Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:43

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Powrót do Kościoła: co z sakramentem? 
Autor Wiadomość

Chwileczkę. Bardzo proszę - nie mieszajmy kilku rzeczy.

Nikt nie zabrania nikomu powrotu do Kościoła katolickiego. Czy ów diakon wrócił, czy czeka na decyzję biskupa odnośnie do swoich święceń? Co jest dla niego ważniejsze - wiara czy święcenia? Bo jeśli to drugie, to nie ma co się biskupowi dziwić...

Problem dotyczy - jak rozumiem - możliwości pełnienia posługi diakonatu i niczego więcej. Nie nawrócenia, nie przyjęcia do Kościoła, itd.

Śr maja 17, 2006 10:44

Ostrożność wobec tego człowieka, a brak zainteresowania jego sprawą - to dwie różne rzeczy.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr maja 17, 2006 11:29
Zobacz profil WWW

Ostrożność polega na tym, żeby czas pokazał, o co w tym wszystkim chodzi.

Śr maja 17, 2006 12:07

Poprosiłem mojego bohatera o wypowiedź w tym temacie, ale niestety odmówił.

Nawet mu się nie dziwię, bo Leszek, Jan z wielką przyjemnością pewnie wolałby go ujrzeć na stosie. Ale czy my, jesteśmy bardziej święci od tego, nie ma co ukrywać, zagubionego diakona, który jednak się odnalazł.
Potrafimy osądzać, a jakże i nic złego w tym nie widzimy. Przykre to trochę jest, bo Jezus z pewnością się cieszy o wiele bardziej z jego powrotu niż z naszego trwania.

Żałuję, że zachciało mi się zadawać pytania chrześcijanom(chyba), ale my nie umiemy rozmawiać, co zresztą odzwierciedla sytuacja w kraju. Zbyt dużo mamy pseudspecjalistów i każdy wszystko wie.

Zadałem pytanie odnośnie przyjętego sakramentu i pewnych perturbacji z tego wynikajacych, a zamiast odpowiedzi otrzymałem pytania: czy aby on się naprawdę nawrócił?
Przepraszam, że pytałem!

Śr maja 17, 2006 16:46

Augustus - a moje pytanie wynikało ze znajomości takiej historii. I podobne zadałam komuś w takiej sytuacji bezpośrednio. Nie bez powodu, jeśli ktoś przynależność/powrót do Kościoła uzależnia od decyzji biskupa odnośnie do możliwości bycia diakonem, to stawia wszystko na głowie.

Nie wiem, o kim piszesz, nie wiem, czy dobrze zrozumiałam wypowiedź tamtego człowieka, z którym rozmawiałam, nie mam bladego pojęcia, czy mówimy o tym samym czy o innych ludziach. Ale pewne "uczulenie" mi zostało.

Jeśli "twój" diakon wrócił do Kościoła, niech żyje spokojnie i jak najlepiej, i zapyta biskupa za lat kilka. O możliwość pełnienia posługi diakona, bo do przyjęcia święceń kapłańskich to jeśli dobrze interpretuję prawo kanoniczne, jest mu potrzebna dyspensa Stolicy Apostolskiej od przeszkody schizmy...

Śr maja 17, 2006 18:22

Ps. Naprawdę uważasz za słuszne, żeby kapłanem był ktoś, kto chce być kapłanem, a to, w jakim Kościele, jest dla niego kwestią drugorzędną?

Jedyne, co mi się w tej chwili zapałętało po głowie to Dziady cz III i "Daj mi rząd dusz!" :-) Może przesadzam, nie wiem, czy ktokolwiek tak myśli, ale jeśli tak, to za skarby świata nie dopuściłabym go do pełnienia w Kościele żadnej funkcji...

Śr maja 17, 2006 18:29

Jo_tka - tym osobnikiem biskup się nie zajął, więc on nie uzależnia swego powrotu tylko pod warunkiem pełnienia posługi diakonatu, on już wrocił i nie szukał innych biskupów, jak to ktoś sugerował(może powinien).

Moje pytanie brzmi, co z sakramentem i chyba niepotrzebnie namieszałem naświetlając szerzej sprawę, o co ów diakon ma teraz do mnie pretensję i słusznie.

Sakramentu wymazać się raczej nie da, a nawet ten były schizmatyk chce aby: "ten ślad bożego wezwania i wybrania, umożliwiający podjęcie próby oczyszczania chrześcijańskiej wspólnoty" pozostał.
Jestem pod wielkim wrażeniem tego człowieka, ktory będąc jedynie diakonem, odważył się powiedzieć prawdę o postępowaniu starokatolików, szczególnie duchownych, którzy(pomijam ich amoralne zachowanie) dzięki liturgii identycznej z naszą, rzymskokatolicką, postępują bardzo nieetycznie, ale to już inny temat.

Śr maja 17, 2006 19:04

Biskup się nie musi nim zajmować. W tej chwili nie ma powodu. Jeśli jego intencje są najszczersze, niech żyje spokojnie jako katolik i swoim życiem pokaże wierność Bogu i swojemu powołaniu. Toż ono nie zginie, prawda?

PS. Widziałeś ten temat?
viewtopic.php?t=7129
ewentualnie końcówkę tego:
viewtopic.php?t=5745
??

Śr maja 17, 2006 19:09

A jego powołanie jesli jest prawdziwe, przetrwa wszystkie próby !!

Śr maja 17, 2006 19:17

A ja poznałem go tam: http://forum.fidelitas.pl/viewtopic.php?t=1385

Śr maja 17, 2006 19:25

Post "na marginesie" nie dotyczyl tematu.

Pt cze 09, 2006 22:37

Nie lubimy schzmatyków powracających do Kościoła, odnosimy się do nich z pewną rezerwą, muszą zapracować swą postawą na zaufanie.
[...] O ile sobie przypominam, watek dotyczy konkretnego przypadku, nie ksiezy i przy tym prosze pozostac.
pedziwiatr

Pt cze 09, 2006 22:54
Biskup się nie musi nim zajmować. W tej chwili nie ma powodu

Pewnie :!: Taki biskup to ma roboty na głowie... :wink:

Pt cze 09, 2006 22:58

Biskupom nie ma co zawracać głowy, oni teraz czytają teczki....

A na poważnie, to ten schizmatycki diakon, może nigdy nie doczekać przychylnego spojrzenia na swoją osobę.
Może być tak, że biskupi będą bać się powierzyć mu misję kanoniczną z jednego powodu, że on opowiada się za Ewangelią i tym samym jest przeciwnikiem homoseksualizmu wśród kleru, przez co został skreślony z listy czynnych duchownych starokatolickich, ale ostatnie doniesienia podają, że pobyt tego diakona w K-le starokatolickim przyczynił się do usunięcia kanclerza kurii i proboszcza parafii katedralnej z zajmowanych urzędów - gdyż diakon ów wskazał dowody na homoseksualną orientację owego.
Biskupi rzymskokatoliccy mogą się bać podobnych afer??

Pt cze 09, 2006 23:22

Z uwagi na to, ze prosba moja o trzymanie sie tematu jest lekcewazona przez samego autora watku, dalsza dyskusja zostaje zawieszona.

So cze 10, 2006 4:10
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2