|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Wiek małżonków: proszę o pilną pomoc.
Autor |
Wiadomość |
Ptasiek
|
 Wiek małżonków: proszę o pilną pomoc.
W toku dyskusji na innym forum wyszła kwestia minimalnego wieku małżonków. Jeden z dyskutantów zarzucił Kościołowi, że w istocie dzisiejsze ruchy pedofilskie np. w Holandii są nawrotem do tradycji stosowanej w Kościele w wiekach średnich co do wieku małżonków.
Według mojej wiedzy to totalna bzdura, by jednak ją obalić potrzebuję "źródeł" potwierdzających, że praktyki takie, iż nastolatki "legały z dojrzałymi mężczyznami" były incydentalne.
Bardzo proszę o pomoc w postaci precyzyjnych argumentów. Stosowne kanony KPK: "starego" i "nowego" tudzież inne.
|
Śr sie 02, 2006 22:36 |
|
|
|
 |
Kyllyan
Dołączył(a): N kwi 17, 2005 18:30 Posty: 268 Lokalizacja: Gdańsk
|
w śreniowieczu wiek minimalny kobiet to było 12 lat
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA ... ie_04.html
Cytuj: Ze względu na wielkie znaczenie małżeństwa, wymaga się od nupturientów wystarczającej dojrzałości fizycznej i psychicznej, uzdalniającej do pożycia małżeńskiego oraz do uświadamiania sobie w wystarczający sposób praw i obowiązków dotyczących małżeństwa i rodziny. Stąd troska Kościoła o to, aby małżeństwo zawierały osoby wystarczająco dojrzałe. KPK podaje przepisy dotyczące wiernych na całej kuli ziemskiej, dlatego wymaga stosunkowo niskiego wieku do ważnego zawarcia małżeństwa: dla mężczyzn ukończenia 16 roku życia i dla kobiet ukończenia 14 roku życia (kan. 1083 § l)1. Tę samą normę podaje KKKW (kan. 800 § 1). Jest to przeszkoda ustanowiona przez Kościół. Prawo natury do zawarcia małżeństwa 100 wymaga jedynie, aby osoba zawierająca małżeństwo była zdolna do wyrażenia zgody małżeńskiej, by miała zrozumienie, czym jest małżeństwo. Prawo rzymskie wymagało: dla chłopców - 14, a dla dziewcząt - 12 lat życia.
Cz sie 03, 2006 7:19 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ptaśku:
Cytuj: Rozdział III
POSZCZEGÓLNE PRZESZKODY ZRYWAJĄCE
Kan. 1083 -
§ 1. Nie może zawrzeć ważnego małżeństwa mężczyzna przed ukończeniem szesnastego roku życia i kobieta przed ukończeniem czternastego roku.
§ 2. Konferencja Episkopatu ma prawo ustalić wyższy wiek do godziwego zawarcia małżeństwa.
Zgodnie z prawem polskim - art. 10 KRiO - nie może zawrzeć małżeństwa osoba poniżej 18 lat, aczkolwiek sąd może zgodzić się na zawarcie małżeństwa przez kobeitę mającą ukończone 16 lat (chodzi o przypadki, gdy dziecko już jest w drodze, para chce się pobrać: ona może mieć tylko 16 lat, on musi mieć 18 ).
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz sie 03, 2006 8:02 |
|
|
|
 |
Ptasiek
|
Pięknie dziękuję za informacje i jednocześnie przepraszam za pewną zwłokę w odniesieniu się do powyższych wpisów  .
|
Pt sie 18, 2006 22:56 |
|
 |
jo_tka
|
A ja bym proponowała zwrócić uwagę na kilka kwestii:
1) W każdej kulturze i w każdym czasie dziecko wychowywane jest inaczej; obecnie istnieją również takie, w których "małżeństwa" osób młodszych nie są niczym dziwnym.
2) Odróżnienie dziecka od dorosłego, jego praw rozwojowych itd, to odkrycie bodaj XIX jeśli nie XX w. Przedtem to był dorosły tylko mniejszy i już płciowo zdolny do współżycia. Czas życia również był krótszy - średnia długość życia to około 40 lat. A dzieci trzeba odchować, prawda?
3) Natomiast w obecnej kulturze dziecko jest wychowywane jak dziecko. I nie ma wystarczającej dojrzałości w żadnej sferze poza biologiczną (też niekoniecznie) by podejmować współżycie w takim wieku. A zalew seksualności tego nie ułatwia i nie przyspiesza, wręcz przeciwnie.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So sie 19, 2006 8:52 |
|
|
|
 |
ks. Mariusz
|
Witam serdecznie, proponuję, aby wskazać rozmówcom, że nie można oceniać stylu życia ludzi poprzednich epok, ich zwyczajów, zachowań posługując się współczesnymi narzędziami czy metodami: prawo, etyka, nauka....
Prawo Kanoniczne wyznacza granice wieku, na 14 lat dla kobiety i 16 dla mężczyzny (kan. 1083 par. 1 i 2 KPK, za: http://www.archidiecezja.lodz.pl/czytel ... 4t7r3.html) z zastrzeżeniem, że Konf. Episkopatu ma prawo do określenia wyższego wieku (w Polsce na mocy Konkordatu).
Granica wieku 14/16 może rodzić pewne zdziwienie, ale pamiętajmy, że Kodeks Prawa Kanonicznego obowiązuje w całym Kościele Powsechnym i dlatego przepisy prawne zostały w taki sposób sformułowane, aby dotyczyły wszystkich katolików wyznania łacińskiego na całym świecie, pozdrawiam serdecznie
|
So sie 19, 2006 12:10 |
|
 |
Ptasiek
|
Jak łatwo mogłem się domyślić moje dość ostre wystąpienie w zadanym temacie we wspominanym "innym forum" przyniosło ostre reperkusje. Dostałem siarczyste ostrzeżenie i zapowiedź banicji, jeśli dalej w sposób - moim zdaniem - jedyny słuszny będę kwestionował zdania "autorytetów" pisząc prawdę.
To nie zmienia rzecz jasna faktu, że coraz bardziej zaczynam wchodzić w tematy tego forum. Mam nadzieję, że ten osobisty ton wpisu zostanie mi wybaczony. Szukam, uczę się, chcę być otwarty na Naukę. Pięknie dziękuję za rzeczowe wyjaśnienia.
|
So sie 19, 2006 21:01 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|