Autor |
Wiadomość |
Tercjanka
|
Moja prafia liczy 18 tyś. wiernych....3 wikariuszy i 1 kanonika....nie widzę szans...
_________________ Deo Gratias!
|
Wt wrz 26, 2006 18:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sęk jest w tym - żebyś mogła być szafarzem w swojej parafii, musi być odczuwalny brak "normalnych" szafarzy (księży, diakonów). Wiem, że kursy w Krakowie prowadził x.Serwin.
|
Wt wrz 26, 2006 20:12 |
|
 |
Tercjanka
|
No chyba muszę zaczekać...  normalnych szfarzy "męszczyzn" jest kilku, ale statystyka wskazuje że płeć męska jest w mniejszości, no to za lat kilka może być problem  Pozdrawiam
|
Śr wrz 27, 2006 8:57 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Przede wszystkim - musi się utrzymać "zapotrzebowanie" na szafarzy 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr wrz 27, 2006 9:29 |
|
 |
mallys
|
w zachodniej europie szafarzem moze byc siostra zakonna lub dowolny parafianin, ktory ma dobra opinie. Nie musi byc w zaden posob przygotowany poprzez jakies specjalne nauki czy swiecenie. Co wiecej- tu przyjmuje sie ZAWSZE komunie pod dwoma postaciami i szafarze tak wlasnie ja rozdaja.
|
Śr wrz 27, 2006 16:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mallys napisał(a): w zachodniej europie (...) Co wiecej- tu przyjmuje sie ZAWSZE komunie pod dwoma postaciami i szafarze tak wlasnie ja rozdaja.
Co rozumiesz pod pojęciem Europa Zachodnia ? W Hiszpaniii, Francji i Portugalii nie zauważyłam Komunii pod 2 postaciami .
|
Śr wrz 27, 2006 18:17 |
|
 |
kefas_piotr
|
Więc Baranku mylisz się, przynajmniej co do Francji, odbywa się to tak:
Kapłan po konsekracji podaje szafarzowi hostię, szafarz macza ją w kielichu i spożywa, potem trzyma patenę z hostiami, a kapłan trzyma kielich z krwią Pańską, wierni podchodzą do szafarza i szafarz podaje hostię jedni przyjmują w jednej postaci prosto do ust, a inni biorą do rąk, przechodzą do kapłana maczają ją w kielichu i taką spożywają przy kapłanie, byłem w conajmniej 8 kościołach i właśnie tak się odbywała komunia święta. 
Śr wrz 27, 2006 18:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tam, gdzie ja byłam, zawsze była pod 1 postacią  Tak więc stwierdzenie: "Zawsze" jest nieprawdziwe- a "nigdy" nie mówiłam
Odnośnie kobiet szafarzy- w Polsce narazie stałymi szafarzami mogą być mężczyźni. Ale chyba rzeczywiście przy ustalaniu takich przepisów kierują się zapotrzebowaniem.
|
Śr wrz 27, 2006 21:42 |
|
 |
kefas_piotr
|
to tak jak i w moim poście:) nie było "ZAWSZE" i nie było "NIGDY"
odnośnie kobiet szafarzy- w Polsce narazie stałymi szafarzami mogą być mężczyźni. Ale chyba rzeczywiście przy ustalaniu takich przepisów kierują się zapotrzebowaniem, i to też nie wszędzie, są takie miejsca na mapie Polski gdzie ich po prostu nie ma, oczywiście poszkodowanymi są jak zawsze w tym kraju tylko chorzy i niepełnosprawni (to tak na marginesie)
Śr wrz 27, 2006 21:57 |
|
 |
Tercjanka
|
Własnie o tym myślalałam , że są takie miejsca w Polsce, gdzie jedne kapłan opiekuje sie kilkoma kościołami, msze odbywają sie raz w tygodniu....mam taką myśl i poczekam chyba na czas, kiedy Bóg zechce dać mi taki przywilej... 
|
Cz wrz 28, 2006 13:35 |
|
 |
" Krzysztof "
|
Co do tej Komunii udzielanej pod dwoma postaciami - ja rowniez sie z tym nie spotkalem (takze we Francji), tym bardziej jednak dziwi mnie powszechnosc tego zjawiska  - w 8 kosciolach i swawolka tamtejszych duszpasterzy. Prawo koscielne przewiduje udzielanie Komunii w takiej formie tylko w okreslonych przypadkach.
