Kto moze zostac świadkiem na ślubie??
Autor |
Wiadomość |
martinez
|
Mam pytanie krótkie:
Czy świadkiem na ślubie moze być osoba kóra złożyła wniosek o rozwód do sądu ?
licze na szybką odp z góry dziekuje
|
Cz lip 26, 2007 13:28 |
|
|
|
 |
Piotr1
|
Tak. Swiadek slubu musi byc osoba dorosłą i w pełni władz umysłowych. Nie ma innych wymagan co do kwalifikacji, nie musi byc nawet ochrzczony, ani wierzacy, ani praktykujący.
Jego zadaniem jest jedynie zaświadczyć co, do faktu iz w jego przytomnej obecności miało miejsce zawarcie małżeństwa, i tyle.
|
Cz lip 26, 2007 18:00 |
|
 |
martinez
|
Wielkei dzieki 
|
Cz lip 26, 2007 19:46 |
|
|
|
 |
christabel
|
ja mam jeszcze troche inny problem, mianowicie czy za świadka może być obcokrajowiec, który nie rozumie po Polsku (pochodzi z krajów arabskich, jest to przyjaciel rodziny i nie praktykuje swojej wiary)?
|
So kwi 05, 2008 9:44 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Jeśli postępuje zgodnie z nauczaniem Kościoła Katolickiego to może. I jeśli jest w ogóle katolikiem.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So kwi 05, 2008 10:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Świadek nie musi być ochrzczony...
natomiast nie wiem czy moze nie rozumiec nic z tego, co się dzieje...
Swoją drogą rotfl, ale ludzie wymyślają... 
|
So kwi 05, 2008 12:14 |
|
 |
Agata79
|
a ja po rozowdzie cywilnym i po ślubie cywilnym byłam świadkiem na ślubie kościelnym znajomych, wraz z moim obecnym mężem.
Tylko akt małżeństwa...i tyle, nawet xiądz nie chciał dowodu osobistego.
_________________ Dzieciom daje się korzenie, żeby mogły im wyrosnąć skrzydła
Partnerom zostawia się skrzydła i pozwala zapuścić korzenie.
|
Pn cze 16, 2008 13:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Świadkiem na slubie mogłas być - nie ma tu żadnych wymagań odnosnie wyznawanej, czy praktykowanej wiary (świadek ma tylko świadczyć że takie wydarzenia jak slub miało miejsce).
Dziwi mnie natomiast, że ksiądz nie chciał dowodu osobistego (albo innego dokumentu poświadczającego tożsamość).
|
Pn cze 16, 2008 14:15 |
|
 |
waldiwaldi
|
kontynuując watek, zapytam o inną kwestię, a co jeśli jeden ze świadków w ostatniej chwili nie zjawi się na ślubie, spóźni, np wypadnie coś nagłego, co nie będzie mógł uczestniczyć w liturgii? Albo w innym przypadku, co jeśli np z powodu pracy kilka dni przed powie że nie może być świadkiem?
Czy ślub nie odbędzie się w wyznaczonym terminie?
Proszę o omówienie kogoś różne przypadki tego faktu
|
Pn cze 30, 2008 10:51 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Świadek jak sama nazwa wskazuje ma świadczyć- a by mógł świadczyć musi być świadkiem danego wydarzenia. Jak go nie będzie na miejscu to logiczne że nie będzie mógł świadczyć. Jeśli wyznaczony świadek sie nie zjawi, to trzeba wybrać inną osobę, która będzie świadkiem. Jeśli ksiądz sobie w protokole już wcześniej wpisał kto nim ma być, to będzie musiał pokreślić nieco, ale nie powinno być problemu. Nie może być zaś tak, że ktoś w zastępstwie danego świadka będzie i się podpisze za niego (jego nazwiskiem). Wówczas umowa jest nieważna.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn cze 30, 2008 12:15 |
|
 |
margolka
|
czesc
ja mam pytanie czy swiadkami moga byc dwie kobiety?? Tak sie sklada ze i ja i narzeczony mamy siostry i zadne z nas nie chce ustapic i wybrac sobie swiadka spoza najblizszej rodziny i czy w takim razie swiadkami moga byc osoby tej samej plci???
|
Cz wrz 11, 2008 15:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mogą.
U mojej jednej koleżanki na ślubie świadkami były dwie kobiety (jej dwie koleżanki), a u drugiej koleżanki dwóch mężczyzn (bracia: jej i narzeczonego).
|
Cz wrz 11, 2008 19:04 |
|
|
|