątek[1]. W szczególnych przypadkach, ze słusznych powodów, dyspensy od zachowania postu może udzielić proboszcz własny bądź miejsca poszczególnym wiernym, rodzinom lub grupom wiernych, nakładając wówczas formę zadośćuczynienia do wypełnienia przez wiernych, np. jałmużnę albo modlitwę w intencjach Kościoła

Czyli wynika z tego, że kobiety w ciąży w środę popielcową również muszą zachować post ścisły. Nie wiem czy mam rację, ale jeśli tak to jest to co najmniej niepoważne.

Wt lut 24, 2009 19:27

Wt lut 24, 2009 19:56

Prawo kościelne nie postanowiło zrobić wyjątku dla kategorii "kobieta w ciąży" ani jeżeli chodzi o wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w piątki ani postu ilościowego w takie dni jak Popielec czy Wielki Piątek. Pewnie dlatego, że ciąża to nie choroba ;)

Oczywiście kobieta w ciąży powinna zachowywać piątkową wstrzemięźliwość oraz post ale oczywiście nie można wszystkich ogólnie traktować - najważniejsze jest zdrowie dziecka. Co innego to 3 tydzień ciąży co innego tydzień przed rozwiązaniem. W tej kwestii należy zachować zdrowy rozsądek i posłuchać się własnego sumienia.

Niemniej jeżeli się szuka przez ciąże jedynie zwolnienia w praktyk pokutnych - to niestety, nie ma takiej możliwości ;)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt lut 24, 2009 20:02

Oczywiście kobieta w ciąży powinna zachowywać piątkową wstrzemięźliwość oraz post ale oczywiście nie można wszystkich ogólnie traktować - najważniejsze jest zdrowie dziecka. Co innego to 3 tydzień ciąży co innego tydzień przed rozwiązaniem. W tej kwestii należy zachować zdrowy rozsądek i posłuchać się własnego sumienia.

Jak ja kocham tę religię. Jeśli chodzi o seks to nie można słuchać własnego sumienia bo VI przykazanie istnieje, ale jeśli chodzi o post kobiety w ciąży to sumienia słuchać należy.

Cytuj:
Niemniej jeżeli się szuka przez ciąże jedynie zwolnienia w praktyk pokutnych - to niestety, nie ma takiej możliwości

Jeśli kobieta pomyśli "będę dziś jadła mięso i to trzy razy dziennie do syta, lepiej dmuchać na zimne niż żeby dziecku miało się coś stać" to nie widzę w tym podstaw do grzechu.

Anyway czyli oficjalnie i formalnie kobietę w ciąży obejmuje post ścisły w środę popielcową. Jak to się ma do tych wszystkich akcji o obronie życia nienarodzonego to ja nie wiem.

Wt lut 24, 2009 20:30

Święty Alfons Liguori pisał wprost, że kobieta w ciąży lub matka karmiąca grzeszy często poszcząc. No ale wtedy posty były ostrzejsze, przez cały Wielki Post praktycznie jeden posiłek dziennie.

So lut 28, 2009 21:17
Moderator

Św. Tomasz z Akwinu za najważniejszą cnotę uważa roztropność. Zatem: niech roztropna troska o dziecko i siebie kieruje Twoim działaniem.

(J 8, 32b)

N mar 01, 2009 11:24

Post nie obowiązuje kobiet w ciąży i nie jest grzechem gdy ona nie pości, choc gdy nie zje mięsa w jeden dxień nic jej się nie stanie, wiadomo ilościowego postu nikt od niej nie wymaga. Muszę jednak dodac taką ciekawostkę, moja znajoma jest położną, coraz więcej kobiet rodzi dzieci bardzo małe wagowo a same kobiety utuczyły się w czasie ciąży jedząc za 4 osoby i po prostu aż oblepiły dziecko własnym tłuszczem, przykre. Jedzenie za dwóch w czasie ciąży to bujda, kobieta ma się dobrze odżywiac ale nie przeginac, jedząc byle co i w jakich ilościach chce. To o kobietach w poście wzięłam z cyklu rekolekcji dla małżeństw.

Wt mar 03, 2009 17:38

Jestem właśnie w ósmym miesiącu, Popielec był kilka dni temu. Sposób, w jaki odżywiają się kobiety w ciąży czasem nie przystaje do żadnych przepisów ani standardów. Czasem wręcz musi się zjeść pięć czy sześć razy dziennie po odrobinie, bo jak nie, to wymioty, dolegliwości cukrzycy ciążowej, różne tam cholestazy i gestozy, a i zachcianek w pierwszym trymestrze też ignorować nie należy.

Szanownych panów (czasem i panie) zwolenników poglądu, że ciąża to nie choroba, czynię uważnymi, że dolegliwości ciążowe potrafią być dotkliwsze niż w niejednej chorobie, a i reżim zdrowotny (zalecenia lekarskie odnośnie diety, wypoczynku, ruchu, ewentualnych hospitalizacji) bywa ostrzejszy niż w przypadku wielu chorób. Tak więc nie, nie choroba - ale i uważać na siebie trzeba jak w chorobie i w razie nieuważania o chorobę łatwiej. To tak na marginesie.

Z perspektywy osoby bezpośrednio zainteresowanej mogę powiedzieć tak: to zależy. Zasada jest, że w Popielec należy pościć. Kobieta w ciąży może sobie ten post dopasować do swojej sytuacji - sama wie, co jej zaszkodzi a co nie, bez czego może się obejść, a bez czego nie.
Ja post ilościowy zamieniłam na podwójnie jakościowy - nie jadłam mięsa ani słodkiego jogurtu czy soku. Gdyby ktoś jednak miał anemię i przerwa w spożywaniu kurzej wątróbki (byle nie za dużo z uwagi na nadmiar witaminy A!) mogła mu zakłócić reżim zdrowotny - to niechże ją sobie zje na zdrowie, podobnie rzecz się ma z hipoglikemią i słodyczami.
Trzeba słuchać i sumienia, i swojego organizmu, pamiętając, że dziecko nienarodzone jest stanowczo zbyt małe, żeby pościć :) i trzeba je nakarmić, w tym wypadku przezłożyskowo.

Śr mar 04, 2009 15:13

właśnie czekałam aż na ten temat wypowie się jakaś kobieta w ciąży i zostało tu naprawdę świetnie wytłumaczone, że tak owszem ciąża to nie choroba, ale nie da się ukryc, że potrafi by uciążliwa dla tej nowej sytuacji organizmu kobiety. Ja sama nie byłam w ciąży, ale otaczają mnie akurat kobiety które w niej są i widują naprawdę różne objawy o których nigdy bym nie pomyślała, że można je miec. Najczęściej mamy obraz kobiety z amerykańskiego filmu, która ma ładny okrągły brzuszek, trochę nudności i zachcianki, a to niestety nie wszystko. Post w wypadku kobiety w ciąży może by odmówieniem sobie właśnie ulubionej potrawy. Ja podczas Środy Popielcowej jestem bardzo rozdrażniona z głodu, cho formalnie nie powinnam pości bo akurat cierpię na chorobę która mnie z niego zwalnia, ale dochodzę do wniosku, że przez jeden dzień nie umrę, pomyślcie teraz jak miałaby głodna funkcjonowa kobieta w ciąży przeżywająca jeszcze burzę hormonalną- żartując mogę stwierdzic, że mogłoby to by niebezpieczne dla otoczenia:-)

Cz mar 05, 2009 11:39
Nie tylko kobiety w ciąży. Czasami jest tak że jesli kobieta karmi piersią, dziecko może miec kłopoty z najedzeniem się kiedy matka pości.

Tu trzeba się kierować miłością i rozsądkiem - Prawo Kanoniczne to nie Prawo Mojżeszowe.

Cz mar 05, 2009 17:30

A wyobraź sobie drogi Marku, że żydzi, bardzo skądinąd surowo przestrzegający postów, mieli i pewnie dalej mają zasadę, że jeśli jest post, choćby najsurowszy, a kobieta w ciąży zażyczy sobie czegokolwiek do zjedzenia (byle było koszerne) to bezwarunkowo należy jej to dać. Nawet w sam Jom Kipur.

Cz mar 05, 2009 23:26

Chorzy, starcy lub podróżujący oraz kobiety w ciąży lub karmiące mogą przerwać post i nadrobić opuszczone dni postu w innym miesiącu. Jeśli nie mogą pościć w ogóle, powinni nakarmić biednych za każdy dzień nie zachowanego postu.
http://www.geocities.com/Athens/Forum/9192/islam.html

Cz mar 05, 2009 23:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]