Autor |
Wiadomość |
Piotr1
|
 Re: Crimen Sollicitationis
BlankaN napisał(a): No więc mnie fascynują wypowiedzi oburzonych treścią (supertajnej....!) Crimen Solicitationis, które zazwyczaj milkną, gdy się zada pytanie, w jakim mianowicie języku oburzony się z integralnym tekstem zapoznawał... Instrukcja już nie jest tajna, jej egzemplarze przedostały się do opinii publicznej. Tekst oryginalny można przeczytać tutaj
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Wt sie 31, 2010 22:40 |
|
|
|
 |
BlankaN
|
Alez wlaśnie to mam na mśli: że raczej trudno rozumnie argumentowac z "supertajnosci" skoro tekst okazuje sie byc dostępny  Natomiast nie podejrzewam biegłego władania łaciną u więcej niż promila zażarcie o CS dyskutujących...
|
Cz wrz 02, 2010 18:50 |
|
 |
Piotr1
|
Instrukcja jest tajna, nigdy nie została opublikowana. To, że po wielu latach ktoś ja zdobył i ujawnił opinii publicznej, nie zmienia jest statusu, a jedynie stan faktyczny. CS jest tez dostępna w innych niż łacina językach, bo wielu z Waszych biskupów nie zna już dobrze łaciny dlatego były sporządzone egzemplarze w językach narodowych. Mogę skan angielskiej wersji przesłać, myślę, że gdzieś w Internecie będzie dostępna.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Pt wrz 03, 2010 10:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W internecie jest dostepna np tu http://www.vatican.va/resources/resourc ... 62_en.htmlZ niemieckiej wikipedii: http://de.wikipedia.org/wiki/Crimen_sollicitationisCytuj: Ein crimen sollicitationis ist ein sexuelles Vergehen, zu dem sich ein Priester den Umstand der sakramentalen Beichte zunutze macht. Sowohl das Vergehen als auch die Entweihung des Sakramentes führen zur Exkommunikation des Täters. Weil dieses Vergehen als besonders schwerwiegend gilt, bestand für das Opfer die Pflicht, diese Tat innerhalb von vier Wochen beim zuständigen Oberhirten (Bischof) anzuzeigen. (...) Da ein crimen sollicitationis naturgemäß das Beichtgeheimnis tangiert, werden alle am Verfahren Beteiligten zu höchster Geheimhaltung verpflichtet. Dies betrifft auch den Schriftverkehr. Strafen für einen Bruch der Geheimhaltung beinhalten die Exkommunikation der Mitglieder des kirchlichen Gerichtshofes, aber nicht der Opfer und der Zeugen. Cytuj: Crimen sollicitationis jest przestepstwem seksualnym, przy ktorym ksiadz wykorzystuje sytuacje spowiedzi sakramentalnej. Zarowno przestepstwo jak i desakralizacja sakramentu prowadza do ekskomunikowania sprawcy. Poniewaz to przestepstwo jest szczegolnie ciezkie, ofiara miala obowiazek zawiadomic o nim w ciagu 4 tygodni biskupa. (...)Poniewaz crimen sollicitationis z definicji narusza tajemnice spowiedzi, zostaja wszystkie osoby, ktore sie z nim stykaja zobowiazane do scislego zachowania tajemnicy. Dotyczy to takze korespondencji. Kara za zlamanie tajemnicy jest ekskomunika dla czlonkow sadu koscielnego, ale nie dla ofiary i sprawcy Cytuj: In Zivilprozessen wegen sexueller Übergriffe durch katholische Priester in den Vereinigten Staaten von Amerika wurde von Anwälten der Kläger argumentiert, dass Crimen sollicitationis ein Beweis für Justizbehinderung durch die katholische Kirche sei. Verteidiger der Kirchenlinie argumentieren dagegen, dass das Dokument es den Bischöfen nicht verboten habe, staatliche Behörden zu informieren, und die Geheimhaltung nur für den Prozess innerhalb der Kirche gelte.
