Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 23:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 45  Następna strona
 Antykoncepcja i planowanie rodziny 
Autor Wiadomość

Nie DDV163 nie wystarczy moj post NIE DOTYCZYL:
1. wplywu antykoncepcji na stan zdrowia
2. nie pytalam w poscie rowniez jak zrzucic zbedne kilogramy
Moj post dotyczyl konkretnego problemu, a Ty jak zaprogramowany nawijasz o ...

Yasmin

N mar 20, 2005 22:35

Wiem, ze to forum skrajnych radykalow katolickich - ale mam prawo do wlasnego zdania na temat aborcji...

Katechizm obowiązuje wszystkich katolików a nie tylko tak zwanych radykalnych

N mar 20, 2005 23:46
Nie DDV163 nie wystarczy moj post NIE DOTYCZYL:
1. wplywu antykoncepcji na stan zdrowia
2. nie pytalam w poscie rowniez jak zrzucic zbedne kilogramy
Moj post dotyczyl konkretnego problemu, a Ty jak zaprogramowany nawijasz o ...

Yasmin

...O tym, do czego tak naprawdę nadaje się antykoncepcja.

Pn mar 21, 2005 1:27
Zatem - po to, by "nie szkodzić poczętemu dziecku i jego matce" w przypadku, którym podałaś, Efko - najlepszym rozwiązaniem byłoby leczenie pacjentki, powstrzymywanie się od współżycia - bądź współżycie jedynie przy użyciu metod NPR ze względu na szkodliwość zdrowotną ogromnej większości metod antykoncepcji.
Oczywiście :) - będąc w ciągłym kontakcie z lekarzem .
[/quote]
Czyżbym się w tym poście niejasno wyraził, Yasmin :co: ??
Jako potwierdzenie swych słów - podałem ci co nieco materiału - a jeżeli dalej nie rozumiesz, to ... nie wiem na co jeszcze oczekujesz ...
Sprecyzuj lepiej pytanie, wyraź się jasno o co ci chodzi - bo jak do tej pory to nawet pytania nie zadałaś - poparłaś tylko pytanie Efki.

Pn mar 21, 2005 1:33

DDV 163 wyraziles sie jasno tylko nie na temat. Po raz kolejny mam tlumaczyc moje pytanie i Efki?
Powiem szczerze,ze napisanie ze pacjentka powinna sie leczyc wykazuje jak nie uwaznie czytales posta, bez zrozumienia, z gory jakby narzucajac odpowiedz. I nie ukrywam, ze cos takiego mnie najbardziej irytuje.

Doradziles bardzo madrze, aby pacjentka sie leczyla. Efka pisala o przewleklej chorobie, na ktora owa pacjentka caly czas bierze leki i ktore to moglyby zaszkodzic poczetemu dziecku. W tym przypadku pozwolenie sobie na margines niepewnosci jest szalona nieodpowiedzialnoscia ze wzgledu na dziecko.
Yasmin

Pn mar 21, 2005 20:57

W tym przypadku pozwolenie sobie na margines niepewnosci jest szalona nieodpowiedzialnoscia ze wzgledu na dziecko.
Yasmin

Margines niepewności w przypadku pigułki hormonalnej jest tak samo duży jak w przypadku odpowiedzialnie stosowanego NPR'u

Pn mar 21, 2005 21:11

Agniula to nieprawda i dobrze o tym wiesz.
Yasmin

Pn mar 21, 2005 21:32

Skoro zarzucasz mi klamstwo musisz to udowodnic albo odszczekac !!

Pn mar 21, 2005 21:37

DDV!

1Chodzi o przewlekłą chorobę której leczenie trwa latami.
2 Leki są bardzo szkodliwe dla rozwijającego się dziecka (zwłaszcza w pierwszym trymestrze)
3Leki kumulują się w organiźmie więc planująć ciąże należałoby je odstawić trzy miesiące przed poczęciem dziecka

Co do NPR:
Cóż bardzo fajna ekologiczna metoda jednak w przypadku tak poważnych przeciwskazań do ciąży stosowanie NPR byłoby krańcową nieodpowiedzialnoscią. NPR może i jest skuteczna jednak - jak podkeślają nawet na oficjalnej stronie www.npr.pl- wymagane jest duże doświadczenie. Doświadczenia tego brakuje oczywiscie młodemu małżeństwu. W normalnej sytuacji mogliby oczywiście to doświadczenie spokojnie nabywać :) - w najgorszym razie trzeba będzie wstawić pietrowe łózka do pokoju dziecięcego

[b]Jednak w opisanej przezemnie sytuacji wpadka= urodzenie dziecka z ciężkimi uszkodzeniami :( :( :(

