Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 16, 2025 8:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Co Biblia mówi o figurkach ? 
Autor Wiadomość

A propos.
Jakoś temat cherubinów na Arce Przymierza wyjaśniłeś dość mętnie.

I co - nie pociągniesz tematu?
ministerfinansow napisał(a):
Bóstwa Jezusa nie podważam.
Dleczego więc dziwi Cię, że nie był czczony za życia?
Jego matka ...umarła.

Są jakieś może cytaty w Piśmie Świętym na ten temat?
Wiesz co mi przypomina ta cała dyskusja ?
Rozmowy Jezusa z faryzeuszami.Oni też słuchali, ale swoje i tak wiedzieli i zawsze byli najmądrzejsi.... Ty jesteś do nich bardzo podobny niestety.

A którą stroną rozmów się mienisz?
Gratuluję celnego i szybkiego rozpracowania mnie :-).

Śr mar 19, 2008 17:41

Krzysztof_J napisał(a):
A propos.
Jakoś temat cherubinów na Arce Przymierza wyjaśniłeś dość mętnie.

I co - nie pociągniesz tematu?
Bóstwa Jezusa nie podważam.
Dleczego więc dziwi Cię, że nie był czczony za życia?
Jego matka ...umarła.

Są jakieś może cytaty w Piśmie Świętym na ten temat?
Wiesz co mi przypomina ta cała dyskusja ?
Rozmowy Jezusa z faryzeuszami.Oni też słuchali, ale swoje i tak wiedzieli i zawsze byli najmądrzejsi.... Ty jesteś do nich bardzo podobny niestety.

A którą stroną rozmów się mienisz?
Gratuluję celnego i szybkiego rozpracowania mnie :-).

o cherubinów proponuję zapytać Boga jeśli oczywiście umiesz z Nim rozmawiać bez pomocy księdza :hahaha:
Skoro za bardziej przekonujący uważasz jeden fragent wyrwany z kontekstu niż 20 innych dosłownych w tym ten z 10 przykazań to tylko świadczy o twojej inteligencji. A, przepraszam, zapomniałem, że wy katolicy macie inne 10 przykazań.sorry ! :lol:
Nie, w Piśmie Świętym nie ma fragmentów o tym, że Maryja umarła.
A wiesz czemu ?
Bo Pismo Święto - Nowy Testament był poświęcony Jezusowi i tym, których Jezus wybrał na swoich uczniów a nie Jego rodzinie - matce, braciom, wujkom, ciotkom itd.
Już wiesz czemu?
Zapytaj lepiej księdza skąd wie o tym, że została wniebowzięta ? :biggrin:
Bo to jest dopiero zagadka a raczej kolejny wymysł KK.
bo Biblia mówi jasno kto jako jedyny poszedł do Nieba, w św. Jana 3, 13 - " Bo nikt nie wstąpił do Nieba tylko ten, który zstąpił z Nieba, Syn Człowieczy".
I co ?
Jesteś właśnie jak ci faryzeusze, przed którymi ostrzegał Jezus.
gratuluję !

Śr mar 19, 2008 18:13

W jednym fragmencie Bóg zezwala na robienie figurek tak ?
A może nie rozumiesz tego fragmentu tak samo jak nie rozumiesz fragmentu o spowiedzi.
Skoro Bóg zezwoliłby na robienie figurek i podobizn to Jego umiłowany Syn też w taki sposób oddawałby mu cześć nie sądzisz ?

Zaintrygowałeś mnie. Sądzisz, że Bóg nie zezwolił na wykonanie figur cherubów? Jak w takim razie rozumiesz i jak odczytujesz ten moment Pisma?

Śr mar 19, 2008 18:37

Cytuj:
W jednym fragmencie Bóg zezwala na robienie figurek tak ?
A może nie rozumiesz tego fragmentu tak samo jak nie rozumiesz fragmentu o spowiedzi.
Skoro Bóg zezwoliłby na robienie figurek i podobizn to Jego umiłowany Syn też w taki sposób oddawałby mu cześć nie sądzisz ?

