szumi napisał(a):
Jerzy, ale autor pyta o prawo 'z przed' (czy też poprawnie sprzed) Kodeksu z 1917r. Zatem nie chodzi o prawo kodeksowe, ale to jakie było przed tym kodeksem. Tak wynika z pytania.
Przepraszam, rzeczywiście odpowiedziałem zanim zrozumiałem pytanie
Przed KPK z 1917 prawo kościelne były określane przez różne zbiory dokumentów (dekretów, kanonów, itp) gromadzone w Corpus Iuris Canonici. W ramach naturalnego rozwoju co pewien czas dodawane były do tegoż Corpus Iuris Canonici nowe dokumenty. W 1582 została wydana została potrydencka redakcja. Później zasadniczy krok został dokonany za św. Piusa X, który powołał komisję do nowej redakcji. Ostatecznym owocem prac było opracowanie Kodeksu z 1917.
W Corpus Iuris Canonici w tomie drugim księga czwarta zawiera dział (Titulus I) o małżeństwie. Tutaj można obejrzeć tekst:
http://digital.library.ucla.edu/canonlaw/toc.html
Czy są jakieś odniesienia do małżeństwa w innych miejscach nie sprawdzałem - należy pamiętać, że to nie jest jednolity kodeks praw, tylko zbiór dokumentów z różnych epok. Kodeks Prawa Kanonicznego z 1917 raczej porządkował system prawny niż wprowadzał kompletnie nowe zasady, dlatego nie spodziewałbym się wielkich zmian w prawach dotyczących małżeństwa.