Co do szkodliwości pigułki to niestety głoszone przez ciebie tezy pachną propagandą. Tak się składa że pigułka stosowana jest w leczeniu części dolegliwości które twoim zdaniem miałaby powodować Są to:

1 trądzik
2otyłość
3[/b]torbiele jajnika które mogą potencjalnie przekształcić się w raka tego narządu

Co do zarzutu jakoby pigułka miała powodować trudności z pozniejszym zajsciem w ciąże to aż sie :D bo gdzie indziej wyczytałam zarzut że jest przyczyną ciąż mnogich :D (no to zdecydujcie się wreszcie)

Pozatym pigułki przepisuje lekarz i dobiera je indywidualnie do pacjentki więc ryzyko skutków ubocznych jest minimalne...

Co do libido. Cóż faktycznie u większosci kobiet jest ono fizjologicznie najwyzsze fazie owulacji więc jesli pigulka ją blokuje to i obniża się libido. J
Jednak w przypadku NPR ten problem jeszcze się przeciez zaostrza. W fazie wzrostu libido seks i głębsze pieszczoty są zabronione

Pn mar 21, 2005 21:44

Na stronie www.npr.pl znalazłam ten bardzo dyplomatycznie sformuowany cytat (podkreślenie moje):

Cytuj:
Załączona karta pokazuje, że przy pewnym doświadczeniu i konsekwencji w obserwacjach choroba niekoniecznie musi uniemożliwiać rozpoznanie czasu płodności i niepłodności w cyklu
.

Cóż ja tam koniecznie wolę zadbać o to by nie przyczynić się do niepełnosprawności mojego dziecka.

Skuteczność NPR to niestety nie tylko kwestia odpowiedzialnośći (nie uprawiać seksu na granicy czasu płodnego) ale w o wiele większym stopniu doświadczenia.( jak wyznaczyć czas płodny) A nie mozna tego doswiadczenia zdobywac kosztem zdrowia własnego dziecka, bo to za wysoka stawka

Pn mar 21, 2005 21:58

jak podkeślają nawet na oficjalnej stronie www.npr.pl- wymagane jest duże doświadczenie. Doświadczenia tego brakuje oczywiscie młodemu małżeństwu

Poważnie myśląca o życiu dziewczyna uczy się obserwacji cyklu od kiedy zaczyna miesiączkować. To jest to ślubu zazwyczaj około 5-8 lat doświadczenia... Mąż nie jest do tego kompletnie potrzebny.
Cytuj:
Tak się składa że pigułka stosowana jest w leczeniu... torbiele jajnika które mogą potencjalnie przekształcić się w raka tego narządu

Jeszcze nie słyszałam o leczeniu raka tabletką antykoncepcyjną.
Cytuj:
Co do zarzutu jakoby pigułka miała powodować trudności z pozniejszym zajsciem w ciąże to aż sie :D bo gdzie indziej wyczytałam zarzut że jest przyczyną ciąż mnogich :D (no to zdecydujcie się wreszcie)

Wiesz Efka... nie zmuszaj mnie do zwątpienia w twoją inteligencję po pojmowaniu sprawy w tak schematystyczny sposób...
Cytuj:
Pozatym pigułki przepisuje lekarz i dobiera je indywidualnie do pacjentki więc ryzyko skutków ubocznych jest minimalne...

Tak oczywiście ;) Znam też lekarzy którzy od ręki przepisują środki przeciwbólowe i parę innych dziwactw...
Cytuj:
Jednak w przypadku NPR ten problem jeszcze się przeciez zaostrza. W fazie wzrostu libido seks i głębsze pieszczoty są zabronione

Zabronione to jest zabijanie ludzi albo kradzież. A wstrzemięźliwość czy współżycie w określonej fazie cyklu to jest kwestia wolnego i odpowiedzialnego wyboru danego człowieka.

Pn mar 21, 2005 22:06

Czym innym jest nauka "na sucho" a czym innym sprawdzenie w praktyce jak to działa... Poza tym już wyobrazamsobie 13latkę zrywającej się z łóżka codziennie o stałej porze zeby zmierzyć temperaturę. Ze już nie wspome ze pierwsze cykle są przecież nieregularne

Cytuj:
Cytat:
Tak się składa że pigułka stosowana jest w leczeniu... torbiele jajnika które mogą potencjalnie przekształcić się w raka tego narządu

Jeszcze nie słyszałam o leczeniu raka tabletką antykoncepcyjną.