(...) Das Ermittlungsgeheimnis diente jedoch dazu, den guten Ruf aller beteiligten Personen zu schützen, vor allem den guten Ruf der Opfer selbst und dann auch den der angeklagten Kleriker, die das Recht auf die Unschuldsvermutung bis zum Beweis des Gegenteils haben. Vom Heiligen Stuhl ist daher das Regelwerk über sexuellen Missbrauch nie als Verbot verstanden worden, eine Anzeige bei den zivilen Behörden zu erstatten. Cytuj: Podczas procesow w sprawach o wykorzystywanie seksualne przez ksiezy katolickich w USA, adwokaci ofiar argumentowali, ze Crimen sollicitationis jest dowodem na unikanie odpowiedzialnosci sadowej przez KK. Obroncy strony koscielnej dowodzili, ze ten dokument nie zabranial biskupom zawiadamiania organow panstwowych i zachowanie tajemnicy dotyczy tylko procesu koscielnego.
(...)Zachowanie tajemnicy sledztwa sluzylo do tego, zeby zachowac dobre imie wszystkich osob, szczegolnie dobre imie samych ofiar a takze oskarzonych ksiezy, ktorzy do udowodnienia winy mieli prawo do domniemywania niewinnosci. Przez Stolice Piotrowa, ten dokument o zasadach regulowania spraw dot. wykorzystywania seksualnego nigdy nie byl rozumiany jako zakaz zawiadamiania organow cywilnych o przestepstwie Dla mnie wyglada to tak, ze jak czesto bywalo, KK nie wypowiadal sie jasno i wprost, a "na dole" rozumiano to jak komu bylo wygodnie: Nie ma obowiazku zawiadamiania nikogo? Mamy milczec? A kto powiedzial ze tylko wewnetrznie? Na zewnatrz to moze "Kosciolowi jeszcze bardziej zaszkodzic", czyli - nie zglaszamy nikomu. Ekskomunika dla przeciekow z sadu koscielnego? No to przy okazjii "postraszyc" nia i ofiary. Smutne. Za to teraz biskupi niemieccy postanowili, ze zawiadamiac beda prokurature o kazdym zgloszonym fakcie, chyba, ze ofiara bardzo wyraznie powiedzie, ze sobie tego nie zyczy. http://www.rp.pl/artykul/2,529583.html
|
Pt wrz 03, 2010 10:49 |
|
 |
markiiza
|
 Re: Crimen Sollicitationis - czy to prawda?
NA PEWNO PRAWDA- JAK WSZYSTKO, CO MOŻNA POMYŚLEĆ POD SŁOŃCEM, ALE... ILEŻ GRZECHÓW POPEŁNIANYCH JEST W RODZINACH, KOŚCIOŁACH, KLASZTORACH BUDDYJSKICH, MAFIACH, PAŃSTWACH, WOJSKU... WSZĘDZIE!!! I INSTYTUCJE TE ISTNIEJĄ DALEJ, A LUDZIE ICH POTRZEBUJĄ JAK POWIETRZA (OCZYWIŚCIE ZACHOWUJĄC PROPORCJE!) LUDZIE SĄ GRZESZNI Z NATURY, A POZOSTALI CZŁONKOWIE WSPÓLNOTY OD TEGO SĄ BY ICH PILNOWAĆ I POPRAWIAĆ. NIE NA DARMO POWIEDZIANE JEST- O ZATWARDZIAŁYM GRZESZNIKU- NAPOMNIJ GO...POWOŁAJ PRZED STARSZYCH...(A W OSTATECZNOŚCI) ... NIECH CI BĘDZIE JAKO POGANIN- ON , A NIE WSPÓLNOTA!!! a dla lepszej perspektywy- zwróćcie Państwo uwagę na pierwszy komentarz na tymże brechtaczu: "do Krzyśka z Częstochowy
sprawdź, ile podatnicy płacą finansowym mafiom (ZUS, wpłaty do Unii Europejskiej, które później "wracają" jako dotacje - najczęściej dla ustawionych szajek finansowych, instytucje rządowe, paliwo - drogie, bo tylko jedna firma-szajka może je sprowadzać do Polski itp.), a później komentuj sprawy Kościoła w Irlandii... Dla mnie te gwałty (szkoda, że tylko domniemane, a nie udowodnione) też są szokiem, ale to nie powód, aby wieszać psy na Kościele - o wiele większe przekręty robią ży'do'ws'kie mafie i jakoś nikt na nich nie wiesza psów... Strach czy zwykłe lizusostwo? "
-Ja popieram jego, czy on mnie?
_________________ markiiza
|
Cz wrz 16, 2010 22:05 |
|
|
|
|
|