_________________ Ave, María, grátia plena, Dóminus tecum;
benedícta tu in muliéribus,
et benedíctus fructus ventris tui, Iesus.
|
Cz wrz 28, 2006 13:48 |
|
 |
mallys
|
a no na zachodzie mieszkam juz ladnych kilka lat. Nie mowie o polskich koscialch katolckich, ale o kosciolach lokalnych. Komunia jest ZAWSZE pod dwoma postaciami.
|
Cz wrz 28, 2006 17:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I niestety serce się kraje, gdy widzi się powyższe rewelacje.
Co do samego faktu komunii pod dwiema postaciami:
283
Komunia święta pod obiema postaciami jest dozwolona w przypadkach przewidzianych w rytuale. Ponadto mogą ją przyjmować następujące osoby: a) kapłani, którzy nie mogą celebrować ani koncelebrować; b) diakon i usługujący, którzy pełnią swoje funkcje we Mszy świętej; c) członkowie zgromadzeń w Mszy konwentualnej oraz Mszy zgromadzenia, alumni seminarium, uczestnicy rekolekcji lub zebrania jakiegoś zespołu duszpasterskiego.
Ale z drugiej strony: Biskup diecezjalny może ustalić dla swej diecezji zasady dotyczące udzielania Komunii świętej pod obiema postaciami.(...) Miejscowemu biskupowi udziela się też władzy zezwalania na Komunię św. pod obiema postaciami, ilekroć uzna to za słuszne kapłan sprawujący pasterską pieczę nad powierzoną mu wspólnotą. Winien być jednak spełniony warunek, aby wierni zostali przedtem należycie pouczeni, by wykluczone było niebezpieczeństwo znieważenia Najświętszego Sakramentu, a sam obrzęd nie okazał się za trudny do wykonania (...)
Tylko, że należy pamiętać o jednym:
287. Gdy Komunię pod obiema postaciami rozdziela się przez zanurzenie, przyjmujący trzymając pod ustami patenę komunijną, podchodzi do kapłana. Kapłan trzyma naczynie z cząstkami świętej Hostii, obok niego zaś stoi usługujący, który trzyma kielich. Kapłan bierze Hostię, częściowo zanurza ją w kielichu i ukazując ją mówi: Ciało i Krew Chrystusa. Przyjmujący odpowiada: Amen, otrzymuje od kapłana Sakrament do ust, po czym odchodzi.
Drugą dopuszczalną formą jest picie z Kielicha (stosuje się w małych grupach). Inne metody, to radosne wynalazki zachodnich księży 
|
Cz wrz 28, 2006 17:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I krótka puenta:
160. Następnie kapłan bierze patenę lub puszkę i podchodzi do przyjmujących Komunię, którzy zazwyczaj zbliżają się procesjonalnie.
Nie wolno samym wiernym brać konsekrowanego Chleba ani kielicha Krwi Pańskiej, ani tym bardziej przekazywać między sobą z rak do rąk.
Por. Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego
Congregatio de Cultu Divino et disciplina Sacramentorum. (Kongr. ds. Kultu Bożego, i dyscypliny Sakramentów)
Franciscus card. Arinze, Praefectus
+ Dominicus Sorrentino, Archiepiscopus a Secretis.
|
Cz wrz 28, 2006 17:28 |
|
 |
Tercjanka
|
 Drodzy! Bracia w wierze:)
Czy słyszeliscie o tym iz błogosławieni będą pokornego serca? Czemóż więc sie spieracie?
|
So wrz 30, 2006 20:17 |
|
|
|