|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
pako
|
 zakrystianin
witam mam pytanie czy ksiądz proboszcz może przyjąć osobe na etat zakrystianina.jak tak to na jaka umowe i czy kościelny może otrzymywać wynagrodzenie?? pozdrawiam
|
| So sty 23, 2010 20:59 |
|
|
|
 |
|
szumi
Moderator
|
 Re: zakrystianin
Oczywiście, że może być zatrudniony na etat. Choć chyba częściej jest to umowa zlecenie. Kościelny nie tylko może, ale i powinien wynagrodzenie otrzymywać.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| So sty 23, 2010 21:03 |
|
 |
|
pako
|
a czy parafia ubezpiecza kościielnego i płacimu wszystkie składki(zdrowotne i na emeryyture)??? i czy też ma 26 dni urlopu???
|
| So sty 23, 2010 21:12 |
|
|
|
 |
|
ildiz
|
wszystko, jak w każdej innej pracy zależy od formy prawnej umowy. Zatrudnienie ma byc legalne i podlegać właściwym dla tej formy (umowa-zlecenie, omowa o dzielo?, umowa na czas określony itd) z właściwymi obciążeniami zobowiązaniami i prawami. Więc także prawo do urlopu ztosownie do czasu pracy i obowiazków. Właśnie dlatego że jest to raczej niewymiarowy (nierówny) czas pracy będzie to umowa zlecenie gdzie w umowie będa opisane warunki i zależności obu stron
_________________ patrzę na wszystko inaczej niż to sie jawi.
|
| So sty 23, 2010 21:31 |
|
 |
|
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
Dodam tylko - co chyba oczywiste - że umowa o dzieło i umowa zlecenia to umowy cywilno-prawne i mają do nich zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego, zaś umowa na czas określony lub nieokreślony (itp.) to umowy o pracę i do nich mają zastosowanie przepisy kodeksu pracy.
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
| So sty 23, 2010 22:23 |
|
|
|
 |
|
Piotr1
|
ildiz napisał(a): Właśnie dlatego że jest to raczej niewymiarowy (nierówny) czas pracy będzie to umowa zlecenie gdzie w umowie będa opisane warunki i zależności obu stron Cechą odróżniającą umowę zlecenia od umowy o prace jest to, ze ta pierwsza dotyczy zespólu zindywidualizowanych czynności wykonywanych w sposób pozwalający na samodzielne organizowanie odpowiednich działań, natomiast w tej drugiej formie zatrudnienia występuje ścisłe podporządkowanie kierownictwu określonej osoby i wykonywanie pracy w oznaczonym miejscu. Sprawa niewymiarowego czasu pracy nie ma nic do rzeczy. Czas pracy można rozliczać w bardzo różnorodny sposób. W przypadku konfliktu żaden sąd nie uzna pracy zakrystianina za umowę zlecenie, niezależnie od nazwy jaka zostanie nadana umowie. O tym czy mamy do czynienia ze stosunkiem pracy czy umowa cywilnoprawna decyduje charakter wykonywanej pracy, a nie to, jak się nazwie umowę. To po prostu zwykła próba łamania z chciwości praw pracowniczych i wykorzystania drugiego człowieka.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
| So sty 30, 2010 5:59 |
|
 |
|
pako
|
własnie chodzi mi o to zeby bylo legalnie w 100% a czas pracy to w tygodniu od 16do 18 i w niedziele od 7 do 12 i od 14 do 16 ja nieznam sie na tych papierkach i gubie sie w tym wszystkim
|
| Pn lut 01, 2010 18:29 |
|
 |
|
djdomin
|
Nie ma przerywanego czasu pracy, więc w niedzielę musiałby pracować od 7 do 16. W dodatku w dzień poprzedni pracuje do 18, a zaczyna już o 7... Ponadto pracownik nie może pracować 7 dni w tygodniu...
Ja tam bym wolał rozwiązać to na umowę zlecenia. Tak wbrew pozorom też można, tylko trzeba zlecić pracę, a nie zatrudniać pracownika. W parafii nie ma żadnego biznesmena czy kadrowej katolika, który by pomógł z papierami?
_________________ Dominik Jan Domin
|
| Pn lut 01, 2010 20:23 |
|
 |
|
Piotr1
|
djdomin napisał(a): Nie ma przerywanego czasu pracy, więc w niedzielę musiałby pracować od 7 do 16. W dodatku w dzień poprzedni pracuje do 18, a zaczyna już o 7... Ponadto pracownik nie może pracować 7 dni w tygodniu... Oczywiście że pracownik nie może pracować 7 dni bez przerwy, i to bez względu na rodzaj zatrudnienia. Rozumiem że wolałbyś aby twoi pracownicy pracowali 7 dni i 7 nocy w czym różne sztuczki z umowami setnie pomagają. A i płacić za prace tak bardzo nie trzeba. Oczywiście, ze nie ma czegoś takiego jak przerywany czas pracy, poza określonymi ściśle wyjątkami. Chcielibyście.... Natomiast kodeks pracy przewiduje, ze w przypadkach uzasadnionych rodzajem pracy i jej organizacją, czas pracy pracowników może być określony wymiarem ich zadań. Tak będzie w najczęściej w przypadku zakrystianina. Nie ma żadnych przeszkód w zawarciu normalnej umowy o prace. Wmawianie że zakrystianin to wolny zawód wynotowywany na zlecenie jest śmiechu warte. Nie daj wrobić....