Agniulko, czytaj uwaznie :) nie raka tylko torbieliktóre potencjalnie mogą się zezłośliwić. Ja słyszałam i myślę ze wiekszosc ginekologów też :)

Cytuj:
Tak oczywiście Znam też lekarzy którzy od ręki przepisują środki przeciwbólowe i parę innych dziwactw

To nalezy po prostu wybrac dobrego lekarza. :)

Cytuj:
Wiesz Efka... nie zmuszaj mnie do zwątpienia w twoją inteligencję po pojmowaniu sprawy w tak schematystyczny sposób
...

Z moją inteligencją wszystko w porządku. I dlatego wydaje mi się dziwne żeby tensam lek mógł wywoływac krańcowo przeciwne skutki uboczne ;-)

Cytuj:
Zabronione to jest zabijanie ludzi albo kradzież. A wstrzemięźliwość czy współżycie w określonej fazie cyklu to jest kwestia wolnego i odpowiedzialnego wyboru danego człowieka
.

Oczywiście. Ale skoro DDV roztacza wizję małżeństw rozbitych z powodu pigułki i spadku libido żony - to ja w odpowiedzi roztaczam o wiele prawdopodobniejszą wizję małzeńśtw znerwicowanych brakiem współżycia w fazie płodnej albo wyrzutami sumienia z powodo pieszczot- albo wielodzietnych i żyjących na granicy biedy

No i najwazniejsze. Nie wmawiaj mi że margines błędu w przypadku metody polegającej na drobiazgowych żmudnych i precyzyjnych obserwacjach laików w końcu i metody polegającej na braniu pigułki opracowanej przez zespól lekarzy i farmaceutów jest taki sam...

Wracam do poprzedniego pytania. Czy z czystym sumieniem powiedziałabys opisanej przezmnie osobie: "Biorąc leki mozesz stosowac NPR bo jest skuteczny- tylko nie wspolzyj na granicy czasu płodnego"??

Pn mar 21, 2005 22:39

Poważnie myśląca o życiu dziewczyna uczy się obserwacji cyklu od kiedy zaczyna miesiączkować. To jest to ślubu zazwyczaj około 5-8 lat doświadczenia...

No nieźle sie ubawiłam czytając ten tekst. Cóż wyszło,że nie byłam nigdy poważnie myślącą o życiu dziewczyną. Swoją drogą to chciałabym poznać te poważne dziewczyny np. z forum. Która z Was zaczęła tak wczesnie i poważnie mysleć??? Z tym ślubem to też "troche" przesadziłaś. Teraz dziewczyny wychodzą poźniej za mąż,a nie w wieku 18 lat. Ale cóż jak przesadzać to już iscie po arabsku.

Pigułka jest stosowana również w leczeniu niepłodności takze prosze bardzo skończcie wypisywać bzdury jakoby miała być przyczyną niepłodności.

Po raz KOLEJNY ponawiam to samo pytanie:
Efka napisał(a):
Wracam do poprzedniego pytania. Czy z czystym sumieniem powiedziałabys opisanej przezmnie osobie: "Biorąc leki mozesz stosowac NPR bo jest skuteczny- tylko nie wspolzyj na granicy czasu płodnego"

Yasmin

Pn mar 21, 2005 23:16
Właśnie. Ze juz nie wspomnę że mozliwa jest sytuacja że ktoś na radykalny katolicyzm nawróci się już po ślubie albo krótko przed nim.
I jak wtedy zdobyc doswiadczenie w sytuacji kiedy są powazne przeciwskazania do ciązy??

Wt mar 22, 2005 11:47
Agniula to nieprawda i dobrze o tym wiesz.
Yasmin

Możesz to czymś poprzeć, czy tylko bazujesz na własnym "widzimisię" :co: ??
Jedyną metodą dającą 100 % pewności zapobieżenia ciąży - jest wstrzemięźliwość seksualna.
Efka - bazujesz na rozbudowywanych steroeotypach - bardzo nieprawdziwych zresztą.
Przepraszam - ale zobaczyć, że śluzu nie ma i policzyć trzeci dzień po wzroscie temperatury - potrafi nawet niepiśmienne dziecko.

Szkodliwość środków antykoncepcyjnych to nie tylko tycie - to kilka powaznych schorzeń (w tym - zwiększone ryzyko zachorowania na raka - proszę czytać uważnie !) i wiele przewwskazań - nie zawsze uwzględnianych przez lekarzy ....
NPR nie daje negatywnych skutków ubocznych - przy całkowitej nieszkodliwości dla zdrowia oraz bardzo zbliżonej "skuteczności"
Zatem - głupstwem byłoby stosowanie antykoncepcji w przypadku, który podałaś, Efko...

Wt mar 22, 2005 16:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 45  Następna strona