Zaintrygowałeś mnie. Sądzisz, że Bóg nie zezwolił na wykonanie figur cherubów? Jak w takim razie rozumiesz i jak odczytujesz ten moment Pisma?

powiem ci tak:
Jana 4,24
"Bóg jest duchem a ci, którzy mu cześć oddają winni mu ją oddawać w duchu i w prawdzie".
W duchu i w prawdzie.Nie w figurkach i w kłamstwie.
Jak ktoś nie umie w duchu jak 90% członków KK to woli sobie tworzyć wizerunki... tacy to już z was chrześcijanie niestety....
pozdrawiam

Śr mar 19, 2008 19:00

Jana 4,24
"Bóg jest duchem a ci, którzy mu cześć oddają winni mu ją oddawać w duchu i w prawdzie".
Jak ktoś nie umie w duchu jak 90% członków KK to woli sobie tworzyć wizerunki... tacy to już z was chrześcijanie niestety....
pozdrawiam

A jeśli modląc się wieczorem przed snem klękasz przy łóżku czy też przy ścianie to modlisz się do łóżka/ściany czy do Boga?

Śr mar 19, 2008 19:05

Jana 4,24
pozdrawiam

A jeśli modląc się wieczorem przed snem klękasz przy łóżku czy też przy ścianie to modlisz się do łóżka/ściany czy do Boga?

nie ośmieszaj się.

Śr mar 19, 2008 20:02

Wciąż nie odpowiedziałeś na moje pytanie...
"dwa też cheruby wykujesz ze złota" - Wj 25, 18
Jak rozumiesz ten fragment? Tylko nie zasłaniaj się znowu cytatem o "duchu i prawdzie". Oczekuję od Ciebie konkretnej odpowiedzi, bo inaczej to nie posuniemy się w dyskusji ani o łokieć

Śr mar 19, 2008 20:14
10 Przykazań Bożych, które KK skrócił i 90% katolików go przez to nie zna.

Tutaj złapałem cię na dosyć powszechnym dla kogos takiego jak ty - kłamstwie!

KK niczego nie skrócił, gdyż jeszcze nie czytałem żadnego przekładu biblijnego ze skróconą wersją X Przykazań. Gdyby KK chciał to ukryć, to wtedy przekłady pisane przez KK zawierałby tzw. skróconą wersję. Zresztą "Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" zawiera w sobie wszystko. Zakaz tworzenia obrazów jest tutaj niepotrzebny, bo katolicy nie czczą obrazów. To tylko tacy jak ty próbują nam to nieskutecznie wmówić, poprzez kłamstwa.

Śr mar 19, 2008 21:17

filippiarz napisał(a):
nie ośmieszaj się.
:)
Czyli nie modlisz się do ścian i łóżka, prawda?
Więc czemu sądzisz, że katolicy modlą się do "figurek"?

Skoro dobrze znasz Pismo to napisz, skoro wiadomo już, że Bóg zarówno pozwolił jak i zakazał tworzenia "figurek", jakie "figurki" konkretnie zabronił i dlaczego, a jakie "figurki" wolno robić i dlaczego.

Śr mar 19, 2008 21:20

Cytuj:
10 Przykazań Bożych, które KK skrócił i 90% katolików go przez to nie zna.

Tutaj złapałem cię na dosyć powszechnym dla kogos takiego jak ty - kłamstwie!

KK niczego nie skrócił, gdyż jeszcze nie czytałem żadnego przekładu biblijnego ze skróconą wersją X Przykazań. Gdyby KK chciał to ukryć, to wtedy przekłady pisane przez KK zawierałby tzw. skróconą wersję. Zresztą "Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" zawiera w sobie wszystko. Zakaz tworzenia obrazów jest tutaj niepotrzebny, bo katolicy nie czczą obrazów. To tylko tacy jak ty próbują nam to nieskutecznie wmówić, poprzez kłamstwa.

nie, nie czczą obrazów skądże !!
chodzą tylko na kolanach to bałwana na jasnej górze....
moje zarzuty są bezpodstawne !
katolicy czczą Boga w duchu i w prawdzie, mają tylko jednego pośrednika między nimi a Bogiem-Jezusa, czytają i studiują regularnie Słowo Boże, głoszą ewangelię gdzie tylko się da, chrzczą się przez zanurzenie kiedy są pewni, że chcą należeć do kościoła, budują świątynie i przyozdabiają je złotem i kosztownościami jak kazał Jezus, święcą jajka na wyraźne polecenie Jezusa, co msze mają go na ołtarzu.wszystko robią tak jak kazał Jezus.
wybaczcie, że niesłusznie was oskarżam bracia katolicy.
wybaczcie !