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
| Wt lut 02, 2010 1:42 |
|
 |
|
djdomin
|
Piotr1 napisał(a): Oczywiście że pracownik nie może pracować 7 dni bez przerwy, i to bez względu na rodzaj zatrudnienia. Rozumiem że wolałbyś aby twoi pracownicy pracowali 7 dni i 7 nocy Akurat w pewnych warunkach (określony typ pracowników, zakrystianin się nie łapie) może pracować 7 dni i 7 nocy bez przerwy. Piotr1 napisał(a): Rozumiem że wolałbyś aby twoi pracownicy pracowali 7 dni i 7 nocy w czym różne sztuczki z umowami setnie pomagają. A i płacić za prace tak bardzo nie trzeba. Nie wolałbym i uważam, ze godzien jest robotnik swej zapłaty. Pisanie przez ciebie w drugiej osobie - sugerując, że nie chcę płacić, uważam za oszczerstwo z twej strony. Piotr1 napisał(a): Natomiast kodeks pracy przewiduje, ze w przypadkach uzasadnionych rodzajem pracy i jej organizacją, czas pracy pracowników może być określony wymiarem ich zadań. Tak będzie w najczęściej w przypadku zakrystianina. Nie ma żadnych przeszkód w zawarciu normalnej umowy o prace. Wmawianie że zakrystianin to wolny zawód wynotowywany na zlecenie jest śmiechu warte. Nie daj wrobić.... Pytanie, czy sąd przyjmie, że akurat zakrystianin musi tak pracować. Uważam, że będzie to ciężkie do udowodnienia przed sądem. W takiej sytuacji zresztą - wypadałoby zatrudnić dwóch zakrystianów, każdego na odpowiedni ułamek etatu, a nie kazać jednemu pracować 7 dni w tygodniu.
|
| Wt lut 02, 2010 12:22 |
|
 |
|
Piotr1
|
djdomin napisał(a): Piotr1 napisał(a): Natomiast kodeks pracy przewiduje, ze w przypadkach uzasadnionych rodzajem pracy i jej organizacją, czas pracy pracowników może być określony wymiarem ich zadań. Tak będzie w najczęściej w przypadku zakrystianina. Nie ma żadnych przeszkód w zawarciu normalnej umowy o prace. Wmawianie że zakrystianin to wolny zawód wynotowywany na zlecenie jest śmiechu warte. Nie daj wrobić.... Pytanie, czy sąd przyjmie, że akurat zakrystianin musi tak pracować. Uważam, że będzie to ciężkie do udowodnienia przed sądem. Kodeks pracy pozostawia to obecnie umowie z pracownikiem. Nie wiem więc co miałoby być do udowodnienia - chyba tylko czy taka umowa została zawarta. To zaś do udowodnienia jest zwykle bardzo proste - na ogół umowy o prace są zawierane na piśmie. Sprawdziłem przed chwilą. Obecnie możliwe jest wprowadzenie przerywanego czasu pracy, przerwa nie może być dłuższa niż 5 godzin. Oczywiście musisz za nią zapłacić pracownikowi. Cytuj: W takiej sytuacji zresztą - wypadałoby zatrudnić dwóch zakrystianów, każdego na odpowiedni ułamek etatu, a nie kazać jednemu pracować 7 dni w tygodniu. To zależy ile miałoby być tej pracy.
|
| Śr lut 03, 2010 19:17 |
|
 |
|
djdomin
|
Jeśli płacisz za przerwę, to nie ma problemu.  A co z rozpoczęciem pracy w sobotę o 16, a w niedzielę o 7? Dawniej się to łapało na przerwę (doba pracownika zaczynała się o 16 w sobotę, zatem praca od 7 w niedzielę wchodziła w skład tej doby). Nadal mam wątpliwości co do pracy 7 dni w tygodniu bez przerwy przez zakrystianina...
|
| Cz lut 04, 2010 12:48 |
|
 |
|
pako
|
w zakres obowiązków wchodzi równiez odsnieżanie zimą i koszenie trawnika w pozostałe pory roku i ogólne porządki a ja opisałem na poczatku tylko godziny w których "coś "sie dzieje w kościele tzn msza lub nabożeństwo wie musiałbym kazde godziny spisywać np we wtorek odsniezałem przed msza 2 godziny a w srode tylko 30 minut?
|
| Cz lut 04, 2010 20:13 |
|
 |
|
djdomin
|
A, to teraz jest inna sytuacja... To jest rzeczywiście bardziej praca na etat, a nie zlecenia "wykonywania określonych posług w zakrystii".
|
| Pt lut 05, 2010 12:43 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|