Śr mar 19, 2008 21:31

bez ironii i sarkazmów tylko kulturalnie dysktuowac proszę.
c odo cherubinow, czy Bóg kazał się przed nimi modlić? nei znam dorbze Pisma dlatego się pytam.

Śr mar 19, 2008 21:43

c odo cherubinow, czy Bóg kazał się przed nimi modlić? nei znam dorbze Pisma dlatego się pytam.

Nie. Kazał je jedynie uczynić

Natomiast kiedy Izraelitów pokąsały jadowite węże na pustyni, to wtedy Bóg kazał sporządzić miedzianego węża, umieścić go na palu, a Izraelitom kazał się z ufnością zwrócić do tego węża jako warunek ocalenie od śmierci

Śr mar 19, 2008 22:14

Cytuj:

Nie. Kazał je jedynie uczynić

Natomiast kiedy Izraelitów pokąsały jadowite węże na pustyni, to wtedy Bóg kazał sporządzić miedzianego węża, umieścić go na palu, a Izraelitom kazał się z ufnością zwrócić do tego węża jako warunek ocalenie od śmierci

a katolicy sobie ubzdurali, że zrobia sobie figurę matki boskiej fatimskiej i beda padac przed nia na kolana.
w dodatku ta "cudowna" figura nie chciała sama się poruszać, więc musieli ją nosić, choć waży ze 100 kg.potem zafudowali jej wycieczke objazdowa po europie, zeby kazdy mogl zobaczyc "cudownego" bałwana i jego uzdrowicielską moc :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Śr mar 19, 2008 22:21
Słuchaj koleś, katolicyzm istniał zanim jeszcze o twoim zborze (sekcie?) ktokolwiek mógł pomyśleć.
Powiedz nam w końcu do jakiegoż to Koscioła należysz? To takie charakterystyczne u was, że ukrywacie skrzętnie skad przyszliście. Czyżbyscie się wstydzili nazwy swojego zboru?
Jeżeli wolisz sie jednak ukrywać to znaczy, że masz cos na sumieniu i rozmowa z tobą mija się z celem.
Katolik, Prawosławny, muzłmanin, czy nawet ateista, przyznają sie do swego wyznania. Zrobi to nawet Protestant, ale ci z malutkich odłamów sie wstydzą. Dziwne co?

Śr mar 19, 2008 22:39

Katolik, Prawosławny, muzłmanin, czy nawet ateista, przyznają sie do swego wyznania. Zrobi to nawet Protestant, ale ci z malutkich odłamów sie wstydzą. Dziwne co?

To ja się przywitam i przedstawię ministerfinansow:)
Jestem Filip i należę do buddyjskiej sekty Soto w tradycji Zen :)
Moja sekta istnieje około 700 lat, samo Zen ma około 1200 lat, nie mówiąc już o samym buddyzmie, który jest dużo starszy niż chrześcijaństwo :)
Pogląd na figurki mamy podobny do katolików - to są tylko symbole i nie należy ich czcić, choć w każdej buddyjskiej świątyni stoi figura Buddy przed którą ludzie się kłaniają - kłaniają się oczywiście nie figurce tylko temu co ona symbolizuje czyli Prawdzie, Mądrości i Miłości. Po prostu dobrze mieć jakiś symbol i wizerunek tego co jest dla człowieka ważne bo to pomaga w skupieniu na pozytywnych uczuciach i w modlitwie.
A Ty do jakiego nurtu chrześcijaństwa należysz? :)

Śr mar 19, 2008 23:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona